rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Wednesday, February 29, 2012 10:22:21 AM
Portálunkról letölthető a 2012 március 1-től megváltozott gyógyszer adagolás bemutató videója, mely megtekinthető ide kattintva. 

Az 1.48.0 verzióváltó hamarosan letölthető lesz a szokásos módon.

Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 10:44:33 AM
Pár mondat tájékoztatás képpen.

A verzió mérete a megszokottól nagyobb, kb. négyszer akkora. Ennek oka, hogy újra beleraktuk a helpet a megváltozott receptírás miatt. Ez természetesen azt eredményezi, hogy tovább tart majd a letöltés.

Szintén a repceptírás módosításai miatt maga a verzióváltás is tovább tart, az adatokat érintő módosítások miatt. Ez teszt közben pl. az én gépemen a szokásos kb. 1 perc helyett majdnem 5.

A mobil praxist használókat egy külön emailben is tájékoztattuk, szeretném itt is jelezni, hogy kérjük a mobil oldalról töltsék vissza az adatokat a fő rendszerbe, és csak ez után futtassák a verzióváltást. Ha ezzel kész vannak, akkor lehet újra kitölteni a mobil oldalra.

És ami mindig fontos, verzióváltás előtt készítsenek mentést!

Már töltődik fel a verzió, pár perc és lehet letölteni...

Szép tavaszi napot mindenkinek [nmosoly]

Varga Sándor
Sári László
Wednesday, February 29, 2012 11:02:28 AM
Felkerült portálunkra  a visual Ixdoki 1.48.0 verzióváltó.

A verzióváltás során néhány adatbázisban olyan jellegű változásakat készít a rendszer, amelyek jelentősen növelhetik a verzióváltás futtatásának idejét. Kérjük, semmiképpen ne szakítsa meg a folyamatot, és lehetőség szerint a frissítés futtatása előtt készítsen adatbázis mentést !

Ammenyiben mobil praxist használ, kérjük verzióváltás előtt töltse vissza az adatokat a mobil oldalról a fő rendszerbe, és így, visszatöltött állapotban végezze el a verzióváltást mindkét oldalon!

Az újdonságokból:

Vényírás

A március 1-étől érvénybe lépő szabályozáshoz igazodva, a gyorsabb, könyebb és átláthatóbb vényfelírás elősegítésére átalakítottuk a gyógyszer adagolás megadásának módját és a hozzá kapcsolódó egyéb akciók működését is (receptírás, th.lap, szakorvosi javaslat, kiemelt gyógyszer karbantartó). Az új funkció működéséről részletes leírást talál a levél végén, illetve egy bemutató videón keresztül is megismerheti az újfajta működést.

Legfrissebb gyógyszer, segédeszköz és intézet törzs

OEP nyilatkozat

Megváltoztak az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII törvény háziorvosi adatkezelésre vonatkozó szabályai, ezért a napi tevékenységnél -amennyiben ezt Ön nem tiltotta le- megjelenő Nyilatkozat a személyes adatok kezeléséről ablak már nem nyílik fel akkor sem, ha a paciens még nem nyilatkozott. A nyilatkozat megjelenése továbbra is beállítható a fogaskerékkel.

Útvonal karbantartó (felhasználói kérésre)

Karbantartás – Kezelés, költség, anyag – Útvonal felvitel

Az OK+Új gomb segítségével tudjuk tárolni az adott napot, majd újat felvinni kilépés nélkül.

Email érkeztetés (felhasználói kérésre)

A ProLabor Kft. - Tiszafüredi Laboratóriuma által küldött leletek

Napi tevékenység - Mobil praxis - Páciens adatok ki- és betöltések

Páciens adatok ki- és betöltésekor az NRSZH beutalók és Fekvőbeteg beutalások is átvihetők. Ha a páciensnek vannak Infomix-es adatlapjai vagy multimédia felvételei akkor azok is áttölthetőek, mint ahogy a gondozások és azok gondozási köre is.

Jogosítvány

A vizsgálat díja és a következő vizsgálat dátuma jogosítvány vizsgálat esetén nem szerkezthető. Az adatokat a rendszer számolja a megadott paraméteker alapján. Ha Ön mégis szeretné ezen adatokat átírni, a vizsgálat díja mellett található gomra kattintva ezek a mezők írhatóvá válnak. Ilyen esetben a program nem számolja a díjat és a következő vizsgálat idejét. A program megjegyzi, hogy az adott vizsgálatkor „egyéni” díjat és dátumot állított be, és módosításkor is ennek megfelelően működik.

Védőnő – Gyermek törzslap (felhasználói kérésre)

A törzslap adatait ki lehet listázni az eszközsoron lévő Megtekint/Nyomtat gombokkal

Kommunikáció - Távoli lelet fogadás (felhasználói kérésre)

Emedworks és VixAmb típusú szolgáltatók esetén megjelenik egy páciens választás gomb is. Erre kattintva kiválasztható egy páciens a megjelenő listából, akinek a neve és taj száma látszódik. Lelet fogadáskor csak ennek a kiválasztott páciensnek az eredményei töltődnek le.

Kiemelt és magisztrális gyógyszer karbantartás (felhasználói kérésre)

Mindkét helyen a lista sorrendje változtatható a gombokkal. Amennyiben név szerint szeretné rendezni a listát, használja a gombot.

Gyógyszer válogatás kiemelt és magisztrális gyógyszer listából (felhasználói kérésre)

Mindkét szempont szerint megjelenik egy választó: ABC / Saját. A megfelelő sorrendet megjegyzi a program.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, February 29, 2012 2:53:37 PM
Sári László wrote:

Felkerült portálunkra  a visual Ixdoki 1.48.0 verzióváltó.

A verzióváltás során néhány adatbázisban olyan jellegű változásakat készít a rendszer, amelyek jelentősen növelhetik a verzióváltás futtatásának idejét. Kérjük, semmiképpen ne szakítsa meg a folyamatot, és lehetőség szerint a frissítés futtatása előtt készítsen adatbázis mentést !

Ammenyiben mobil praxist használ, kérjük verzióváltás előtt töltse vissza az adatokat a mobil oldalról a fő rendszerbe, és így, visszatöltött állapotban végezze el a verzióváltást mindkét oldalon!

Az újdonságokból:

Vényírás

A március 1-étől érvénybe lépő szabályozáshoz igazodva, a gyorsabb, könyebb és átláthatóbb vényfelírás elősegítésére átalakítottuk a gyógyszer adagolás megadásának módját és a hozzá kapcsolódó egyéb akciók működését is (receptírás, th.lap, szakorvosi javaslat, kiemelt gyógyszer karbantartó). Az új funkció működéséről részletes leírást talál a levél végén, illetve egy bemutató videón keresztül is megismerheti az újfajta működést.

Legfrissebb gyógyszer, segédeszköz és intézet törzs

OEP nyilatkozat

Megváltoztak az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII törvény háziorvosi adatkezelésre vonatkozó szabályai, ezért a napi tevékenységnél -amennyiben ezt Ön nem tiltotta le- megjelenő Nyilatkozat a személyes adatok kezeléséről ablak már nem nyílik fel akkor sem, ha a paciens még nem nyilatkozott. A nyilatkozat megjelenése továbbra is beállítható a fogaskerékkel.

Útvonal karbantartó (felhasználói kérésre)

Karbantartás – Kezelés, költség, anyag – Útvonal felvitel

Az OK+Új gomb segítségével tudjuk tárolni az adott napot, majd újat felvinni kilépés nélkül.

Email érkeztetés (felhasználói kérésre)

A ProLabor Kft. - Tiszafüredi Laboratóriuma által küldött leletek

Napi tevékenység - Mobil praxis - Páciens adatok ki- és betöltések

Páciens adatok ki- és betöltésekor az NRSZH beutalók és Fekvőbeteg beutalások is átvihetők. Ha a páciensnek vannak Infomix-es adatlapjai vagy multimédia felvételei akkor azok is áttölthetőek, mint ahogy a gondozások és azok gondozási köre is.

Jogosítvány

A vizsgálat díja és a következő vizsgálat dátuma jogosítvány vizsgálat esetén nem szerkezthető. Az adatokat a rendszer számolja a megadott paraméteker alapján. Ha Ön mégis szeretné ezen adatokat átírni, a vizsgálat díja mellett található gomra kattintva ezek a mezők írhatóvá válnak. Ilyen esetben a program nem számolja a díjat és a következő vizsgálat idejét. A program megjegyzi, hogy az adott vizsgálatkor „egyéni” díjat és dátumot állított be, és módosításkor is ennek megfelelően működik.

Védőnő – Gyermek törzslap (felhasználói kérésre)

A törzslap adatait ki lehet listázni az eszközsoron lévő Megtekint/Nyomtat gombokkal

Kommunikáció - Távoli lelet fogadás (felhasználói kérésre)

Emedworks és VixAmb típusú szolgáltatók esetén megjelenik egy páciens választás gomb is. Erre kattintva kiválasztható egy páciens a megjelenő listából, akinek a neve és taj száma látszódik. Lelet fogadáskor csak ennek a kiválasztott páciensnek az eredményei töltődnek le.

Kiemelt és magisztrális gyógyszer karbantartás (felhasználói kérésre)

Mindkét helyen a lista sorrendje változtatható a gombokkal. Amennyiben név szerint szeretné rendezni a listát, használja a gombot.

Gyógyszer válogatás kiemelt és magisztrális gyógyszer listából (felhasználói kérésre)

Mindkét szempont szerint megjelenik egy választó: ABC / Saját. A megfelelő sorrendet megjegyzi a program.

Én ( első gyors próbálkozásokat követően ) szeretném visszakapnia az adagolás ablak j. egérgomb - beemelhető lehetőséget/is mert jelen formában nem tudok szöveges utasítást megadni, vagy legalábbis nem jöttem rá a módjára. Az oktató video letöltése jelenleg is folyamatban van eddig kb. 1 óra telt el , tehát megtekinteni még nem állt módomban.

Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 2:57:16 PM
A mai verzióváltás a nagyobb mérettel a vártnál is lassabb letöltést eredményezett.

Hiába a ma magyarországon elérhető legnagyobb sávszélesség, sajnos ez sem tud megfelelő tempóban kiszolgálni ekkora igényt.

Jelenleg is kb. 200 letöltés van folyamatban.

Kollégáim nevében is (akik a telefonok mellett állják a sarat) arra kérek mindenkit, hogy legyen kicsit türelemmel. Ami jó hír a még a verzióra várakozóknak, hogy már több mint 1100-an sikeresen letöltötték az új verziót.

Varga Sándor
Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 3:04:01 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Én ( első gyors próbálkozásokat követően ) szeretném visszakapnia az adagolás ablak j. egérgomb - beemelhető lehetőséget/is mert jelen formában nem tudok szöveges utasítást megadni, vagy legalábbis nem jöttem rá a módjára. Az oktató video letöltése jelenleg is folyamatban van eddig kb. 1 óra telt el , tehát megtekinteni még nem állt módomban.

Szöveges adagolást a dozírozás melletti "ceruza" ikonra kattintva tud megadni. A verzióváltás előtti szöveges adagolások csak azoknál a készítményeknél érhetőek el, amelyek az OEP törzs alapján nem számolhatóak. Itt továbbra is működik a jobb egérgombra a megszokott lista.

Ha olyan gyógyszert választ, aminél régen egy szöveges adagolás volt, akkor egyszer, az első felíráskor meg kell adnia a szám mezőkkel, hogy ez darbra pontosan mennyit jelent. (pl. napi 3 x 1 esetén az 1 naponta 3 x 1 -et kell beállítani). Ezt a program megjegyzi, és az ugyan ilyen előző szöveges adagolásoknál már tudni fogja.

Ezeket az adagolásokat jobb egérgombbal az új panel készletbe is fel lehet venni, és innentől már újra használható.

Varga Sándor
Gál Andi
Wednesday, February 29, 2012 3:11:17 PM
vargas wrote:

A mai verzióváltás a nagyobb mérettel a vártnál is lassabb letöltést eredményezett.

Hiába a ma magyarországon elérhető legnagyobb sávszélesség, sajnos ez sem tud megfelelő tempóban kiszolgálni ekkora igényt.

Kollégáim nevében is (akik a telefonok mellett állják a sarat) arra kérek mindenkit, hogy legyen kicsit türelemmel. Ami jó hír a még a verzióra várakozóknak, hogy már több mint 1100-an sikeresen letöltötték az új verziót.

Nekem sajnos kétszer is megszakadt a verzióváltás,mindkét esetben a 45. perc után.Most otthagytam a gépet és hazajöttem !

Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 3:20:41 PM
Törökbálint wrote:

vargas wrote:

Nekem sajnos kétszer is megszakadt a verzióváltás,mindkét esetben a 45. perc után.Most otthagytam a gépet és hazajöttem !

Sajnálom.

Remélem később, vagy holnap már jobb lesz a helyzet.

Azóta meghaladtuk az 1350 letöltést, de a szervert nézve még nem látok jelentőst gyorsulást.

Varga Sándor
Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 3:29:07 PM
Az új adagolással kapcsolatban máris van egy olyan észrevétel, amiben mi sajnos nem tudunk dönteni. Ezért úgy gondoltam most én kérdeznék az orvosoktól

Tápszer felírással kapcsolatban jelezte egy felhasználónk, hogy a kicsi testsúlyától függően kell megadni, hogy mennyi vízben mennyi gramm tápszert kell feloldani.

Ezzel szemben az OEP törzs egy dobozra x adagolókanálnyi mennyiséget ad meg, tehát ezzel kell az ellátva –ig adatot meghatároznunk. A kettő így nem hozható összefüggésbe. Ráadásul konkrét készítményeknél is pl. a 30 mililiterenként 1 adagolókanál szerepel az előiratban.

A gyakorlatban hogyan történt eddig a felírás?

Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, February 29, 2012 4:08:10 PM
vargas wrote:

Szöveges adagolást a dozírozás melletti "ceruza" ikonra kattintva tud megadni. A verzióváltás előtti szöveges adagolások csak azoknál a készítményeknél érhetőek el, amelyek az OEP törzs alapján nem számolhatóak. Itt továbbra is működik a jobb egérgombra a megszokott lista.

Ha olyan gyógyszert választ, aminél régen egy szöveges adagolás volt, akkor egyszer, az első felíráskor meg kell adnia a szám mezőkkel, hogy ez darbra pontosan mennyit jelent. (pl. napi 3 x 1 esetén az 1 naponta 3 x 1 -et kell beállítani). Ezt a program megjegyzi, és az ugyan ilyen előző szöveges adagolásoknál már tudni fogja.

Ezeket az adagolásokat jobb egérgombbal az új panel készletbe is fel lehet venni, és innentől már újra használható.

A dozirozás melletti ceruza tiszt sor , de nekem ide a régi készletelem dbf. elemei hiányzanak,de nagyon. Igaz újból fel lehet venni

Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 4:15:34 PM

vargas wrote:

A dozirozás melletti ceruza tiszt sor , de nekem ide a régi készletelem dbf. elemei hiányzanak,de nagyon. Igaz újból fel lehet venni

És van-e esetleg javaslat, hogy ezt hogyan lehetne a használhatóság szempontjából bedolgozni a rendszerbe?

Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, February 29, 2012 4:39:13 PM
vargas wrote:

vargas wrote:

És van-e esetleg javaslat, hogy ezt hogyan lehetne a használhatóság szempontjából bedolgozni a rendszerbe?

Letöltés óta ezen töröm a fejem. Bonyolódik, hogy másnak is van gondja ( tejpor ) .

( Csak, hogy érzékeltessem : steroid adagolás például 4 mg-os tablettából első kettő nap 6 tbl (1x6) majd három naponként 1-1 tablettával csökkenteni (1x5 3 napig , 1x4 3 napig stb ) miközben 4 mg-os-ból kétfajta kiszerelés is van és nyilván a 100-as lenne célszerű felíráskor, azaz kell az ellátva dátum is. Szerintem lesz még megjegyzés a letöltések után és ötletelés is )

Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 4:55:54 PM

Letöltés óta ezen töröm a fejem. Bonyolódik, hogy másnak is van gondja ( tejpor ) .

( Csak, hogy érzékeltessem : steroid adagolás például 4 mg-os tablettából első kettő nap 6 tbl (1x6) majd három naponként 1-1 tablettával csökkenteni (1x5 3 napig , 1x4 3 napig stb ) miközben 4 mg-os-ból kétfajta kiszerelés is van és nyilván a 100-as lenne célszerű felíráskor, azaz kell az ellátva dátum is. Szerintem lesz még megjegyzés a letöltések után és ötletelés is )

Huhhh...

Eddig ilyen esetben mi került a receptre adagolásként?

Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, February 29, 2012 5:16:44 PM
vargas wrote:

Huhhh...

Csaknem szó szerint amit leírtam, de ez csak egy , bár lehet extrém példa. Az oktató videón látható kenőcs felírása például steroid készítmény felírásakor a "külsőleg" szövegrész eként módosul: "Külsőleg napi egy alkalommal egymást követő három napon majd négy nap szünettel ismételni " . Persze lehet , hogy ez is extrém de szakmailag így helytálló. Az inzulin példánál is szakmailag helyesebb az időponti feltüntetés reggel 12 NE délután 8 NE este 6 NE és nem napi 26 NE ,már csak azért is mert a beadás gyakorisága szabja meg a tesztcsík felírhatóságát is mellékesen.

Igazából úgy gondolom, hogy e precíz számdozírozás mellé kell egy bővebb szövegdozírozás panel mint amit a "ceruzás" tud. Ez persze csak egy saját vélemény az első próbálgatások tapasztalatának tükrében.

Varga Sándor
Wednesday, February 29, 2012 5:30:51 PM

vargas wrote:

Huhhh...

Csaknem szó szerint amit leírtam, de ez csak egy , bár lehet extrém példa. Az oktató videón látható kenőcs felírása például steroid készítmény felírásakor a "külsőleg" szövegrész eként módosul: "Külsőleg napi egy alkalommal egymást követő három napon majd négy nap szünettel ismételni " . Persze lehet , hogy ez is extrém de szakmailag így helytálló. Az inzulin példánál is szakmailag helyesebb az időponti feltüntetés reggel 12 NE délután 8 NE este 6 NE és nem napi 26 NE ,már csak azért is mert a beadás gyakorisága szabja meg a tesztcsík felírhatóságát is mellékesen.

Igazából úgy gondolom, hogy e precíz számdozírozás mellé kell egy bővebb szövegdozírozás panel mint amit a "ceruzás" tud. Ez persze csak egy saját vélemény az első próbálgatások tapasztalatának tükrében.

Az inzulin a jelenlegi működéssel is könnyen kezelhető. A számszerű adagolás beállítása után a szöveges rész módosítható, így pl. a 26 NE lecserélhető a szükséges részletesre. Ez persze most úgy használható kényelmesen, ha a készlet karbantartásban ezt rögzítjük, mert így előre megadható a számszerű adagolás mellett milyen szöveg kerüljön rá a vényre tényleges adagolásként.

Varga Sándor
Gál Andi
Wednesday, February 29, 2012 7:24:03 PM
Törökbálint wrote:

vargas wrote:

SIKERÜLT!!!!!

dr.Kovács József
Wednesday, February 29, 2012 9:03:59 PM
vargas wrote:

vargas wrote:

Huhhh...

Az inzulin a jelenlegi működéssel is könnyen kezelhető. A számszerű adagolás beállítása után a szöveges rész módosítható, így pl. a 26 NE lecserélhető a szükséges részletesre. Ez persze most úgy használható kényelmesen, ha a készlet karbantartásban ezt rögzítjük, mert így előre megadható a számszerű adagolás mellett milyen szöveg kerüljön rá a vényre tényleges adagolásként.

Szerintem lehet egyszerűsíteni a felírásnál az adagolást, a példáknál maradva szteroid: napi 6 tbl. és ennyivel számoljon. 1. A betegnek úgy is el kell magyarázni és LEÍRNI külön, hogy hogyan szedje ezt a gyógyszert. 2. Ez nem krónikusan szedendő ilyen cifra adagolással, tehát nem írjuk több hónapra, vagyis nem lesz több recept. 3. Hiába írjuk a pontos adagolást a receptre, a patikában nem kerül rá a dobozra (néha nem is fér rá [elpirul] ). Tehát kerüljön a receptre hogy 1x6 tbl, a beteg dokumentációjában jelezzük a részletes adagolást és azt, hogy ezt elmondtuk a betegnek.

Kenőcs: külsőleg, hová, naponta hányszor? szerintem elég ennyi.

Az insulin cifra kérdés. Ha jól értem Varga Sándor magyarázatát a napi 26E helyettesíthető azzal, hogy reggel 12E, délben 8E, este 6E. Kérdés hogyan tanítom meg erre a programot, mert amint beírom a számolós mezőkbe hogy 1 naponta 26E, alul rögtön átíródik a "reggel 12E, délben 8E, este 6E". Mit jegyez meg a program? A napi 26E lehet, reggel 10E, este 16E vagy reggel 10, délben 6, este 10 vagy ... és sorolhatnám. Melyiket jegyzi meg?

Másik gondom, hogy az insulint általában amp.orig, írjuk, hogy ne lépjük túl az egy havi adagot és ilyenkor szerintem rosszul számol a program.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, February 29, 2012 9:53:29 PM
dr.Kovács József wrote:

vargas wrote:

vargas wrote:

Huhhh...

Csaknem szó szerint amit leírtam, de ez csak egy , bár lehet extrém példa. Az oktató videón látható kenőcs felírása például steroid készítmény felírásakor a "külsőleg" szövegrész eként módosul: "Külsőleg napi egy alkalommal egymást követő három napon majd négy nap szünettel ismételni " . Persze lehet , hogy ez is extrém de szakmailag így helytálló. Az inzulin példánál is szakmailag helyesebb az időponti feltüntetés reggel 12 NE délután 8 NE este 6 NE és nem napi 26 NE ,már csak azért is mert a beadás gyakorisága szabja meg a tesztcsík felírhatóságát is mellékesen

Szerintem lehet egyszerűsíteni a felírásnál az adagolást, a példáknál maradva szteroid: napi 6 tbl. és ennyivel számoljon. 1. A betegnek úgy is el kell magyarázni és LEÍRNI külön, hogy hogyan szedje ezt a gyógyszert. 2. Ez nem krónikusan szedendő ilyen cifra adagolással, tehát nem írjuk több hónapra, vagyis nem lesz több recept. 3. Hiába írjuk a pontos adagolást a receptre, a patikában nem kerül rá a dobozra (néha nem is fér rá [elpirul] ). Tehát kerüljön a receptre hogy 1x6 tbl, a beteg dokumentációjában jelezzük a részletes adagolást és azt, hogy ezt elmondtuk a betegnek.

Kenőcs: külsőleg, hová, naponta hányszor? szerintem elég ennyi.

Az insulin cifra kérdés. Ha jól értem Varga Sándor magyarázatát a napi 26E helyettesíthető azzal, hogy reggel 12E, délben 8E, este 6E. Kérdés hogyan tanítom meg erre a programot, mert amint beírom a számolós mezőkbe hogy 1 naponta 26E, alul rögtön átíródik a "reggel 12E, délben 8E, este 6E". Mit jegyez meg a program? A napi 26E lehet, reggel 10E, este 16E vagy reggel 10, délben 6, este 10 vagy ... és sorolhatnám. Melyiket jegyzi meg?

Másik gondom, hogy az insulint általában amp.orig, írjuk, hogy ne lépjük túl az egy havi adagot és ilyenkor szerintem rosszul számol a program.

Ne ragadjunk le a steroidnál, mint említettem az egy "extrém " példa volt , de ennek margóján el lehet gondolkozni még számtalan eshetőségről. Inkább a kérdésfeltevésre kívántam ösztökélni a Kollégákat egy egységes és jó megoldás érdekében (én nem tudom mi lenne az ). Ez a programrész még nagyon új, nem "tapastaltuk meg" sem előnyét sem hátrányait. Az elkövetkező napokban fog ez igazán kikristályosodni. Az insulin az cifra ügy ....tényleg jó lenne a program logikáját megérteni.

dr.Kovács József
Thursday, March 1, 2012 7:23:51 AM
Az insulinhoz van egy javaslatom. A számolós adagolás mellé kellene még egy szabadon írható, szöveges mező, amiben meg lehet adni a beteg személyére vonatkozó, egyedi utasításokat az insulin vagy gyógyszer szedésével kapcsolatban. Ezt a program megjegyezné, csak a beteg személyéhez és az adott gyógyszerhez kötné és rányomtatódna a receptre.

Pl: D.S. napi 26 E

(reggel 10E, délben 6E, este 10E)

vagy tabletta esetén

D.S. 1 naponta 1 tabletta

(este)

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Thursday, March 1, 2012 7:44:41 AM
Javaslatok syncumar szedésre ?

Pl. egyik nap 2 tbl., másnap 3 tbl. (váltakozva)

ez gyakorlatilag napi 2,5 tbl. [elpirul]

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, March 1, 2012 7:45:20 AM
dr.Kovács József wrote:

Az insulinhoz van egy javaslatom. A számolós adagolás mellé kellene még egy szabadon írható, szöveges mező, amiben meg lehet adni a beteg személyére vonatkozó, egyedi utasításokat az insulin vagy gyógyszer szedésével kapcsolatban. Ezt a program megjegyezné, csak a beteg személyéhez és az adott gyógyszerhez kötné és rányomtatódna a receptre.

vagy tabletta esetén

(este)

A "Ceruza" gombot erre kialakítani ???

El tudtam volna képzelni 5 "dózis" gombot ( "1" dózis" ........ "egyéb" ) melyek alatt az eddigi adagolás panel nyílna fel ( "1 dózis" : reggel 1 x 1 ; Reggel 1, reggel 1 tbl; este 1 vagy "2 dózis" : reggel 2 ; Reggel 1x2 Reggel 1 és Délben 1 stb) és ezekből választanék. Ez persze az insulint nem oldja meg.

Varga Sándor
Thursday, March 1, 2012 8:20:37 AM

dr.Kovács József wrote:

vagy tabletta esetén

(este)

El tudtam volna képzelni 5 "dózis" gombot ( "1" dózis" ........ "egyéb" ) melyek alatt az eddigi adagolás panel nyílna fel ( "1 dózis" : reggel 1 x 1 ; Reggel 1, reggel 1 tbl; este 1 vagy "2 dózis" : reggel 2 ; Reggel 1x2 Reggel 1 és Délben 1 stb) és ezekből választanék. Ez persze az insulint nem oldja meg.

Erre az új panel használható, ami a DOS mezőknél érhető el jobb egér kattintásra.

A bemutató videóban  kb. 11:30-nál kezdődik az a rész, ahol ezt mutatja meg Petra.

Itt lehetőség van a számos adagoláshoz egy előre definiált szöveg felvételére, a program ezt a szöveget emeli rá a receptre adagolásként, de pl. a reggel 1 szöveghez a napi 1x1-et számolja.

Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, March 1, 2012 9:06:42 AM
vargas wrote:

dr.Kovács József wrote:

vagy tabletta esetén

(este)

Erre az új panel használható, ami a DOS mezőknél érhető el jobb egér kattintásra.

A bemutató videóban  kb. 11:30-nál kezdődik az a rész, ahol ezt mutatja meg Petra.

Itt lehetőség van a számos adagoláshoz egy előre definiált szöveg felvételére, a program ezt a szöveget emeli rá a receptre adagolásként, de pl. a reggel 1 szöveghez a napi 1x1-et számolja.

Szerintem nem ugyanaz de ezt még továbbgondolom. Az "öt" gombos megoldásnál a recept felírásakor tudom , hogy hány dózist akarok adni és eleve ezt a panelt nyitom meg, innen bármilyen előre felvett szöveget emelek a receptre, miközben a program tudja, hogy összességében mennyi dózissal kell számolnia ( "3" dózis gomb esetén a program tudja, hogy 3 -mal kell osztani miközben a dozírozás szövege lehet akár 3x1 vagy 1-1-1 vagy 1-0-2 stb)

Jelzem jelenleg még csak próbálgatom a lehetőséget és nem ismerem teljes mértékben a programrészt. Néhány napi használat után talán igazából érdemben szólhatok. Most csak ötletelek.

Már jelzem, hogy alakul a Varga Úr által jelzett adagolási séma ( majd közreadom ) .A Ceruzás panelnek továbbra is állítom más készletelem kódot kellene adni , azért , hogy ide valóban csak szöveges adagolást rögzítsünk és emelhessünk be.

Adrienn
Thursday, March 1, 2012 11:32:05 AM
Kedves Infomix Dolgozók!

Nem lehetne megoldani, hogy az adagolásnál ne javítsa át önkényesen az ott megadottakat (pl. amit az előzményekből írunk), ha beállítom a panelen hogy hány naponta hányszor mennyit kell szednie? Lehet érthetetlen voltam, akkor bocs, de épp ebben a nagy felhajtásban rendelünk most. Szóval ha van egy E:1 utasítás, azt ne javítsa már át "naponta 1x1"-re.

Adrienn
Thursday, March 1, 2012 11:54:03 AM
Látom, hogy másnál is gond. Az a baj, a ceruzával létrejön egy átmeneti tűzoltás a bajra, de legközelebb ugyanúgy nem a régit emeli be, hanem amit ő önkényesen kiagyalt. Pl. RR csökkentőknél sem mindegy. Ha én valamelyikre R:1-et akarok írni, akkor ne kelljen ha lehet a lekérdezésekből biztosra kinézni, hogy Reggel 1 volt eddig írva, mert a program átírja folyamatosan naponta 1x1-re.
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, March 1, 2012 12:13:03 PM
Adrienn wrote:

Látom, hogy másnál is gond. Az a baj, a ceruzával létrejön egy átmeneti tűzoltás a bajra, de legközelebb ugyanúgy nem a régit emeli be, hanem amit ő önkényesen kiagyalt. Pl. RR csökkentőknél sem mindegy. Ha én valamelyikre R:1-et akarok írni, akkor ne kelljen ha lehet a lekérdezésekből biztosra kinézni, hogy Reggel 1 volt eddig írva, mert a program átírja folyamatosan naponta 1x1-re.

Kezdem beleásni magam és nem egészen így van. A fentebbiek egyikében Varga S. tett egy segítő magyarázatot és ez jó is .

A Ceruzást egyenlőre ne használják ( de tulajdonképpen mindegy mert azonos készletelem kódon futnak )

A számdózist alkalmazva ajánlanám : a csoportoknál felveszek Napi 1, Napi 2 .... stb Cseppek ....stb. csoportot.

Adagolás karbantartásban megnyitom pl. Napi 1 dózis csoportot és itt felveszek Reggel 1 , Reggel 1 kevés vízzel, Reggel 1 étkezés közben, napi 1 x 1 , este 1 x 1 stb adagolási sémákat. A Napi 2 dózisba pedig Reggel 2 , napi 2 x 1 , este 2 stb adagolási sémákat és így tovább.

Dózis beíráskor számdózis gombra állva kiválasztom a kívánt napi 1 dozírozást és itt a ténylegesen receptre kerülő pl. :" reggel 1 evés közben" szöveget , ez fog rákerülni a vényre.

Dr Rétei Ágnes
Thursday, March 1, 2012 12:14:31 PM
Csatlakozom az előttem szólókhoz !!

(egyébként nagyon jó, hogy tud számolni [nagyonok] )

Kharon
Thursday, March 1, 2012 12:22:17 PM
Adrienn wrote:

Kedves Infomix Dolgozók!

Nem lehetne megoldani, hogy az adagolásnál ne javítsa át önkényesen az ott megadottakat (pl. amit az előzményekből írunk), ha beállítom a panelen hogy hány naponta hányszor mennyit kell szednie? Lehet érthetetlen voltam, akkor bocs, de épp ebben a nagy felhajtásban rendelünk most. Szóval ha van egy E:1 utasítás, azt ne javítsa már át "naponta 1x1"-re.

A fejlesztő kollégák már elkezdték a program átírását, hogy a fentiek szerint működjön.

Köszönjük javaslatát!

Ilona
  • Ilona
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Thursday, March 1, 2012 12:29:30 PM
"Dos-Naponta - x - " itt mit írjak be , ha a beteg a gyógyszerét 1/4-1/2-1 tbl. adagban szedi ?
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Thursday, March 1, 2012 12:35:19 PM
Ilona wrote:

"Dos-Naponta - x - " itt mit írjak be , ha a beteg a gyógyszerét 1/4-1/2-1 tbl. adagban szedi ?

Ha jól értem akkor Reggel sze 1/4 tablettát, délben egy 1/2 tablettát, esete pedig 1 tablettát?

Mert ha igen akkor a Dos. mező a következő képpen kellene hogy kinézzen:

1 naponta 1 x 1.75