Gál Andi
Wednesday, February 29, 2012 9:31:52 PM
dr.Kovács József wrote:

Véleményem szerint ne bonyolítsuk túl ezt az adagolás kérdést, mert a programozók nem fogják tudni követni minden felhasználó igényét. A jogalkotó elsősorban a krónikusan szedett, egy alkalommal több hónapra felírt gyógyszerekre gondolt, mikor kitalálta a kiválthatósági dátumot. Ezen gyógyszerek adagolása az esetek nagyon nagy részében egyszerű. Szerintem [bizonyt]

Nem szeretnék senkinek felesleges bonyodalmat ,véletlenül sem!De nem úgy szól a törvény hogy ˝minden receptre ráírni˝ ?

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, February 29, 2012 9:41:58 PM
Törökbálint wrote:

dr.Kovács József wrote:

Véleményem szerint ne bonyolítsuk túl ezt az adagolás kérdést, mert a programozók nem fogják tudni követni minden felhasználó igényét. A jogalkotó elsősorban a krónikusan szedett, egy alkalommal több hónapra felírt gyógyszerekre gondolt, mikor kitalálta a kiválthatósági dátumot. Ezen gyógyszerek adagolása az esetek nagyon nagy részében egyszerű. Szerintem [bizonyt]

Nem szeretnék senkinek felesleges bonyodalmat ,véletlenül sem!De nem úgy szól a törvény hogy ˝minden receptre ráírni˝ ?

Nem kell minden receptre ! DE az nem baj ha mindegyiken van , programozásilag elég nagy feladat lenne külön csak a "kell" felírásokat figyelni. az meg pláne előny ha egyéges felírást alkalmazunk.

dr.Kovács József
Thursday, March 1, 2012 6:58:27 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Törökbálint wrote:

dr.Kovács József wrote:

Nem kell minden receptre ! DE az nem baj ha mindegyiken van , programozásilag elég nagy feladat lenne külön csak a "kell" felírásokat figyelni. az meg pláne előny ha egyéges felírást alkalmazunk.

Természetesen nem kell külön kezelni a krónikusan, több hónapon át szedett gyógyszereket az eseti gyógyszerektől, egységes legyen az egész. NEM BAJ, ha minden recepten van kiválthatósági és ellátva dátum. Inkább az eseti gyógyszereknél gondoltam arra, hogy nem lehet azt írni sz.e. 1 tbl, pl. fejfájás esetén. Rá kell írni, hogy 1x1 tbl. fejfájás esetén és kész. Esetleg még azt, hogy max. napi 3x.

dr.Kovács József
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Thursday, March 1, 2012 9:18:25 AM
misidoki wrote:

Ha egy beteg nem kapja meg újra a KGYE engedélyt, akkor minden receptnél a rendszer közli,hogy nem írható KGYE-re,hacsak a th lapján egyenként ki nem javítjuk a KGYE-t általánosra.Zavaró és időt rabló. Kérdésem,nem lehetne ezt automatice megoldani, ha nincs már közgyógya,vagy lejárt, akkor átíródna a th. lapon.

Ugyanis, ha közgyogyót kap, akkor automatice átírja a rendszerKGYE-re, akkor visszafelé is működnie kellene,nem?:-" :-"

Megnéztem a program ezen részét és valóban a jogcím nem kerül a Therápiás lapon visszaírásra.

Jelenleg a következő adatok emelődnek vissza:

- Felírandó mennyiség (Drb.)

- Adagolás (Dos.)

- BNO

A jogcím felülírással kapcosaltos kérését továbbítom fejlesztő kollégáimnak.

hosi
  • hosi
Friday, March 2, 2012 1:25:40 PM
rpetra wrote:

misidoki wrote:

Ha egy beteg nem kapja meg újra a KGYE engedélyt, akkor minden receptnél a rendszer közli,hogy nem írható KGYE-re,hacsak a th lapján egyenként ki nem javítjuk a KGYE-t általánosra.Zavaró és időt rabló. Kérdésem,nem lehetne ezt automatice megoldani, ha nincs már közgyógya,vagy lejárt, akkor átíródna a th. lapon.

Ugyanis, ha közgyogyót kap, akkor automatice átírja a rendszerKGYE-re, akkor visszafelé is működnie kellene,nem?:-" :-"

Megnéztem a program ezen részét és valóban a jogcím nem kerül a Therápiás lapon visszaírásra.

- Adagolás (Dos.)

- BNO

Megoldható! A kérdés az, hogy egyáltalán értesítse-e a program a felhasználót ill. beteget vagy sem. Persze, akkor általános igaz ez minden jogcímre, tehát nem csak a kgy, hanem az emelt, kiemelt-re is.

Hostyánszki László
misidoki
Friday, March 2, 2012 1:43:32 PM
Akkor kérjük megoldani.Köszönettel:
dr.Kovács József
Sunday, March 4, 2012 5:15:03 PM
Egy kérdés, felvetés: most a program úgy számolja a 3x1 havi felírást, hogy kiszámolja meddig elég az első recept és a második recept kiválthatóságát a következő napra teszi (hozzáteszem helyesen), azonban, ezt a betegek nem tudják betartani, és kicsit félre is érthető. Úgy tudom a rendelet azt mondja, hogy a kiválthatósági dátum előtt egy héttel már kiadható az adott gyógyszer. Azonban ezt minden betegnek el kell mondani és a többség már az ajtóban mikor kimegy a rendelőből elfelejti, hogy mit mondott neki az orvos. Csak valami dátum marad a fejében, amit meg tud nézni a recepten. Ezen pedig az lesz, hogy pl. kiváltható április 1-től. Március 31-én elfogy a gyógyszere, április 1 pedig vasárnap. [elpirul]

Vagyis nem kellene a recepten jelezni, hogy a receptre írt dátum előtt már egy héttel kiválthatja az adott receptet. Akár a dátum után, akár az adott dátumból eleve levonva a hét napot.

Most így néz ki:

1. recept kiváltható: március 1-től

ellátva : március 28-ig

2. recept kiváltható: március 29-től

ellátva : április 25-ig

3. recept kiváltható: április 26-tól

ellátva : május 23-ig

Javaslat:

2. recept kiváltható: március 22-től

3. recept kiváltható: április 19-től

Vélemények?

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Sunday, March 4, 2012 5:28:11 PM
"OEP-NEFMI-MGYK-rendszerfejlesztők megbeszélés

Emlékeztető

OEP székház

2012. január 25. 14.00-16.30

A megbeszélésen a résztvevők a gyógyszerrendelésre vonatkozó jogszabály-változások, a hatóanyag alapú gyógyszerrendelés és a gyógyszerészi helyettesítés ösztönzőrendszeréhez kapcsolódó számítások tárgyában az alábbiakról állapodtak meg:

30 napos vényrendelés

44/2004. ESzCsM rendelet

- Vényíró szoftverfejlesztők feladata:

o a 90 napos vényrendelés esetén mindhárom vényre rá kell nyomtatni kiválthatóság kezdődátumát (a felírás dátumához képest 30, illetve 60 napban kell meghatározni a kiválthatóság kezdődátumát)

o az orális gyógyszerformák esetén a PUPHA törzs adattartalma alapján a vényíró szoftvereknek ki kell tudnia számolni, hogy hány napra elegendő a felírt mennyiség és amennyiben meghaladja a 30 napot, akkor rá kell írni a vényre, hogy hány napra van ellátva a beteg"

o a 90 napos vényrendelés esetén mindhárom vényre rá kell nyomtatni kiválthatóság kezdődátumát (a felírás dátumához képest 30, illetve 60 napban kell meghatározni a kiválthatóság kezdődátumát)

Nem értem ezt a sort. Ha a felírt gyógyszer csak 20 napra elég, akkor is 30 nap, ha 50 napra elég, akkor is 30 nap vagy 60 nap.???

Más szoftvert használó kolléga jelezte, hogy az ő programja három recept esetén csak kiszámolja a 30. és 60. napot és ez kerül a második illetve harmadik receptre. Nem kell nekik adagolást számoló mezőket kitöltögetni. Csak ezt kérte az OEP? Viszont azt is mondta, hogy felírt egy 50 darabos gyógyszert 2x1-es adagolással és így a beteg öt napig gyógyszer nélkül marad, mert a második receptre a +30. nap dátuma kerül.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 4, 2012 5:39:46 PM
dr.Kovács József wrote:

Egy kérdés, felvetés: most a program úgy számolja a 3x1 havi felírást, hogy kiszámolja meddig elég az első recept és a második recept kiválthatóságát a következő napra teszi (hozzáteszem helyesen), azonban, ezt a betegek nem tudják betartani, és kicsit félre is érthető. Úgy tudom a rendelet azt mondja, hogy a kiválthatósági dátum előtt egy héttel már kiadható az adott gyógyszer. Azonban ezt minden betegnek el kell mondani és a többség már az ajtóban mikor kimegy a rendelőből elfelejti, hogy mit mondott neki az orvos. Csak valami dátum marad a fejében, amit meg tud nézni a recepten. Ezen pedig az lesz, hogy pl. kiváltható április 1-től. Március 31-én elfogy a gyógyszere, április 1 pedig vasárnap. [elpirul]

Vagyis nem kellene a recepten jelezni, hogy a receptre írt dátum előtt már egy héttel kiválthatja az adott receptet. Akár a dátum után, akár az adott dátumból eleve levonva a hét napot.

Most így néz ki:

Javaslat:

Vélemények?

Ez azért nem jó mert nem felel meg a rendeletnek: a gyógyszertár a rendelet szellemében a ráírt dátum szerint akár 7 nappal is kiadhatja ezt a receptet. Ha már nagyon akarunk mindenkinek segíteni akkor ebben az esetben a Megjegyzés ablakban akár automatikusan is megadhatóvá tenni a 7 napos kiváltási lehetőség ismertetését. De ehhez célszerű lenne a "dátumozást " CSAK az előírt esetekre korlátozni.

dr.Kovács József
Sunday, March 4, 2012 5:41:06 PM
dr.Kovács József wrote:

Most így néz ki:

Javaslat:

Vélemények?

Válaszolok magamnak:

"44/2004 ESZCSM rendelet szerint:

(1a) A 11. § (3a) bekezdése szerinti vényekre szükség esetén az orvos által a vényen megjelölt időpontot megelőző 7. naptól is kiadható az egyhavi gyógyszermennyiség."

Tehát az orvosnak a "jó" dátumot kell a vényre írni és ettől visszaszámítva 7 nappal előbb kiadható. Így sajnos nekünk kell elmondani.

Viszont:

"(3a) Az orvos a (3) bekezdés szerint felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja."

Ebben a paragrafusban semmilyen megkötés nincs arra vonatkozóan, hogy az orvos milyen kiválthatósági dátumot írjon a receptre !! Szerintem csak az a fontos, hogy a beteg ne maradjon gyógyszer nélkül.

Szerkesztve: Mile dr. ismét gyorsabb volt nálam.

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Sunday, March 4, 2012 5:45:57 PM
Insulin: mi lenne, ha a javaslat beírásakor mi "segítenénk" a programnak elolvasni, hogy mi van a nevében (egy dobozban hány ampulla, milyen erősségben, stb.). Ez alapján számolna dátumot. Ezt viszonylag ritkán kell megtenni, mivel javaslatos gyógyszerről van szó (fél év, egy év).
dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 4, 2012 5:53:44 PM
dr.Kovács József wrote:

"OEP-NEFMI-MGYK-rendszerfejlesztők megbeszélés

Emlékeztető

OEP székház

2012. január 25. 14.00-16.30

A megbeszélésen a résztvevők a gyógyszerrendelésre vonatkozó jogszabály-változások, a hatóanyag alapú gyógyszerrendelés és a gyógyszerészi helyettesítés ösztönzőrendszeréhez kapcsolódó számítások tárgyában az alábbiakról állapodtak meg:

30 napos vényrendelés

44/2004. ESzCsM rendelet

- Vényíró szoftverfejlesztők feladata:

o az orális gyógyszerformák esetén a PUPHA törzs adattartalma alapján a vényíró szoftvereknek ki kell tudnia számolni, hogy hány napra elegendő a felírt mennyiség és amennyiben meghaladja a 30 napot, akkor rá kell írni a vényre, hogy hány napra van ellátva a beteg"

Nem értem ezt a sort. Ha a felírt gyógyszer csak 20 napra elég, akkor is 30 nap, ha 50 napra elég, akkor is 30 nap vagy 60 nap.???

Más szoftvert használó kolléga jelezte, hogy az ő programja három recept esetén csak kiszámolja a 30. és 60. napot és ez kerül a második illetve harmadik receptre. Nem kell nekik adagolást számoló mezőket kitöltögetni. Csak ezt kérte az OEP? Viszont azt is mondta, hogy felírt egy 50 darabos gyógyszert 2x1-es adagolással és így a beteg öt napig gyógyszer nélkül marad, mert a második receptre a +30. nap dátuma kerül.

Szerintem a 90 napos vényrendelés azt feltételezi, hogy 30 , 60, 90 napokra van ellátva a beteg és nem 20, 40 , 60 napra azaz a 20 napos ellátás esetén ügyefogyott a felírás , avagy csak 30 napon vagy túli felíráskor kell a rendelet szellemében eljárni.

dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 4, 2012 5:56:26 PM
dr.Kovács József wrote:

Insulin: mi lenne, ha a javaslat beírásakor mi "segítenénk" a programnak elolvasni, hogy mi van a nevében (egy dobozban hány ampulla, milyen erősségben, stb.). Ez alapján számolna dátumot. Ezt viszonylag ritkán kell megtenni, mivel javaslatos gyógyszerről van szó (fél év, egy év).

NEM JÓ ! az a baj, hogy a BAJ ABBÓL származik, hogy nem tudjuk mi van az OEP gyógyszertörzs "adat" mezőjében. Ezt kellene számunkra is láthatóvá tenni. Ha tudnám, hogy ampulla akkor abban számolnék, ha meg NE akkor nyilván abban.

dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 4, 2012 6:05:27 PM
hosi wrote:

rpetra wrote:

misidoki wrote:

- Adagolás (Dos.)

- BNO

Megoldható! A kérdés az, hogy egyáltalán értesítse-e a program a felhasználót ill. beteget vagy sem. Persze, akkor általános igaz ez minden jogcímre, tehát nem csak a kgy, hanem az emelt, kiemelt-re is.

Én sok értelmét ezen értesítéseknek nem látom ( több helyen is van hasonló a programban ). Ha egyszer nem írható az adott jogcímre akkor értesítéssel sem írható, nincs felülbírálásra így sem módom.

hosi
  • hosi
Sunday, March 4, 2012 8:24:13 PM

hosi wrote:

rpetra wrote:

misidoki wrote:

- Adagolás (Dos.)

- BNO

Én sok értelmét ezen értesítéseknek nem látom ( több helyen is van hasonló a programban ). Ha egyszer nem írható az adott jogcímre akkor értesítéssel sem írható, nincs felülbírálásra így sem módom.

Én itt arra gondoltam, hogy ha eddig mondjuk kiemelt jogcímmel kapta a beteg, és az új törzs alapján már csak emelt vagy még rosszabb esetben általános, akkor -ha nem szól a program arról, hogy "leminősíti" a jogcímet-, a legrosszabb esetben csak a patikában szembesül a páciens, hogy többet kell fizetnie. Nem beszélve arról, hogy akkor az orvos sem "értesül" mondjuk sorozat esetén, így pl. nem biztos, hogy a beteg számára egy kedvezőbb árut tud ajánlani. Egy szó mint száz én nem szüntetném meg a figyelmeztetést: a fogaskerékre lesz egy ilyen beállítás, hogy leminősítés esetén ne jelenjen meg figyelmeztetés.

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Sunday, March 4, 2012 8:38:38 PM
A vényre, ha kell dátum, akkor az kell, hogy meddig lett ellátva a páciens, tehát a fixen 30,60 nap egyáltalán nem jó.

Az insulinok esetén egyébként mi egy kicsit többet próbálunk segíteni, mint amit az OEP törzs ad. A PUPHA-ban azon adatok amik alapján az orális szereknél számolható a felírt mennyiség nincs kitöltve. Egy más adatot használunk fel, ami viszont NE-ben mutatja a teljes kiszerelést (ami scat orig.). Mint ahogy Vargas is írta sajnos nincs meg a váltó szám, hogy egy dobozban hány ampulla van, így aki ampullában írja jelenleg nem tudjuk számolni (nem is számoljuk). Egyébként van ahol dobozra számolnak...

Az utóbbi napok tapasztalatai alapján -amit ezúton is köszönünk- azt hiszem sikerült úgy átalakítani ezt a részt, hogy minden igényt kielégítsen:

-Ahol egyszerűen számolható ott a mostani módszer szerint tud számolni.

-Ahol számolható, de "bonyolultabb" az adagolás, ott megadható a kívánt szöveg (amit nem ír rögtön felül a program)

-Amit elvileg tudnánk számolni, de mondjuk adott esetben nem jól (pl amp.orig-os insulin), ott át lehet állni a nem számolós állapotra, és ekkor az ellátva-ig dátum is módosítható

-Használható a régi help is számolható esetben is.

-Mutatjuk azt az adatot ami alapján a számolást végezzük.

-Beállítható, hogy csak ha túllépi a vény a 30 napot írja rá a dátumokat.

És még újdonság is belefér(t) 🤫

Hostyánszki László
Adrienn
Sunday, March 4, 2012 11:53:47 PM
Hosi!

Ezek nagyon jól hangzanak! :)

Más jellegű javaslat:

A betegek nagyon ritkán tartják észben, hogy mikor jár le szakorvosi javaslatuk vagy közgyógyuk. Mi mostanában igyekszünk erre odafigyelni, s tájékoztatni őket előtte 1-2 hónappal. A gond akkor van, ha mi sem vesszük észre, mert nagy a hajtás, vagy ha a beteg az adott készítményt esetleg 3 hónapig sem íratta, vagy előzőleg el volt látva 3 hónapra, s akkor még nem mutatja sárga sávval a program, hogy hamarosan lejár a javaslat. Nincs rá mód, hogy legyen a programban egy olyan funkció, amelynek tetszőleges ki/bekapcsolásával és adott időtartam beállításával elérjük azt, hogy a program külön is figyelmeztessen ha a páciensnél járunk mondjuk egy felugró ablakban? Vagy valami, amivel listázni lehetne a hamarosan lejáratos javaslatokat, közgyógyokat? Ha van már ilyen, bocsi, én még nem találkoztam vele, csak olyannal (ha jól emlékszem), amikor külön kigyűjti a közgyógyosakat, s onnan ki lehet mazsolázni. Mert a betegek hajlamosak orrolni ránk, hogy mi nem figyelmeztettük őket.

A másik, hogy jó lenne, ha lehetne a programban adott páciens esetén adott gyógyszerre vagy egyszerre több gyógyszerre rákeresni. Mondjuk megadni egy időintervallumot, ami példának okért legyen most 200 nap. Tehát én arra vagyok kíváncsi, hogy az elmúlt 200 napban mennyi xy gyógyszert írtunk neki, ez pedig valójában adott dózissal hány napra elég. Ez azért érdekes, mert gyakran jönnek hozzánk a betegek, hogy magas a vérnyomás, nem jó a gyógyszer. Majd papírra kilistázzuk manuálisan úgymond a gyógyszerírást, s kiderül, hogy csak 3 havonta íratja a havi adagot, s a legutóbbinak is már 1 hónapja el kellett volna fogynia, de a kérdésre, miszerint szedi-e rendszeresen, első körben állítja, hogy igen, amíg nem szembesítjük a tényekkel. Vagy pl. lehetne ebben olyan is, hogy adott idő alatt a felírt gyógyszermennyiség napi hány tabletta fogyasztását engedi feltételezni. A fájdalomcsillapítókra ugyanis sok páciens rá van állva, s van aki ha tehetné, Algopyint vagy Fortedolt és társaikat hetente íratná ha lehetne. Ha gyanús a dolog, akkor utánanézünk, de volt már olyan, hogy akkor szembesültünk vele, hogy többször írtuk, mint ahogy szerettük volna. Mert oké, látom az utolsó felírást, de azt gondolom, na jó, most az egyszer. Csak közben elfelejtem, hogy már előtte sok "most az egyszer" eset volt az illetővel. Vagy íratott 2 hete Algopyrint, most meg Algozone-t kér. Ki emlékszik már arra, hogy 2 hete írtunk neki Algopyrint? De a programban sem látjuk, mert most ha kezdem neki írni az Algozone-t, ott nem mutatja, hogy 2 hete írtunk neki Algopyrint, pedig a hatóanyag megegyezik, szóval elvileg nem lehetne írnom neki.

Részemről a legegyszerűbb megnézni adott gyógyszer utolsó felírását, vagy adott páciens utóbbi időben történő gyógyszerírását a receptírás előzőek részből. Jó lenne, ha ezekben a sorokban a készítmények mellett mutatná a dózist is, amit írtunk. Ha nem fér ki, akkor lehetne úgy, hogyha fölé viszed az egeret, akkor egy külön ablakban kiírja a teljeset. Mert ha meg akarom nézni, akkor úgy kell tennem, mintha a készítményt fel szeretném írni.

dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, March 5, 2012 8:27:21 AM
hosi wrote:

hosi wrote:

rpetra wrote:

misidoki wrote:

- Adagolás (Dos.)

- BNO

Én itt arra gondoltam, hogy ha eddig mondjuk kiemelt jogcímmel kapta a beteg, és az új törzs alapján már csak emelt vagy még rosszabb esetben általános, akkor -ha nem szól a program arról, hogy "leminősíti" a jogcímet-, a legrosszabb esetben csak a patikában szembesül a páciens, hogy többet kell fizetnie. Nem beszélve arról, hogy akkor az orvos sem "értesül" mondjuk sorozat esetén, így pl. nem biztos, hogy a beteg számára egy kedvezőbb árut tud ajánlani. Egy szó mint száz én nem szüntetném meg a figyelmeztetést: a fogaskerékre lesz egy ilyen beállítás, hogy leminősítés esetén ne jelenjen meg figyelmeztetés.

Én úgy emlékeztem, hogy leminősítés esetén felkiáltójel jelzi a terápiás lapon ennek a tényét. tehát itt módomban van tájékozódni és ha van mire akkor cserélni is a gyógyszert. De egy szó mint szász lesz fogaskerék választhat ki-ki kedvére.

Adrienn
Monday, March 5, 2012 10:51:48 AM
Vihar előtti csend? 🙂 Feltűnően nagy némaságba burkolóztak az Infomix Dolgozók, csak nem a verzióváltás javítása készül ekkora lendülettel? 🙂
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, March 5, 2012 10:55:49 AM
Adrienn wrote:

Vihar előtti csend? 🙂 Feltűnően nagy némaságba burkolóztak az Infomix Dolgozók, csak nem a verzióváltás javítása készül ekkora lendülettel? :)

Huncut vagy ! ( Ön huncut !)

Lehet, hogy csak dolgoznak !

Varga Sándor
Monday, March 5, 2012 11:07:27 AM
Adrienn wrote:

Vihar előtti csend? 🙂 Feltűnően nagy némaságba burkolóztak az Infomix Dolgozók, csak nem a verzióváltás javítása készül ekkora lendülettel? :)

Az is készül természetesen, de közben a hétvégi hozzászólások alapján újra ellenőrizzük a működést.

A tegnap feltett kérdéseket próbálom megérteni, illetve megkeresni a már most működő részekre a válaszokat.

Adrienn wrote:

A betegek nagyon ritkán tartják észben, hogy mikor jár le szakorvosi javaslatuk vagy közgyógyuk. Mi mostanában igyekszünk erre odafigyelni, s tájékoztatni őket előtte 1-2 hónappal. A gond akkor van, ha mi sem vesszük észre, mert nagy a hajtás, vagy ha a beteg az adott készítményt esetleg 3 hónapig sem íratta, vagy előzőleg el volt látva 3 hónapra, s akkor még nem mutatja sárga sávval a program, hogy hamarosan lejár a javaslat. Nincs rá mód, hogy legyen a programban egy olyan funkció, amelynek tetszőleges ki/bekapcsolásával és adott időtartam beállításával elérjük azt, hogy a program külön is figyelmeztessen ha a páciensnél járunk mondjuk egy felugró ablakban? Vagy valami, amivel listázni lehetne a hamarosan lejáratos javaslatokat, közgyógyokat? Ha van már ilyen, bocsi, én még nem találkoztam vele, csak olyannal (ha jól emlékszem), amikor külön kigyűjti a közgyógyosakat, s onnan ki lehet mazsolázni. Mert a betegek hajlamosak orrolni ránk, hogy mi nem figyelmeztettük őket.

Jelenleg a therápiás lappal rendelkezők listában lehet a lejáró szakorvosi javaslatokat listáztatni, itt megadható, hogy hány hónapon belül lejárókat listázza a program.

Gyógyszer választásnál a megjelenő sok oszlopnál (th lap szerinti válogatás) van egy szakorvosi javaslat vége dátum is. Azt kell valahogy elérni, hogy az összes oszlop közül ez is elférjen a képernyőn, látható legyen. Nem tudom, hogy a jelenleg használt piros-sárga (lejárt-3 hónapon belül lejár) színezés mellett valamilyen plusz információ tényleg ad-e segítséget? pl. az ellátva dátum a felírt mennyiséggel több, mint a szakorvosi javaslat érvényessége, akkor üzenet?

Adrienn wrote:

A másik, hogy jó lenne, ha lehetne a programban adott páciens esetén adott gyógyszerre vagy egyszerre több gyógyszerre rákeresni. Mondjuk megadni egy időintervallumot, ami példának okért legyen most 200 nap. Tehát én arra vagyok kíváncsi, hogy az elmúlt 200 napban mennyi xy gyógyszert írtunk neki, ez pedig valójában adott dózissal hány napra elég. Ez azért érdekes, mert gyakran jönnek hozzánk a betegek, hogy magas a vérnyomás, nem jó a gyógyszer. Majd papírra kilistázzuk manuálisan úgymond a gyógyszerírást, s kiderül, hogy csak 3 havonta íratja a havi adagot, s a legutóbbinak is már 1 hónapja el kellett volna fogynia, de a kérdésre, miszerint szedi-e rendszeresen, első körben állítja, hogy igen, amíg nem szembesítjük a tényekkel. Vagy pl. lehetne ebben olyan is, hogy adott idő alatt a felírt gyógyszermennyiség napi hány tabletta fogyasztását engedi feltételezni. A fájdalomcsillapítókra ugyanis sok páciens rá van állva, s van aki ha tehetné, Algopyint vagy Fortedolt és társaikat hetente íratná ha lehetne. Ha gyanús a dolog, akkor utánanézünk, de volt már olyan, hogy akkor szembesültünk vele, hogy többször írtuk, mint ahogy szerettük volna. Mert oké, látom az utolsó felírást, de azt gondolom, na jó, most az egyszer. Csak közben elfelejtem, hogy már előtte sok "most az egyszer" eset volt az illetővel. Vagy íratott 2 hete Algopyrint, most meg Algozone-t kér. Ki emlékszik már arra, hogy 2 hete írtunk neki Algopyrint? De a programban sem látjuk, mert most ha kezdem neki írni az Algozone-t, ott nem mutatja, hogy 2 hete írtunk neki Algopyrint, pedig a hatóanyag megegyezik, szóval elvileg nem lehetne írnom neki.

Az ötlet jó, de pont most változott az adagolás és annak számolása. Ha jól értem, akkor itt olyan "módszer" kellene, amivel készítményenként az összesíthető, hogy a kiválaszott időszakban felírt készítmény a megadott adagolással mennyi időre elég.

Varga Sándor
Bakos J
  • Bakos J
Monday, March 5, 2012 12:17:51 PM
T. Infomix!

Érdekes ez az új verzió, sikerült a kormánynak elérni, hogy a háziorvosi munka is akadozni kezdett, betegek hosszú sorokban ülnek a váróban, de mind1...

Kérdésem:

1, Jó lenne ha a program a recept felíráskor nem eltárolt adatok esetén az első rublikába legalább beírná az 1-est (hogy 1 naponta) mivel a rendelt gyógyszerek 99 %-a napi rendszerességgel van rendelve, így legalább eggyel kevesebb kattintás lenne.

2, Clexan injekciót próbáltam felírni, olyan betegnek aki rendszeresen használja, de az új modul használhatatlan, mivel Egységenként kéne beírni a napi adagot, de 4000-et nem lehet beírni az ablakba csak max 99-et.

(A beteg napi 4000 egységet ad magának) A program pedig nem ampullába számol, hanem egységben.

3, Hogy lehet az adagoláshoz csoportokat felvinni, mert a verzióváltó levélben az van hogy lehet, de nem tudok rájönni, hogy hogy???

Köszönettel: Dr Bakos

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Monday, March 5, 2012 12:25:12 PM
Nálunk az inzulinokat rosszul számolja. Hiába állítom át nem számolhatóra, a dátumok ottmaradnak és nem javíthatóak.

Két példa máról:

- 36 NE napi inzulin, 4 amp 1 hónapra, 3 havi felírással ellátva 2012. 11.12-ig!

- 8 NE/nap 1 amp havonta, 3x felírva, program szerint ellátva: 2013.09.20.!

[hatnincs]

dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, March 5, 2012 12:41:58 PM
Bogi wrote:

Nálunk az inzulinokat rosszul számolja. Hiába állítom át nem számolhatóra, a dátumok ottmaradnak és nem javíthatóak.

Két példa máról:

- 36 NE napi inzulin, 4 amp 1 hónapra, 3 havi felírással ellátva 2012. 11.12-ig!

[hatnincs]

Erre afentebbi hozzászólásokban talál részletes választ !

Varga Sándor
Monday, March 5, 2012 12:43:39 PM
Bakos J wrote:

T. Infomix!

Érdekes ez az új verzió, sikerült a kormánynak elérni, hogy a háziorvosi munka is akadozni kezdett, betegek hosszú sorokban ülnek a váróban, de mind1...

Kérdésem:

1, Jó lenne ha a program a recept felíráskor nem eltárolt adatok esetén az első rublikába legalább beírná az 1-est (hogy 1 naponta) mivel a rendelt gyógyszerek 99 %-a napi rendszerességgel van rendelve, így legalább eggyel kevesebb kattintás lenne.

2, Clexan injekciót próbáltam felírni, olyan betegnek aki rendszeresen használja, de az új modul használhatatlan, mivel Egységenként kéne beírni a napi adagot, de 4000-et nem lehet beírni az ablakba csak max 99-et.

(A beteg napi 4000 egységet ad magának) A program pedig nem ampullába számol, hanem egységben.

3, Hogy lehet az adagoláshoz csoportokat felvinni, mert a verzióváltó levélben az van hogy lehet, de nem tudok rájönni, hogy hogy???

A számolás módosítása folyamatban van a visszajelzések alapján. A Clexan esetén az inzulinok zavarnak be, ezt a részt is módosítjuk, köszönjük.

Csoportot az adagolás karbantartásban lehet létrehozni, ehhez a csoport lenyíló listán kell jobb egérgombbal kattintani. Ez az információ lemaradt a leírásból, azért elnézését kérjük.

Varga Sándor
Varga Sándor
Monday, March 5, 2012 12:47:33 PM
Bogi wrote:

Két példa máról:

[hatnincs]

Itt egyenőre a dobozban található mennyiséggel számol a program. A javaslatok alapján Hosiék már keresik a megoldást, hogy tudjunk váltani ampullára, ha az orvos így írja fel. Addig kérem használja azt a módszert, amit az 1.48.0-s verzió hozzászólásainál  írtam le.

Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, March 5, 2012 12:47:43 PM
Bakos J wrote:

T. Infomix!

Kérdésem:

Ne csináljon ilyet ! Zavaró ! Nem figyelek oda , azt hiszem, hogy már beállított dozírozás és Enterrel elengedem, holott hibás. Szerencséseb ha látom, hogy üres a nagy DOS ablak és itt j egérrel az általam beállított dozírozást egy kattintással beemelem.

Az egyéb felvetésekre már az előbbi hozzászólásokban válasz érkezett.

Bakos J
  • Bakos J
Monday, March 5, 2012 12:52:47 PM

Bakos J wrote:

T. Infomix!

Kérdésem:

Ne csináljon ilyet ! Zavaró ! Nem figyelek oda , azt hiszem, hogy már beállított dozírozás és Enterrel elengedem, holott hibás.

De miért ne csináljon ilyet, amikor nem eltárolt esetben a többi rublika hányszor hány tbl üresen marad?????

Én csak azt kértem, hogy legalább a naponta négyzetbe írja be hogy 1 naponta!

dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, March 5, 2012 1:10:33 PM
Bakos J wrote:

Bakos J wrote:

T. Infomix!

Kérdésem:

Ne csináljon ilyet ! Zavaró ! Nem figyelek oda , azt hiszem, hogy már beállított dozírozás és Enterrel elengedem, holott hibás.

De miért ne csináljon ilyet, amikor nem eltárolt esetben a többi rublika hányszor hány tbl üresen marad?????

Jelenleg van átdolgozás alatt a program dozírozást lekezelő része. Ha be van írva akármi is el kell döntened , hogy előre beállított vagy csak újként írandó. Ha ilyenkor figyelmetlen vagy ( nem is 1x1 hanem 1x3 kellene ) és entert ütsz hibás lesz a vény. Másrészt talán alap kellene legyen, hogy eltárolt esetben mindig ott van a dozírozás és az jó, míg új készítménynél ( ha az nem letárolt ) nem legyen csak üres ablak. ( PERSZE SZERINTEM !! és ez csak egy vélemény ! )

Szerencsésebb ha látom, hogy üres a nagy DOS ablak és itt j egérrel az általam beállított dozírozást egy kattintással beemelem.

Bakos J
  • Bakos J
Monday, March 5, 2012 1:18:23 PM

Bakos J wrote:

Bakos J wrote:

T. Infomix!

Kérdésem:

Jelenleg van átdolgozás alatt a program dozírozást lekezelő része. Ha be van írva akármi is el kell döntened , hogy előre beállított vagy csak újként írandó. Ha ilyenkor figyelmetlen vagy ( nem is 1x1 hanem 1x3 kellene ) és entert ütsz hibás lesz a vény. Másrészt talán alap kellene legyen, hogy eltárolt esetben mindig ott va a dozírozás és az jó míg új készítménynél ( ha az nem letárolt ) nem legyen csak üres ablak. ( PERSZE SZERINTEM !! és ez csak egy vélemény ! )

Ismételten félreértessz. Ezt direkt csinálod?

Egyáltalán nem a dozírozásról beszélek, ez szerintem is jobb ha üresen marad a tévedés elkerülése miatt.

A dozírozás előtt van egy rublika ami az esetek 99 százalékában 1, mivel majdnem minden gyógyszert naponta adagolunk. Ezt szerettem volna beíratni 1-re, (tehát egy naponta) de igazából nincs is jelentősége, csak addig, amíg a program megtanulja újra az adagolásokat, mert utána már adni fogja, remélhetőleg.

Users browsing this topic