rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Friday, January 29, 2010 9:15:54 AM
Tisztelt Felhasználóink!

Felkerült portálunkra  a visual Ixdoki 1.32.0 verzióváltó.

Változások:

2010. február 1-től érvényes gyógyszer -és gyógyászati segédeszköz törzs.

Receptírás

A 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról - alapján igazodva a 2010 február 1-étől érvényes új publikus gyógyszertörzs (PUPHA) struktúrához, EÜ emelt és EÜ kiemelt támogatás felírása esetén a rendelthez hasonlóan jelennek meg az EÜ ponthoz tartozó indikációk, előírások és adható diagnózisok.

Oltások rögzítése

A 2010 január 1-étől érvényes új tételes betegforgalmi jelentés alapján, már nem szükséges a 01-es térítési kategóriában (magyar biztosítás alapján) történő ellátáskor beadott védőoltások oltóanyagainak receptíráson keresztüli felírására. A háziorvosi ellátás tárolásakor, amennyiben az ellátás 01-es térítési kategóriában történik, a program nem kínálja fel az oltóanyag tárolását a receptíráson keresztül. Természetesen az oltás továbbra is dokumentálódik. Ezzel párhuzamosan az egyéb oltások rögzítése is háziorvosi ellátáshoz kötött lesz, tehát az oltási lap indulásakor automatikusan elindul a háziorvosi ellátás ablak is.

Közgyógy kezelés

A 323/2009. (XII.29.) Korm. rendelet alapján, 2010 január 1-étől a háziorvosi igazolásra csak a keretösszeg megállapításához van szükség. Amennyiben a jegyző ezt követően jogosultnak találja határozatában a kérelmezőt, úgy a keretösszeg erejéig a TB támogatásban részesülő gyógyszerek - kivéve intézetis - rendelhetők kgy.jogcímen.

Új tételes betegforgalmi jelentés (B300)

Idézet OEP körlevélből:

„Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról szóló 291/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 15. §-a kibővítette a háziorvosi betegforgalmi tevékenység tételes jelentésének adattartamát az OENO kóddal. Ennek megfelelően 2010. január 1-től változott a B300-as rekordkép is.

Az OENO kódok használatával lehetőség nyílik az orvos-beteg találkozások során elvégzett „beavatkozások” jelentésére egy új "B312 adatsor nevű táblában”, így a védőoltások beadásának jelentése is egyértelművé válik.”

A változások részletes leírása a verzióváltó levélben olvasható.

Gál Andi
Sunday, January 31, 2010 4:06:11 PM
Kérdezném,hogy javaslatos gyógyszer felírásakor miért kell újra diagnózist választani a felsoroltakból?Ezt már megtettem egyszer amikor bevittem a szakorvosi javaslatot!Oda se tudom betenni a javaslatot,ha nem kódolok hozzá diagnózist!Akkor most miért kell mégegyszer?
Dr Rétei Ágnes
Monday, February 1, 2010 8:54:36 AM
Pénteken letöltöttem az 1,32,0-s verziót, azóta nem tudok beutalót írni! Segítség!!![duhos]
Varga Sándor
Monday, February 1, 2010 10:22:24 AM
Casus wrote:

Pénteken letöltöttem az 1,32,0-s verziót, azóta nem tudok beutalót írni! Segítség!!![duhos]

Pontosan mi történik, amikor beutalót szeretne nyomtatni?

Varga Sándor
Dr Rétei Ágnes
Monday, February 1, 2010 10:22:24 AM
Casus wrote:

Megoldódott![nagyonok]

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Monday, February 1, 2010 11:06:18 AM
Törökbálint wrote:

Kérdezném,hogy javaslatos gyógyszer felírásakor miért kell újra diagnózist választani a felsoroltakból?Ezt már megtettem egyszer amikor bevittem a szakorvosi javaslatot!Oda se tudom betenni a javaslatot,ha nem kódolok hozzá diagnózist!Akkor most miért kell mégegyszer?

A szakorvosi javaslatot elvileg fel lehet venni BNO nélkül is, mégha eü pontot választ is, a BNO csak akkor kerül be, ha azt is kiválasztja. Ha a javaslathoz BNO is tárolva van, receptíráskor az is beemelődik. Megtenné, hogy leellenőrzi még egyszer...

Hostyánszki László
Gál Andi
Monday, February 1, 2010 4:19:03 PM
hosi wrote:

Törökbálint wrote:

A szakorvosi javaslatot elvileg fel lehet venni BNO nélkül is, mégha eü pontot választ is, a BNO csak akkor kerül be, ha azt is kiválasztja. Ha a javaslathoz BNO is tárolva van, receptíráskor az is beemelődik. Megtenné, hogy leellenőrzi még egyszer...

A szakorvosi javaslatot rögtön a szakorvos által javasolt BNO-val együtt teszem be!Ennek ellenére 2-3 alkalommal ma is ˝vadásznom˝ kellett hogy azt a BNO-t adjam hozzá itt is,ami a javaslaton rögzitve lett!Köszönöm.

Kharon
Wednesday, February 3, 2010 10:47:10 AM
Előjegyzési naptár előhíváskor (ctr+e), ha a betegválasztás ablak nyitva van, kiakad a gép. Ez csak nálam jelentkezik, vagy mindenkinél?
hosi
  • hosi
Wednesday, February 3, 2010 11:10:24 AM
Jano wrote:

Előjegyzési naptár előhíváskor (ctr+e), ha a betegválasztás ablak nyitva van, kiakad a gép. Ez csak nálam jelentkezik, vagy mindenkinél?

Ha paciens választás közben indítom Ctrl+E -vel az Előjegyzési naptárat, és ott egy új időpontra szeretnék előjegyezni valakit, megnyomom a Paciens választás ikont (emberfej), akkor jön a kiakadás?

Hostyánszki László
Ilona
  • Ilona
Wednesday, February 3, 2010 1:00:15 PM
"Napitev.-Forgalmi adatok- Gyógyszerkimutatás" elindításakor jó lenne, ha le tudnánk tenni tálcára, mert akkor más munkafázist lehetne közben végezni.

(Gyógyszerismertető érkezik, kéri nézzük meg X gyógyszerből mennyi lett felírva fél év alatt, amíg a prg. összegzi, addig se kilépni, se tálcára letenni nem lehet, azaz áll a munka.)

Köszönöm !

Kharon
Wednesday, February 3, 2010 1:25:32 PM
hosi wrote:

Jano wrote:

Ha paciens választás közben indítom Ctrl+E -vel az Előjegyzési naptárat, és ott egy új időpontra szeretnék előjegyezni valakit, megnyomom a Paciens választás ikont (emberfej), akkor jön a kiakadás?

Ha megnyomom a páciens választás ikont, utána bejön a lista, de nem tudok kiválasztani beteget, ill nem tudok a listából kilépni. Csak a fenti esetben.

Ilona
  • Ilona
Wednesday, February 3, 2010 2:11:50 PM
"Napitevékenység- Kórházi kezelések"-nél a beteg zárójelentésének begépelése közben, nincs lehetőség arra, hogy egy másik beteget tudjunk választani. Kár !

(Pl. : Az orvos hosszasan beszélget a beteggel, addig az írnok zárójelentést gépel. Az orvos közben odaszól az írnoknak, nézzük meg X betegnek mit írtunk fel utoljára... Ki kell lépni a zárójelentésből, nem lehet függőbe tenni... A hozott lelet gépelése közben lehet választani másik beteget és az úgy nagyon jó ! A zárójelentés esetében is jó lenne, ha működne !)

Ilona
  • Ilona
Wednesday, February 3, 2010 2:23:12 PM
Kórházi zárójelentésen olvasom, hogy a beteg B01AC06-atc csop. érz. ! Hol tudom megnézni, hogy az mi ?

Nem az lenne a legjobb megoldás, ha rákattintanék a : "gyógyszerírás-ATC kód"-ra és ott nem (csak) a betegségcsoportokat adná, hanem lenne egy lehetőség, ahova beírnám az adott kódot és kiíródnának azok a gyógyszerek vagy hatóanyag, amely az adott kódhoz tartozik.

ATC kódra gyógyszer felírás választás, jobb oldalon van egy kis ablak, ha ráállok valamelyik csoportra megjelenik az első karakter ( A első csoport, B második csoport stb. )... Ilyen kis ablak kellene, ahova be tudnánk írni a kódot !

hosi
  • hosi
Wednesday, February 3, 2010 5:05:29 PM
Ilona wrote:

"Napitevékenység- Kórházi kezelések"-nél a beteg zárójelentésének begépelése közben, nincs lehetőség arra, hogy egy másik beteget tudjunk választani. Kár !

(Pl. : Az orvos hosszasan beszélget a beteggel, addig az írnok zárójelentést gépel. Az orvos közben odaszól az írnoknak, nézzük meg X betegnek mit írtunk fel utoljára... Ki kell lépni a zárójelentésből, nem lehet függőbe tenni... A hozott lelet gépelése közben lehet választani másik beteget és az úgy nagyon jó ! A zárójelentés esetében is jó lenne, ha működne !)

A kórházi kezelések hasonlóan a hozott lelethez, nem kizárólagos módban fut, tehát lehet kilépés nélkül más személyt elővenni.

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Wednesday, February 3, 2010 5:10:20 PM
Ilona wrote:

Kórházi zárójelentésen olvasom, hogy a beteg B01AC06-atc csop. érz. ! Hol tudom megnézni, hogy az mi ?

Nem az lenne a legjobb megoldás, ha rákattintanék a : "gyógyszerírás-ATC kód"-ra és ott nem (csak) a betegségcsoportokat adná, hanem lenne egy lehetőség, ahova beírnám az adott kódot és kiíródnának azok a gyógyszerek vagy hatóanyag, amely az adott kódhoz tartozik.

ATC kódra gyógyszer felírás választás, jobb oldalon van egy kis ablak, ha ráállok valamelyik csoportra megjelenik az első karakter ( A első csoport, B második csoport stb. )... Ilyen kis ablak kellene, ahova be tudnánk írni a kódot !

Köszönjük a javaslatot, megvizsgáljuk a megvalósíthatóságát

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Wednesday, February 3, 2010 5:13:41 PM
Jano wrote:

hosi wrote:

Jano wrote:

Ha megnyomom a páciens választás ikont, utána bejön a lista, de nem tudok kiválasztani beteget, ill nem tudok a listából kilépni. Csak a fenti esetben.

Ezt sajnos csak megakadályozni lehet, tehát ha paciens választásból indítom az előjegyzést, akkor ott nem lehet használni a paciens választó gombot.

Hostyánszki László
Ilona
  • Ilona
Thursday, February 4, 2010 9:27:05 AM
Hosi írta: "A kórházi kezelések hasonlóan a hozott lelethez, nem kizárólagos módban fut, tehát lehet kilépés nélkül más személyt elővenni."

Azt üzenem: NEM működik !! Lehúzni sem lehet a "zárójelentés táblát", így a mögötte lévő "választ-funkciót" nem érjük el. Tehát marad az a megoldás, ki kell lépni és úgy elővenni a másik beteget.

Megoldást várunk az egyik javaslatomra is: "Napitev.-Forgalmi adatok- Gyógyszerkimutatás" elindításakor jó lenne, ha le tudnánk tenni tálcára, mert akkor más munkafázist lehetne közben végezni.

(Gyógyszerismertető érkezik, kéri nézzük meg X gyógyszerből mennyi lett felírva fél év alatt, amíg a prg. összegzi, addig se kilépni, se tálcára letenni nem lehet, azaz áll a rendelés.)

Köszönöm !

Ilona
  • Ilona
Thursday, February 4, 2010 9:32:44 AM
Korábbi kérésem is megoldásra várakozik: "Hibafile megjelenítés" lekérdezésekor jó lenne, ha a hiba állapotot lehetne másolni, mert akkor itt csak beilleszteném, de mivel nem működik a másolás, így le kell gépelni...

Köszi !!

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, February 4, 2010 9:46:16 AM
Ilona wrote:

Korábbi kérésem is megoldásra várakozik: "Hibafile megjelenítés" lekérdezésekor jó lenne, ha a hiba állapotot lehetne másolni, mert akkor itt csak beilleszteném, de mivel nem működik a másolás, így le kell gépelni...

Köszi !!

A Hibafile megjelenítésen van arra lehetőség . hogy a kiválasztott hibafilet e-mailbe elküldjem.A fel-le nyilak fölött található ikon segítségével levelező programon keresztül minden másolgatás nélkül megoldható.

Ilona
  • Ilona
Thursday, February 4, 2010 10:12:22 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Ilona wrote:

Köszi !!

A Hibafile megjelenítésen van arra lehetőség . hogy a kiválasztott hibafilet e-mailbe elküldjem.A fel-le nyilak fölött található ikon segítségével levelező programon keresztül minden másolgatás nélkül megoldható.

Nálam nem működik, mert a köv. üzenetet írja: A levelező rendszerrel való kapcsolati hiba miatt e-mailben nem küldhető el.

Ilona
  • Ilona
Thursday, February 4, 2010 10:29:10 AM
hosi wrote:

Ilona wrote:

A kórházi kezelések hasonlóan a hozott lelethez, nem kizárólagos módban fut, tehát lehet kilépés nélkül más személyt elővenni.

NEM MŰKÖDIK ! A lap kék szélét egérrel összetolom, rákattintok a mögötte látható "válszt"-ra, kiválasztom a másik beteget, onnantól lefagy a rendszer. Hibaüzenet tábla megjelenik, aztán kilő egészen a belépési kódig.

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, February 4, 2010 10:51:28 AM
Ilona wrote:

dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Ilona wrote:

Köszi !!

Nálam nem működik, mert a köv. üzenetet írja: A levelező rendszerrel való kapcsolati hiba miatt e-mailben nem küldhető el.

Akkor a levelező programmal való kapcsolatot kell átnézni és javítani.

hosi
  • hosi
Thursday, February 4, 2010 10:51:44 AM
Ilona wrote:

Hosi írta: "A kórházi kezelések hasonlóan a hozott lelethez, nem kizárólagos módban fut, tehát lehet kilépés nélkül más személyt elővenni."

Azt üzenem: NEM működik !! Lehúzni sem lehet a "zárójelentés táblát", így a mögötte lévő "választ-funkciót" nem érjük el. Tehát marad az a megoldás, ki kell lépni és úgy elővenni a másik beteget.

Megoldást várunk az egyik javaslatomra is: "Napitev.-Forgalmi adatok- Gyógyszerkimutatás" elindításakor jó lenne, ha le tudnánk tenni tálcára, mert akkor más munkafázist lehetne közben végezni.

(Gyógyszerismertető érkezik, kéri nézzük meg X gyógyszerből mennyi lett felírva fél év alatt, amíg a prg. összegzi, addig se kilépni, se tálcára letenni nem lehet, azaz áll a rendelés.)

Köszönöm !

Valószínűnek tartom, hogy egyedi probléma van Önöknél. Kérem adjon meg egy telefonszámot (akár privát üzenetben is), melyen felvehetik munkatársaim Önnel a kapcsolatot.

A Gyógyszerkimutatás statisztika felvetett javaslata a rendszer jelenlegi működésében nem megvalósítható. A statiszikák általában nagy erőforrás igénnyel rendelkeznek mivel a háttérben folyamatos legyűjtés/számolás történik. Ennek hosszát alapvetően a gép sebesseége (háttértár és processzor), és a kimutatás alapjául szolgáló adatok száma határozza meg. Nem tudom milyenek a gép paraméterei amelyet használnak, esetleg hálózatban használják-e?

Hostyánszki László
Kharon
Monday, February 8, 2010 10:04:53 AM
A terápiás lapból készítve a kgy igazolást hibát jelzett, majd bejött 1 ablak, amin a kül. táblázatokat kell választani ok után kilépett a prg-ból. Másnál is előfordul?
Kharon
Monday, February 8, 2010 11:26:30 AM
Pontosan mit tartalmazott a hibaüzenet? Ennek ismeretében tudunk segíteni...

Ha elmentette, akkor a Rendszer - Hibafile megjelenítés ablakon tudja ezt megnézni, és adott esetben a kis borítékos gombbal el is tudja nekünk küldeni e-mailben. Amennyiben nem mentette el, akkor - amennyiben ismételten előfordulna - kérem mentse el.

Ilona
  • Ilona
Monday, February 8, 2010 2:34:34 PM
Th. lap: 1 hónapnál régebben lejárt készítményeket listára lehet emelni. Ez akkor működne jól, ha : lejárt a készítmény, a beteg hozza a javaslatot, listára emelem és át lehetne javítani a BNO-t, a javaslat idejét tól-ig, orvosi pecsét számot. Jelenleg ezek a mezők passzíválva vannak, akkor mi értelme a listára emelésnek?
Kharon
Monday, February 8, 2010 2:38:13 PM
A javaslatokat a Napi tevékenység - Szakorvosi javaslat menüpontban lehet rögzíteni. A th. lapra emelés célja az, hogy amennyiben lejár egy készítmény, akkor továbbra is lehessen azt gyorsan a therapiás lapról írni addig, amíg meg nem hozza az érvényes javaslatot a beteg.

Ennek semmi köze nincsen a szakorvosi javaslatokhoz, azokat a saját helyükön lehet karbantartani (ill. az Új szak. gombbal a Therapiás lap karbantartásakor is meg lehet ezt tenni).

Ilona
  • Ilona
Monday, February 8, 2010 3:18:10 PM
Azt tudom, hol, hány helyen, hogyan lehet új javaslatot felvinni. Azt nem tudtam, mi a lényege a listára emelésnek. Most már tudom. Nálunk olyan szigorú szabályok vannak, időben be kell szerezni a szakorvosi javaslatot: míg nincs javaslat, addig nincs gyógyszer, nincs párdon, nincs listára emelés...

Arra gondoltam, hogyha van javaslat, akkor a listára emelés után itt is el lehetett volna végezni a karbantartást... Tudom, nem ez a módja, pedig egyszerűbbé tenné a dolgunkat. Köszönöm !

Gál Andi
Monday, February 8, 2010 3:35:53 PM
Törökbálint wrote:

hosi wrote:

Törökbálint wrote:

A szakorvosi javaslatot rögtön a szakorvos által javasolt BNO-val együtt teszem be!Ennek ellenére 2-3 alkalommal ma is ˝vadásznom˝ kellett hogy azt a BNO-t adjam hozzá itt is,ami a javaslaton rögzitve lett!Köszönöm.

A kolléganőnél is jelentkezett ugyanez a probléma!A verzióváltás után felvitt javaslatokkal nincs probléma,de amit korábban vittünk fel,azoknál kivétel nélkül újra diagnózist kell választani a gyógyszer felírása előtt.A BNO-k beírása rendben van,bekerültek az eü pont választásánál.Szerintünk más lehet a probléma.

hosi
  • hosi
Monday, February 8, 2010 5:22:34 PM
Törökbálint wrote:

Törökbálint wrote:

hosi wrote:

Törökbálint wrote:

A kolléganőnél is jelentkezett ugyanez a probléma!A verzióváltás után felvitt javaslatokkal nincs probléma,de amit korábban vittünk fel,azoknál kivétel nélkül újra diagnózist kell választani a gyógyszer felírása előtt.A BNO-k beírása rendben van,bekerültek az eü pont választásánál.Szerintünk más lehet a probléma.

Köszönjük, leteszteljük a program működését

Hostyánszki László