T. Infomix!
Most vettem észre, hogy a receptre most már rákerül a beteg neme, és az ellátás pontos ideje is, óra perc. Ezt valami törvény írja elő?
Nesze nekünk EESZT, ahelyett, hogy elhagynánk a receptnyomtatást, még több tinta fogy!
Üdvözlettel: Dr Bakos
Ez a felírási igazolásra kerül rá, és valóban jogszabályi előírás. A recept a régi maradt.
T. Gabriella!
Lehet én vagyok az értetlen, de nálunk a recepten történt ez a változás.
Dr Bakos
Huha!
Szerintem ugyanarról beszélünk, csak másképpen nevezzük![cseles]
Jelenleg (jogi értelemben) 2 féle recept van.
- Az EESZT előtti , amelyik csak papíron létezik, a NEAK (korábban OEP) által biztosított nyomtatványon (kézzel vagy géppel kitöltve), a felíró orvos által pecséttel és aláírással hitelesített. Erre szoktunk úgy hivatkozni, hogy hagyományos recept.
- A másik az e-recept, amelyik digitális formában a Térben létezik. Ehhez az e-recepthez tartozhat egy "felírási igazolás", papír alapon, a jogszabály által megadott adattartammal. Egy átmeneti rendelkezés értelmében 2018 dec.31.-ig (de csak addig) minden e-recept mellé ki kell állítani (kötelező jelleggel) egy felírási igazolást is, méghozzá a NEAK (korábban OEP) által biztosított nyomtatványra!
A fentiekből következik, hogy 2018 dec.31.-ig a hagyományos recept és a felírási igazolás (ami az e-recepthez tartozik) "majdnem azonos", csupán a felírási igazolás még tartalmazza a a rá vonatkozó kötelező jogszabályi elemeket is (ilyen pld maga a szöveg:"Felírási igazolás", vagy a 3.vonalkód (eID), vagy az Ön által is említett idő stb).
Kicsit bonyolultan hangzik- mert az is. De így a felíró orvos és a beteg nagyon hasonló folyamatot tapasztal egy recept felírásakor akár hagyományos, akár elektronikus formában történik, miközben jogilag két különböző dologról van szó. Szerintem ez az 1 év -az átmenet ideje- alatt, ez a megoldás a megszokás és átállás folyamatát könnyíti meg.[trukk]
Leegyszerűsítve úgy tudnám mondani: ha egy vényen rajta van a 3. vonalkód, akkor az egy felírási igazolás (mivel ez a legszembetűnőbb és igazán az egyedüli érdemi különbség a recept és a felírási igazolás között)
Gabriella