Varga Sándor
Tuesday, April 24, 2012 10:27:36 AM
Originally Posted by: pharmacybt 

Originally Posted by: vargas 

Az első képen az alsó három bepipált beállítás segítségével:

A kiváltható dátum mindig az aktuális munkadátum, és ha egy vényen 30 napra vagy rövidebb időre elegendő készítmény szerepel, sem a kiváltható, sem az ellátva dátum nem kerül nyomtatásra, hiszen ebben az esetben a jogszabály szerint ez nem is kell.

Mi a helyzet, akkor ha 3 havi receptet írunk?

Abban az esetben, ha a három havi adagot három vényre írják, és az egyes vényeken szereplő felírt mennyiség 30 napra vagy rövidebb időre elég, akor egyik vényen sem szerepel majd a kiváltható és ellátva adat.

Igen, ezt észleltük és már vissza is küldték a patikából ezeket a vényeket.[azta]

A MEP tájékoztatása szerint sem jó így,mert a jogszabály nem így szól.

És mind a három vényt egyszerre próbálja meg kiváltani a paciens?

Varga Sándor
pharmacybt
Tuesday, April 24, 2012 10:38:30 AM

A kiváltható dátum mindig az aktuális munkadátum, és ha egy vényen 30 napra vagy rövidebb időre elegendő készítmény szerepel, sem a kiváltható, sem az ellátva dátum nem kerül nyomtatásra, hiszen ebben az esetben a jogszabály szerint ez nem is kell.

Abban az esetben, ha a három havi adagot három vényre írják, és az egyes vényeken szereplő felírt mennyiség 30 napra vagy rövidebb időre elég, akor egyik vényen sem szerepel majd a kiváltható és ellátva adat.

Igen, ezt észleltük és már vissza is küldték a patikából ezeket a vényeket.[azta]

Egyszerre nem lehet kiváltani,csak kivételes esetben, de akkor , az egy vényre rá kell írni,hogy mennyi időre látjuk el pl. külföldre utazás miatt.

Azonban az így kapott másik 2 db vényt, nem fogadják el tőle a következő hónapban.

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, April 24, 2012 11:29:08 AM
Originally Posted by: Törökbálint 

Igen! Igen !

Ez biztosan így van.Előzőleg elírt dátum.De azt azért nem hiszem,hogy bármikor is azt írtam volna be az ˝ellátva˝ helyre,hogy 5 évig,azaz 2017-ig van ellátva a beteg!Arról nem beszélve,hogy miután nem volt kötelező a kitöltése én soha nem is töltöttem ki ezt az ellátva mezőt!Ekkorát nem tévedhetek!Ezért már kirúgtak volna!

Ez a program tévedése volt! Én már egy ideje figyeltem és használtam az „–ig” dátumokat, ugyanis egy szempillantással ellenőrizhető, hogy tényleg elfogyott-e a beteg gyógyszere, vitás esetben néztük csak meg az előzménylistát. Kb. 80%-ban nagyjából jól számolt (csak nagyjából, mert a felírás dátumához hozzáadott egy hónapot, vagyis pl. április 24.-én felírt gyógyszerhez május 24-et – ez azért nem teljesen igaz, mert van 28 és 30 szemes gyógyszer és van 28, 30 és 31 napos hónap…, de támpontnak jó volt), 15%-ban nem írt be semmit, a maradék 5% véletlenszám generátor: itt jöttek ki sok évre felírt gyógyszerek, ezek jellemzően a nem támogatottak közül kerültek ki (olykor nem figyeltem és átengedtem a marhaságot én is…) Március 1-től a régi-új számolót használva nálunk jól működik. Korábban is volt számolós rész, de nem volt testreszabható. Nem használtam, mert zavart az „1 naponta 1x1” megfogalmazás, pedig állítólag az jól számolt.

Március előtt felírt gyógyszernél, ha a gép szerint van még 7-10 napi gyógyszere a betegnek, átállítom a kiválthatóságot a felírás napjával megegyezőre (tiszta lappal indulunk) és legközelebb már hagyatkozhatok a gépre.

Viszont el fog csúszni a 28, 30, 50 szemes szerek elfogyása egymástól (100 szemes 3x1 pláne!), kész agybaj lesz összehangolni egy idő után - nembeszélve a patikai kiváltást a betegnek[duhos] . Eddig is problémáztak a betegek, hogy a 28 szemes hamarabb elfogy, meghogy az 50 szemesből napi 1x1-es adagolással miért csak 2 receptet adunk 3 hónapra. Tiszta matekóra lesz a rendelés…

Varga Sándor
Tuesday, April 24, 2012 12:40:52 PM

Egyszerre nem lehet kiváltani,csak kivételes esetben, de akkor , az egy vényre rá kell írni,hogy mennyi időre látjuk el pl. külföldre utazás miatt.

Azonban az így kapott másik 2 db vényt, nem fogadják el tőle a következő hónapban.

Amit a jogszabályok nem tiltanak, illetve korlátoznak, az pl. az, hogy egy orvos, egy paciensnek ugyan az nap (akár ugyan abból a készítményből is) hány receptet ad.

Ezek a vények, ha nincs rajtuk kiváltható és ellátva dátum (mert pl. a mennyiség miatt nem kell) 90 napig bármikor kiválthatóak.

Szóval még mindig nem értem, pontosan mire hivatkozik az a patika, amelyik nem adja ki a gyógyszert? Az így kiadott vény minden jogszabálynak megfelel.

Varga Sándor
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, April 24, 2012 12:42:11 PM

Ha a jogszabály megengedi így a felírást, a patika miért nem adja ki? (Persze NE egyszerre vigye a beteg a recepteket!) Pl. felírhatok a betegnek a 3 havi gyógyszerével egy 30 szemes Aflamint is, amit ő nem köteles rögtön kiváltani, ráér 90 napon belül. Miben különbözik ez - a jogszabály ezen része szerint - egy 28 szemes vérnyomásgyógyszertől? Semmiben, mindkettő 30 napra vagy rövidebb időre elegendő.

Ezzel viszont részint értelmét veszti a jogszabály, mert ha olyan gyógyszert szed a beteg ami a fenti kritériumoknak megfelel (30 napos adagokban felírható), akkor kijátsztható a rendelet és a beteg megúsza az elnyújtott kiválthatóságot (= három egymást követő nap ugyanabban a patikában VAGY még aznap három különböző gyógyszertárban kiváltja és máris megvan a három havi gyógyszere, mehet a telekre..

Vagy nem jó a rendelet, vagy nem jól értelmezzük.

Míg fogalmaztam Vargas tömörebben leírta ugyanezt...

Varga Sándor
Tuesday, April 24, 2012 1:19:51 PM
A vonatkozó jogszabály, ez alapján írtam azt, ami a mi értelmezésünk, és ez alapján kerültek be a különböző beállítási lehetőségek a programba:

44/2004 ESzCsM rendelet 11. §

(1) Az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen.

(2) Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető.

(3) Krónikus betegség vagy állapot kezelése során

a) amennyiben a gyógyszer tartós – előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos – alkalmazása szükséges, és

b) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint

c) a vény kiváltására nyitva álló időtartam alatt – előre láthatóan – nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja,

az orvos a (2) bekezdéstől eltérően 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszert – legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 1 havi mennyiségben – is rendelhet. A 30 napot meghaladó gyógyszerrendelés tényét és azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő a beteg számára, a beteg nyilvántartásában rögzíteni kell.

(3a) Az orvos a (3) bekezdés szerint felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja.

(4) Az orvos a (2)–(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően – kivételesen, betegellátási érdekből – a gyógyszer alkalmazásának szükségességéig terjedő időtartamra, de legfeljebb egy évre elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet egy vényen, amennyiben

a) az a beteg különleges élethelyzetére tekintettel indokolt,

b) a gyógyszer tartós alkalmazása szükséges, és

c) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható.

(5) Az orvos a (4) bekezdés szerinti gyógyszerrendelés indokát a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti és a vény hátoldalára rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.

(5a) Vényíró szoftverrel írt vényen a gyógyszer kiválthatóságának időpontja nyomtatásban megjelenítésre kerül.

(6) Nem kell a 30 napot meghaladó mennyiség indokoltságát feltüntetni, ha az orvos a gyógyszerből egy eredeti, a 30 napra elegendő gyógyszermennyiséghez legközelebb álló mennyiségű gyógyszert tartalmazó csomagolást rendelt és az abban foglalt gyógyszermennyiség – az adagolás figyelembevételével – meghaladja a 30 napra elegendő mennyiséget.

Varga Sándor
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, April 24, 2012 1:31:46 PM

Szóval még mindig nem értem, pontosan mire hivatkozik az a patika, amelyik nem adja ki a gyógyszert? Az így kiadott vény minden jogszabálynak megfelel.

A betegeket jogilag is fel kell készítenünk, ugyanis március végére csak odáig jutottak egyes patikák, hogy a kiadhatóság dátumából 4 napot vontak ki, holott a szabály szerint 7 nappal előtte ki lehet adni a gyógyszert. Persze ez fejlődés a hó elejéhez képest, amikor még szigorúan tartották a receptre írt dátumot.

Varga Sándor
Tuesday, April 24, 2012 3:56:09 PM

Ez a számolásos dolog,hogy mivel meddig van ellátva a beteg nekem továbbra sem működik! A mai legutolsó példa : adott a beteg,akinek 2012 01.22.-én írtunk utoljára 1 havi Personal tesztcsíkot.Azóta nem,mert kórházban volt.Ma szerettem volna ugyanezt felírni,de nem sikerült.Először 2 hetet számolt ellátottsági dátumnak ( ez nem felelt meg,ezért kiléptem a receptírásból ),majd amikor kitaláltam,hogy visszalépek és átírom kézzel az ellátási dátumot akkor kihozta hogy 2017.05.23.-ig van ellátva! Na itt derült ki az,hogy valamiért nem is engedi módosítani az ellátva dátumot ( nem is jelöli rózsaszínnel,mint írható mezőt ) !!!Ezen kívül pedig még számos esetben ˝téved˝ a számolással,és ez állandó feszült figyelmet igényel!

Van ilyen másnak is?

A visszajelzés után táveléréssel megnéztük, mi okozhatja a problémát. Mivel látható okát akkor sem találtuk a működésnek, így egy aktuális mentés alapján alapos vizsgálatba kezdtünk, már itt az irodában. Kiderült, hogy a felhasználónak igaza van, nem írt be előző receptírásnál több évre előre mutató dátumot. De a program is jól számolt, számol. Hogyan lehet ez?

Mégis van egy apró elírás, mégpedig a therápiás lapon. A lenti képen jól látható mi okozta a problémát.

thlap.png You have insufficient rights to see the content.

Varga Sándor
Kharon
Tuesday, April 24, 2012 4:37:38 PM
Ha insulint irok fel ampullánként a térítési díjat ampullánként számolja, nem dobozonként. Pl 5 amp. insuman basal esetén 1500 Ft-t ír rá.
dr.Kovács József
Tuesday, April 24, 2012 5:59:19 PM

Ez a számolásos dolog,hogy mivel meddig van ellátva a beteg nekem továbbra sem működik! A mai legutolsó példa : adott a beteg,akinek 2012 01.22.-én írtunk utoljára 1 havi Personal tesztcsíkot.Azóta nem,mert kórházban volt.Ma szerettem volna ugyanezt felírni,de nem sikerült.Először 2 hetet számolt ellátottsági dátumnak ( ez nem felelt meg,ezért kiléptem a receptírásból ),majd amikor kitaláltam,hogy visszalépek és átírom kézzel az ellátási dátumot akkor kihozta hogy 2017.05.23.-ig van ellátva! Na itt derült ki az,hogy valamiért nem is engedi módosítani az ellátva dátumot ( nem is jelöli rózsaszínnel,mint írható mezőt ) !!!Ezen kívül pedig még számos esetben ˝téved˝ a számolással,és ez állandó feszült figyelmet igényel!

Van ilyen másnak is?

A visszajelzés után táveléréssel megnéztük, mi okozhatja a problémát. Mivel látható okát akkor sem találtuk a működésnek, így egy aktuális mentés alapján alapos vizsgálatba kezdtünk, már itt az irodában. Kiderült, hogy a felhasználónak igaza van, nem írt be előző receptírásnál több évre előre mutató dátumot. De a program is jól számolt, számol. Hogyan lehet ez?

Mégis van egy apró elírás, mégpedig a therápiás lapon. A lenti képen jól látható mi okozta a problémát.

A jól megírt és többször leellenőrzött számítógépes programok (márpedig a VisualIx ilyen) jól számolnak és csak azokkal az adatokkal tudnak dolgozni, amiket mi a rendelkezésére bocsátunk, vagyis beírunk. Ez az estek 99,9999%-ra igaz. Hogy mi történik a fennmaradó 0,0001%-ban, na az a rejtély, a titok, a megfejthetetlen, az a program lelke, Bill Gates szelleme, stb...[sir]

dr.Kovács József
Kharon
Tuesday, April 24, 2012 7:30:00 PM
Originally Posted by: dr.Kovács József 

Van ilyen másnak is?

A jól megírt és többször leellenőrzött számítógépes programok (márpedig a VisualIx ilyen) jól számolnak és csak azokkal az adatokkal tudnak dolgozni, amiket mi a rendelkezésére bocsátunk, vagyis beírunk. Ez az estek 99,9999%-ra igaz. Hogy mi történik a fennmaradó 0,0001%-ban, na az a rejtély, a titok, a megfejthetetlen, az a program lelke, Bill Gates szelleme, stb...[sir]

E példával is alátámasztva, szerintem értelmét vesztette a problémát okozó A felírt mennyiség x napra elég mező.

Varga Sándor
Wednesday, April 25, 2012 7:40:32 AM
Originally Posted by: Jano 

E példával is alátámasztva, szerintem értelmét vesztette a problémát okozó A felírt mennyiség x napra elég mező.

Ez a mező még szükséges pl. a közgyógy igénylés esetén. Ott ahol a készítmény az OEP törzs alapján számolható a beírt adagolás alapján határozza meg a program az egy napi mennyiséget, így ez a mező nem is tölthető kézzel. Viszont azoknál, amelyek az OEP törzs szerint nem számolhatóak, és ilyen volt a problémát okozó tesztcsík is, meg kell adni ezt az adatot.

Varga Sándor
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, April 25, 2012 8:37:20 AM

Ha insulint irok fel ampullánként a térítési díjat ampullánként számolja, nem dobozonként. Pl 5 amp. insuman basal esetén 1500 Ft-t ír rá.

Pl. Az INSUMAN BASAL 100 NE/ML SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ PATRONBAN 5x3ml teljes ára 6648 Ft. Ha 1 Scat.orig-ot írunk, akkor ez szerepel a vényen. Ha "megbontjuk", és pl. 1 amp.orig-gal írjuk akkor 1329.6 Ft. Ha amp.orig-ban kiadjuk a teljes dobozt, akkor 5*1329.6 azaz 6648 Ft.

Lehet, hogy félreértek valamit, de van eset, hogy megbonják a dobozt, és valóban csak adott számú ampullát kap a paciens. Ilyenkor valóban nem a teljes doboz árat tünteti fel a program.

Hostyánszki László
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Wednesday, April 25, 2012 10:19:10 AM

Valószínűleg velem van a baj. Nem értem a "képrejtvényt": minden rendben lévőnek látszik az általunk kitölthető részeknél. A "felírt mennyiség 37 hónapra elég": ezt a gép számolja. De miért ennyit 3 doboznál? Ha "ceruzás" az adagolómező, miért nem lehet az "-ig" dátumot javítani? (Kipróbáltam, "ceruzánál" nálam nem ír semmit arra, hogy mennyi ideig elég.)

Apropó: többnyire ügyesen kiszámolja ebben az ominózus mezőben, hogy mennyi időre elég a gyógyszer. A receptre rá kell írni, mert visszadobja a patika. Nem emelhetné be innen a megjegyzés ablakba a program automatikusan, ha 30 napon túli felírás van? Vagy legalább receptfelírásnál is látható lenne ez a rész (most csak a javaslat beírásakor, illetve a terápiás lapon látszik) és lehetne „puskázni” (bár nem rossz agytorna ez a rengeteg számolás…)

Kharon
Wednesday, April 25, 2012 10:30:12 AM
Originally Posted by: hosi 

Pl. Az INSUMAN BASAL 100 NE/ML SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ PATRONBAN 5x3ml teljes ára 6648 Ft. Ha 1 Scat.orig-ot írunk, akkor ez szerepel a vényen. Ha "megbontjuk", és pl. 1 amp.orig-gal írjuk akkor 1329.6 Ft. Ha amp.orig-ban kiadjuk a teljes dobozt, akkor 5*1329.6 azaz 6648 Ft.

Lehet, hogy félreértek valamit, de van eset, hogy megbonják a dobozt, és valóban csak adott számú ampullát kap a paciens. Ilyenkor valóban nem a teljes doboz árat tünteti fel a program.

http://szfvarszerver.dyndns.hu/recept.pdf 

hosi
  • hosi
Wednesday, April 25, 2012 10:44:19 AM
Originally Posted by: Bogi 

Valószínűleg velem van a baj. Nem értem a "képrejtvényt": minden rendben lévőnek látszik az általunk kitölthető részeknél. A "felírt mennyiség 37 hónapra elég": ezt a gép számolja. De miért ennyit 3 doboznál? Ha "ceruzás" az adagolómező, miért nem lehet az "-ig" dátumot javítani? (Kipróbáltam, "ceruzánál" nálam nem ír semmit arra, hogy mennyi ideig elég.)

Apropó: többnyire ügyesen kiszámolja ebben az ominózus mezőben, hogy mennyi időre elég a gyógyszer. A receptre rá kell írni, mert visszadobja a patika. Nem emelhetné be innen a megjegyzés ablakba a program automatikusan, ha 30 napon túli felírás van? Vagy legalább receptfelírásnál is látható lenne ez a rész (most csak a javaslat beírásakor, illetve a terápiás lapon látszik) és lehetne „puskázni” (bár nem rossz agytorna ez a rengeteg számolás…)

Napban/hónapban kifejezve az ellátottság -ahogy Vargas is írta- a közgyógy igazolás miatt lett régebben bevezetve. Ide a program az adagolás módosítás előtt nem számolt értéket, de kétféle adatot lehetett (és lehet még most is) megadni. Segédeszköz esetében a hónapra való ellátottságot, minden más esetben a napra való ellátottságot (ez is az igazolás miatt van). Az új adagolás bevezetésével annyi változott, hogy ha számlálható a készítmény, ezt a mezőt is számolja a program és nem is engedi módosítani. Ez ugye csak gyógyszernél történik, tehát segédeszköznél, most is, régebben is csak kézzel lehetett tölteni ezt az értéket.

Tehát a mutatott 37 hónapra elég értéket a felhasználó adta meg kézzel. Ezt javítva, már jól fogja számolni a program az ellátottságot

Ceruza (kézi adagolás megadás) esetén mindkét dátum módosítható/írható. A th.lapon a "Felírt mennyiség" is csak ilyenkor írható be.

Ha jól értem a patika nem fogad el olyan vényt, ahol az ellátottság dátumban van megadva? Ők napban várják? Erre vonatkozóan a rendelet nem határozza meg a pontos formát, csak annyit, hogy az "ellátottságot feltüntetni".

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Wednesday, April 25, 2012 11:01:13 AM

http://szfvarszerver.dyndns.hu/recept.pdf 

Többen többféleképpen próbáltuk, de nálunk a helyes 300 Ft-ot teszi rá. Egyenlőre nem tudjuk az Ön által jelzett működés okát. Ha nem jövünk rá, táveléréssel megnéznénk a "helyszínen"...

Hostyánszki László
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Wednesday, April 25, 2012 11:01:46 AM

Ha jól értem a patika nem fogad el olyan vényt, ahol az ellátottság dátumban van megadva? Ők napban várják? Erre vonatkozóan a rendelet nem határozza meg a pontos formát, csak annyit, hogy az "ellátottságot feltüntetni".

Igaza van! Március 1 előtt kaptunk vissza olyan vényeket, amin szövegesen nem szerepelt 30 napon túli mennyiségnél, hogy hány napra van ellátva, az ellátva -ig dátumokat akkor még nem lehetett (és nem is kellett) ráírni. Valószínűleg elfogadják ha csak a dátumban jelezzük a 30 napon túli felírást. Köszönöm a gyors választ!

Gál Andi
Thursday, April 26, 2012 9:12:41 AM

Van ilyen másnak is?

Ez azt jelenti ha a terápiás lap karbantartásban törlöm ezt a 37 hónapot,akkor működni fog ? Többet nem ˝ugrik be˝ senkinél az adott készítmény felírásakor?

Varga Sándor
Thursday, April 26, 2012 9:31:04 AM

Ez azt jelenti ha a terápiás lap karbantartásban törlöm ezt a 37 hónapot,akkor működni fog ? Többet nem ˝ugrik be˝ senkinél az adott készítmény felírásakor?

Igen. Azért segítségképpen részletesen is leírom, hogy ilyen esetekben hogyan működik a program.

Ha meg van adva a TH lapon ilyen esetben (nem számolható készítmény vagy segédeszköz), hogy az ott szereplő mennyiség az adott adagolással meddig elég, akkor az emelődik be az ellátva-ig mezőbe.

Ha ez a mező üres, akkor a program az eltárolt adagolás adatokból számol, tehát megnézi, hogy a felírandó készítmény pontosan ugyan ezzel az adagolással volt-e már felírva bárkinek, és az akkor beállított adatot (hány napra elég) emeli be. Ez természetesen felülbírálható.

Még egyszer megnéztem a mentést, ha az érintett paciensnél törlöm a th lapról a 37 hónapot, akkor az előző felírások alapján helyesen 37 napra írja.

Varga Sándor
Fehérvári
Thursday, April 26, 2012 11:09:57 AM
Nekem a részletes napi adagolással van egy kis problémám.Egyébként gyorsan leszögezem,hogy nagyon jó.Csak annyi a gond,hogy nincs benne fél,csak egész.Gyerek körzetben elég gyakran kell adagolni pl.így:R:1/2 ,D:1, E:1/2.Jó lenne ha megvalósulna.

Köszönöm.

hosi
  • hosi
Thursday, April 26, 2012 11:21:48 AM
Originally Posted by: Fehérvári 

Nekem a részletes napi adagolással van egy kis problémám.Egyébként gyorsan leszögezem,hogy nagyon jó.Csak annyi a gond,hogy nincs benne fél,csak egész.Gyerek körzetben elég gyakran kell adagolni pl.így:R:1/2 ,D:1, E:1/2.Jó lenne ha megvalósulna.

Köszönöm.

Köszönjük a javaslatot. Fel van véve a fejlesztési feladatok közé, de sajnos a hó végi (holnapi) verzióba ez már nem kerül bele. Az utána következők valamelyikébe biztosan.

Hostyánszki László
Dr Rétei Ágnes
Friday, May 4, 2012 3:33:52 PM
Mi a teendő, ha a beteg előbb kéri a következő havi gyógyszereit (mert pl. elutazik külföldre)? A kiválthatóságot át tudom javítani, de a gép automatikusan ehhez igazítja az ellátva dátumot, holott ténylegesen tovább van ellátva. Így kutyulódik az egész rendszer, nem? [zavar]
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, May 5, 2012 8:55:11 AM
Originally Posted by: Casus 

Mi a teendő, ha a beteg előbb kéri a következő havi gyógyszereit (mert pl. elutazik külföldre)? A kiválthatóságot át tudom javítani, de a gép automatikusan ehhez igazítja az ellátva dátumot, holott ténylegesen tovább van ellátva. Így kutyulódik az egész rendszer, nem? [zavar]

Én nem írnák rá semmiféle dátumot ( nem ezt írja elő a rendelet tudom ) ugyanis ha hosszabb időre utazik el a beteg értelem szerűen nem tudja a megjelölt dátumokon kiváltani a vényeket, másrészt nem ez a gyakori eset , ezen nem nagy számú esetekben szerintem szabad és kell kivételt tenni. Másrészt ha elutazott, úgy sem jön hamarabb vényt íratni tehát az ellátva dátum nem lesz zavaró a további felírásoknál.

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Saturday, May 5, 2012 6:00:06 PM
Originally Posted by: dr.mile.gyula@gmail.com 

Én nem írnák rá semmiféle dátumot ( nem ezt írja elő a rendelet tudom ) ugyanis ha hosszabb időre utazik el a beteg értelem szerűen nem tudja a megjelölt dátumokon kiváltani a vényeket, másrészt nem ez a gyakori eset , ezen nem nagy számú esetekben szerintem szabad és kell kivételt tenni. Másrészt ha elutazott, úgy sem jön hamarabb vényt íratni tehát az ellátva dátum nem lesz zavaró a további felírásoknál.

Én nagyon is el tudom képzelni, hogy előbb jön a beteg újabb adag gyógyszerért...

Csak egy ötlet, amit nem tudok most lepróbálni, de emlékeim szerint „nem számolható” szernél bármilyen dátumot beírhatok:

1. megjegyzem, hogy folytatólagosan milyen „ellátva …–ig” dátumot számol a gép

2. átállítom a „számológépet” „ceruzára” (számolhatóról nem számolhatóra)

3. kijavítom a kiválthatóság dátumát a mai napra

4. beírom a korábban megjegyzett „ellátva –ig” dátumot

dr.Kovács József
Sunday, May 6, 2012 8:12:16 PM

Ha külföldre utazik a beteg, le kell ezt a tényt írni és azt, hogy mennyi időre. Ebben az esetben egy receptre fel lehet írni max. egy évre elegendő gyógyszert, amit az ellátva dátum mutat. Egyébként is egyszerre fogja kiváltani, mert nem utazik haza havonta a gyógyszer kiváltás miatt. Ha előzőleg már kapott gyógyszert én azt a levonnám a következő adagból, ezt külön kiszámolnám és rögzíteném mondjuk a postit-en (ez elég ritka eset).

dr.Kovács József
Dr Rétei Ágnes
Monday, May 7, 2012 7:34:17 AM
Originally Posted by: dr.Kovács József 

Ha külföldre utazik a beteg, le kell ezt a tényt írni és azt, hogy mennyi időre. Ebben az esetben egy receptre fel lehet írni max. egy évre elegendő gyógyszert, amit az ellátva dátum mutat. Egyébként is egyszerre fogja kiváltani, mert nem utazik haza havonta a gyógyszer kiváltás miatt. Ha előzőleg már kapott gyógyszert én azt a levonnám a következő adagból, ezt külön kiszámolnám és rögzíteném mondjuk a postit-en (ez elég ritka eset).

Csak 2 hetet csúszik csak a felírás. A Postit-et használjuk minden "el nem felejtendő!" ügyben. Az egy receptre felírhatóság külföldre utazásnál rendben, mi is így csináljuk. Ez most nem előre látható eset volt. Köszönjük

Monday, May 7, 2012 10:46:29 AM
Therápiás lapon, adagolásszámításkor, ha a darabszámot változtatom, az ellátva dátum nem változik!
rpetra
  • rpetra
Monday, May 7, 2012 10:49:22 AM
Originally Posted by: dr. Szathmáry Zoltán 

Therápiás lapon, adagolásszámításkor, ha a darabszámot változtatom, az ellátva dátum nem változik!

A kérdésem az lenne, hogy melyik készítményt próbálja és milyen adagolással?

Erre azért lenne szükség hogy pontosan előtudjuk idézni az Önnél megjelenő állapotot.

Monday, May 7, 2012 11:26:47 AM
Originally Posted by: rpetra 

Originally Posted by: dr. Szathmáry Zoltán 

A kérdésem az lenne, hogy melyik készítményt próbálja és milyen adagolással?

Erre azért lenne szükség hogy pontosan előtudjuk idézni az Önnél megjelenő állapotot.

Általában akkor jelentkezik a probléma, ha az adagolás számítása után szeretném a dobozszámot változtatni

pl. Kardegic 100 mg esetében.

Users browsing this topic