Dr.Darcy
Friday, March 2, 2012 10:31:58 AM
Érdekesség:

Ha egy 1ml = 20 csepp, akkor elvileg napi 20 cseppes adagolás mellett egy 10ml-es tramadol csepp 10 napra elég.

Ilyen adagolás mellett a Contramal cseppeknél a program 10 napot számol (helyesen), viszont a Tramadol Actavisnál (ami ugyanolyan kiszerelésben van) 20 napot! 🤨

Adrienn
Friday, March 2, 2012 10:45:27 AM
Esetleg valami olyan lehetőség, hogy adott időtartamot adok meg a gyógyszer kiválthatóságára vonatkozóan napokban, s a kiválthatósági dátumtól viszonyítva a gép kiszámolja, hogy pontosan mely dátumra esik, s beemeli az ellátottság részhez nem lenne kivitelezhető? Tudom, van rá lehetőség 30, 60, 90 nap esetén vagy adott dátum választás, de pl. egy 3 havi fogamzásgátló 84 napra elég. Most úgy számolom, hogy kiválasztom a 90 napot, s visszavonok 6-ot a kapott dátumból. De azért sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kellene ilyen cselhez folyamodni. Ja, szintén fogamzásgátlónál hiába adom meg az ellátottság dátumát, nem írja rá a receptre, csak a képernyőn lévő recepten látszik (a kiválthatóság kezdeti dátumát rányomja).
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, March 2, 2012 10:45:54 AM
Dr.Darcy wrote:

Érdekesség:

Ha egy 1ml = 20 csepp, akkor elvileg napi 20 cseppes adagolás mellett egy 10ml-es tramadol csepp 10 napra elég.

Ilyen adagolás mellett a Contramal cseppeknél a program 10 napot számol (helyesen), viszont a Tramadol Actavisnál (ami ugyanolyan kiszerelésben van) 20 napot! :-s

Az a gond , hogy nem tudjuk mi van az OEP gyógyszertörzs "adagszámolást" lehetővé tevő adatmezőjében, értendő: lehet . hogy egyik oldat készítménynél csepp másiknál már ml harmadiknál meg adagoló kanál . Ha eltalálod a dozírozás számításkor az aktuálisat akkor éppen jól fogja kiszámolni , ha mégse 🤦

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, March 2, 2012 10:52:28 AM
Adrienn wrote:

Esetleg valami olyan lehetőség, hogy adott időtartamot adok meg a gyógyszer kiválthatóságára vonatkozóan napokban, s a kiválthatósági dátumtól viszonyítva a gép kiszámolja, hogy pontosan mely dátumra esik, s beemeli az ellátottság részhez nem lenne kivitelezhető? Tudom, van rá lehetőség 30, 60, 90 nap esetén vagy adott dátum választás, de pl. egy 3 havi fogamzásgátló 84 napra elég. Most úgy számolom, hogy kiválasztom a 90 napot, s visszavonok 6-ot a kapott dátumból. De azért sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kellene ilyen cselhez folyamodni. Ja, szintén fogamzásgátlónál hiába adom meg az ellátottság dátumát, nem írja rá a receptre, csak a képernyőn lévő recepten látszik.

A probléma, hogy a programnak egységes kezelhetőséget kell biztosítania minden felhasználónak. Ennek alapja - jelen esetben - az OEP gyógyszertörzsben megadott "adat" lenne . Mint kiderült aki ezt elkészítette vajmi keveset érthetett ehhez hisz azon túlmenően, hogy meglegyen a feladat a buktatókra nem igazán gondolt . Az OEP informatikusokkal , de akár az OEP-pel több kört kell majd szerintem futni ahhoz , hogy megértség és módosítsák az adatbázist. Az okosabbat mondják el az Infomixes hozzáértők.

Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 10:56:48 AM
Dr.Darcy wrote:

Érdekesség:

Ilyen adagolás mellett a Contramal cseppeknél a program 10 napot számol (helyesen), viszont a Tramadol Actavisnál (ami ugyanolyan kiszerelésben van) 20 napot! :-s

Az ok valóban a gyógyszertörzsben keresendő.

A Contramal az OEP törzs alapján 200 cseppet, míg a Tramadol 400-at tartalmaz.

Varga Sándor
Adrienn
Friday, March 2, 2012 10:58:54 AM
🤦 Káosz.

Viszont a fogamzásgátló esetén hogy nem nyomtat ellátottsági dátumot, az jelenleg azért a program hibája. 🙂

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Friday, March 2, 2012 11:00:08 AM
Adrienn wrote:

Esetleg valami olyan lehetőség, hogy adott időtartamot adok meg a gyógyszer kiválthatóságára vonatkozóan napokban, s a kiválthatósági dátumtól viszonyítva a gép kiszámolja, hogy pontosan mely dátumra esik, s beemeli az ellátottság részhez nem lenne kivitelezhető? Tudom, van rá lehetőség 30, 60, 90 nap esetén vagy adott dátum választás, de pl. egy 3 havi fogamzásgátló 84 napra elég. Most úgy számolom, hogy kiválasztom a 90 napot, s visszavonok 6-ot a kapott dátumból. De azért sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kellene ilyen cselhez folyamodni. Ja, szintén fogamzásgátlónál hiába adom meg az ellátottság dátumát, nem írja rá a receptre, csak a képernyőn lévő recepten látszik (a kiválthatóság kezdeti dátumát rányomja).

Köszönjün! Ahol a jobb egérgombbal a 30,60,90 napot meg lehet adni, felkínálunk egy napban megadható értéket is.

Hostyánszki László
Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 11:01:15 AM
Adrienn wrote:

A nem számolható készítményeknél eddig is így működött a rendszer, csak egyszer meg kellett mondani neki, hogy hány nap. A példánál maradva, amikor az első felírás történt (bárkinél), a felhasználónak ki kellett számolnia azt a 84 napot. Ezt a progam eltárolta. X készítmény 3 dobozzal, napi 1 x 1 = 84 nap. Innen azt is tudta, hogy egy doboz 28 nap.

Varga Sándor
Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 11:02:24 AM
Adrienn wrote:

#-o Káosz.

Viszont a fogamzásgátló esetén hogy nem nyomtat ellátottsági dátumot, az jelenleg azért a program hibája. :)

Az ellátva gomb be van nyomva receptíráskor?

Varga Sándor
Adrienn
Friday, March 2, 2012 11:15:41 AM
vargas wrote:

Adrienn wrote:

#-o Káosz.

Viszont a fogamzásgátló esetén hogy nem nyomtat ellátottsági dátumot, az jelenleg azért a program hibája. :)

Igen. Mondjuk tegnap óta csak 1 3 havi fogamzásgátlót írtunk, megnézem a többit is. A kiválthatóságot rá is teszi, csak alatta hiányzik az ellátottság. Ugyanakkor itt a képernyőn révő recepten mutatja, hogy rajta van, nyomtatva már másként van azonban.

K Bálint
Friday, March 2, 2012 11:19:21 AM
Adrienn wrote:

vargas wrote:

Adrienn wrote:

#-o Káosz.

Igen. Mondjuk tegnap óta csak 1 3 havi fogamzásgátlót írtunk, megnézem a többit is. A kiválthatóságot rá is teszi, csak alatta hiányzik az ellátottság. Ugyanakkor itt a képernyőn révő recepten mutatja, hogy rajta van, nyomtatva már másként van azonban.

Melyik készítményről lenne szó?

Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 11:21:00 AM
Adrienn wrote:

vargas wrote:

Adrienn wrote:

#-o Káosz.

Remélem jól értem. 3 havi adagot írnak fel 3 vényre, és az ellátva adat nem kerül rá nyomtatásban?

Kellene konkrét gyógyszer, adagolás adat, hogy ki tudjam próbálni.

köszönöm

Varga Sándor
Adrienn
Friday, March 2, 2012 11:27:34 AM
K Bálint wrote:

Adrienn wrote:

vargas wrote:

Adrienn wrote:

#-o Káosz.

Melyik készítményről lenne szó?

Kedves Bálint! Köszönöm, de úgy tűnik, átmeneti zűrzavar volt, mert most meg ugyanannál a készítménynél leteszteltem, s rányomja. Igazából hiába állítottam be rá a május 25-öt, az "ellátva" felirat és az ott megjelenő dátum is hiányzott, ugyanakkor a "kiváltható" szöveg megjelent a dátummal együtt. Jobb megoldás híján kikapcsoltam az "ellátás" gombot, s a megjegyzésbe pötyögtem be a dátumokat. De most jó, szóval visszaszívom. 🙂

Adrienn
Friday, March 2, 2012 11:29:08 AM
vargas wrote:

Adrienn wrote:

vargas wrote:

Adrienn wrote:

#-o Káosz.

Remélem jól értem. 3 havi adagot írnak fel 3 vényre, és az ellátva adat nem kerül rá nyomtatásban?

Kellene konkrét gyógyszer, adagolás adat, hogy ki tudjam próbálni.

köszönöm

Kedves Sándor! 🙂 3 havit (tehát létezik 3 havis kiszerelés belőle) 1 vényre, de ahogy fentebb írtam, most jó, szóval totálisan érthetetlen számomra, de a lényeg, hogy jó. Bocsi! 🙂

Adrienn
Friday, March 2, 2012 11:33:48 AM
vargas wrote:

Adrienn wrote:

A nem számolható készítményeknél eddig is így működött a rendszer, csak egyszer meg kellett mondani neki, hogy hány nap. A példánál maradva, amikor az első felírás történt (bárkinél), a felhasználónak ki kellett számolnia azt a 84 napot. Ezt a progam eltárolta. X készítmény 3 dobozzal, napi 1 x 1 = 84 nap. Innen azt is tudta, hogy egy doboz 28 nap.

Igen, de teljesen lényegtelen most itt, nem? Vagy én értek félre valamit? Az, hogy ott és akkor lehetett használni, az oké. De itt és most mást kell használni, konkrétan ki kellene töltetni a programmal az ellátottsági dátumot, de nem tudok pont 84 napot megadni neki, hogy számolja ki nekem, az mikorra esik, s a kiszámolt dátumot biggyessze be nekem az ellátottsági dátumhoz.

hosi wrote:

Köszönjün! Ahol a jobb egérgombbal a 30,60,90 napot meg lehet adni, felkínálunk egy napban megadható értéket is.

Na ilyesmire gondoltam, köszönöm! 🙂

medicinke
Friday, March 2, 2012 11:52:23 AM
Az inzulinos hozzászólásokhoz csatlakozom, azt valóban rosszul számolja.

(2 ampulla Lantus, este 20 E - 03.02-05.16-ig, helyesen ez pont 30 napi adag.)

Ráadásul amikor dátumot számol, azt már átírni sem lehet. Az "ellátva -ig" nem lehetne átírható legalább, az esetleges hibák miatt?

Ha gyógyszerválasztás után a fókusz nem az "Általános"-ra, hanem az adagoláshoz ugrana, akkor megspórolnánk jó pát kattintást. Lehetne ilyet (eddig így volt egyébként)?

Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 12:09:23 PM
medicinke wrote:

Ráadásul amikor dátumot számol, azt már átírni sem lehet. Az "ellátva -ig" nem lehetne átírható legalább, az esetleges hibák miatt?

Ha gyógyszerválasztás után a fókusz nem az "Általános"-ra, hanem az adagoláshoz ugrana, akkor megspórolnánk jó pát kattintást. Lehetne ilyet (eddig így volt egyébként)?

A gondot az okozza, hogy az OEP törzs a dobozban lévő mennyiséget adja meg. Azt, hogy egy dobozban hány ampulla van, számszerűleg nem tartalmazza, az csak a megnevezés része, így amikor az eredeti kiszerelést "megbontják", akkor is a dobozzal tudunk számolni. Az egy dobozhoz nézve a kiszámolt dátum jó.

A program módosításáig ilyenkor kérjük az ellátva gombbal a dátum nyomtatást kikapcsolni, így a hibás dátum nem kerül a receptre, az 30 napnál nem is kötelező.

Ami fontos, hogy a program módosítás után sem fogunk tudni ampullával számolni, csak módosíthatóvá tesszük az ellátva dátumot.

Az adagoláshoz ugrást természetesen megcsináljuk, köszönjük az észrevételt.

Varga Sándor
Dr.Darcy
Friday, March 2, 2012 1:02:02 PM
Nem lehetne elvonatkoztatni (néhány készítménynél pl. inzulin) a gyógyszertörzstől?

Nem akartam mondani, de végülis.... a férjem informatikus. Tegnap 15 perc alatt összerakott nekem egy olyan kis programot, ami beteg napi inzulinigénye alapján kiszámolja, hogy 30 napra hány egység kell, aztán ebből kiszámolja, hogy ez hány db. 300 egységet tartalmazó ampulla, majd megmondja, hogy adott számú ampulla pontosan hány napra elég és hányadikáig. Mindezt egyetlen gombnyomással! És ha kell, több hónapra.

Ezek alapján azt gondoltam volna, hogy egy ilyen kiegészítőt simán bele lehet integrálni a programba. Ha a program továbbra sem fog majd ampullával számolni, akkor ott leszünk, ahol a part szakad...

medicinke
Friday, March 2, 2012 1:14:54 PM
vargas wrote:

medicinke wrote:

A gondot az okozza, hogy az OEP törzs a dobozban lévő mennyiséget adja meg. Azt, hogy egy dobozban hány ampulla van, számszerűleg nem tartalmazza, az csak a megnevezés része, így amikor az eredeti kiszerelést "megbontják", akkor is a dobozzal tudunk számolni. Az egy dobozhoz nézve a kiszámolt dátum jó.

A program módosításáig ilyenkor kérjük az ellátva gombbal a dátum nyomtatást kikapcsolni, így a hibás dátum nem kerül a receptre, az 30 napnál nem is kötelező.

Ami fontos, hogy a program módosítás után sem fogunk tudni ampullával számolni, csak módosíthatóvá tesszük az ellátva dátumot.

Az adagolás akkor is furcsa, ha dobozzal számol. 2 doboz az 10 ampulla, az meg 5 havi adag kellene, hogy legyen.

Mindegy, beírogatjuk kézzel, az inzulinnal eddig is így ment.

Az ellátva dátum módosítás lesz jó, ha csak a receptre nem nyomtatja rá, attól még nekem pirosan világít, hogy még kellene, hogy legyen inzulinja.

Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 1:18:19 PM
Dr.Darcy wrote:

Nem lehetne elvonatkoztatni (néhány készítménynél pl. inzulin) a gyógyszertörzstől?

Nem akartam mondani, de végülis.... a férjem informatikus. Tegnap 15 perc alatt összerakott nekem egy olyan kis programot, ami beteg napi inzulinigénye alapján kiszámolja, hogy 30 napra hány egység kell, aztán ebből kiszámolja, hogy ez hány db. 300 egységet tartalmazó ampulla, majd megmondja, hogy adott számú ampulla pontosan hány napra elég és hányadikáig. Mindezt egyetlen gombnyomással! És ha kell, több hónapra.

Ezek alapján azt gondoltam volna, hogy egy ilyen kiegészítőt simán bele lehet integrálni a programba. Ha a program továbbra sem fog majd ampullával számolni, akkor ott leszünk, ahol a part szakad...

Persze, minden megoldható. De sok veszélyforrást rejt. Nem a számolás nehéz, hanem azt megmondani egy adott készítmény mennyit tartalmaz.

Ez egészen addig működhetne, amíg egy-egy ilyen készítmény nevében biztosan ugyan úgy és ugyan ott szerepelne, hogy mennyi ampulla, illetve amíg a gyártás egységes, tehát minden ampullában 300 NE van. Tehát lehetne rá egy biztosan (hibamentesen) működő algoritmust készíteni.

Az egyszerűbb az lenne, ha az ilyen készítményeknél a törzs tartalmazná a váltó mennyiséget is.

Varga Sándor
Dr.Darcy
Friday, March 2, 2012 1:23:53 PM
Régen valóban voltak 40NE/ml és 100NE/ml-es inzulinok, De előbbieket már kivonták a forgalomból, ahogy a korábban használt 1,5ml-es patronokat is. Tudomásom szerint ma az összes Magyarországon kapható inzulin 100NE/ml hatóanyag koncentrációjú és mindegyiknél 3ml-es 1 ampulla, tehát 300NE/ampulla. Az igaz, hogy most már (sajnos) van 5 és 10 ampullás doboz is.
Varga Sándor
Friday, March 2, 2012 2:09:07 PM
Nem elvetni akarjuk az ötletet, csak egy biztonsággal használható megoldást kell találni.

Az észrevételekben, javaslatokban az a jó, hogy sokszor több részletből áll össze egy teljes megoldás. Minnél többen írják le szerintük hogy lenne jó a működés, mire kellene figyelnie a programnak, annál biztosabb, hogy a lehető legjobb változat készül el.

Működik az országban több mint 3000 visual rendszer, minnél többen írnak véleményt, annál könnyebb dolgunk van 🙂

Varga Sándor
Gál Andi
Friday, March 2, 2012 3:14:45 PM
vargas wrote:

medicinke wrote:

Én úgy oldottam meg ma az insulin-kérdést,hogy felírtam 1 teljes dobozzal,így helyesen került a receptre,hogy május 30.-ig ellátva.A dokumentációba pedig rögzítettem hogy a pontos felírás érdekében irtunk fel 30 napnál nagyobb adagot.

Egyébként pedig a 120 darabos tablettát sem bontják meg,ha 90 darab az 1 havi adag!

Somogyi László
Monday, March 5, 2012 5:35:29 PM
vargas wrote:

Nem elvetni akarjuk az ötletet, csak egy biztonsággal használható megoldást kell találni.

Az észrevételekben, javaslatokban az a jó, hogy sokszor több részletből áll össze egy teljes megoldás. Minnél többen írják le szerintük hogy lenne jó a működés, mire kellene figyelnie a programnak, annál biztosabb, hogy a lehető legjobb változat készül el.

Működik az országban több mint 3000 visual rendszer, minnél többen írnak véleményt, annál könnyebb dolgunk van :)

Ha csak ez hiányzik: Inzulint meg kell oldani, ampullára is tudjon számolni! Támogatom azt, ha szükséges akkor egy független modullal, mindegy. Annál is inkább, mert "nagyon figyelt" az inzulin felírás és nagyon büntetős, pont most változott a felírhatósága, szigorúbb lett, tutira ezeket fogják ellenőrizni.

Sürgős is, mert a beteg nem lehet inzulin nélkül, de túl sok sem lehet nála kint, szerintünk.

Gál Andi
Monday, March 5, 2012 5:42:39 PM
Somogyi László wrote:

vargas wrote:

Működik az országban több mint 3000 visual rendszer, minnél többen írnak véleményt, annál könnyebb dolgunk van :)

Ha csak ez hiányzik: Inzulint meg kell oldani, ampullára is tudjon számolni! Támogatom azt, ha szükséges akkor egy független modullal, mindegy. Annál is inkább, mert "nagyon figyelt" az inzulin felírás és nagyon büntetős, pont most változott a felírhatósága, szigorúbb lett, tutira ezeket fogják ellenőrizni.

Sürgős is, mert a beteg nem lehet inzulin nélkül, de túl sok sem lehet nála kint, szerintünk.

Szerintem az jó kiindulás,hogy 1 amp. 300 NE ! De mi lesz a helyzet az adagoló tollal?Azt is meg lehet ugyanígy oldani vajon? Az jó lenne!

Somogyi László
Monday, March 5, 2012 5:47:41 PM
Törökbálint wrote:

Én úgy oldottam meg ma az insulin-kérdést,hogy felírtam 1 teljes dobozzal,így helyesen került a receptre,hogy május 30.-ig ellátva.A dokumentációba pedig rögzítettem hogy a pontos felírás érdekében irtunk fel 30 napnál nagyobb adagot.

Egyébként pedig a 120 darabos tablettát sem bontják meg,ha 90 darab az 1 havi adag!

Egy fő ok miatt nem jó egy egész dobozzal felírni, drága készítmény, mármint ha a beteg eladja kézen-közön, azután majd szól, hogy elhagyta, ellopták, elveszett, eltörött, akkor mit csinálsz majd? Én ebben a körzetben konkrétan tudom, hogy ki él vissza ezekkel és viszi ki keletre, persze bizonyítani nem tudom és nem is akarom.

Ha csak egyhavi van egyszerre megírva, mindezekre kevesebb az esély.

Ismétlem, szerintem az inzulin felírásokat fogják ezerrel ellenőrizni, és mivel drága az oepnek, ezért nagy összegű lesz a bünti is.

[gonosz]

Gál Andi
Monday, March 5, 2012 5:53:21 PM
Somogyi László wrote:

Törökbálint wrote:

Egy fő ok miatt nem jó egy egész dobozzal felírni, drága készítmény, mármint ha a beteg eladja kézen-közön, azután majd szól, hogy elhagyta, ellopták, elveszett, eltörött, akkor mit csinálsz majd? Én ebben a körzetben konkrétan tudom, hogy ki él vissza ezekkel és viszi ki keletre, persze bizonyítani nem tudom és nem is akarom.

Ha csak egyhavi van egyszerre megírva, mindezekre kevesebb az esély.

Ismétlem, szerintem az inzulin felírásokat fogják ezerrel ellenőrizni, és mivel drága az oepnek, ezért nagy összegű lesz a bünti is.

[gonosz]

Ez konkrétan egy megbízható beteg és egyszeri alkalom volt tűzoltásra.Szerintem az jó lesz kiindulásnak a számoláshoz szegény programozóknak,hogy 1 amp.=300 NE. Ezt már leírtam az előbb.

Dr.Darcy
Tuesday, March 6, 2012 2:49:59 PM
Törökbálint wrote:

Somogyi László wrote:

vargas wrote:

Szerintem az jó kiindulás,hogy 1 amp. 300 NE ! De mi lesz a helyzet az adagoló tollal?Azt is meg lehet ugyanígy oldani vajon? Az jó lenne!

A Solostar-ra gondolsz? Tulajdonképpen abban is ugyanannyi inzulin van, mint egy különálló patronban, csak nem ampullának hívják. Szerintem csak hozzárendelés kérdése.

Gál Andi
Tuesday, March 6, 2012 5:40:55 PM
Dr.Darcy wrote:

Törökbálint wrote:

Somogyi László wrote:

vargas wrote:

A Solostar-ra gondolsz? Tulajdonképpen abban is ugyanannyi inzulin van, mint egy különálló patronban, csak nem ampullának hívják. Szerintem csak hozzárendelés kérdése.

Igen a Solostar-ra gondoltam,de akkor azzal sem lesz gond ez az elmélet alapján. [felnez]

TomposG
Wednesday, March 7, 2012 9:19:03 PM
Most már néhány nap tapasztalata alapján azt kell, hogy mondjam összességében jól sikerült megoldani ezt a tabletta számolós bohóckodást verzióváltás szempontjából. Ugyan hosszú ideje már a visual saját adagolási módjait használtuk nem sajátot így gyakorlatilag 10-ből 9 recepttel semmi munka nem volt átemelt mindent. Gratula.

Ráadásul mivel helyettesítek volt "szerencsém" kipróbálni két másik programot is, azt kell mondjam a legrugalmasabban itt sikerült megoldani...

Köszönjük!!