gbiro
Friday, November 13, 2009 11:15:57 AM
köszönöm! Közben kezdtem "gondolkodni" és egyszerre írtunk. figyelmetlen voltam. Elnézést!
medicinke
Tuesday, November 17, 2009 7:38:28 PM
nem gond, hogy a Fluval P-nél hiányzik a BNO, TAJ szám?
Kharon
Wednesday, November 18, 2009 9:31:35 AM
medicinke wrote:

nem gond, hogy a Fluval P-nél hiányzik a BNO, TAJ szám?

Sajnos a korábbi jogszabály összefoglalóból kimaradt egy bekezdés, ezt fentebb pótoltuk.

Vagyis a Fluval-P felirárasa esetén - mivel ez nem támogatott készítmény - kifejezetten tilos a BNO és TAJ adatokat feltüntetni, de természetesen a vonalkódban ott van.

Dr. Hanyecz Vince
Wednesday, November 18, 2009 9:43:35 AM
Az elvégzett oltásoknál tettem fel jelzőadatokat, osztályok szerinti lekérdezéshez, óvodások, a listázásnál meg nem aktív, nem lehet eszerint leválogatni. Ez szándékos, lehetne javítani a frissítésben??

Köszönettel: Hanyecz V.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, November 18, 2009 10:15:45 AM
Dr. Hanyecz Vince wrote:

Az elvégzett oltásoknál tettem fel jelzőadatokat, osztályok szerinti lekérdezéshez, óvodások, a listázásnál meg nem aktív, nem lehet eszerint leválogatni. Ez szándékos, lehetne javítani a frissítésben??

Az Elvégzett oltások panelre gondolsz ?? Erről már értekeztünk és javaslat szinten elhangzott a Napi tevékenységgel való "összekapcsolása". Ez nem javítási "tétel" hanem komplexebb programozási feladat. Az volt a programozói vélemény, hogy a napi tev és oltási lap nem összekapcsolódó tevékenységet feltételez, én továbbra is arról próbálok győzködni, hogy DE IGEN.

Jó néhányan használjuk a Jelző adat lehetőséget, mint fentebb is olvasható az oltások esetében is hasznos lenne ha megvalósulna.

Hozzászólás időpontja: 2009. október 26. 8:52:19

hosi írta:

A listáknál látható [i] Például az Influenza jelentésnél a jelző adat azért nem használható, mert az oltási lap nem napi ellátáshoz kötött, a jelző adat viszont igen, tehát hiába jelölnénk meg egyes ellátásokat, az influenza jelentést eszerint nem lehetne szűrni.

Az oltási lap napi ellátáshoz kötése, nem teljesen oldaná meg a problémát, hiszen -mint írták is-, sokszor utólag, más által beadott oltásokat is felvisznek.

Szerintem az oltási lap Napi tevékenységhez kötött ( kötött kell legyen ): a napi ellátásba rögzítem a státust, a tevékenységet stb és ezt követően , ha nincs ellenjavallat ( pl. lázas állapot, akkor meg ezt rögzítem miért halasztottam az oltást ) rögzítem az Oltási lapon az oltás elvégzését. A jelenlegi "oltósarok" létezése óta meg szinte magától adódik a Napi tev. és Oltási lap összekapcsolása hiszen az oltósarokban bármilyen oltás elvégzését tudom rögzíteni.Az utólagosan beírt oltások esetében is szerintem kell Napi tevékenység megnyitása, csak itt tudom rögzíteni az utólagos beírás okát stb. Az már persze más kérdés , hogy mindez mennyire viszi előre a Kaprinai doktor által felvetett problémát.

Somogyi László
Wednesday, November 18, 2009 3:05:11 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Az volt a programozói vélemény, hogy a napi tev és oltási lap nem összekapcsolódó tevékenységet feltételez, én továbbra is arról próbálok győzködni, hogy DE IGEN.

Teljesen egyetértek a "DE IGEN"-nel. Vannak dolgok, amit össze kell drótozni. Enélkül megtévesztő.

Mások által beadott oltások rögzítése ahol kell, ám legyen, de pl. a jelentéskészítésnél kihagyható a máshol beadott oltás. Így egyből napi tevékenységből írhatná a szoftver az oltási lapot.

Nem olvastam végig az egész fórumot most, bocsánat érte. Viszont az indikátoroknál ott a probléma.

Az oltási lapra bevitt Prevenarok nem jelentek meg az oepnél a jelentésben, -100% puff neki, a valós +100% helyett. És ez már 12 hónap viszonylatában ki sem javítható. Más kérdés, ha már az ÁNTSZ-nek jelentve van, miért nem tud róla a másik vízfej. Az okosok az oepnél csak a Prevenar TTT kódját nézik tehát? Az meg csak napi tevékenység gyógyszerírásnál tárolódik. Ja, hogy vegyes praxisban dolgozó belgyógyász háziorvos 2 szakvizsgával nem is írhat fel !!! Prevenart bizonyos életkorokban, de oltania "kötelező" és az ÁNTSZ nyomja neki az oltást, de akkor meg minek vette volna elő a gyógyszerÁLfelírás paneleket???? Volt erről szó a Prevenar oltások kezdetekor, hogy ezt hogyan tároljuk? Ugye, hogy nem.

Most viszont már tegyük jobbá azokat az indikátorhoz kapcsolódó rögzítéseket, amik még a háziorvostól függenek, ez jellemzően az oltások.

rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Wednesday, November 18, 2009 3:12:20 PM
Tisztelt Felhasználóink!

Felkerült portálunkra  1.30.8-as frissítés amely a következő változásokat tartalmazza:

Recept nyomtatás A 38/2009 (XI.6) EüM rendelet alapján változik a vény nyomtatás:

- Az összes kinyomtatott vényre csak a születési év kell a születési dátumból

- Támogatott vényfelírás esetén rá kell írni a vényre a TAJ azonosítót és BNO kódot is. Ha közgyógy ellátott a paciens (érvényes a közgyógy igazolványa és a közgyógy jogcímen történik a felírás /Kgy; Eü.emelt+Kgy; Eü.kiemelt+Kgy/), akkor támogatott vényfelírás esetén rá kell írni a vényre a közgyógy igazolvány számát is. A közgyógyellátási igazolvány érvényességét nem kell feltüntetni.

- Ha a gyógyszer nem támogatott, akkor bármilyen jogcímen is írja fel a vényt, az nem támogatott felírásnak minősül.

- Ha a gyógyszer támogatott, akkor ha a felírás jogcíme teljes ár, akkor nem támogatott felírásnak minősül , minden más esetben támogatott a felírás. Segédeszköz, magistralis készítmény felírását is e szerint kell kezelni.

A vonalkódban és a jelentésekben ezen adatok továbbra is szerepelnek !

OEP indikátor becslés

Új kimutatás a Napi tevékenység – Szakmai indikátor listák menüpont alatt. A rendszerben tárolt adatok alapján a program becslést ad a saját indikátor értékekre.

Oltási lap

Az influenzaoltások indikációi három új elemmel bővültek:

20 = oktatási intézmény dolgozója

21 = oktatási intézmény tanulója

22 = 14 év aluli gyermek

Elvégzett oltások

Az influenzaoltások jelentése szűkíthető úgy, hogy megadhatjuk, mely indikációk kerüljenek a jelentésbe. Alapbeállítás szerint valamennyi indikáció a jelentésbe kerül. Ezzel amennyiben dokumentálni szeretné az iskolaorvos által beadott oltásokat (20; 21-es kód), elkerülhető, hogy azok a praxis jelentésébe bekerüljenek.

Somogyi László
Wednesday, November 18, 2009 3:38:00 PM
rpetra wrote:

Tisztelt Felhasználóink!

Felkerült portálunkra  1.30.8-as frissítés amely a következő vűltozűsokat tartalmazza:

Oltási lap

Az influenzaoltások indikációi három új elemmel bővültek:

20 = oktatási intézmény dolgozója

21 = oktatási intézmény tanulója

22 = 14 év aluli gyermek

Elvégzett oltások

Az influenzaoltások jelentése szűkíthető úgy, hogy megadhatjuk, mely indikációk kerüljenek a jelentésbe. Alapbeállítás szerint valamennyi indikáció a jelentésbe kerül. Ezzel amennyiben dokumentálni szeretné az iskolaorvos által beadott oltásokat (20; 21-es kód), elkerülhető, hogy azok a praxis jelentésébe bekerüljenek.

Köszönjük, már letöltöttem. Kivételesen most én mondom [felnez] hogy köszönjük a fejlesztést az iskolaorvoslással pluszban megáldott háziorvosok nevében. Azért köszönöm meg, mert eléggé durván ütöttem itt a dolgot, hogy ez legyen meg, még/már az ÁNTSZ új doktrínái előtt... így jobb lesz az indikátorunk! [cseles] Vagy nem, mert továbbra sem lesz a praxishoz tartozó gyerekek kampányoltása esetén TTT kód az oep jelentésben. Ld. fenti problémámat. [bizonyt]

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, November 25, 2009 10:11:14 AM

Dr. Hanyecz Vince wrote:

Az Elvégzett oltások panelre gondolsz ?? Erről már értekeztünk és javaslat szinten elhangzott a Napi tevékenységgel való "összekapcsolása". Ez nem javítási "tétel" hanem komplexebb programozási feladat. Az volt a programozói vélemény, hogy a napi tev és oltási lap nem összekapcsolódó tevékenységet feltételez, én továbbra is arról próbálok győzködni, hogy DE IGEN.

Jó néhányan használjuk a Jelző adat lehetőséget, mint fentebb is olvasható az oltások esetében is hasznos lenne ha megvalósulna.

Hozzászólás időpontja: 2009. október 26. 8:52:19

hosi írta:

A listáknál látható [i] Például az Influenza jelentésnél a jelző adat azért nem használható, mert az oltási lap nem napi ellátáshoz kötött, a jelző adat viszont igen, tehát hiába jelölnénk meg egyes ellátásokat, az influenza jelentést eszerint nem lehetne szűrni.

Az oltási lap napi ellátáshoz kötése, nem teljesen oldaná meg a problémát, hiszen -mint írták is-, sokszor utólag, más által beadott oltásokat is felvisznek.

Szerintem az oltási lap Napi tevékenységhez kötött ( kötött kell legyen ): a napi ellátásba rögzítem a státust, a tevékenységet stb és ezt követően , ha nincs ellenjavallat ( pl. lázas állapot, akkor meg ezt rögzítem miért halasztottam az oltást ) rögzítem az Oltási lapon az oltás elvégzését. A jelenlegi "oltósarok" létezése óta meg szinte magától adódik a Napi tev. és Oltási lap összekapcsolása hiszen az oltósarokban bármilyen oltás elvégzését tudom rögzíteni.Az utólagosan beírt oltások esetében is szerintem kell Napi tevékenység megnyitása, csak itt tudom rögzíteni az utólagos beírás okát stb. Az már persze más kérdés , hogy mindez mennyire viszi előre a Kaprinai doktor által felvetett problémát.

Folytatni szeretném az oltási panellel kapcsolatos észrevételemet: ha már megszületett az oltósarok, lehetőség legyen innen bevinni az Oltási lapra és B308 -asba az egyéb ( nem influenza ) oltásokat is.( az eblakból választható jelenleg is egy része, de nem mind ) Javasolnám lehetővé tenni az összes oltás felvitelének lehetőségét megteremteni az influenza oltások sémája szerint, de legalább az indikátorokba szereplő oltásokét ( összes influenza oltóanyag, Prevenar ) hiszen ezeket a MEP felé szükséges jelentéshez és az indikátor számításhoz ugyan úgy kell TTT kódos rögzítéssel bevinni mint az influenza oltást.

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, November 25, 2009 10:18:07 AM

Folytatni szeretném az oltási panellel kapcsolatos észrevételemet: ha már megszületett az oltósarok, lehetőség legyen innen bevinni az Oltási lapra és B308 -asba az egyéb ( nem influenza ) oltásokat is.( az eblakból választható jelenleg is egy része, de nem mind ) Javasolnám lehetővé tenni az összes oltás felvitelének lehetőségét megteremteni az influenza oltások sémája szerint, de legalább az indikátorokba szereplő oltásokét ( összes influenza oltóanyag, Prevenar ) hiszen ezeket a MEP felé szükséges jelentéshez és az indikátor számításhoz ugyan úgy kell TTT kódos rögzítéssel bevinni mint az influenza oltást.

A Prevenar gyorsított felvitele elkészült, a pénteken publikálandó verzióban benne lesz. A többi javaslatot is felvettük a fejlesztési feladatok közé.

Hostyánszki László
Sári László
Wednesday, December 16, 2009 4:48:30 PM
Tisztelt Felhasználóink!

Felkerült portálunkra  a visual Ixdoki 1.30.11 frissítés.

• Új 2-es számú és az új 5-ös számú mellékletet az influenza jelentésnél.

• Az influenzaoltások indikációi új elemekkel bővültek. Az eddigi kódon végzett oltásokat verzióváltáskor automatikusan átkonvertálja a program az új kódokra, ezért azok átsorolása kézzel nem szükséges!

dr.Kovács József
Thursday, December 17, 2009 7:42:43 AM
Sári László wrote:

Tisztelt Felhasználóink!

• Az influenzaoltások indikációi új elemekkel bővültek. Az eddigi kódon végzett oltásokat verzióváltáskor automatikusan átkonvertálja a program az új kódokra, ezért azok átsorolása kézzel nem szükséges!

Mi alapján történik az átkonvertálás ?

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, December 17, 2009 8:40:31 AM
5.sz táblázat P oltások fülön nem látok 20-as Anaemia indikációs sort. Az egyéb 19-es sorba kerül bele ??

Ha jól értelmezem az 5. sz táblázat adatait akkor két különböző indikáció bejelölési lehetőség kellene ( a jelenlegit két ablakosra módosítva ) hiszen nem ugyanazok a két oltás esetében az indikációk. AB nem adhatok anémiára de adhatok 60 éven felülinek miközben P adható anémiában míg 60 éven felüli egészségesnek nem - legalábbis szerintem.

hosi
  • hosi
Thursday, December 17, 2009 8:43:45 AM
dr.Kovács József wrote:

Sári László wrote:

Tisztelt Felhasználóink!

Mi alapján történik az átkonvertálás ?

Az influenzaoltások indikációi új elemekkel bővültek illetve megváltoztak a 20,21,22-es kódok. A régi 20,21,22-es kódon végzett oltásokat verzióváltáskor automatikusan átkonvertálja a program az új kódokra:

Régi -> Új

20 oktatási intézmény dolgozója -> 23 oktatási intézmény dolgozói

21 oktatási intézmény tanulója -> 22 12 hótól a középiskola befejeztéig

22 14 éven aluli gyermek -> 22 12 hótól a középiskola befejeztéig

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Thursday, December 17, 2009 8:46:59 AM

5.sz táblázat P oltások fülön nem látok 20-as Anaemia indikációs sort. Az egyéb 19-es sorba kerül bele ??

Ha jól értelmezem az 5. sz táblázat adatait akkor két különböző indikáció bejelölési lehetőség kellene ( a jelenlegit két ablakosra módosítva ) hiszen nem ugyanazok a két oltás esetében az indikációk. AB nem adhatok anémiára de adhatok 60 éven felülinek miközben P adható anémiában míg 60 éven felüli egészségesnek nem - legalábbis szerintem.

A hónap végén kikerülő verzióban már megoldott. A napi ellátásnál a két oltáshoz külön-külön indikációt lehet adni

Hostyánszki László
dr.oremus
Saturday, December 19, 2009 1:09:09 PM
Nem volt időm végigolvasni a teljes topicot, de a legujabb verziováltás óta a Fluval AB összesítő táblázatát

nem jól készíti el a program, a névszerinti excellben benne van mind, csak az összesítésnél van hiány.

Mi lehet a probléma? Köszönettel

Kharon
Monday, December 21, 2009 9:28:15 AM
Az eltérés oka az lehet, hogy az új 5/a sz. mellékletben (FLUVAL AB Kimutatás a 2009/2010. évi térítésmentes...) és a korábbiban nem egyeznek az indikációk, amik alapján számolja a program az oltásokat.

Míg a régiben az "Egyéb" kategóriához több indikáció (6, 8, 16, 17, 19) is tartozott, a jelenlegi táblázatban már csak a 19-es indikációt számolhatja a program, így ez alapján előfordulhat eltérés.

Wednesday, December 23, 2009 10:42:11 AM
Több rendelőben dolgozok, az adatok hordozható merevlemezen vannak. Az egyik rendelőmben LCD monitor van "téglalap alakú", az új paneleket elhelyeztem a jobb szélen. A leírás szerint a program megjegyzi az új helyet. Valóban így van, csak az a probléma, hogy így a másik rendelőmben a normál 17 colos monitoron ezek a panelek nem láthatóak. Feltehetően azért, mert nem a gépen lévő programhoz kötött a panelek helyzete, hanem az a DATA könyvtárban kerül rögzítésre. Meg lehetne oldani, hogy a beállítások arra a gépre jellemzőek legyenek, amelyiket éppen használom? (Info lap, panelek stb)
T_Zoli
Wednesday, December 23, 2009 1:40:03 PM
Dr. Szathmáry Zoltán. Köszönjük az észrevételét, amelyet továbbítottam a fejlesztő kollégáknak. Ígéretük szerint megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy a panelek elhelyezése gépnévhez kötődjön.
hosi
  • hosi
Monday, December 28, 2009 12:27:17 PM
T_Zoli wrote:

Dr. Szathmáry Zoltán. Köszönjük az észrevételét, amelyet továbbítottam a fejlesztő kollégáknak. Ígéretük szerint megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy a panelek elhelyezése gépnévhez kötődjön.

A fejlesztést a hamarosan kikerülő 1.31.0-ás verzió tartalmazza.

Hostyánszki László
Dr. Bata Monika
Tuesday, December 29, 2009 10:48:48 AM
Megérkezett a 2009. adatszolgáltatási statisztika. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mely menüpontokból lehet összeválogatni az adatokat. 2 éve nagy munka volt összehalászni a betegek betegségek és korcsoportok szerinti bontását, mivel a BNO menüpontban nem adható meg BNO tartomány, csak az egyes kódok.Ugyanitt nincs korcsoportos bontás sem.

Az igazi vágyam az lenne, ha 2010, febr. 1-ig, a beküldés határidejéig lenne egy ilyen menüpont, mely a programban levő adatokból összehalássza , és a KSH adatszolgáltatásnak megfelelően tartalmazza az összes adatot, ill begépehetővé teszi, mely adatokat a program természetszerüleg nem tartalmaz, pl. ügyelet helye,stb. Kinyomtatva postára is lehetne adni,v. E.mailban elküldhető lenne. Hasonló az Ixferrben létezik.

Amúgy máskor is hasznos lenne a lehetőség:BNO tartományt megjelölve keresni, dolgozni pl. a gondozási panelek beállításánál.

Válaszukat előre is köszönöm.

Dr. Bata Monika
Tuesday, December 29, 2009 10:56:29 AM
Kharon wrote:

Az eltérés oka az lehet, hogy az új 5/a sz. mellékletben (FLUVAL AB Kimutatás a 2009/2010. évi térítésmentes...) és a korábbiban nem egyeznek az indikációk, amik alapján számolja a program az oltásokat.

Míg a régiben az "Egyéb" kategóriához több indikáció (6, 8, 16, 17, 19) is tartozott, a jelenlegi táblázatban már csak a 19-es indikációt számolhatja a program, így ez alapján előfordulhat eltérés.

Sári László programozóval beszélve derült ki, hogy a Fluval P oltásnál nem indikáció a "60 év felett egészséges", ezért nem jelent meg az Excell statisztikában 14 oltásom. Köszönöm, a felvilágosítást, így végre rendben van. DE: nem lehetne, hogy csak az az indikáció jönne fel, melyre el is számolható oltás?Persze valószínű, hogy "post festam" vagyunk.Mindenesetre nagy segítség ez az oltási ablak a napi ellátásnál.Köszönet érte.

rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Wednesday, December 30, 2009 11:48:01 AM
Dr. Bata Monika wrote:

Megérkezett a 2009. adatszolgáltatási statisztika. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mely menüpontokból lehet összeválogatni az adatokat. 2 éve nagy munka volt összehalászni a betegek betegségek és korcsoportok szerinti bontását, mivel a BNO menüpontban nem adható meg BNO tartomány, csak az egyes kódok.Ugyanitt nincs korcsoportos bontás sem.

Az igazi vágyam az lenne, ha 2010, febr. 1-ig, a beküldés határidejéig lenne egy ilyen menüpont, mely a programban levő adatokból összehalássza , és a KSH adatszolgáltatásnak megfelelően tartalmazza az összes adatot, ill begépehetővé teszi, mely adatokat a program természetszerüleg nem tartalmaz, pl. ügyelet helye,stb. Kinyomtatva postára is lehetne adni,v. E.mailban elküldhető lenne. Hasonló az Ixferrben létezik.

Amúgy máskor is hasznos lenne a lehetőség:BNO tartományt megjelölve keresni, dolgozni pl. a gondozási panelek beállításánál.

Válaszukat előre is köszönöm.

A KSH statisztika elkészítéséhez az alábbi menüpontok nyújtanak segítséget:

- Regisztráció / Listák-Jelentések / Korcsoportanalízis:

A praxisba bejelentett paciensek létszáma korcsoportok, nemek szerinti, összesen bontásban. Hivatkozási dátumnak az év utolsó napját kell megadni.

Itt a KSH szerinti korcsoport beállításához a korcsoport mezőn kell jobb egér gombot nyomni és a megjelenő listából kiválasztani bal egér gombbal a praxisának megfelelő korcsoportot (KSH felnőtt vagy KSH gyerek).

- Napitevékenység / Forgalmi adatok / Forgalmi statisztika:

Az ellátott paciensek létszáma ill. az esetszám az ellátás oka szerint (rendelőben, beteg lakásán stb.) korcsoportos bontásban.

Itt a KSH szerinti korcsoport beállításához a korcsoport mezőn kell jobb egér gombot nyomni és a megjelenő listából kiválasztani bal egér gombbal a praxisának megfelelő korcsoportot (KSH felnőtt vagy KSH gyerek).

- Napitevékenység / Forgalmi adatok / Összesített forgalmi adatok:

Házi gyermekorvoshoz bejelentkezett csecsemők, gyermekek száma, korcsoportos,nemek szerinti bontásban.

Házi gyermekorvosokhoz bejelentkezettek közül fokozott gondozásban részt vettek száma korcsoportos, nemek szerinti bontásban.

Rendelési időben megjelent esetek száma.

Szaktanácsadáson történt bemutatások száma.

Preventív látogatások száma, fokozott gondozást igényeltek száma, normál gondozást igényeltek száma.

Beteg látogatások száma hívásra történt, ismételten történt esetekben.

Fekvőbeteg gyógyintézetbe utaltak, ápoltak száma.

Szakrendelésre utaltak száma szakkonzultációra, kiegészítő diagnosztikára.

- Napitevékenység / Listák-Jelentések-Statisztikák / KSH gondozási statisztika:

A bejelentkezett paciensek betegségeiről BNO tartomány alapján korcsoportos, nemek szerinti bontásban.

- Napitevékenység / Listák-Jelentések-Statisztikák / Beutalások összesítése:

Az adott időszakban történt beutalások száma amely számítható a tovább küldésből (háziorvosi ellátás jobb alsó táblázat) ill. a beutalásból.

Itt a listánál mind a két lehetőség szerint meg kell csinálni a listázást.

Rittling Ferenc
Thursday, January 7, 2010 1:27:01 PM
A KSH által kiküldött adatlapon a gondozottak csoportjai változtak , nem azonosak a program által adottal.

Mikorra várható ennek módosítása?

hosi
  • hosi
Thursday, January 7, 2010 2:28:53 PM
Rittling Ferenc wrote:

A KSH által kiküldött adatlapon a gondozottak csoportjai változtak , nem azonosak a program által adottal.

A módosítás elkészült, tesztelés után publikáljuk

Hostyánszki László
dr.Kovács József
Tuesday, January 19, 2010 11:38:21 AM
hosi wrote:

Rittling Ferenc wrote:

A módosítás elkészült, tesztelés után publikáljuk

Szerintem a KSH statisztikával gond van. A KSH által kiküldött nyomtatványban a morbiditási betétlap 29. sorában lévő betegségek esetén a program az összes emésztőrendszeri gondozottat beleveszi a számolásba, holott az igény csak a K25.0-K28.9 közötti BNO kódokra vonatkozik (gyomor, nyombél, gastrojejunális fekély). Nálam (csak felnőtt körzet) a férfiakra 54 személyt, a nőkre 66 személyt hozott ki a program. Kizárt, hogy tavaly ennyi fekéllyel gondozott betegem volt. Szerintem ebben benne van a reflux is (K21.0-tól). ???

dr.Kovács József
hosi
  • hosi
Tuesday, January 19, 2010 1:32:31 PM
dr.Kovács József wrote:

Szerintem a KSH statisztikával gond van. A KSH által kiküldött nyomtatványban a morbiditási betétlap 29. sorában lévő betegségek esetén a program az összes emésztőrendszeri gondozottat beleveszi a számolásba, holott az igény csak a K25.0-K28.9 közötti BNO kódokra vonatkozik (gyomor, nyombél, gastrojejunális fekély). Nálam (csak felnőtt körzet) a férfiakra 54 személyt, a nőkre 66 személyt hozott ki a program. Kizárt, hogy tavaly ennyi fekéllyel gondozott betegem volt. Szerintem ebben benne van a reflux is (K21.0-tól). ???

Igen, a program valóban úgy számol, ha a paciens a "Tápcsatorna betegségei" gondozási körbe fel van véve, akkor a 29-es sorba beleszámolja. Kiindulásként alapul vettük a program eddigi működését, tehát a régebbi statisztikában is így volt, ezért ezen a részen nem változtattunk. Az, hogy ez így legyen felhasználói javaslatra készült el. Esetleg, módosításként, azt lehetne, hogyha a gondozási körbe fel van véve és a gond.felvételkor adott BNO benne van az adott tartományban, akkor számolódjon bele?! A hónap végéig publikálunk egy újabb verziót az időközbeni rendelet változások miatt, abba ezt is bele tudjuk tenni...

Hostyánszki László
dr.Kovács József
Tuesday, January 19, 2010 2:58:13 PM
hosi wrote:

Igen, a program valóban úgy számol, ha a paciens a "Tápcsatorna betegségei" gondozási körbe fel van véve, akkor a 29-es sorba beleszámolja. Kiindulásként alapul vettük a program eddigi működését, tehát a régebbi statisztikában is így volt, ezért ezen a részen nem változtattunk. Az, hogy ez így legyen felhasználói javaslatra készült el. Esetleg, módosításként, azt lehetne, hogyha a gondozási körbe fel van véve és a gond.felvételkor adott BNO benne van az adott tartományban, akkor számolódjon bele?! A hónap végéig publikálunk egy újabb verziót az időközbeni rendelet változások miatt, abba ezt is bele tudjuk tenni...

Valamit ki kell találni, mert szakmailag megmagyarázhatatlan egy év alatt 100-nál több gastrointestinális fekélybeteg. Hamis lesz a statisztika. Nem tudná a program a megadott BNO-kat figyelni és nem a gondozási köröket ?

dr.Kovács József
hosi
  • hosi
Wednesday, January 20, 2010 11:09:17 AM
dr.Kovács József wrote:

hosi wrote:

Valamit ki kell találni, mert szakmailag megmagyarázhatatlan egy év alatt 100-nál több gastrointestinális fekélybeteg. Hamis lesz a statisztika. Nem tudná a program a megadott BNO-kat figyelni és nem a gondozási köröket ?

De igen, átírjuk ezt a részt, hogy a gondozott betegeknél is a felvételi BNO szerint sorolja be.

Hostyánszki László