dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, January 2, 2009 7:56:33 PM
Új témát indítottam mert továbbgondolkodásra szánom az alábbi sorokat.

Eddig rendben működött a szakjav panel, érkeztek a leletek ( hozott lelet és kórházi záró ) és a javasolt gyógyszereket rögzítettük az adott lelethez, a "rácsra" kattintva ellenőrizhető volt a javaslat tevője, ideje, stb.

Most már viszont a Szakjav ürlap is érkezik a lelettel együtt és azon lesznek a későbbi ellenőrzés tárgyát képező adatok, azaz ezeket az Űrlapokat archiválni kell, a majdani ellenőrzéskor elő kell tudni keresni és prezentálni. Archiválni sok kritérium szerint lehetne : én arra gondoltam talán a legegyszerűbb az lenne ha a javasolt gyógyszereknek a szakjav panelbe való felvitelekor egy "ablakba" automatikusan kiosztódna egy sorszám és ezt ráírva a Szakjav. űrlapra egyrészt e sorszámok alapján archiválnánk a lapokat illetve a panelben rögzített sorszám alapján visszakereshetnénk az oda tartozó űrlapot is, igény esetén. 🤔

Kharon
Friday, January 2, 2009 8:36:59 PM
Papír alapon is kell archiválni. Én úgy terveztem, csak file formában fogom.
Kharon
Friday, January 2, 2009 8:39:01 PM
Az első mondat kérdés, csak sajnos nem tudom szerkeszteni, mert nincs ilyen funkcióm.
dr.Kovács József
Saturday, January 3, 2009 8:11:23 AM
Nálunk a következő a munkamenet: a hozott leletet vagy zárót, melyen javaslat van scanner-rel rögzítem, majd elteszem a beteg kartonjába. Ezzel kapcsolatban ismét eszembe jut egy régi kérésem: lehessen összekapcsolni a beutalót és a beutalóra kapott leletet (kérdés - válasz), és ez a visszakereséskor is derüljön ki. Jelenleg egy leletet bármelyik függőben lévő beutaláshoz rögzíthetek, majd visszakereséskor már csak a leletet látom.
dr.Kovács József
dr.Kovács József
Saturday, January 3, 2009 8:13:19 AM
Most látom, hogy a hozzászólásomnál az időpont egy órával későbbi. Nálam még csak 07.13. van.
dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, January 3, 2009 9:33:42 AM
Valamilyen formában a javaslatot be kell tudni mutatni az esetleges ellenőrzésnél : írott formában ( ez adott ) vagy scenelt-file formában ez a helyi MEP ( lesz még ilyen ? ) nagy tudású ellenőreinek óhajától függ.Lehet , hogy van valamilyen rendelet ( erre hivatkoztak már többször ellenőrzéskor amikor az írásos rögzítést pl. napló meg a fene tudja még mit kértek ) ami szabályozza az írásos dokumentálást de ezt megnevezni nem tudom.A szakjav űrlap nem bír szakmai szempontból olyan jelentőséggel ( ellentétben a zárójelentéssel, ambuláns lappal stb.) , hogy érdemes lenne scenelni-fileba és úgy őrizgetni ( szerintem !! ) , de mindenképpen megőrzendő és összekapcsolandó a lelettel illetve Szakjav panel beírással.Én igazából erre keresem a megoldást. A scenelés viszont ezt egyszerűen megoldja : odakerül az aminek ott kell lennie és ott meg is található utólag is különösebb keresgélés nélkül, de nem biztos, hogy a felhasználók többsége használja ezt a lehetőséget.
Kharon
Saturday, January 3, 2009 10:26:47 AM
Szakmai szempontból nem bír valóban nagy jelentősséggel, de ha belegondolok, hány iylen javaslat lesz papír alapon, ... hát kell egy nagyobb szekrény. Úgyhogy ha lehet maradok a scannelésnél, ha elfogadják. A winyó elég nagy, de abból könnyebb egy nagyobbat elhelyezni, mint szekrényből. 🙂
dr.Kovács József
Sunday, January 4, 2009 9:10:47 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

A szakjav űrlap nem bír szakmai szempontból olyan jelentőséggel

Szakmai szempontból lehet, hogy nem bír jelentőséggel, de finanszírozási jelentősséggel biztosan bír, mivel ilyen komolyan meghatározták a formai elemeit. Biztosan a papírt is fogják kérni (pl. orvosi bélyegző lenyomata, orvos saját kezű aláírása). A scennelés csak nekem segítség elsősorban, az ellenőrzéskor biztosan kell az eredeti dokumentum.

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Sunday, January 4, 2009 9:12:56 AM
kaprinai wrote:

Szakmai szempontból nem bír valóban nagy jelentősséggel, de ha belegondolok, hány iylen javaslat lesz papír alapon, ... hát kell egy nagyobb szekrény. Úgyhogy ha lehet maradok a scannelésnél, ha elfogadják. A winyó elég nagy, de abból könnyebb egy nagyobbat elhelyezni, mint szekrényből. :-)

Van egy jó asztalos ismerősöm.....

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, January 4, 2009 12:48:07 PM
Polcot is tud csinálni ??? Félre a tréfával, mégiscsak elgondolkodtató a dokumentálás-archiválás.Elhangzott néhány gondolat remélem az Infomix programozók is jelzik a lehetőségeket és persze a többi fórumozó Kolléga is az ötletét.
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, January 7, 2009 11:06:05 AM
Hosinak !! Vártam volna bár egy észrevételt a fentebb leírtakkal kapcsolatosan. A magam részéről annyit kérnék, hogy legalább egy mezőt-oszlopot ( " Sorszám " ) alakítsanak ki a javaslatok sorszámozására a szakjav panelben ( elképzelésemet fentebb már részleteztem ) mert szép számmal érkeznek már az Űrlapok és utólag rendezni őket kissé nehezebb lesz. Köszönettel MGy
jsozer
Wednesday, January 7, 2009 12:11:39 PM
Ha valaki tudja , akkor ossza meg velem, hogy a 45/2008 XII. 3. EüM rendelet „Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez” című űrlapja mikortól hatályos. Kaptam már 2009-s javaslatokat de az ürlapot még nem használják, sőt nem is hallotak még róla.

Tisztelettel Dr Sózer Pápai János

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, January 7, 2009 12:25:01 PM
A gyógyszerjavaslat 2009.01.01-től hatályos. E nélkül felírni gyógyszert Eü.jogcímen nem lehet ( illetve lehet de bünti lesz !!! ) A rendelet vonalkódra vonatkozó része 2009.06(7?).01-től él !! Aki még nem hallott róla olvassa el az általad jelzett rendeletet, de Te űrlap hiányába ne írd fel a gyógyszert - persze ez csak jó szándékú javaslat a részemről !!! Az írott Űrlap javaslatot meg kell őrizni !!! ( erről szólnak a fentiek ) Minden gyógyszerre külön Űrlap kell !!!
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, January 7, 2009 12:36:22 PM
Ha valóban az eredeti űrlapot kérik, akkor tényleg csak a teljesség kedvéért érdemes szkennelni is (mondjuk én szkennelném).

Egy extrém esetben egy paciensnek mennyi szakorvosi által javasolt gyógyszere "keletkezhet" élete folyamán ? (külön javaslatnak vesszük a hosszabítást is)

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, January 7, 2009 1:23:58 PM
A szkennelésre is volt pro- és contra : nem mi9ndeki használja a szkennelést jelenleg se ( én sem ) , másrészt ahogyan Kovács doktor is találóan írta az írott formát biztosan látni óhajtják majd adott időben, tehát ennek az összekapcsolását a lelettel - szakjav panelbeliekkel mindenképpen indokoltnak tartanám.
dr.oremus
Wednesday, January 7, 2009 6:08:17 PM
Sedédeszközök között vannak olyanok( tesztcsík, inzulinos tűk, incont termékek), amelyek ált jogcímre is csak szakorvosi javaslatra írhatóak fel. Ezeknél a program nem nyomtatja a receptre a fenti adatokat, csak az eü.tér.köt. esetén. Jó lenne

módosítani, mert ha kézzel írom rá, még egy aláírás és pecsét kell. Köszönöm

dr.Kovács József
Thursday, January 8, 2009 6:18:55 AM
dr.oremus wrote:

Sedédeszközök között vannak olyanok( tesztcsík, inzulinos tűk, incont termékek), amelyek ált jogcímre is csak szakorvosi javaslatra írhatóak fel. Ezeknél a program nem nyomtatja a receptre a fenti adatokat, csak az eü.tér.köt. esetén. Jó lenne

Tudomásom szerint csak azokra a receptekre kell ráírni a javaslat keltét és a javaslatot adó szakorvos pecsétszámát, ahol magasabb támogatási kategória létezik (emelt, kiemelt támogatás). Segédeszközre, általános támogatás esetén nem kell, akkor sem, ha a rendelése szakorvosi lelethez kötött (szerintem).

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, January 8, 2009 8:27:38 AM
Sajnos NEM : a rendelet a szakorvosi javaslatos MINDEN GYÓGYSZERRE vonatkozik (Syncumar, Adexor stb ). A költői kérdés GYÓGYSZER = GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ is ??? Valószínű IGEN. Tehát szerintem a programozók felé kérés: javítani-kiterjeszteni a pecsét-dátum vényre vezetését ezen készítményekre is. Addig kézzel ráírni ezen hiányos vényekre !!!

"h) külön jogszabály szerint társadalombiztosítási támogatással, szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, valamint a szakorvosi javaslat keltét."

hosi
  • hosi
Thursday, January 8, 2009 9:42:29 AM
dr.oremus wrote:

Köszönjük, javítottuk. Az új frissítés még a héten felkerül a portálra

Hostyánszki László
dr.Kovács József
Friday, January 9, 2009 6:25:23 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Sajnos NEM : a rendelet a szakorvosi javaslatos MINDEN GYÓGYSZERRE vonatkozik (Syncumar, Adexor stb ). A költői kérdés GYÓGYSZER = GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ is ??? Valószínű IGEN. Tehát szerintem a programozók felé kérés: javítani-kiterjeszteni a pecsét-dátum vényre vezetését ezen készítményekre is. Addig kézzel ráírni ezen hiányos vényekre !!!

"h) külön jogszabály szerint társadalombiztosítási támogatással, szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, valamint a szakorvosi javaslat keltét."

Szerintem a külön jogszabály az emelt vagy kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre vonatkozik és csak ebben az esetekben kellenek az adatok a vényre. A syncumar J jelzésű, ami azt jelenti, hogy szakorvosi vizsgálatot követően a járóbeteg ellátásban rendelhető. Az adexorra adható emelt támogatásra szakorvosi javaslat, ekkor kellenek az adatok a vényre, de általános jogcímmel is rendelhető szabadon (vagyis jelzés nélküli, nem J vagy SZ).

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Friday, January 9, 2009 6:30:28 AM
hosi wrote:

dr.oremus wrote:

Köszönjük, javítottuk. Az új frissítés még a héten felkerül a portálra

Elvileg nagyon kevés segédeszköz van, amit a háziorvos szakorvosi javaslat nélkül rendelhet, de a jogszabály csak gyógyszert említ.

h) külön jogszabály szerint társadalombiztosítási támogatással, szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, valamint a szakorvosi javaslat keltét."

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, January 9, 2009 8:49:30 AM
Nem mindenki olvassa a Webdokit :

Továbbá, amennyiben az adott gyógyszer társadalombiztosítási támogatással csak abban az esetben rendelhető, ha azt szakorvos javasolja és a háziorvos társadalombiztosítási támogatással kívánja betege számára rendelni, akkor a javaslatot adó szakorvos orvosi bélyegzőjének számát és a szakorvosi javaslat keltét is fel kell tüntetni a vényen. ( szerintem emiatt a Syncumar stb. is )

A rendeletmódosítás ezen szabályokhoz igazítja a gyógyszerek kiszolgáltatásának szabályait és a szakorvosok számára kötelező adatlapot is előír, amit a háziorvos felhasznál a fentebb említett gyógyszerrendelése során. Gyakorlati probléma lehet, hogy az adatlapon nem feltüntetni kell a szakorvos bélyegzőjének számát, hanem "azonosítható" bélyegzőlenyomatot ír elő, így ha azon a bélyegző száma mégsem látszik, a társadalombiztosítási támogatással történő rendeléshez egyeztetni szükséges.

Megjegyzendő, hogy a szakorvosnak joga van konkrét gyógyszernevet is javasolni ezen az adatlapon, a háziorvosnak viszont joga van a javasolt hatóanyagon belül más gyógyszermárkát is rendelni, (nem kötelező, de) célszerű azonban ennek okát a betegdokumentációban rögzíteni.

hosi
  • hosi
Friday, January 9, 2009 9:42:20 AM
Az új frissítésben úgy működik (majd), hogyha van hozzá javaslat akkor függetlenül a jogcímtől ráírja a javaslat adatait. Szerintem attól hogy olyan esetben is rákerül esetleg amikor nem kellene, az nem baj. Látszik, hogy nem egyértelmű a rendelet értelmezése.
Hostyánszki László
dr.oremus
Friday, January 9, 2009 8:26:13 PM
A gyógyszertárban ma külön rákérdeztek a Syncumarra, Rytmonormra stb., ők sem tudják pontosan mi a helyzet, de kérik ráírni a javaslatot a biztonság kedvéért. Ugyanis nem fizet nekik a biztosító, ha jogosulatlanul kiadják, hiányos tartalmú receptre. Én is így vagyok a segédeszközökkel. Köszönöm a korrekciót.
dr.Kovács József
Saturday, January 10, 2009 6:09:52 AM
dr.oremus wrote:

A gyógyszertárban ma külön rákérdeztek a Syncumarra, Rytmonormra stb., ők sem tudják pontosan mi a helyzet, de kérik ráírni a javaslatot a biztonság kedvéért. Ugyanis nem fizet nekik a biztosító, ha jogosulatlanul kiadják, hiányos tartalmú receptre. Én is így vagyok a segédeszközökkel. Köszönöm a korrekciót.

Persze a biztonság kedvéért írjuk rá, akkor viszont ezeket a gyógyszereket és segédeszközöket is rögzíteni kell a szakorvosi javaslat panelban és legtöbbször nem lesz záródátum.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, January 10, 2009 7:39:01 AM
Én eddig is rögzítettem - külön kérve lett,hogy általános jelzéssel is felvehetők legyenek a gyógyszerek - záró dátum pedig vonatkozó előírás vagy "végtelen"-
Dr. Hanyecz Vince
Saturday, January 10, 2009 11:51:02 AM
Az OEP ezt írja a honlapján az "emelt v. kiermelt támogatással" történő gyógyszerfelírásról:

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2008. december 3-án megjelent a gyógyszerrendeléssel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról szóló 45/2008. (XII. 3.) EüM rendelet, mely a következőket tartalmazza:

Amennyiben egy gyógyszer emelt vagy kiemelt támogatással történő felírásához a szakorvos javaslatot állít ki a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM Rendelet 2. és 3. számú mellékletében található indikációs pontok alapján, akkor ezt a javaslatot 2009. január 1-jétől a "Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez" című űrlapon teheti meg. Az űrlap elkészítéséhez az OEP internetes szakmai oldalának "Indikációhoz kötötten rendelhető gyógyszerek" régiójában találnak mintát, azonban a jogszabályban rögzített adattartalommal bármilyen formátumú adatlap használható. Az űrlapnak kötelező tartalmaznia az alábbiakat:

- a szakorvosi javaslat keltét, időtartamát,

- a beteg nevét, lakcímét, születési idejét és a TAJ számát, valamint betegségének a betegségek nemzetközi osztályozása szerinti kódját (BNO kód),

- az orvos nevét, munkahelyének (rendelőjének) címét, telefonszámát és egészségügyi vállalkozás esetén az egészségügyi tevékenység végzésére jogosító működési engedély számát

- a felírási jogosultságot meghatározó indikációs pont sorszámát, a támogatási kategóriát (kiemelt, emelt), és emelt támogatási kategória esetén a támogatás százalékos mértékét,

- a javasolt gyógyszer hatóanyagát, hatáserősségét, beviteli módját, javasolt adagolását,

- az orvos saját kezű aláírását és orvosi bélyegzőjének azonosítható lenyomatát.

A szakorvosi javaslaton opcionálisan feltüntethető példaként a szakorvos által javasolt hatóanyag egy konkrét márkanevű készítménye, a javaslat alapján felíró orvos azonban a javasolt hatóanyagon belül bármely márkanevű készítményt rendelheti betege számára. A korábban kiállított szakorvosi javaslatok a rendelet hatályba lépését követően is érvényesek, a betegeket nem kell szakorvoshoz küldeni új javaslatért, azonban a 2009. január 1-jétől kiállított javaslatokról már a megadott adatokat tartalmazó űrlapon kell rendelkeznie a szakorvosoknak. Az általános (normatív) támogatással történő rendeléshez (zárójelentésben vagy egyéb módon) adott javaslatokra nem vonatkozik a szabályozás, kizárólag az emelt és kiemelt támogatással, javaslat alapján felírt termékekre érvényes. Minden készítményre kiadott szakorvosi javaslat önálló rendelkezés, így külön űrlap szükséges ezekhez. Ettől eltérni kizárólag akkor lehet, ha a több készítményre egyidejűleg adott javaslatot táblázatos formában az orvos által használt informatikai alkalmazás egyértelműen tudja megjeleníteni. A kiadott űrlap a betegdokumentáció részét képezi, azonban mindenképpen önálló dokumentum, olyan módon épülhet be a zárójelentésbe, ambuláns lapba, hogy azok mellékletévé válik.

Amennyiben egy gyógyszert a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM Rendelet 2. és 3. számú melléklete alapján emelt vagy kiemelt támogatással szakorvos javaslatára lehet felírnia a háziorvosnak vagy a kezelőorvosnak, és a felírás e javaslat alapján történik, akkor a javaslat alapján felíró orvosnak 2009. január 1-jétől meg kell jelölni a vényen, hogy melyik szakorvos adta ki a javaslatot és mikor. A korábban kiállított vényekre nem vonatkozik a rendelkezés, és azokra az esetekre sem, amikor nem javaslat alapján történik a javaslatra is írható gyógyszer felírása, hanem a szakorvos maga írja fel azt.

Amennyiben egy gyógyszer felírása a fentiekben leírt szakorvosi javaslat alapján történik, és a javaslat alapján felíró orvos megjelölte a vényen, hogy melyik szakorvos adta ki a javaslatot és mikor, úgy a gyógyszerész a készítmény kiadásakor 2009. július 1-jétől köteles ezeket az adatokat rögzíteni és az OEP felé jelenteni. A gyógyszerésznek nem kell vizsgálnia ettől az időponttól sem, hogy a felíró orvosnak kellett volna rögzíteni a javaslatra vonatkozó adatokat, vagy sem, csupán arra vonatkozik az előírás, hogy a vényen feltüntetett információkat rögzíteni kell. Ha nincs javaslatra vonatkozó adat a vényen, akkor a gyógyszerész értelemszerűen nem rögzít adatot. Mivel a patikában nem kell ellenőrizni, csak rögzíteni a javaslat paramétereit, így a vényen rendelt gyógyszert a betegeknek ilyen adatok hiányában is ki kell szolgáltatni, ezek a vények elszámolásra fognak kerülni. A gyógyszerész a javaslatra vonatkozó adatok hiányára hivatkozva nem utasíthatja el a gyógyszer támogatással történő kiszolgáltatását.

A bevezetett szabályozás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a támogatással történő gyógyszerrendelésre vonatkozó szabályozás minden érintett számára egyértelművé és ellenőrizhetővé váljon. Az előírások nem fognak jelentős adminisztrációs többletterhet okozni, amennyiben a felíró és a javaslatot kiállító orvosok által használt informatikai rendszerek az OEP által a gyógyszertörzsben (PUPHA) biztosított adatok segítségével lehetővé teszik az egyszerű és gyors megvalósítást. A gyógyszerész számára szintén nem fog jelentős többletadminisztráció megjelenni, hiszen a javaslatra vonatkozó adatok a 2009. közepétől alkalmazandó "extra" vonalkódban is megjelennek majd, így azokat július 1-jétől - amikor kötelező válik a rögzítés - már zömmel nem kézzel kell felvinni az általuk használt informatikai rendszerbe.

Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

Budapest, 2009. január 9.

Mi lesz ezzel az extra vonalkóddal??? Otthon a betegnél majd kézzel rajzolgatom keskeny fekete széles fekete széles fehér??

:-({|=

Mártix-szal nyomtatva sem nagyon lesz leolvasható!

Kharon
Saturday, January 10, 2009 12:33:00 PM
Azért ez megnyugtató, hogy a gyógyszerészeknek nem fog többlet munkával járni. Tényleg nagyon megnyugodtam. Nekünk viszont igencsak, nem beszélve a szükséges fejlesztésekről, pontosan amiatt, hogy a mátrix nemigen fog boldogulni a vonalkóddal. De jó lesz.
Kharon
Saturday, January 10, 2009 5:50:52 PM
Máshol olvastam, hogy a recept kontra lézer konfliktust úgy oldották meg, hogy a receptet fekve tették be. Kérdezem, hogy ez megoldható-e valahogy a visualixdokiban, vagy megoldhatóvá tehető-e?
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, January 10, 2009 6:51:00 PM
Igen megoldható a fekvőbe nyomtatás, sőt tintasugarasnál is ajánlom, a behúzó dörzskerék egyenletesebben húzza be a lapokat , nem fordul elő, hogy meggyűrődik a recept papír. A recept formátumba be kell állítani a "fekvőt".