dr.Kovács József
Monday, March 16, 2009 7:13:09 PM
Új kérdés, témakör (lehet, hogy érdemes lenne új témaként indítani): gondozás. Ki hogyan csinálja ?

Vitaindító: hogyan lehet egy beteg gondozási anamnesisét a legjobban összeállítani, olyan formában, hogy egy idegen orvos is láthassa a gondozás menetét, egy helyen követhesse a protokollok által előírt vizsgálatok meglétét, azok eredményét és főleg az eredmények ismeretében hozott terápiás következtetéseket, a terápia időbeni alakulását, stb. Próbáltam új gondozási lapokat, kontrollokat készíteni, de igazából nem sikerült. Főleg a terápia időbeli alakulása, terápiás módosítások indokai nehezen rögzíthetők és főleg visszakereshetők. Van valakinek a tarsolyában jó megoldás, amit használ is ? (Azért nem indítottam új témát, mert nem tudom a gondozás mennyire "népszerű".)

dr.Kovács József
Schukkert
Thursday, March 19, 2009 10:55:34 AM
Szerintem is kéne egy gondozási témakört indítani, és a jó ötleteket egybegyűjteni. Napok óta töröm én is a fejem, hogy is lenne praktikus.

A gondozási körökhöz hozzárendeltem a vizsgálatokat.( labor, szakrendelés, stb). Az esedékes vizsgálatokat kitettem az infolapra. Ez eddig rendben is lenne, ha megbízhatóan működne! Már jeleztem az infomixnek a problémát, hogy egyes betegeknél esedékes lenne a vizsgálat, a gondozási kontrollban piros színnel szerepel, mégsem jelenik meg az infolapon!! ( Mentést is küldtem emiatt)

A gondozási kontroll lapot alapjában véve jónak tartom, ezt lehetne tovább fejleszteni.

Ötletem: a lapon jelenjenek meg az adott gondozási kóddal felírt gyógyszerek, szakorvosi leletek, labor leletek (a labor már látszik).Ha fontosnak tartok valamit, a megjegyzésbe beírhassam.

Fontos: időrendben visszakereshetőek legyenek a gondozási kontroll lapon.

Így, nekünk külön munka nélkül, egy helyen összegyűjtve látszana az adott betegséggel kapcsolatban minden információ.

Pl. Hyperthyreosis : látszana gyógyszer, gyógyszer, gyógyszer.... TSH , gyógyszer,megjegyzés, gyógyszer.....TSH, Nyaki ultrahang gyógyszer, gyógyszer.... TSH, szakorvosi lelet , stb stb.

Kharon
Thursday, March 19, 2009 11:30:12 AM
Én (is) örülnék egy részletes tájékoztatónak a gondozásról, mert jelen pillanatban fogalmam nincs mit, hogy kellene a G betűvel kezdenem. Videóbemutatónak is örülnék, hátha úgy megértem a lényeget. A gondozáshoz automatice rendelődik, ha gyógyszert, vagy beutalót 3-as gondozás kóddal írok? Mert ha nem akkor annak úgy kellene lennie.
dr.Kovács József
Thursday, March 19, 2009 4:39:22 PM
Már kezdtem megijedni, hogy rajtam kívül senkit sem érdekel a gondozás.8-[

Nálunk a következő a gondozás menete.

1. Gondozásba vétel. Az alap gondozási adatok beviteli lapja jó. Lehet rögzíteni a betegség nevét, a beállított induló kezelést, a megjegyzésbe esetleg a vizsgálatok eredményét, rizikó statust, egyebeket, melyek a beállított kezelést indokolják. Ide beírhatók elérendő célértékek, protokollokon kívüli, esetlegesen szükséges vizsgálatok, stb. Bár ez így nagyon vegyes mező. Beírhatók a betegség lefolyása alatt keletkezett szövődmények és ezek kezelése (bár a szövődmények megadásánál jó lenne a dátum mező, évszám szerint, hogy mióta). A gondozási körökhöz megadhatók a protokoll szerinti vizsgálatok és azok gyakorisága, ez kitehető az info lapra. Ez is jó.

Schukkert doktornő hozzászólását nem értem az esedékes vizsgálatokról. Hol szerepel piros szinnel a gondozási kontrollban ? Az infolapon azok az esedékes vizsgálatok szerepelnek, amelyeket hozzárendelt a gondozási körhöz és az ott megadott időn belül NEM történtek meg. Amennyiben megtörténtek, eltünnek az infolapról. A leletek beírásánál vigyázni kell arra, hogy ugyanoda íródjanak, amely vizsgálat esedékesnek ki van jelölve. A gondozás megnyitásakor a bal oldali táblázatban láthatók a hozzárendelt vizsgálatok és azok időpontjai. Korábban már kértem és ígéretet is kaptam rá, hogy a lelet időpontjára jobb gombbal kattintva kiírja az eddigi eredményeket (mint a laborleletek beírásakor), szakrendelés esetén a leletet. Ez a lehetőség szerintem jó lenne.

2. Gondozási kontroll. Ezzel van igazán gondom. Szerintem ennek úgy kellene működnie, ahogy Schukkert doktornő írta. Status, esetleg vizsgálati beutaló, eredmény, terápiás vagy egyéb kezelési következmény, status, beutaló, lelet, következmény, ........ Jelenleg csak dátum és egy szöveges mező adható meg (próbáltam másikat is szerkeszteni, de nem vált be). Például magas vérnyomás kezelése: a beteg szed 3-4 gyógyszert, mely az évek során bővül, változik. Ez nagyon nehezen követhető. Minden gondozási kontroll esetén pedig beírni az összes addig szedett, illetve változtatott gyógyszert nagyon nehézkes. Erre kellene valamilyen jó megoldás. A gondozás folyamán, azzal kapcsolatban kért vizsgálatokat és azok leleteit is meg kellene valahogyan jelölni, hogy vissza lehessen keresni.

Röviden ennyi.

dr.Kovács József
Schukkert
Monday, March 23, 2009 3:51:08 PM
"Schukkert doktornő hozzászólását nem értem az esedékes vizsgálatokról. Hol szerepel piros szinnel a gondozási kontrollban ? Az infolapon azok az esedékes vizsgálatok szerepelnek, amelyeket hozzárendelt a gondozási körhöz és az ott megadott időn belül NEM történtek meg. Amennyiben megtörténtek, eltünnek az infolapról. "

A napi tevékenységek között van egy Gondozási "G"és egy Gondozási kontroll ablak. (Én mindkettőt kitettem az eszközoszlopba) Ami az info lapon megjelenik esedékes vizsgálatként, az a gondozási kontroll lapon piros színnel szerepel, ha megtörténik a vizsgálat, zöld színre vált és mellette labor esetén látszanak az értékek is. Viszont gyakran előfordul, hogy a már esedékessé vált vizsgálat ( gondozási kontroll lapon pirossal látható) nem jelenik meg az info lapon! (Lehet, hogy nem is tudod, hogy van egy külön gondozási kontroll ablak is ?)

A gondozási lapon is van egy kontroll rész, ezt én nem szoktam használni. Itt van listázási lehetőség is, ez jó gondolat, de nem itt kéne legyen. Én itt max. csak felveszem gondozásba a beteget.

A gondozási kontroll ablakot kéne tovább fejleszteni!

Kharon
Monday, March 23, 2009 4:16:21 PM
Látható, hogy nem túlságosan vagyunk képben sem a gondozás sem a szűrés adminisztrációja terén. Örömmel vennénk ha megnyilatkozna az infomix is, mégjobb lenne, ha egy részletes, (akár video) bemutatóval.
dr.Kovács József
Monday, March 23, 2009 4:51:36 PM
Quote:

=Schukkert (Lehet, hogy nem is tudod, hogy van egy külön gondozási kontroll ablak is ?)

A gondozási kontroll ablakot kéne tovább fejleszteni!

Nem lehet, hanem biztos. Nem tudtam a másik ablakról 😣 , mindíg a gondozást megnyitva csináltam a kontrollt is és ott kerestem a leletek megjelenítését is. Miért van kétféle gondozási kontroll ?

dr.Kovács József
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Monday, March 23, 2009 6:40:15 PM
A külön gondozási kontroll utólag lett hozzáillesztve a rendszerhez, mint ahogy a gondozás vizsgálatok figyelése is. Eredetileg csak a gondozási ablak volt, az új kontroll lap bevezetésével nem változtattuk meg az eredeti megoldást, csak meghagytuk alternatívaként.

Az hogy az info lapon miért nem jelenik meg minden vizsgálat ami a kontroll ablakban pirossal viszont igen, megvizsgáljuk.

A szűrést és a gondozást tulajdonképpen azonos alapokra kellene helyezni + státuszok. Ezt már mi is látjuk, de egyenlőre csak mint feladatot. Az átgondolását és legfőképpen a megvalósítását csak egy komplett átírással lehetne megoldani. Újra kellene gondolni az egész kezelését (ide értve a napi státuszokat, időszakos, alapstátusz, újabb törzskarton). A jelenlegi megoldásban ezeket nem lehet egy alapra helyezni. Természetesen köszönettel vesszük az ötleteket, amik rövidtávon is megoldást, könnyebséget adhatnak a szűrés/gondozás kezelésben. A kért anyagokat igyekszünk elkészíteni és publikálni.

Hostyánszki László
Kharon
Monday, March 23, 2009 6:55:36 PM
A szűrésnél nem értem, hogyan kell használni. Az elvégzendők közt szerepel pl. fiataloknál is, hogy nagy CV kockázat esetén.... Ha az nem kell, egyszerűen csak nem pipálom be? Aztán jobb oldalon BNO? vizsgálat? Egy szűréskörhöz csak egyféle vizsgálatot rendelhetek? Vagy hogy van ez? Nagyon várom a részletes tájékoztató anyagot. Gondozásnál én úgy találnám nagyon jónak, hogy az ellátás oka kódnak megfelelően gondozásba jelentődnének a dolgok. Mi bizonyos betegségek esetén eleve 3-as kóddal írjuk a gyógyszereket, beutalókat, meg amit kell. Ilyenkor jó lenne, ha az eleve gondozásként is jelentődne. Időnként a vizsgálat is 3-as kóddal megy/menne, az is mehetne a gondozásba. Lehet, hogy nem jól látom a kérdést, de jelenleg nem nagyon látom át a visualix gondozás és szűrés funkcióit. Ha hülyeséget írtam, valaki javítson ki. A lényeg, hogy a közeljövőben találjunk erre valami megnyugtató és jó megoldást.

Köszönöm

dr.Kovács József
Monday, March 23, 2009 8:28:34 PM
Már harmadszor fordul elő, hogy utólag tudok meg egy új lehetőséget, ami a programba került, pedig mindíg elolvasom a verzióváltó leveleket, mindet!!! Nem értem, hogyan nem értesültem erről a gondozási kontroll ablakról.:-k

Javaslat a gondozáshoz. A gondozásba vétel lapja kiindulásnak jó, az ahhoz kapcsolódó gondozási kontroll és leletek ablakok is. Szerintem úgy kellene továbblépni, hogy ebből az ablakból elérhető legyen minden gondozással kapcsolatos adat, lelet pédául gombokhoz rendelve. Bal oldalon a leletek, jobb egérgomb az aktuális leleten mutatná az értéket vagy beírt leletet vagy szkennelt leletet (legalább az utolsót). Gondozási kontrollnál lehessen lehívni a korábbi kontrollok adatait egy újabb gombbal. Be kellene építeni a gondozási kontrollhoz egy olyan lehetőséget, hogy a terápiát átemelje a felírt receptekből vagy inkább a terápiás lapról (mint a beutalóknál) és akkor csak meg kellene jelölni a módosítást. A szöveges mezőt sajnos ki kell röviden tölteni, de segítség lenne, ha nem kellene máshonnan előkeresni hozzá a korábbi adatokat, leleteket.

A szűrést én sem nagyon értem, bár eddig igazán csak a cardiovasculáris rizikolappal foglalkoztam, az nagyon jó. Az infolapra is kitehető a CV rizikó.

dr.Kovács József
hosi
  • hosi
Tuesday, March 24, 2009 10:16:18 AM
A szűrés dokumentálására a Napi tevékenység - Szűrés jelentés fül szolgál. A szűréseket három szempont szerint választhatjuk ki:

-A program életkor, nem, már elvégzett szűrések alapján összegyűjti az adott személy esedések szűrővizsgálatait

-Előre definiálhatunk un.típus szűréseket (Karbantartás-Kezelés,költésg,anyag-Típus szűrések karb.)

-Összes szűrés

Az, hogy egyáltalán milyen szűrések vannak, rendelet szabályozza. Szintén szabályozza milyen életkorban, milyen gyakorisággal kell az adott szűrést elvégezni (az elvégzendő szűrés-ek ez alapján válogatódik le). Egyszerűen kipipáljuk melyik szűrést végeztük el, ekkor átkerül az Elvégzett szűrések közé. Ha a szűrés eredményeképpen kórosnak ítélik meg, ezt meg kell jelölni, meg kell adni a hozzá tartozó BNO-t, illetve ha ennek kapcsán továbbküldésre (beutalásra) is sor került akkor annak módját is meg kell adni. Ez tulajdonképpen a tételes betegforgalmi jelentésben (B300-as) van megfogalmazva. A szűrés leírása egy szabad szöveges rész, ahová beírhatják az egyéb adatokat a szűréssel kapcsolatban, ez jelentésre már nem kerül.

Felhívnám a figyelmüket egy további lehetőségre: a Karbantartás-Kezelés,költésg,anyag-Szűrési körök karbantartása menüpontban lehetséges egy-egy szűréshez megadni, milyen vizsgálatokat, szakrendelési eredményeket "várnak" a szűrés elvégzése folyamán. Ha ezt megadjuk, a napi tevékenység során egy szűrés elvégzésekor a program ezt figyelni fogja és figyelmeztet az esetleg elmaradásokra!

UserPostedImage

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, March 24, 2009 11:30:24 AM
Már jeleztem régebben , a "Szűrés leírás " ablakban jó lenne szűrési körök szerint csoportosítani a felvihető "sablonokat" mert jelen formában "egy helyen sok" - ból igen nehéz az adott szűrési körhöz kiválasztani a rögzítendő sablont.

Köszönettel Mgy.

dr.Kovács József
Tuesday, March 24, 2009 12:43:59 PM
Ma elkezdtem használni az általam tegnap "felfedezett" gondozási kontroll lapokat. Jónak tűnik. Kérem a hozzáfűzött javításokat végiggondolni (terápia átemelhetősége, előző kontrollok megnézhetősége, gondozási alapadatok megnézhetősége). Az nagyon jó, hogy nem kell hozzá napi tevékenység ablakot nyitni (nincs újabb napló sorszám?). A nővér végzi a napi tevékenységet, én közben gondozok és mindkettő tárolódik (csak egy napi tevékenységgel?). Csatlakoznék Mile doktorhoz, hogy a megjegyzés mező paneljeit lehessen csoportosítnai a gondozásnál is, gondozási körök szerint. A gondozásnál lévő kontrollra szerintem akkor nincs is szükség.
dr.Kovács József
Schukkert
Wednesday, March 25, 2009 3:27:47 PM
Én úgy tudnám elképzelni, hogy hasonlóan legyen, mint a gyógyszerjavaslatok kezelése.

Több helyen bevitt adatot,( státuszt, leletet, beutalót, gyógyszerelést stb. )egy helyen, a gondozási kontrollnál is meg lehessen nézni. Ha valamit beviszek egy BNO-val, és az szerepel valamely gondozási körnél megadott BNO tartományban,ill. a hozzá tartozó szövődmények BNO tartományában, akkor automatikusan tegye be a gondozási kontrollba, vagy esetleg kérdezzen rá, hogy betegye-e a gondozásba is.

hosi
  • hosi
Wednesday, March 25, 2009 3:43:53 PM
Schukkert wrote:

Ha valamit beviszek egy BNO-val, és az szerepel valamely gondozási körnél megadott BNO tartományban,ill. a hozzá tartozó szövődmények BNO tartományában, akkor automatikusan tegye be a gondozási kontrollba, vagy esetleg kérdezzen rá, hogy betegye-e a gondozásba is.

Ez így működik akkor ha a Gondozás karbantartásban a BNO tartomány meg van adva és a napi ellátásnál be van állítva a fogaskeréknél hogy BNO alapján gondozásba vesz

Hostyánszki László
Schukkert
Wednesday, March 25, 2009 3:58:53 PM
hosi wrote:

Schukkert wrote:

Ha valamit beviszek egy BNO-val, és az szerepel valamely gondozási körnél megadott BNO tartományban,ill. a hozzá tartozó szövődmények BNO tartományában, akkor automatikusan tegye be a gondozási kontrollba, vagy esetleg kérdezzen rá, hogy betegye-e a gondozásba is.

Ez így működik akkor ha a Gondozás karbantartásban a BNO tartomány meg van adva és a napi ellátásnál be van állítva a fogaskeréknél hogy BNO alapján gondozásba vesz

Igen, tudom, de nem azt akarom, hogy gondozásba vegyen, mert már gondozásban van, hanem minden, ami a BNO tartományon belüli BNO-val történik, az jelenjen meg egy helyen, a gondozási kontrollban.

hosi
  • hosi
Thursday, March 26, 2009 11:20:53 AM
Elnézést, félreértettem. Így már világos a kérés
Hostyánszki László
Dr. Horváth Edit
Saturday, March 28, 2009 5:21:20 PM
Nekem viszont ez az egész gondozás-szűrés témakör egy akkora nagy homály, hogy csak na! Jól értem, hogy külön szűrőfület kell használnom a szűrések jeentéséhez, ha nem használom, akkor kaphatok-e az OEP-től büntetést?
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, March 28, 2009 6:42:11 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Nekem viszont ez az egész gondozás-szűrés témakör egy akkora nagy homály, hogy csak na! Jól értem, hogy külön szűrőfület kell használnom a szűrések jeentéséhez, ha nem használom, akkor kaphatok-e az OEP-től büntetést?

Nem a nem használatért jár a külön bünti hanem az el nem végzett szűrésekért. Ano.. óta előírva, korcsoportra vonatkozóan, hogy kinek, mit, mikor kell elvégezni.( a szűrő panel "hozza" az előírtakat). Az viszont tény, hogy külön szűrőfelület ( a napi tev. mellett rákattintva megnyílik ) áll rendelkezésre e nemes feladat elvégzéséhez szükséges panel és ezután már ( már miután kitöltöttem a panelt ) automatikusan lejelentődik.

jsozer
Thursday, April 2, 2009 2:17:00 PM
Régi gondom, hogy a gondozás karbantartásnál egy.egy gondozási körhöz csak azokat a szakrendelőket tudom hozzárendelni ami a Visualixben alapból benne van. Az általam felvett szakrendelőket nem tudom kiválasztani.

Lehetne e ezen ajvítani?

hosi
  • hosi
Thursday, April 2, 2009 2:55:13 PM
jsozer wrote:

Régi gondom, hogy a gondozás karbantartásnál egy.egy gondozási körhöz csak azokat a szakrendelőket tudom hozzárendelni ami a Visualixben alapból benne van. Az általam felvett szakrendelőket nem tudom kiválasztani.

Lehetne e ezen ajvítani?

Kipróbáltam, nekem működik. Ha a Szakrendelések karbantartásánál felveszek egy szakrendelést, akkor az a Gondozás vizsgálatoknál megadható

Hostyánszki László
Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Wednesday, April 8, 2009 11:33:05 PM
A fejlesztők felé lenne egy kérésem. Nagyon sokat kattingatunk, ha egy betegnek több gondozása van, pl. hypertónia, ISZB, diabetes. Egyszerre csak egyet tudok megnyitni. Hogyan lehet azt megoldani hogy a G gombra kattintva az összes gondozás megjelenjen, a dátumot automatikusan betenné, és innen nyitnánk meg a gondozási kontrollokat. Elnézést, ha kicsit homályosan fogalmaztam. Előre is köszönöm a válaszokat!

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, April 9, 2009 11:29:25 AM
Snebb wrote:

A fejlesztők felé lenne egy kérésem. Nagyon sokat kattingatunk, ha egy betegnek több gondozása van, pl. hypertónia, ISZB, diabetes. Egyszerre csak egyet tudok megnyitni. Hogyan lehet azt megoldani hogy a G gombra kattintva az összes gondozás megjelenjen, a dátumot automatikusan betenné, és innen nyitnánk meg a gondozási kontrollokat. Elnézést, ha kicsit homályosan fogalmaztam. Előre is köszönöm a válaszokat!

A Gondozási kontroll megnyitásakor egy időben láthatóak az összes Gondozási körök .

misidoki
Friday, June 5, 2009 1:50:44 PM
Az uj verzió óta 1.27.5 ismét nem oldható meg a gondozások törlése egyszerre, hanem külön-külön kell,ha a beteg meghalt, és távoztatom. Megoldást kérek.
Varga Sándor
Friday, June 5, 2009 4:55:41 PM
misidoki wrote:

Az uj verzió óta 1.27.5 ismét nem oldható meg a gondozások törlése egyszerre, hanem külön-külön kell,ha a beteg meghalt, és távoztatom. Megoldást kérek.

Nálunk nem tapasztalható ez a probléma. Több paciensnél is előfordult?

Varga Sándor
misidoki
Monday, June 8, 2009 11:45:25 AM
Most volt két halottam, mindkettőnél így müködött/ill. nem müködött jól/
misidoki
Thursday, June 11, 2009 6:38:57 PM
misidoki wrote:

Most volt két halottam, mindkettőnél így müködött/ill. nem müködött jól/

Megoldódott,köszönöm.

jsozer
Monday, June 22, 2009 3:02:30 PM
Beteg távoztatáskor, ha a beteg gondozott is volt, akkor a program megnyit egy aznapi ellátási ablakot, keresve a TAJ adatbázisban. A gond akkor van, ha ez a beteg netalán elhalt, és ezért kell kijelenteni. ilyenkor természetesen hibaüzenetet is küld. Nem lehetne -e a gondozást úgy befejezni, hogy ne nyiljon aznapi ellátási ablak?
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, June 22, 2009 4:05:44 PM
jsozer wrote:

Beteg távoztatáskor, ha a beteg gondozott is volt, akkor a program megnyit egy aznapi ellátási ablakot, keresve a TAJ adatbázisban. A gond akkor van, ha ez a beteg netalán elhalt, és ezért kell kijelenteni. ilyenkor természetesen hibaüzenetet is küld. Nem lehetne -e a gondozást úgy befejezni, hogy ne nyiljon aznapi ellátási ablak?

A TAJ ellenőrzés miatti hiba üzenet ( halott kijelentkezésekor ) szerintem nem "hiba" ezt nem is bünteti az OEP . Az lenne az igazi hiba ha nem ellenőriznéd le a TAJ-t ( pl. kikapcsolod az automatikus ellenőrzést ilyenkor ) miközben napi tevékenység is van.

Varga Sándor
Monday, June 22, 2009 4:42:06 PM
jsozer wrote:

Ez a tételes jelentés (B300) felépítése miatt van így. Bármilyen tétel (recept, gondozás, utazási utalvány stb.) jelentéséhez szükség van egy ellátás sorra a jelentésben. Ezért nyílik meg automatikusan ezekben az esetekben az ellátás képernyő. Ha a paciens már meghalt, és a TAJ számát az OEP passziválta, akkor az ellenőrzés valóban egy hibát ad vissza emiatt. De ez a hibaüzenet csak ezért van, és ebből látszik, hogy az ellenőrzés megtörtént.

Varga Sándor
Users browsing this topic