hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Friday, December 4, 2009 3:01:03 PM
Az oltási jelentésekkel kapcsolatos észrevételek
Hostyánszki László
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Friday, December 4, 2009 3:01:21 PM
Tisztelt Felhasználóink!

A napokban többen is küldtek újabb ÁNTSZ körleveleket, jelentés fájlokat, melyek mind a visualban jelenleg találhatótól, mind egymástól több-kevesebb ponton eltérnek. Állásfoglalást kértünk az ÁNTSZ központi szervezetétől abban, hogy valóban területenként eltérő kimutatást kérhetnek/kérnek-e. Ennek függvényében tudunk csak érdemben továbblépni a lehetséges megoldások irányába. Addig is kérjük türelmüket.


Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, December 5, 2009 9:21:20 AM
"az influenza elleni oltásokkal kapcsolatos jelentési kötelezettségre a továbbiakban 2 hetente kerül sor.

A jelentéseket a 2. és 5. számú mellékleteken kell beküldeni. Felhívom figyelmét, hogy a táblázatokban szereplő kódok megnevezése megváltozott tekintettel a térítésmentes védőoltások célcsoportjainak változására. Mivel göngyölített adatot kell jelenteniük, ennek megfelelően az oltási indikáció kódjait a most megküldött változásnak megfelelően kérjük visszamenőlegesen is aktualizálni.

A jelentések leadásának határideje: 2009. december 09., december 21. valamint 2010. január 05. A további jelentési határidőkről a későbbiekben fogom tájékoztatni."

Visszamenőlegesen ???

A két táblázat köszönő viszonyba sincs egymással !!!!

Kharon
Saturday, December 5, 2009 5:58:56 PM
Hát az a gyanúm kénytelenek lesznek beérni a meglévővel. Hogy én nem fogok visszamenőlegesen kínlódni ezzel az biztos. Mit gondolnak megettük az oltóanyagot? Eddig az volt a bajuk, hogy nem fogy. Most nem mindegy jelentve van e vagy sem. Idióta társaság.
Varga Sándor
Monday, December 7, 2009 4:18:50 PM
Felvettük a kapcsolatot az Országos Tisztiorvosi Hivatallal, akiknek továbbítottuk is ezeket az ellentmondó előírásokat, de érdemi választ még nem kaptunk. A szóbeli tájékoztatás alapján kapott jelenlegi információnk szerint ezen jelentéseknek országosan egységesnek kellene lenniük. Azt az ígéretet kaptuk, hogy megvizsgálják a helyzetet, egyeztetnek a régiós ÁNTSZ-ekkel, s mindenképpen visszajeleznek azzal kapcsolatban, hogy mi a hivatalos állásfoglalás. Amint ezt az állásfoglalást megkapjuk, az abban foglaltaknak megfelelően tudjuk módosítani a programot is. Addig is a most felkerült frissítéssel - 1.30.10  - megpróbálunk valamennyit segíteni.

A különböző jelentésű, de azonos számú indikációt sajnos nem lehet programmal megoldani, ezért az alábbi módosításokkal használható a rendszer ettől a frissítéstől:

- Minden táblázatba az adott táblázat fejlécében meghatározott oltásokat számolja bele a program.

- Egy oltás akkot térítésmentes, ha van megadva indikáció. Ha nincs, akkor térítés köteles.

- Az 5-ös számú táblázatban a kiemelt indikációkon kívül, minden (új) indikációt az egyéb kategóriába számol.

- A lista készítésekor lehet kiválasztnia, hogy mely indikációkat vegye figyelembe a program a listázáskor.

- Jelzőadatra is szűkíthető az oltások listája. Ez az oltás beadásának dátumára rögzített háziorvosi ellátás jelzőadatát használja.


Varga Sándor
Gál Andi
Monday, October 25, 2010 7:08:35 PM
Influenza védőoltás!!!

S.O.S.!Belegabalyodtam!!!!Tud valaki segíteni?

Kaptam az ANTSZ-től egy táblázatot a térítésmentes oltásra jogosultak körérről.Ebben szó sincs krónikus betegekről,csak korhatáros megkötés eü.állapottól függetlenül.Közben ugyanennek az e-mailnek a másik mellékleteként elküldték a jelentőlapot,amin havonta el kell számolni a beadott oltással.Itt viszont ugyanazok a kritériumok szerepelnek,mint tavaly,tehát krónikus betegségre lebontva,és nincsenek külön véve a 65 éven felüliek,ahogyan a körlevél táblázata szerint!

Most akkor kinek is lehet ingyen oltást adni?Azoknak akik a táblázat feltételeinek megfelelnek,vagy azoknak,akik a jelentőlap szerint megfelelnek?!

Kharon
Tuesday, October 26, 2010 4:40:10 PM
Törökbálint wrote:

Influenza védőoltás!!!

...

Most akkor kinek is lehet ingyen oltást adni?Azoknak akik a táblázat feltételeinek megfelelnek,vagy azoknak,akik a jelentőlap szerint megfelelnek?!

A kérdés nagyon jó! Egy felhasználónk révén már mi is rendelkezünk az "Influenza elleni térítésmentes védőoltások a 2010/2011 évi szezonban" című táblázattal, ahol az oltandók köre eltér az eddig meghatározott indikációs pontoktól.

Az biztos, hogy azoknak lehet beadni az adott oltást ahol a rubrikában igen szerepel, a kérdés az, hogy melyik indikációs pontot rögzítsék hozzá.

Gál Andi
Wednesday, October 27, 2010 4:48:18 PM
gy_laszlo wrote:

Törökbálint wrote:

Influenza védőoltás!!!

...

Most akkor kinek is lehet ingyen oltást adni?Azoknak akik a táblázat feltételeinek megfelelnek,vagy azoknak,akik a jelentőlap szerint megfelelnek?!

A kérdés nagyon jó! Egy felhasználónk révén már mi is rendelkezünk az "Influenza elleni térítésmentes védőoltások a 2010/2011 évi szezonban" című táblázattal, ahol az oltandók köre eltér az eddig meghatározott indikációs pontoktól.

Az biztos, hogy azoknak lehet beadni az adott oltást ahol a rubrikában igen szerepel, a kérdés az, hogy melyik indikációs pontot rögzítsék hozzá.

Most kaptam az ANTSZ-től egy e-mailt,amiben közlik,hogy aki kéri a Fluval P oltást,az mindenféle megkötés nélkül ingyenesen megkaphatja. Csak adminisztrálni kell őket is a korábbi kritériumok szerint!!!Kérdezem : aki pl. 20 évesen teljesen egészségesen kéri az oltást,azt hol adminisztráljam?

Rittling Ferenc
Thursday, October 28, 2010 5:31:26 PM
Kérdésem:

Az idei influenzaoltások beadása során a napi tevékenység lapon ha bejelöljük az oltást, majd a gyári számot beírjuk, ez eltárolódik az oltási lapra is.Ez az OEP felé menő havi jelentésben is benne lesz?Ugyanis az indikátoroknál ezt is figyelmebe veszik.

T_Zoli
Thursday, October 28, 2010 5:49:35 PM
Tudomásunk szerint az OEP-es Tételes Betegforgalmi Jelentésben az oltási jelentés részt nem változtatták meg, ezért az oltások adminisztrálása is az eddig megszokott módon történik.

A Háziorvosi Ellátás ablak bal alsó részében bejelöljük a megfelelő oltást, majd beírjuk a gyártási számot és kiválasztjuk az indikációt. A gyártási számot megjegyzi a program, és a következő oltásnál ugyanazt felkínálja.

A berögzített oltás bekerül az oltási lapra is, és így a tételes jelentésben is szerepelni fog a megfelelő OENO kóddal.

T_Zoli
Thursday, October 28, 2010 6:25:14 PM
Egyre több felhasználónk kérdezi, hogy az influenza oltások beadása kapcsán hogy rögzítsék az oltásokat. Már kaptunk egy, a szegedi ÁNTSZ által kiküldött körlevelet ahol van egy ún. Oltandók köre táblázat, amiben fel vannak sorolva milyen csoportba tartozó paciensek kaphatják meg térítésmentesen a Fluval AB/Vaxigrip/Fluval P oltásokat. Ezt a táblázatot később annyiban módosították, hogy a Fluval P-t mindenki megkaphatja ingyenesen, tehát ott nincs indikációs pont.

Az új indikációs csoportok nem egyeznek, vagy csak igen kis részben a tavalyi indikációs jegyzékkel. A régi szerint 24 indikációs pont volt, a mostaniban csak 8 van. Magukat a jelentő excel táblázatokat nem kaptuk meg, tehát aszerint még a régi indikációs pontok élnek. Tudomásunk szerint a jövő héten jelennek meg a – remélhetőleg országos szinten egységes- táblázatok.

Amint azt is megkapjuk, annak megfelelően módosítunk a programon, és soron kívüli verziót készítünk.

Addig is türelmüket kérjük!

infomIx

Varga Sándor
Friday, November 5, 2010 5:19:48 PM
Az 1.37.1 frissítésben szereplő indikációk kapcsán több visszajelzés is érkezett hozzánk. Ezeket megvizsgáltuk, és a tapasztalatok alapján kiderült, hogy azok az esetek okoznak problémát, akiknél a paciens életkora mellett olyan indikációs pontot adnak meg, ami nem része a jelentésnek.

Ilyen például a 65 éves, vagy annál idősebb paciensek esetén is előfordulhat, ha az 1-7 indikációs pontok közül valamilyen szervrendszert érintő krónikus betegségnek megfelelőt adnak meg.

Ezekben az esetekben ahhoz, hogy a táblázat a ténylegesen beoltott paciensek számát adja javasoljuk az adott életkorhoz jelenthető indikációs pont megadását.

Segítségül engedje meg, hogy egyszerűsített formában megadjuk, hogy mely életkorhoz milyen indikációkat célszerű kiválasztani a helyes jelentés eléréséhez.

Oltott személyek életkora

65 éves vagy annál idősebb Elérhető indikációk:10, 12, 13, 14

60-64 éves Elérhető indikációk:1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 13, 14

19-59 éves Elérhető indikációk:1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 13, 14

3-18 éves Elérhető indikációk:1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14

Tájékoztatásul az ANTSZ által kiadott táblázat kitöltési útmutatója:

Kitöltési útmutató az oltóorvos számára

1. Minden oltott személy csak egyszer szerepelhet az elszámolásban!

2. Az 1-7. kategóriában a több szervrendszert érintő krónikus betegségben szenvedő oltandókat csak egy betegségnél szabad szerepeltetni, a legsúlyosabb kórformának megfelelően.

3. A 8-14. kategóriába tartozó személyeket nem kell szerepeltetni az 1-7. kategóriában akkor se, ha az ott felsorolt betegségben szenvednek.4. Az átvett oltóanyag mennyiségénél azt az oltóanyag mennyiséget kell feltüntetni, amit a 2010-2011-es influenzaszezonban az adott elszámolási időszak végéig átvettek. A jelentés írásáig az összes átvett oltóanyag mennyiséget szerepeltesse. (pl. átvett október 30-án 100-at, még igényelt és kapott december 15-én 50 adagot, akkor az átvett mennyiség a január 10-ei elszámolásban 150 adag).

5. A táblázatot az oltottak számára vonatkozóan nem göngyölítetten, hanem a megadott 5 elszámolási időszakra vonatkozóan kell kitölteni. (pl. a január 10. és február 9. között végzett oltásokra vonatkozóan)

6. Minden oltóorvos annak a kerületi/kistérségi intézetnek számol el az oltóanyag felhasználásról, amelytől az oltóanyagot átvette.

7. A jelentési határidőket kérjük betartani.

8. A háziorvosok a jelentésüket a kerületi/kistérségi intézetnek küldhetik elektronikusan, faxon, telefonon (helyi szokásrend alapján).

9. A várandós nők, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói esetén nem az egészségi állapotot kell figyelembe venni.

Mivel az első jelentést ezekkel az adatokkal december 4-én kell majd leadniuk, így arra kérünk minden felhasználónkat, hogy egyenlőre az 1.37.1 frissítés előtt adminisztrált oltások esetén ne módosítsák az ott megadott indikációkat. Kollégáink dolgoznak azokon a plusz fejlesztéseken, amelyekkel az indikációs pontok cseréje és a jelentések elkészítésében további segítséget nyújtó módosítások elkészülnek.


Varga Sándor
dr.Kovács József
Sunday, November 7, 2010 12:38:48 PM
1. Az 1.37.1-ben lévő táblázat egységes, országosan alkalmazandó vagy csak valamelyik megyei kérés? Emlékszem tavaly is többször át kellett írni az egészet. Somogyban még nem kaptunk táblázatot.

2. A térítésmentes oltások beadásakor fel kell írni az oltóanyagot ugyanúgy, mint tavaly vagy nem. Akkor az volt az OEP finanszírozás alapja.


dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, November 8, 2010 8:14:29 AM
dr.Kovács József wrote:

1. Az 1.37.1-ben lévő táblázat egységes, országosan alkalmazandó vagy csak valamelyik megyei kérés? Emlékszem tavaly is többször át kellett írni az egészet. Somogyban még nem kaptunk táblázatot.

2. A térítésmentes oltások beadásakor fel kell írni az oltóanyagot ugyanúgy, mint tavaly vagy nem. Akkor az volt az OEP finanszírozás alapja.

1) Sz-Sz- Bereg megyében is ez a táblázat a publikus, az Országos Epidemiológiai központ által publikálva. Ez persze nem jelenti azt , hogy menet közben nem lehetnek módosítások ( volt már rá példa elég )??!!

2 ) Az oltóanyag felírása, emlékezetem szerint, csak az "elején" volt szükségszerű mert a Forgalmi jelentésbe akkor még csak felírt vények jelentése alapján tudta az OEP finanszírozni a P oltás elvégzését, de később megjelent a jelentésben egy (talán B312 ) sor ami már szükségtelenné tette/teszi a fals felírást.

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Friday, September 23, 2011 10:13:58 AM
Több felhasználónk is jelezte felénk, hogy az Az Országos Epidemiológiai Központ körlevele alapján a 2011. június 30-a után született csecsemőknél a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes DTPa + IPV + Hib védőoltásokhoz alkalmazott INFANRIX IPV + Hib oltóanyagot a PENTAXIM, míg a 6 éves korban esedékes DTPa + IPV védőoltáshoz használt INFANRIX IPV oltó-anyagot a TETRAXIM megnevezésű vakcina váltja fel.

Mivel rendszereinkben nem az oltóanyag, hanem az oltás van nyilvántartva, ezért nem kell módosítani a program ezen részét, tehát ugyanazokba a mezőkbe lehet továbbra is felvenni az oltás dátumát és gyári számát.


Hostyánszki László
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, April 11, 2012 11:04:56 AM
Tisztelt Felhasználóink!

Megjelent az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2012. Évi védőoltásokról.

A megtekintéshez kattintson ide. 

Similar Topics
Users browsing this topic