dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, January 26, 2009 4:43:37 PM
Tetszik nem tetszik tudomásul kell vegyük, hogy a matrixok nem lesznek alkalmasak vonalkódos vény nyomtatásra.Marad a lézer és a tintasugaras nyomtatók valamelyike. DE ezekkel az a baj, hogy a vény jelenlegi formátuma nem felel meg ezen nyomtatókban való alkalmazásnak ( tönkre teszik a nyomtatókat ) Ugyan még nem tudjuk, hogy milyen formátumú is lesz az Új vény de arra kellene inkább törekednünk, hogy a Rendszergazdákkal együtt hassunk oda , hogy a jelenleg kapható nyomtatóknak funkcionálisan leginkább megfelelő vényformátumot alakítsa ki az OEP ( a többi már a programozók dolga ) !!!
Kharon
Monday, January 26, 2009 4:47:47 PM
Én most kipróbáltam Epson LX 300+II-vel. Lassabb de nem tragikus. Szerintem olvasni is tudni fogja a vonalkódolvasó. Ha meg nem, akkor meg elmehetnek ODA.

Helyesbítek. Nagyon lassú, és nagyon visítós.

Dr. Horváth Edit
Monday, January 26, 2009 4:47:56 PM
Sajnos már tudjuk, milyen formátumú lesz az új vény, fent van az OEP honlapján, ugyanolyan, mint a mostani, csak hosszabb. (Tehát a szélessége nem változik)

Dr. Horváth Edit
Monday, January 26, 2009 4:49:58 PM
kaprinai wrote:

Én most kipróbáltam

Van alatta szám is, nem? Majd begépeli a patikus? nem szeretnék velük sem kitolni, nekik meg vonalkódleolvasót kell venni, az extra széles vonalkód miatt?

Kharon
Monday, January 26, 2009 5:39:44 PM
Nincs alatta szám 😞
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, January 26, 2009 5:39:48 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Sajnos már tudjuk, milyen formátumú lesz az új vény, fent van az OEP honlapján, ugyanolyan, mint a mostani, csak hosszabb. (Tehát a szélessége nem változik)

Júniusig lehetne azon még változtatni !!De ehhez összefogás is kell ami sajnos nincs ( Webdoki : Módosítsunk........ ) !!

Dr. Horváth Edit
Monday, January 26, 2009 6:32:28 PM
Véletlenül most került a szemem elé egy futárszolgálatos számla (Royal-Sprint futárszolgálat), több példányos matrixszal nyomtatott, a tetején prima vonalkóddal, amit a matrix nyomtatott, leporellos is. Nekik hogyan sikerült?
dr.Kovács József
Monday, January 26, 2009 8:14:30 PM
Kipróbáltam a vonalkódos receptet két típusú nyomtatón. 1. Canon BJC 200 (tintasugaras), kb. 5 éve használom, semmi baja: simán kinyomtatja a vonalkódot és szerintem olvasható is. 2. Brother HL2030 (lézer), két éves, csak recept nyomtatásra használom, eddig egyszer kellett fényhengert cserélni: ez is simán kinyomtatja és olvashatóbb is a vonalkód. Mátrixom már régóta nincs.
dr.Kovács József
Kharon
Monday, January 26, 2009 8:26:50 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Nekik hogyan sikerült?

Lehet, hogy viszonylag lassan. 🤨

hegelydr
Tuesday, January 27, 2009 7:46:41 PM
Kérdésem, hogy akkor JELENLEG ha akarok, írhatok kézzel receptet. A vonalkód-rendszer bevezetése után NEM? Tudom, most jönnek azok, akik már most sem írnak kézzel, hanem ha lakáson lát el, bemegy a hozzátartozó a receptért, stb.

Vannak olyan helyzetek, amikor KÉZZEL kell írni receptet. Akkor ez megszűnik? Benne van ez már bármilyen jogszabályban, hogy nem írhatok kézzel receptet júl. 1. után?

Ezen lehetőség teljes korlátozása baromság. HA visszont írhatok adott esetben kézírással receptet, akkor arra hogy kerül vonalkód?

nem értem-nem értem-nem értem 😰 🤨

dr.Kovács József
Tuesday, January 27, 2009 8:29:04 PM
hegelydr wrote:

Kérdésem, hogy akkor JELENLEG ha akarok, írhatok kézzel receptet. A vonalkód-rendszer bevezetése után NEM?

Nyilvánvalóan lesz kivétel, tehát hívás esetén, ha indokolt, lehet majd kézzel írni receptet, lehet, hogy rá kell írni, hogy "cito" és biztosan indokolni kell az adminisztrációban. Szerintem ilyen eset nem sok lesz. Ha sürgős az ellátás, injectio és kórház, ha nem sürgős, a recept a rendelőben.


dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, January 27, 2009 9:21:04 PM
Talán inkább maradjunk abban, hogy a jogszabályban erre vonatkozóan semmi utalás nincs.A jogszabállyal összefüggő végrehajtási utasítás még nem jelent meg .Pillanatnyilag annyi tudott, hogy vonalkód kell a vényen legyen vagy ha jobban tetszik vonalkód nélküli vényre a gyógyszertár nem ad ki gyógyszert. Természetesen kézzel "vonalkódozni" meg nem lehet.
Dr. Horváth Edit
Tuesday, January 27, 2009 10:46:08 PM
Kinyomtattam a próbareceptet, szerintem nem lett béna, simán beolvassa egy vonalkódleolvasó. Igaz a nyomtató hangja a vonalkód nyomtatása alatt brutális volt, de aztán észhez tért...
dr.Kovács József
Wednesday, January 28, 2009 7:04:36 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

vagy ha jobban tetszik vonalkód nélküli vényre a gyógyszertár nem ad ki gyógyszert

Nyilván lehet rögzíteni a vonalkódban lévő adatokat a billentyűzetről is, csak tovább tart. A vonalkód értelme, hogy gyorsítsa az adatbevitelt. Ezért, szerintem lehet majd jól meghatározott esetekben (ritkán) kézzel is receptet írni, csak szerepelnie kell rajta a gyógyszerész által kötelezően rögzítendő adatoknak.


dr.Kovács József
Kharon
Wednesday, January 28, 2009 9:21:15 AM
Dr. Horváth Edit wrote:

Kinyomtattam a próbareceptet, szerintem nem lett béna, simán beolvassa egy vonalkódleolvasó. Igaz a nyomtató hangja a vonalkód nyomtatása alatt brutális volt, de aztán észhez tért...

És mennyivel lett lassabb a nyomtatás?

filegyorgy
Wednesday, January 28, 2009 10:33:06 AM
Tegnap este unokaöcsém otthon keresett meg,lázas,FLH,Rendelőmtől 20 km-re lakom.Hogyan irok neki gyógyszert?Nem a rendszersen szedett havi gygyszermennyiségről van szó,amit a rendelőben felirok akkor is,ha a beteget otthonában keresem fel.

saját gyerekemnek szüleimnek is csak másnap tudok gyógyszertz irni esetleg?

Hétvégén kezdi a gyermeken a bronchitisét.Csak 40 km-t utazzak receptfelirásért?

Röhej!Iróasztal mellett ülő s-fejek országa vagyunk.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, January 28, 2009 11:09:26 AM
Sajnos ezen se az Infomix sem mi nem tudunk segíteni.MOK, KSZ, Fakoosz, Népjóléti Minisztérium ..... lehet még sorolni.Milyen eredménnyel ....talán már sokan megtapasztaltuk és megelőlegezhetjük a lehetséges válaszokat is
Kharon
Wednesday, January 28, 2009 11:13:46 AM
A nyomtató probléma sem semmi, de engem valahogy még jobban aggaszt a következő:

Quote:

...amelyről - 2. §-ban foglaltak kivételével - rögzítették az erre rendszeresített adathordozón a vényen rendelt gyógyszer azonosító kódját, mennyiségét, társadalombiztosítási támogatásának összegét, a vényen szereplő vonalkód számát...

Ennek értelmében nekünk rögzíteni kell a vény eredeti vonalkódját is a programban?! Ha igen, akkor ezt hogyan valósítjuk meg? a kiérkező recepteket egyből scanneli is egy vonalkódolvasó, vagy hogyan???

Agyrém. Ha rosszul értelmezek valamit, annak csak örülnék, mert így nem tudom mi lesz. Nem szabad hagyni.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, January 28, 2009 11:44:47 AM
A gyors válaszom az. hogy ez a gyógyszertárra vonatkozik, mármint a rögzítés.Mellesleg a TEMP könyvtárba egy darabig mentette a program az addigi vonalkódot amit ha jól emlékszem Hanyecz doktor észrevétele alapján a programból kiiktattak ( programozók majd utalnak erre ) , azaz ha kell majd rögzíteni meg van rá a módja. Gondolom a recept írásakor egy időben ezeket a vonalkódokat is eltárolja.
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, January 28, 2009 11:51:35 AM

Idézet a rendeletből :

"[Társadalombiztosítási támogatás csak olyan - a (2) bekezdésben meghatározott - vény alapján számolható el,] " ..... támogatás elszámolhatóságához kapcsolódik az általad említett pont.

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, January 28, 2009 12:18:03 PM
A vonalkód rögzítés már megoldott. A magánorvosoknak már így kell receptet írni, illetve rögzíteni, hiszen nekik a jelentésbe kell ez az adat. A receptíró képrnyőn ott van a mező, a fogaskerékkel beállítható, hogy látszódjon. Ide be lehet adni a vonalkód számát, de a program automatikusan is képes ezt tölteni. Ha berakunk egy csomag vényt az adagolóba, akkor az egymást követő vényeknek automatikusan növeli a sorszámát (akár növekszik, akár csökken). Ha rosszul tölti ki a program vagy begyűrődik stb., akkor recept írás után beállítástól függően automatikusan vagy külön gombra megnyitható egy ablak, ahol az éppen felírt vények látszanak, és itt utólag beírható/javítható a vonalkód (vagy vonalkód olvasóval visszaolvasható a vényről)
Hostyánszki László
Kharon
Wednesday, January 28, 2009 12:21:00 PM
A recepteken ennek a számnak a változása szabályosan történik. van matematikai szabálya? Én amikor néztem ez nem sorszám volt, de lehet, hogy rosszul láttam. És mi a helyzet akkor, ha nem leporellos vényt tölt be valaki mondjuk tintasugarasba, de előtte leesett a köteg és összevissza van?

És az én értelmezésemben nem a patikai rögzítésre vonatkozik ez, hanem nálunk a felíráskor kell rögzíteni, mint a magánorvosoknak.

Kharon
Wednesday, January 28, 2009 12:30:54 PM
A vonalkód változása szabályosan történik, csak nem az utolsó szám változik szabályosan, az egy képzett szám. Az előtte levő szám a vény típusának azonosítására szolgál, és az ez előtti hat számjegy növekszik szabályosan.

Quote:

leesett a köteg és összevissza van

Jelenleg a programunk nincsen felkészítve a káosz-elmélet gyakorlatban történő megvalósítására. :)

És akkor komolyan: Ebben az esetben sajnos a kézi rögzítésre van lehetőség, vagy utólag a vény adatok megadásánál kell utólagosan kézzel vagy vonalkód-olvasóval rögzíteni ezt a számot.

Kharon
Wednesday, January 28, 2009 12:39:57 PM
Újabb érv a leporello mellett. :-)

Csak tudná a mátrix azt a fránya vonalkódot rendesen, gyorsan és maradna elérhető a leporello. Úgy érzem túl sok a ha.

Dr. Horváth Edit
Wednesday, January 28, 2009 3:42:55 PM
kaprinai wrote:

Újabb érv a leporello mellett. :-)

.

Én is először azt hittem, hogy ránk is vonatkozik, de nem: ez a része a rendeletnek a patikusoknak szól, nekik kell rögziteni (nekem is okosabbak mondták). El kell olvasni az eredeti jogszabályt, amit korrigál ez a mostani, és abból tényleg egyértelműen kiderül.

Kharon
Wednesday, January 28, 2009 4:09:32 PM
Az eredetit olvastam. 🙂
Vali912
Wednesday, January 28, 2009 4:52:09 PM
Üdvözlök Mindenkit !

Szerda délelőtti rendelés - áramszünet.

Kedves beteg lázas, köhög, majd megpusztul, van - mondjuk - egy tüdőgyulladása.

Hívjam vissza csütörtök délutánra (a következő rendelés ideje), hogy majd akkor megkapja a receptet vonalkódostul??

És addig?

Menjen el az ügyeletre?

Akkor meg hogy' is láttam el a beteget?

/Küldjem be a kórházba ?! Na azt talán mégsem.../

"2. A háznál, kézzel írt receptekről le kell szokni, ami sürgős el kell látnod a táskádból, ami nem, azt a rendelőben, vonalkóddal."

Fenti sürgős esetnél, ha háznál látom el, szerda délután.

A beteg megkapja csütörtök délután a receptet?

Vagy menjek be ismét rendelőbe, a kolléga rendelési idejében? Zavarjam őt?

Esetleg este rendeljek még egy órát, amikoris a délután háznál ellátott influenzás és egyéb rendelőbe bejönni nem tudó sürgős ellátást igénylő betegeknek megírom a recepteket?

Dr. Molnár Valéria

dr.Kovács József
Wednesday, January 28, 2009 4:59:45 PM
Szerintem ez a vonalkód téma ÁLTALUNK, ELŐRE túl van bonyolítva.
dr.Kovács József
Dr. Horváth Edit
Wednesday, January 28, 2009 5:26:19 PM
Hol is kell beállitani, hogy minden recepten szerepeljen a gyógyszer ára. Ha a receptirásnál a megjegyzés rovatba kattintok jobb egérrel, akkor csak az adott receptnél egyszeri lehetőségként tudom rányomtatni. Köszi
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, January 28, 2009 5:32:35 PM
Dr. Horváth Editnek: A receptírás ablak jobb alsó sarkában található egy fogas kerék azon bal egér gomb és itt található "Megjegyzés mezőben Teljes ár feltüntetés" ill. "Megjegyzés mezőben Téritési díj feltüntetése".
Users browsing this topic