dr.Kovács József
Monday, June 8, 2009 10:55:50 PM
Az új vényekkel kapcsolatosan lenne egy észrevételem. Az extra vonalkódba bekerül a helyettesíthetőség is. Erre eddig nem figyeltem, mert az általam használt régi vényen nem volt a helyettesíthetőséget jelölő mező, így mindegy volt mi szerepel a gyógyszer felírásakor mondjuk a terápiás lapon vagy mindegy mi volt kiválasztva a felíráskor. Mindíg olyan receptet írt a gép, amin nem volt bejelölve a helyettesíthetőség. Amennyiben be akartam jelölni, kézzel beixeltem, mégegyszer aláírtam és lepecsételtem, a beteg dokumnetációjában pedig indokoltam, hogy miért nem helyettesíthető az adott készítmény. Az új vényen viszont nem tudom letiltani a helyettesíthetőséget, így az a terápiás lapon szereplő össze-visszaságban ixelődik. Megoldható-e, hogy a helyettesíthetőség tiltása csak akkor jelölődjön be a recepten, ha valamilyen szöveg már szerepel a szakmai indoklásnál? Sokszor már csak akkor veszem észre a bejelölést, amikor kinyomtatódik recept, a sorozat esetén egyébént is nehézkes egyenként végignézni, mert az összesítő táblázatban nem látható. Ennek lehetnek következményei egy ellenőrzés során, ugyanis olyan nem helyettesíthető receptek is ki fognak menni, amelyekhez nincs szakmai indoklás.
dr.Kovács József
Kharon
Tuesday, June 9, 2009 12:13:07 PM
kaprinai wrote:

Nem lehetne megoldani, hogy ebben az átmeneti helyzetben is az aspirineket automatice állítsa át általánosra (vagy legalább figyelmeztessen)?

Erre is kérnék választ. Mint a kgy-re írt gyógyszereknél, amik már nem mennek KGY-re.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 12, 2009 1:09:56 PM
A KGY felírás automatizmusában szerintem hiba van : gyógyszer választáskor akkor is engedi KGy írni a gyógyszert ha az nem azonos hatóanyagú de azonos ATC kódú, holott ezt nem lehet. Sz-Sz- Bereg REP szerint : "közgyógyellátás keretében az a négyszintű ötjegyű ATC terápiás alcsoportba tartozó támogatott gyógyszer rendelhető, amely : - gyógyszer hatóanyagát a háziorvosi igazolás tartalmazza, és

- az adott hatóanyagot a MEP a szakhatósági állásfoglalásban a gyógyszerköltség megállapítása során figyelembe vette "

( természetesen KGy jogcím mindig beállítva kikapcsolt állapotú )

Kharon
Friday, June 12, 2009 3:08:13 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

A KGY felírás automatizmusában szerintem hiba van : gyógyszer választáskor akkor is engedi KGy írni a gyógyszert ha az nem azonos hatóanyagú de azonos ATC kódú, holott ezt nem lehet. Sz-Sz- Bereg REP szerint : "közgyógyellátás keretében az a négyszintű ötjegyű ATC terápiás alcsoportba tartozó támogatott gyógyszer rendelhető, amely : - gyógyszer hatóanyagát a háziorvosi igazolás tartalmazza, és

- az adott hatóanyagot a MEP a szakhatósági állásfoglalásban a gyógyszerköltség megállapítása során figyelembe vette "

Köszönjük az észrevételt! Megnézzük!

dr.Kovács József
Tuesday, June 16, 2009 2:15:10 PM

Nem értem, mert elvileg az eseti keret terhére bármelyik kgy-re írható gyógyszer felírható.

dr.Kovács József
jsozer
Tuesday, June 16, 2009 5:41:09 PM
A közgyógyos felirással nálam is van valami hiba.Pl Xyzal nevű gyóygszert annak ellenére, hogya beteg közgyógyos , csak általános jogcímen ir fel.

Rábai Petra figyelmébe : a mentéshez kapcsolódva az1951.03.28-án született betegnél meGnézhető a xYZAL FELIRÁSA.

dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, June 16, 2009 5:46:24 PM
dr.Kovács József wrote:

Nem értem, mert elvileg az eseti keret terhére bármelyik kgy-re írható gyógyszer felírható.

Ahány háza annyi szokás ... ezért írtam a Sz-Sz-Bereg REP szerint időzőjelbe téve. Az észrevételem egyébként arra vonatkozik. hogy a szakhatóságin engedélyezett hatóanyagú készítménnyel azonos ATC csoportú de nem azonos hatóanyagú készítményt is enged KGY írni akkor is ha a beállító fogaskeréken ez NEM engedélyezett ( az idézett szöveg értelmében ). Az eseti keretbe , szintén helyi REP szerint, csak akut ellátást szolgáló készítmények írhatóak fel.

dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, June 16, 2009 5:54:54 PM
jsozer wrote:

A közgyógyos felirással nálam is van valami hiba.Pl Xyzal nevű gyóygszert annak ellenére, hogya beteg közgyógyos , csak általános jogcímen ir fel.

Rábai Petra figyelmébe : a mentéshez kapcsolódva az1951.03.28-án született betegnél meGnézhető a xYZAL FELIRÁSA.

A Xyzal felírásnál lehet hogy az a hiba, hogy nem a támogatott formát választottad ki ( amelyik mellet b oldalon nincs kicsi kék jelzés ) A másik lehetőség a már általam is emlegetett beállító fogaskeréken mi van a Közgyógyra vonatkozóan beállítva, ha nincs bepipálva általánosra hozza a támogatottat is !!!

Mellesleg én mindig pipa nélkül használom, a fentikre utalok ismét, és csak az akut célzatú készítmények esetében pipálom be magát a KGY jogcímet ( eseti ellátás terhére ).

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Tuesday, June 16, 2009 6:26:35 PM
jsozer wrote:

Megnézve az említett betegnél, a következőt látom:

-A beteg rendelkezik szakhatósági hozzájárulással, ahol is Eü.térköt jogcím van beállítva.

-Rendelkezik szakorvosi javaslattal, ahol szintén az Eü.térköt jogcím van beállítva.

-Utoljára Eü.térköt + KGY jogcímen lett neki kiadva a gyógyszer.

A program úgy működik, hogy miután kiválasztjuk a gyógyszert az utoljára felírt jogcímen próbálja ismét kiadni (ez jelen esetben Eü.térköt+KGY). Mivel van érvényes javaslat, összehasonlítja azzal és ha eltérést talál figyelmeztet erre. Itt találni fog, mivel a javaslaton Eü.térköt a jogcím. Egy kérdés jelenik meg, hogy megtartja az utolsó felírást vagy átemeli a javaslat adatait. Akármit is választunk a program megnézi, hogy aktuálisan -jelen esetben- Eü.térköt jogcímen írható-e a készítmény. Mivel már nem, ezért az Eü.térköt jogcímet "elveszi", tehát -és ez a lényeg- ha Eü.térköt+Kgy volt akkor sima Kgy lesz, ha pedig Eü.térköt, akkor Általános.

Hostyánszki László
jsozer
Wednesday, June 17, 2009 6:51:34 PM
Ismétlem magam: kgy-s betegnél kiválasztom az előzően felirt rp-k közül a Xyzalt- .A th lapon, szakhatóságin kgy+eü szerepel- felugró ablak-. hogy nem adható eü-re , erre felajánlja az általános jogcímet. Emailban képernyőfotót küldök.
dr.Kovács József
Wednesday, June 24, 2009 1:52:06 PM
Ma véletlenül kinyomtattam egy "SZ" jelzésű gyógyszert, amit csak szemész szakorvos írhat fel. A program engedte felírni és nem is figyelmeztetett rá, pedig csak a háziorvostan szakvizsgám van berögzítve. A gyógyszer Tobradex szuszpenziós szemcsepp.
dr.Kovács József
hosi
  • hosi
Wednesday, June 24, 2009 2:57:06 PM
dr.Kovács József wrote:

Ma véletlenül kinyomtattam egy "SZ" jelzésű gyógyszert, amit csak szemész szakorvos írhat fel. A program engedte felírni és nem is figyelmeztetett rá, pedig csak a háziorvostan szakvizsgám van berögzítve. A gyógyszer Tobradex szuszpenziós szemcsepp.

A konkrét gyógyszer nem adható emelt/kiemelt jogcímre az OEP törzsben nincs rá vonatkozó szakvizsga/javaslat információ. A program csak abban az esetben ellenőrzi a szükséges szakvizsgák meglétét, ha egyrészt emelt/kiemelt jogcímre történik a felírás, másrészt nem rendelkezik az adott készítmény javaslattal, de szakvizsgához kötött.

Az "SZ" Szakorvosi/kórházi diagnózist követően folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett adható készítmények felírása nem javaslathoz kötött. Egyébként hasonló a helyzet a "J"-s készítményekkel is.

Hostyánszki László
Hajnalné
Wednesday, June 24, 2009 3:08:07 PM
hosi wrote:

dr.Kovács József wrote:

A konkrét gyógyszer nem adható emelt/kiemelt jogcímre az OEP törzsben nincs rá vonatkozó szakvizsga/javaslat információ. A program csak abban az esetben ellenőrzi a szükséges szakvizsgák meglétét, ha egyrészt emelt/kiemelt jogcímre történik a felírás, másrészt nem rendelkezik az adott készítmény javaslattal, de szakvizsgához kötött.

Az "SZ" Szakorvosi/kórházi diagnózist követően folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett adható készítmények felírása nem javaslathoz kötött. Egyébként hasonló a helyzet a "J"-s készítményekkel is.

És azt nem lehet megoldani, hogy minden gyógyszernél figyelje a program a szakvizsga kódokat?

hosi
  • hosi
Wednesday, June 24, 2009 3:27:12 PM
Hajnalné wrote:

hosi wrote:

dr.Kovács József wrote:

És azt nem lehet megoldani, hogy minden gyógyszernél figyelje a program a szakvizsga kódokat?

A szakvizsga kódok EÜ pontokhoz vannak rendelve, az EÜ pontok pedig a gyógyszerekhez. Tehát csak abban az esetben van értelme a figyelésnek, ha a megfelelő EÜ pontra történik a felírás. Az említett gyógyszernél nem áll rendelkezésünkre semmilyen adat (az OEP törzsben nincs), ami megadná milyen szakvizsgával írható. Hozzáteszem az "SZ" jelzés értelmében ha egyszer már felírta szakorvos, ellenőrzése mellett a háziorvos is írhatja.

Hostyánszki László
Kharon
Wednesday, June 24, 2009 3:56:08 PM
Szerintem az "SZ"-t nem, csak a "J" jelzésűeket. Azok között is van, ami nem kiemelt támogatással megy, de 1x kell legyen rá javaslat. Pl. Syncumar
dr.Kovács József
Wednesday, June 24, 2009 5:42:54 PM
kaprinai wrote:

Szerintem az "SZ"-t nem, csak a "J" jelzésűeket. Azok között is van, ami nem kiemelt támogatással megy, de 1x kell legyen rá javaslat. Pl. Syncumar

Ez szerintem is így van. Az "SZ" jelzésűt normatív jogcímen csak az adott szakterület szakorvosa írhatja. Emelt vagy kiemelt támogatás esetén a jogkör átadható egy időre (javaslat), de normatív jogcímen nem adható javaslat.

Akkor viszont jó lenne, ha a program figyelmeztetne a normatív jogcímű "SZ" jelzésű gyógyszerek felírásakor, mert egy OEP ellenőrzésnél erre is kitérnek. Korábban már volt ilyen gondom az Ultracortenol szemcseppel. Tehát azt javaslom, hogy szakvizsga kódtól függetlenül ilyenkor jelenlejen meg egy figyelmeztetés, hogy valóban akarom-e a felírást.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, June 24, 2009 7:36:22 PM
dr.Kovács József wrote:

kaprinai wrote:

Ez szerintem is így van. Az "SZ" jelzésűt normatív jogcímen csak az adott szakterület szakorvosa írhatja. Emelt vagy kiemelt támogatás esetén a jogkör átadható egy időre (javaslat), de normatív jogcímen nem adható javaslat.

Akkor viszont jó lenne, ha a program figyelmeztetne a normatív jogcímű "SZ" jelzésű gyógyszerek felírásakor, mert egy OEP ellenőrzésnél erre is kitérnek. Korábban már volt ilyen gondom az Ultracortenol szemcseppel. Tehát azt javaslom, hogy szakvizsga kódtól függetlenül ilyenkor jelenlejen meg egy figyelmeztetés, hogy valóban akarom-e a felírást.

Na akkor bonyolítsuk: Szintén OEP vélemény ( ellenőrzést követően ) alapján "SZ" friss szakrendelői lelet birtokában ha arra utalás történt továbbra is felírható a készítmény.illetve újabb szakrendelői lelet és utalás birtokában ismételten írható ( mifelénk ??!!!).

Ezek után melyik OEP-et kérdezzük meg ??

hosi
  • hosi
Thursday, June 25, 2009 2:34:56 PM
A végleges verzió tartalmazni fog egy figyelmeztető üzentet "SZ"-es készítmény nem emelt/kiemelt jogcímen történő felírása esetén. Azokon a jogcímeken a rendeletnek és az OEP puplikus törzsnek megfelelő ellenőrzések futnak le.
Hostyánszki László
medicum
Friday, June 26, 2009 12:14:22 AM
Tisztelt Infomix rendszergazdák!

Ha már valaki írt ezügyben, akkor bocs. Jó megoldásnak tartanám, ha úgy mint régebben, most is láthatnám, hogy mennyibe kerülnek a TB által nem támogatott gyógyszerek. Sok esetben kérdezik meg a betegek a rendelőben, hogy mennyibe kerül majd a gyógyszere a patikában, és nagy segítség lenne nekem is, nekik is, ha korrekt választ tudnék adni. Most sokszor csak annyit tudok mondani, hogy ott majd megmondják. Ezen szerintem érdemes lenne változtatni.

Üdvözlettel

Varga Sándor
Friday, June 26, 2009 9:04:37 AM
Felkerült a portálra az 1.27.6 frissítés . Ez már a módosított recept felírást tartalmazza, még a júniusi gyógyszertörzzsel.
Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 26, 2009 12:16:05 PM
vargas wrote:

Felkerült a portálra az 1.27.6 frissítés . Ez már a módosított recept felírást tartalmazza, még a júniusi gyógyszertörzzsel.

A verzió váltásokkal kapcsolatosan lenne egy kérésem : minden verzió váltáskor törlődnek a Menüpontokhoz általam rendelt Gyors gomb beállítások. Megoldható lenne, hogy ez ne így történjen.

Hálózatban dolgozom, a nővérek ( akik saját kóddal lépnek a rendszerbe ) beírják a szakjav, gyógyszereket, de az én gépem csak akkor látja ezt ha újra indítom a programot, illetve tudva, hogy beírták a készítményt, a "Nincs javaslata...." kérdést semmisnek tekintve felírtam a gyógyszert aztán egy következő indításnál persze már látható volt az érvényesség is. Most viszont a beépített új ellenőrzés miatt nem engedi átugrani a kérdést, azaz csak akkor tudom a gyógyszert felírni ha újra indítom a programot. Tudnak ennek megoldására segítséget adni ??

Kharon
Friday, June 26, 2009 12:41:03 PM
A nővérnek is az orvos kódjával kell belépnie és azzal felvinnie. Persze nem ez az ideális megoldás, de addig is.
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 26, 2009 12:54:02 PM
kaprinai wrote:

A nővérnek is az orvos kódjával kell belépnie és azzal felvinnie. Persze nem ez az ideális megoldás, de addig is.

Nem jó, de nem is KELL.A pecsétszám KELL, erre rögzíti a jelentendő adatokat. Saját beállításaik vannak,így használják már évtizedek óta , macerás lenne áttérni.

Kharon
Friday, June 26, 2009 12:56:53 PM
OK, csak egy ötlet volt addig is, míg valami más megoldás lesz.
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 26, 2009 1:26:50 PM
kaprinai wrote:

OK, csak egy ötlet volt addig is, míg valami más megoldás lesz.

Igazából ebben a felállásban követhető, hogy ki mit csinált/csinált. Pl. bár receptet csak vizsgálat után írhatna fel orvos mégis a nővér írja a krónikus th. lapon levőket stb. Ebben a felállásban a megíró is rögzül és így tovább .

Kharon
Friday, June 26, 2009 1:31:58 PM
Értem. Én nem így használom és nem is tudom így hogyan lehet, vagy kell. Ebben az esetben a gyógyszerfelírás hogyan rögzül hozzád? Hogyan dokumentálódik a betegvizsgálat (ami ugye az új recept hátulja szerint muss)? Hogy lesz a jelentésben. Ezek a kérdések nem kötekedésből születtek, hanem tényleg nem tudom. AZ a része jó, hogy dokumentálódik, hogy ki mit csinál, bár a felelősség úgyis az orvosé.
hosi
  • hosi
Friday, June 26, 2009 1:44:28 PM

vargas wrote:

A verzió váltásokkal kapcsolatosan lenne egy kérésem : minden verzió váltáskor törlődnek a Menüpontokhoz általam rendelt Gyors gomb beállítások. Megoldható lenne, hogy ez ne így történjen.

Hálózatban dolgozom, a nővérek ( akik saját kóddal lépnek a rendszerbe ) beírják a szakjav, gyógyszereket, de az én gépem csak akkor látja ezt ha újra indítom a programot, illetve tudva, hogy beírták a készítményt, a "Nincs javaslata...." kérdést semmisnek tekintve felírtam a gyógyszert aztán egy következő indításnál persze már látható volt az érvényesség is. Most viszont a beépített új ellenőrzés miatt nem engedi átugrani a kérdést, azaz csak akkor tudom a gyógyszert felírni ha újra indítom a programot. Tudnak ennek megoldására segítséget adni ??

A kérdés első részét megvizsgáljuk (a gyorsbillenytűk kérdését).

A másodikra: a program elvileg a receptíró ablak megnyitásakor olvassa be a szakorvosi javaslatait a betegnek, tehát ha mondjuk Önnél ez nyitva van és ezalatt a nővér gépen felvisznek egy javaslatot, az Önnél csak akkor fog látszani, ha a receptírást indítja újra (az egész programot nem kell). Ez gyorsítási okokból van így.

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 26, 2009 2:12:32 PM
hosi wrote:

vargas wrote:

A másodikra: a program elvileg a receptíró ablak megnyitásakor olvassa be a szakorvosi javaslatait a betegnek, tehát ha mondjuk Önnél ez nyitva van és ezalatt a nővér gépen felvisznek egy javaslatot, az Önnél csak akkor fog látszani, ha a receptírást indítja újra (az egész programot nem kell). Ez gyorsítási okokból van így.

A nővér már lezárta a beteget ( napi tev. szakjav beírást stb.) és átirányította nekem. Én az átirányított beteget veszem elő . Napi tev stb esetleg vény írás, recept ablak megnyitása de ekkor még nem látszik a frissen felvett szakjav gyógyszer. Tehát soha nem a beírás közben vettem elő a beteget hanem mindig az átirányítottat.

hosi
  • hosi
Friday, June 26, 2009 2:24:27 PM

hosi wrote:

vargas wrote:

A nővér már lezárta a beteget ( napi tev. szakjav beírást stb.) és átirányította nekem. Én az átirányított beteget veszem elő . Napi tev stb esetleg vény írás, recept ablak megnyitása de ekkor még nem látszik a frissen felvett szakjav gyógyszer. Tehát soha nem a beírás közben vettem elő a beteget hanem mindig az átirányítottat.

Kipróbálva nálunk jól csinálta a program. Amit látok még benne, az-az, hogyha esetleg a munkadátum az Ön gépén át van állítva, akkor lehetséges, hogy nem olvassa fel a javaslatokat, mivel azok kívül eshetnek azon. Pl. a munkadátum áll 06.20-án és a javasalt 06.22-től érvényes. Ez magyarázatot adhat arra is, hogyha újraindítja a programot miért jó, mert ilyenkor a munkadátum visszaáll a tényleges windows dátumra.

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 26, 2009 2:38:09 PM

Kipróbálva nálunk jól csinálta a program. Amit látok még benne, az-az, hogyha esetleg a munkadátum az Ön gépén át van állítva, akkor lehetséges, hogy nem olvassa fel a javaslatokat, mivel azok kívül eshetnek azon. Pl. a munkadátum áll 06.20-án és a javasalt 06.22-től érvényes. Ez magyarázatot adhat arra is, hogyha újraindítja a programot miért jó, mert ilyenkor a munkadátum visszaáll a tényleges windows dátumra.

Szándékosan soha nem történt dátum átállítás, egyébként meg nem lehetséges a megtörténte. Tesztelem tovább . ha van fejlemény jelzem.

Users browsing this topic