Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Friday, July 3, 2009 11:40:23 PM
Segítséget szeretnék kérni az Infomixtől, hogy az újabb egészségbiztosító által kitalált teljesítmény értékelési tevékenységünket minél jobban tudjuk megvalósítani. Itt több dolgot figyelnek, és ezt a B300 jelentésből szűrik meg. Olyan útmutatóra gondolok, hogy az egyes részekhez milyen BNO-kat, vagy gondozási köröket, szűrési paneleket alkalmazzunk, hogy megfeleljünk az elvárosoknak.
Bakos J
  • Bakos J
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Saturday, July 4, 2009 1:02:46 AM
jsozer wrote:

Beteg távoztatáskor, ha a beteg gondozott is volt, akkor a program megnyit egy aznapi ellátási ablakot, keresve a TAJ adatbázisban. A gond akkor van, ha ez a beteg netalán elhalt, és ezért kell kijelenteni. ilyenkor természetesen hibaüzenetet is küld. Nem lehetne -e a gondozást úgy befejezni, hogy ne nyiljon aznapi ellátási ablak?

Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy kijelentéskor megjelenési lapot nyitok először, de nem aznapit, hanem a beteg legutolsó megjelenését. Ilyenkor nincs TAJ ellenőrzés sem, és le tudom zárni a gondozásokat is az elhalálozás napjával.

Persze kérdezem a program íróitól, hogy ilyen esetben milyen dátummal jelenti a program a gondozás lezárását, a megnyitott legutolsó megjelenéssel, az elhalálozás napjával (amivel lezártam a gondozást) vagy az aktuális dátummal?

dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, July 4, 2009 10:10:59 AM
Bakos J wrote:

jsozer wrote:

Beteg távoztatáskor, ha a beteg gondozott is volt, akkor a program megnyit egy aznapi ellátási ablakot, keresve a TAJ adatbázisban. A gond akkor van, ha ez a beteg netalán elhalt, és ezért kell kijelenteni. ilyenkor természetesen hibaüzenetet is küld. Nem lehetne -e a gondozást úgy befejezni, hogy ne nyiljon aznapi ellátási ablak?

Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy kijelentéskor megjelenési lapot nyitok először, de nem aznapit, hanem a beteg legutolsó megjelenését. Ilyenkor nincs TAJ ellenőrzés sem, és le tudom zárni a gondozásokat is az elhalálozás napjával.

Persze kérdezem a program íróitól, hogy ilyen esetben milyen dátummal jelenti a program a gondozás lezárását, a megnyitott legutolsó megjelenéssel, az elhalálozás napjával (amivel lezártam a gondozást) vagy az aktuális dátummal?

Szerintem így ez egy kicsit "érdekes" : a legutolsó megjelenését megnyitom - tehát még élt - és gondozást lezárom MEGHALT okkal.Másrészt ha ez a megjelenés az előző hónapra esik, amikor már leadtam a forgalmi jelentésemet, akkor az "utólag" bevitt gondozási adat már nem kerül jelentésre hiszen egy már leadott tevékenységhez kapcsolódik. Felesleges bonyolítani:ha a beteg meghalt a megszokott módon napi tev nyitok , TAJ ellenőrzés lefut, az ellenőrzés eredménye NEM HIBA ( az OEP ezért nem büntet, akkor büntetne ha ekkor nem ellenőriznéd le a TAJ-t NEM az EREDMÉNYÉT bünteti hanem a hiányát ). A jelentendő gondozási dátumot Te adod meg a gondozás lezárásakor. Ez lehet a halál bekövetkeztének dátuma vagy a halál bekövetkeztének ismeretében megnyitott aznapi ellátás dátuma is.

Bakos J
  • Bakos J
Friday, July 10, 2009 11:26:06 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Bakos J wrote:

jsozer wrote:

Szerintem így ez egy kicsit "érdekes" : a legutolsó megjelenését megnyitom - tehát még élt - és gondozást lezárom MEGHALT okkal.Másrészt ha ez a megjelenés az előző hónapra esik, amikor már leadtam a forgalmi jelentésemet, akkor az "utólag" bevitt gondozási adat már nem kerül jelentésre hiszen egy már leadott tevékenységhez kapcsolódik. Felesleges bonyolítani:ha a beteg meghalt a megszokott módon napi tev nyitok , TAJ ellenőrzés lefut, az ellenőrzés eredménye NEM HIBA ( az OEP ezért nem büntet, akkor büntetne ha ekkor nem ellenőriznéd le a TAJ-t NEM az EREDMÉNYÉT bünteti hanem a hiányát ). A jelentendő gondozási dátumot Te adod meg a gondozás lezárásakor. Ez lehet a halál bekövetkeztének dátuma vagy a halál bekövetkeztének ismeretében megnyitott aznapi ellátás dátuma is.

Szerintem meg emez a megoldás "érdekes", ugyanis ebben az esetben a gondozás lezárásához a program megjelenési lapot nyit a meghalt betegnek ami a tételes jelentésben el is megy. Igaz a TAJ ellenőrzésért nem büntetnek, (de egyébként máskor se büntetnek, csak a jogtalanul elszámolt TAJ ellenőrzés pénzt vonják vissza) de egy meghalt betegnek BNO-val megjelenési lapot nyitni ez a ciki.

Azt, hogy az én veerziómban nem jelenti le az lőző havi megjelenéskor a gondozás lezárását szerintem nem baj, mert a gondozás lezárását nem kell jelenteni a tb-nek.

Szó szót követ mindkét verzió valahol sántít, a lényeg a program hibája, hogy miért nem lehet egyszerűen lezárni a gondozásokat megjelenési lap nyitása nélkül? Hiszen a gondozás lezárása nem gondozási esemény?!

jsozer
Friday, July 10, 2009 2:01:08 PM
Ma(2009.07.10-én ) megkaptam az OEP-től az indikátorlistát, amai alapján majd minősítik a tevékenységünket.

Kérdes az Infomix felé, a program miként fogja kezelnia kérdést, illetve egyáltalán , mi módon, és a program melyik részébe fogjuk azt bevinni. Pl: mammográfiánál. ha a beteg el is ment sa szűrésre, vagy tüdőszűrésnél, ha el is ment akkaor a kezelőorvs honnan fog erről tudomást szerezni, stb. vagy HgbA1C viszgálatnál. ha a betg beutalás ellen ére sem megy el a lpborba, sőt ha gondoznivaló beteg még a rendelőbe sem emgy be , akkor kit és hogyan fogunk gondozni. ...?

hosi
  • hosi
Friday, July 10, 2009 2:53:37 PM
Bakos J wrote:

Bakos J wrote:

jsozer wrote:

Szerintem meg emez a megoldás "érdekes", ugyanis ebben az esetben a gondozás lezárásához a program megjelenési lapot nyit a meghalt betegnek ami a tételes jelentésben el is megy. Igaz a TAJ ellenőrzésért nem büntetnek, (de egyébként máskor se büntetnek, csak a jogtalanul elszámolt TAJ ellenőrzés pénzt vonják vissza) de egy meghalt betegnek BNO-val megjelenési lapot nyitni ez a ciki.

Azt, hogy az én veerziómban nem jelenti le az lőző havi megjelenéskor a gondozás lezárását szerintem nem baj, mert a gondozás lezárását nem kell jelenteni a tb-nek.

Szó szót követ mindkét verzió valahol sántít, a lényeg a program hibája, hogy miért nem lehet egyszerűen lezárni a gondozásokat megjelenési lap nyitása nélkül? Hiszen a gondozás lezárása nem gondozási esemény?!

A B300-as jelentésben (tételes betegforgalmi jelentés) a gondozás lezárásának jelentődni kell. A jelentés szerkezetéből adódóan forgalmi naplószám is kerül a gondozás lezárásához, ebből egyenesen adódik, hogy ellátást is kell adminisztrálni hozzá. Ha a beteg meghalt adminisztratív okkal kell az ellátást rögzíteni és aznapra nem pedig visszadátumozva. A program csak úgy működik ahogy a rendelet előírja.

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, July 10, 2009 11:43:57 PM
hosi wrote:

Bakos J wrote:

Bakos J wrote:

jsozer wrote:

A B300-as jelentésben (tételes betegforgalmi jelentés) a gondozás lezárásának jelentődni kell. A jelentés szerkezetéből adódóan forgalmi naplószám is kerül a gondozás lezárásához, ebből egyenesen adódik, hogy ellátást is kell adminisztrálni hozzá. Ha a beteg meghalt adminisztratív okkal kell az ellátást rögzíteni és aznapra nem pedig visszadátumozva. A program csak úgy működik ahogy a rendelet előírja.

Éppen azt a tényt rögzítem a megjelenési lapon : a beteg elhunyt, "4" ellátás típus, BNO : pl. Hirtelen halál , Megjegyzés : a beteget praxisból kijelentjük, gondozási adatait lezárjuk,és persze ez jelentődik a B300-asba. Jelzed az indikátorokat, én csak átfutottam de emlékezetem szerint éppen a gondozás, szűrés is az egyik kiemelt pontja , azaz tuti hogy jelentésbe kerül a gondozás felvétel-kontroll- gondozás lezárás is.

Kharon
Friday, July 24, 2009 12:37:23 PM
Kérdésem: ha létrehozok egy új gondozási kört, a gond. karb.- adatok-kapcs- jelentési kód mezőbe mit kell beírnom?
Varga Sándor
Friday, July 24, 2009 12:42:50 PM
Jano wrote:

Kérdésem: ha létrehozok egy új gondozási kört, a gond. karb.- adatok-kapcs- jelentési kód mezőbe mit kell beírnom?

Jelenleg az alábbi gondozások kerülnek be a B300-as, tételes, jelentésbe:

01A = Gyermek obesitas- hypertonia

02A = Gyermek szív és érrendszeri betegség

03A = Gyermek diabetes mellitus

04A = Gyermek asthma- allergia

05A = Gyermek mozgásszervi kórállapot

06A = Gyermek daganatos betegségek

07A = Gyermek pszichiátriai betegségek

01B = Felnőtt hypertonia

02B = Felnőtt ischaemiás szívbetegség

03B = Felnőtt diabetes mellitus

04B = Felnőtt asthma- bronchiale

05B = Felnőtt mozgásszervi kórállapot

06B = Felnőtt daganatos betegségek

07B = Felnőtt pszichiátriai betegségek

Ha a létrehozott új gondozási kör, ezek közül valamelyiknek megfelel, vagy annak része, akkor az annak megfelelő kódot kell beírni. ha ezektől eltérő gondozás, akkor semmit.

Varga Sándor
Kharon
Wednesday, July 29, 2009 11:41:10 AM
Ha azISZB rizikó adatlapot kitöltöm a köv. hibaüzenet jelenik meg, és nem engedi OK-ni: A laborvizsgálatok hozzárendelése a labor törzshöz köt!

Mit kell tennem, hogy OK-zhassam?

Köszönöm.

hosi
  • hosi
Thursday, July 30, 2009 10:15:00 AM
Jano wrote:

Ha azISZB rizikó adatlapot kitöltöm a köv. hibaüzenet jelenik meg, és nem engedi OK-ni: A laborvizsgálatok hozzárendelése a labor törzshöz köt!

Köszönöm.

A rizikó lapon lévő vizsgálatokat össze kell rendelni a labor vizsgálatokkal. Ezt a vizsgálat mezőn jobb egérgombbal teheti meg. Erre azért van szükség, mert innentől (ha össze van rendelve), automatikusan laboreredménynek is veszi a beírt értéket, ill. ha a laboreredmények közé beírjuk onnan automatikusan látszik itt a rizikólapon is. Természetesen ezt csak egyszer kell megtenni

Hostyánszki László
Rittling Ferenc
Thursday, July 30, 2009 3:10:15 PM
hosi wrote:

Jano wrote:

Köszönöm.

A rizikó lapon lévő vizsgálatokat össze kell rendelni a labor vizsgálatokkal. Ezt a vizsgálat mezőn jobb egérgombbal teheti meg. Erre azért van szükség, mert innentől (ha össze van rendelve), automatikusan laboreredménynek is veszi a beírt értéket, ill. ha a laboreredmények közé beírjuk onnan automatikusan látszik itt a rizikólapon is. Természetesen ezt csak egyszer kell megtenni

A jobb egérgombbal ezt e hozzárendelést megcsináltam, ennek ellenére is megjelenik ez az üzenet és nem lehet tovább lépni nálam sem.

hosi
  • hosi
Thursday, July 30, 2009 3:20:22 PM
Rittling Ferenc wrote:

hosi wrote:

Jano wrote:

Köszönöm.

A jobb egérgombbal ezt e hozzárendelést megcsináltam, ennek ellenére is megjelenik ez az üzenet és nem lehet tovább lépni nálam sem.

Valamennyi vizsgálat össze van rendelve? A program csak akkor engedi tovább ha mindegyik a lapon szereplő vizsgálat párosítva van függetlenül attól, hogy van-e hozzá eredmény.

Hostyánszki László
Rittling Ferenc
Thursday, July 30, 2009 4:59:05 PM
hosi wrote:

Rittling Ferenc wrote:

hosi wrote:

Jano wrote:

Köszönöm.

Valamennyi vizsgálat össze van rendelve? A program csak akkor engedi tovább ha mindegyik a lapon szereplő vizsgálat párosítva van függetlenül attól, hogy van-e hozzá eredmény.

Minden vizsgálat hozzá van rendelve és nem megy tovább.

Kharon
Thursday, July 30, 2009 5:02:38 PM
Az LDL-hez is hozzá kell rendelni a vizsgálatot, amennyiben nincs, ezt is meg kell tenni, ha nem szerepel a labortörzsben, akkor a Karbantartás - Gyógyszerek, laborvizsgálatok - Labor vizsgálatok karbantartása menüpontban lehet felvenni (rendszergazdai jogosultság kell hozzá! [azzal a kóddal kell belépni a visual Ixdokiba, amelyikkel az ixintézőbe szoktak])
Rittling Ferenc
Friday, July 31, 2009 10:39:56 PM
Így már működik.Köszönöm!
durmol
Thursday, September 17, 2009 10:49:35 PM
Lehet-e gondozottakról olyan listát készíteni, amelyben a gondozott személyek jelennek meg? Nem a gondozási csoportok szerint, hanem a gondozott személyek száma szerint. (Tehát, ha valakit 5 helyen gondozok ne ötször jelenjen meg a neve, hanem egy személyhez legyen kapcsolva a gondozása, és így lehessen listázni. Kb. úgy mint a " rizikó személyek" listázásánál).
Varga Sándor
Friday, September 18, 2009 12:41:22 PM
durmol wrote:

Lehet-e gondozottakról olyan listát készíteni, amelyben a gondozott személyek jelennek meg? Nem a gondozási csoportok szerint, hanem a gondozott személyek száma szerint. (Tehát, ha valakit 5 helyen gondozok ne ötször jelenjen meg a neve, hanem egy személyhez legyen kapcsolva a gondozása, és így lehessen listázni. Kb. úgy mint a " rizikó személyek" listázásánál).

Jelenleg nincs ilyen lehetőség, már ha jól értelmezem a leírtakat.

Arra lenne szükség, hogy a lista paciensenként készüljön és minden paciensnél az aktív gondozások jelenjenek meg.

Varga Sándor
durmol
Tuesday, September 22, 2009 9:22:05 PM
ANTSZ által kért adatokhoz lenne szükség a gondozott személyekre. Bemásoltam az általuk megadott csoportok szerinti kategóriákat.

"Kérem az influenza A (H1N1) fertőzés esetén súlyos megbetegedés kockázatának kitett rizikócsoportok listájának összeállítását, illetve a „madárinfluenzára” felkészülés kapcsán készített lista aktualizálást.

A normál influenza által okozott megbetegedések, súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjai:

- Életkoruktól függetlenül idült szív-, keringési-, légzőszervi-, vese illetve anyagcsere betegségben szenvedők, továbbá a betegség vagy orvosi kezelés miatt csökkent immunitásúak,

- Ápolást, gondozást nyújtó intézményekben vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek

- Tartós szalicilát kezelésben részesülő gyermekek és serdülők

- 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül

Az Influenza A (H1N1) fertőzés esetén súlyos megbetegedés kockázatának kitett csoportok:

- krónikus légzőszervi, szív-és érrendszeri, vese-, máj és idegrendszeri betegségben szenvedők,

- Cukorbetegek

- Csökkent immunitású betegek,

- Kórosan elhízottak ( BMI>40)

- Várandós nők

2 éven aluliak"

Kharon
Wednesday, September 23, 2009 11:06:44 AM
Kedves durmol!

Kolleganőm küldött egy Privát Üzenetet, amelyben bekérte az erről szóló levelet, hogy pontosan lássuk, mit kell szerepeltetni ebben a statisztikában. Kérjük, küldje el nekünk akár faxon, akár e-mailben scannelve ezt a levelet, hogy meg tudjuk vizsgálni és be tudjuk építeni ezt programjainkba.

Köszönettel

Kharon
Wednesday, September 23, 2009 11:10:43 AM
Konkrétan az van a levélben, ami a fentebbi hozzászólásban van. Ezeket a betegeket kell kilistázni (darabszám)
dr.Kovács József
Wednesday, September 23, 2009 12:37:38 PM
durmol wrote:

ANTSZ által kért adatokhoz lenne szükség a gondozott személyekre. Bemásoltam az általuk megadott csoportok szerinti kategóriákat.

"Kérem az influenza A (H1N1) fertőzés esetén súlyos megbetegedés kockázatának kitett rizikócsoportok listájának összeállítását, illetve a „madárinfluenzára” felkészülés kapcsán készített lista aktualizálást.

A normál influenza által okozott megbetegedések, súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjai:

- Életkoruktól függetlenül idült szív-, keringési-, légzőszervi-, vese illetve anyagcsere betegségben szenvedők, továbbá a betegség vagy orvosi kezelés miatt csökkent immunitásúak,

- Ápolást, gondozást nyújtó intézményekben vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek

- Tartós szalicilát kezelésben részesülő gyermekek és serdülők

- 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül

Az Influenza A (H1N1) fertőzés esetén súlyos megbetegedés kockázatának kitett csoportok:

- krónikus légzőszervi, szív-és érrendszeri, vese-, máj és idegrendszeri betegségben szenvedők,

- Cukorbetegek

- Csökkent immunitású betegek,

- Kórosan elhízottak ( BMI>40)

- Várandós nők

2 éven aluliak"

Ilyet már régebben is kértek, ráadásul korcsoportos bontásban. A gondozási listákból kiszedhető (nehezen).

dr.Kovács József
Kharon
Wednesday, September 23, 2009 1:00:03 PM
Meglehetősen nehezen!
durmol
Thursday, October 8, 2009 9:20:11 PM
Készül-e a gondozott személyekhez kötött lista (1 beteg összes gondozásának listázási lehetősége)?

Mert valószínűleg egyre többször kérik! Most túl vagyunk az influenza oltáshoz való jelentésen, de a folyamatos aktualizálását várják el. És manuálisan elkészíteni minden alkalommal ?! Pedig gyűjtjük a gondozottakat, de csak a gondozási csoportok szerint tudjuk listázni.

Kharon
Friday, October 9, 2009 11:31:09 AM
durmol wrote:

Készül-e a gondozott személyekhez kötött lista (1 beteg összes gondozásának listázási lehetősége)?

Mert valószínűleg egyre többször kérik! Most túl vagyunk az influenza oltáshoz való jelentésen, de a folyamatos aktualizálását várják el. És manuálisan elkészíteni minden alkalommal ?! Pedig gyűjtjük a gondozottakat, de csak a gondozási csoportok szerint tudjuk listázni.

Egy személy összes gondozása megtekinthető a lekérdezésből, innen nyomtatni is lehet az adatokat. Ezt lehet most, de magába a gondozási infóba is beépítünk hasonló lehetőséget.

misidoki
Friday, October 9, 2009 12:40:16 PM
A gondozott betegek diagnózisai folyamatosan jelen vannak a háziorvosi ellátáskor,azonban valamikor (1) kóddal lettek beírva. Most hiába javítjuk át (3)-ra, a következő megjelenéskor ismét (1) van beíródva, így az indikátor listán igen rosszul gondozok.Mi lehet a gond? /Tehát pl Hypertonia I10 (1)-el van beíródva, hiába javítjuk (3)-ra, legközelebbi megjelenéskor ismét (1) szerepel,ezért állandóan ujra kell javítani/

[azta]

Kharon
Friday, October 9, 2009 12:50:05 PM
misidoki wrote:

A gondozott betegek diagnózisai folyamatosan jelen vannak a háziorvosi ellátáskor,azonban valamikor (1) kóddal lettek beírva. Most hiába javítjuk át (3)-ra, a következő megjelenéskor ismét (1) van beíródva, így az indikátor listán igen rosszul gondozok.Mi lehet a gond? /Tehát pl Hypertonia I10 (1)-el van beíródva, hiába javítjuk (3)-ra, legközelebbi megjelenéskor ismét (1) szerepel,ezért állandóan ujra kell javítani/

[azta]

Háziorvosi ellátás, beállítások, Gondozás BNO (1)-es ell. okkal pipát kivenni. Ezután már jónak kell lennie.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, October 9, 2009 7:22:07 PM
SzZoli wrote:

durmol wrote:

Egy személy összes gondozása megtekinthető a lekérdezésből, innen nyomtatni is lehet az adatokat. Ezt lehet most, de magába a gondozási infóba is beépítünk hasonló lehetőséget.

A jelenlegi verzióban 1.30.3 a Gondozási info Páciens csoportosítás éppen az általad kért adatokat tartalmazza ( ha jól értelmezem a kérdésedet ).

durmol
Sunday, November 22, 2009 11:30:40 PM
"Gondozási info Páciens csoportosítás" . Tényleg azt a listát hozza, amit vártam. Lehetséges-e, hogy sorszámozva is legyenek? Mert még mindig nem tudom, hány személyt gondozok.
Kharon
Monday, November 23, 2009 9:52:11 AM
durmol wrote:

"Gondozási info Páciens csoportosítás" . Tényleg azt a listát hozza, amit vártam. Lehetséges-e, hogy sorszámozva is legyenek? Mert még mindig nem tudom, hány személyt gondozok.

Megoldható. Elképzelhető, hogy a december 1.-ei verzióban nem lesz benne, de a következőben biztos.

Users browsing this topic