gombaycsongor
Monday, June 11, 2012 3:36:06 PM
Originally Posted by: vargas 

Originally Posted by: dr.mile.gyula@gmail.com 

Originally Posted by: dr.Kovács József 

Originally Posted by: Fehérvári 

Originally Posted by: bagincs 

Originally Posted by: Fehérvári 

Tud-e valaki erről valamilyen rendeletet?

06.08-án fel lehet-e írni a 60 szemes (napi 1 tbl)gyógyszert,a szakorvosi javaslata 06.12-én lejár?[bizonyt]

Mivel a felírás napján rendelkezik érvényes javaslattal, ez minden következmény nélkül felírható.

Köszönöm![mosoly]

Azért a felírási előírást meg kell nézni ! Bizonyos gyógyszereknél ( inzulinoknál biztosan ) a szakorvosi javaslat érvényességi idejét lerövidítették és a megfogalmazás szerint csak az adott javaslatra vonatkozó érvényességi ideig lehet felírni a készítményt.

Pl. Insulin lantus : 2011.11.02 kapott egy évre szakjavaslatot ami 2012.11.01-ig szól, mégsem tudom felírni jelenleg mert az új előírás szerint "SZAKORVOSI JAVASLAT ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE: 6 hónap "

Az inzulinoknál a program erre figyelmeztet is , de egyéb készítményeknél még nem találkoztunk a fentiekben leírtakkal.

Nálunk a "megszerzett jogokat" visszamenőleg nem lehet elvenni. Vagyis a kiadott javaslatok az eredeti érvényességi idejükig használhatók. Azért igyekszünk úgy kiszámolni a gyógyszert, hogy csak az érvényességi ideig legyen elegendő.

Ez OK is lenne, csakhogy a vényre rá kell írnod a szakorvosi javaslat dátumát ! Így az már igencsak érdekes lesz ha az egy éves ( mármint a javaslat kelte ) miközben rendeletileg most már csak 6 hónapos érvényességű javaslatra írhatod fel !

A gyógyszertörzs alapján sajnos valóban így van, a program figyelmeztet, de engedi a felírást. Ezzel kapcsolatban kértünk segítséget az OEP-től, ahonnan az ártámogatási osztály egyenlőre ennyit tudott válaszolni erre a kérdésre:

"A diabeteses eü. pontokkal kapcsolatban állásfoglalást kérünk a Minisztériumtól az egy éves/fél éves javaslatokkal kapcsolatban."

De még az is lehet, hogy amire az állásfoglalás megérkezik, már nem lesznek érvényben egy évre kiadott javaslatok...

Vas MEP gyógyszertámogatási osztálya úgy foglalt állást, hogy a korábban kiadott javaslatok az éves hatályukig érvényesek.

misidoki
Monday, June 11, 2012 5:07:06 PM
Tolna MEP is ugyanígy!
Tuesday, June 12, 2012 9:36:16 AM
Az ellátva X napra jelzés mellett nem lehetne zárójelben dátum szerint is megjelölni azt, hogy meddig van ellátva? A betegeim jelezték, hogy nekik sokkal egyszerűbb volt így nyilvántartani, hogy mikor kell a rendelőbe jönniük receptet íratni.
Varga Sándor
Tuesday, June 12, 2012 9:43:04 AM
Originally Posted by: dr. Szathmáry Zoltán 

Az ellátva X napra jelzés mellett nem lehetne zárójelben dátum szerint is megjelölni azt, hogy meddig van ellátva? A betegeim jelezték, hogy nekik sokkal egyszerűbb volt így nyilvántartani, hogy mikor kell a rendelőbe jönniük receptet íratni.

A nyomtatható jegyzék tartalmazza ezt az adatot is, ráadásul az a paciensnél marad, míg a receptet kiváltja, így az azon szereplő adat csak a kiváltásig van a paciensnél. Ez nem lenne jó erre a problémára?

Varga Sándor
dr.Kovács József
Tuesday, June 12, 2012 9:55:44 AM
Originally Posted by: misidoki 

Tolna MEP is ugyanígy!

Somogy megye is.

dr.Kovács József
Tuesday, June 12, 2012 10:49:50 AM

A nyomtatható jegyzék tartalmazza ezt az adatot is, ráadásul az a paciensnél marad, míg a receptet kiváltja, így az azon szereplő adat csak a kiváltásig van a paciensnél. Ez nem lenne jó erre a problémára?

Igazából ezt a lehetőséget nem használom, bár nekem nem is aktív a jegyzék gomb.

Kharon
Tuesday, June 12, 2012 11:06:37 AM

Igazából ezt a lehetőséget nem használom, bár nekem nem is aktív a jegyzék gomb.

Akkor lesz aktív, ha már történt aznapra recept felírás. Jobb egérgombbal szerkesztheti, ballal nyomtathatja.

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, June 12, 2012 3:51:52 PM

Nincs valami olcsóbb megoldás? Ha minden betegnek kinyomtatnám a jegyzéket rengeteg papír és festék fogyna.

Apropó: abban az esetben, ha a beteg vitatja az eddig felírt gyógyszereket (hogy meddig elég) és nem nyomtattam jegyzéket anno a felírásnál: a lekérdezésből ki tudom nyomtatni a felírt gyógyszereket. De ha a 13 gyógyszerből csak kettőt vitat, az utolsó 3 felírást kinyomtatva 5 oldal lesz a lista. Meg lehet valahogy oldani, hogy kiválaszthassam, hogy mely szerek felírási történetét szeretném nyomtatni?

Varga Sándor
Tuesday, June 12, 2012 4:06:19 PM
Originally Posted by: Bogi 

Apropó: abban az esetben, ha a beteg vitatja az eddig felírt gyógyszereket (hogy meddig elég) és nem nyomtattam jegyzéket anno a felírásnál: a lekérdezésből ki tudom nyomtatni a felírt gyógyszereket. De ha a 13 gyógyszerből csak kettőt vitat, az utolsó 3 felírást kinyomtatva 5 oldal lesz a lista. Meg lehet valahogy oldani, hogy kiválaszthassam, hogy mely szerek felírási történetét szeretném nyomtatni?

Irányított lekérdezés jelenleg a labor vizsgálatokhoz és a hozott leletekhez van, ott lehet célzottan csak a választott vizsgálatok vagy szakrendelések eredményeit lekérdezni, receptnél jelenleg minden felírt megjelenik.

Amit tudnak használni, az a varázsló gomb a lekérdezésben.

Ez a nyomógombsorban található, ha belekattintanak a nagy lekérdezés ablakban.

UserPostedImage

Ez után lehet a választott gyógyszer nevére kattintani az egérmutatóval, és a megjelenő listában látható, hogy a választott gyógyszert mikor írták fel, milyen mennyiségben és adagolással.

UserPostedImage

Varga Sándor
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, June 12, 2012 4:11:14 PM

Irányított lekérdezés jelenleg a labor vizsgálatokhoz és a hozott leletekhez van, ott lehet célzottan csak a választott vizsgálatok vagy szakrendelések eredményeit lekérdezni, receptnél jelenleg minden felírt megjelenik.

UserPostedImage

Ez után lehet a választott gyógyszer nevére kattintani az egérmutatóval, és a megjelenő listában látható, hogy a választott gyógyszert mikor írták fel, milyen mennyiségben és adagolással.

UserPostedImage

Ezt a varázspálcás leválogatást ki tudom nyomtatni vagy csak meg tudom nézni a képernyőn?

Varga Sándor
Tuesday, June 12, 2012 4:15:45 PM

UserPostedImage

UserPostedImage

Ezt a varázspálcás leválogatást ki tudom nyomtatni vagy csak meg tudom nézni a képernyőn?

Ezt csak megnézni lehet, nyomtatni nem. Mint fejlesztési javaslatot tudom továbbítani a fejlesztőknek a kérést, hogy lehessen választott gyógyszerekre szűkíteni a felírt receptek lekérdezését.

Varga Sándor
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, June 12, 2012 4:22:06 PM

UserPostedImage

UserPostedImage

Ezt csak megnézni lehet, nyomtatni nem. Mint fejlesztési javaslatot tudom továbbítani a fejlesztőknek a kérést, hogy lehessen választott gyógyszerekre szűkíteni a felírt receptek lekérdezését.

Köszönöm. Ez akkor is praktikus lenne, ha csak megnézzük a képernyőn, hiszen a sok gyógyszer már összefolyik a szemünk előtt, áttekinthetőbb lenne szűkítve.

dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, June 12, 2012 7:56:57 PM

UserPostedImage

UserPostedImage

Köszönöm. Ez akkor is praktikus lenne, ha csak megnézzük a képernyőn, hiszen a sok gyógyszer már összefolyik a szemünk előtt, áttekinthetőbb lenne szűkítve.

Jelenleg nem vagyok a gépem előtt ezért csak emlékezetből és emiatt lehet, hogy pontatlan leszek : "nagy ablakos" lekérdezést lenyitva b oldali menüsorban bepipálom a felírt recepteket négyzetet és a vitatott dátumokat amikor a felírás történt ( az esetleges bejelölt egyéb négyzetekből a pipákat kiveszem )az alsó középső keres gombbal ténylegesen lekérdezem a felírási recept adatokat, a megjelenő sorokban j egérrel kijelölöm azokat amelyek nem szükségesek és a Del gombbal törölöm, a megmaradó adatokat ( keresett recepteket) az eszközsor nyomtató gombjával ki is tudom nyomtatni. Hasonlóan, a leírtakkal, bármilyen adat szerkeszthető és nyomtatható.

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Wednesday, June 13, 2012 9:00:43 AM

Jelenleg nem vagyok a gépem előtt ezért csak emlékezetből és emiatt lehet, hogy pontatlan leszek : "nagy ablakos" lekérdezést lenyitva b oldali menüsorban bepipálom a felírt recepteket négyzetet és a vitatott dátumokat amikor a felírás történt ( az esetleges bejelölt egyéb négyzetekből a pipákat kiveszem )az alsó középső keres gombbal ténylegesen lekérdezem a felírási recept adatokat, a megjelenő sorokban j egérrel kijelölöm azokat amelyek nem szükségesek és a Del gombbal törölöm, a megmaradó adatokat ( keresett recepteket) az eszközsor nyomtató gombjával ki is tudom nyomtatni. Hasonlóan, a leírtakkal, bármilyen adat szerkeszthető és nyomtatható.

Köszönöm, ez pontosan így működik ahogy leírta!

Nem szeretnék telhetetlen lenni, de ha lenne egyszerűbb megoldás és kapacitás a fejlesztők részéről az jó lenne.

Pl. felírt receptek lekérdezésében az ablak jobb oldali részében a gyógyszerek mellett lenne egy kis négyzet (mint a recept törlésnél). Nem kellene kijelölgetni, törölgetni, elrontom, ctrl-z, stb. Csak azokat mutatná, ami ki van pipálva, a kis négyzetekre kellene kattintani, hogy eltűnjön a pipa és ne mutassa az adott gyógyszert (vagyis alapesetben ki lenne pipálva minden négyzet és mutatna minden felírt gyógyszert).

K Bálint
Wednesday, June 13, 2012 9:26:35 AM

Köszönöm, ez pontosan így működik ahogy leírta!

Nem szeretnék telhetetlen lenni, de ha lenne egyszerűbb megoldás és kapacitás a fejlesztők részéről az jó lenne.

Pl. felírt receptek lekérdezésében az ablak jobb oldali részében a gyógyszerek mellett lenne egy kis négyzet (mint a recept törlésnél). Nem kellene kijelölgetni, törölgetni, elrontom, ctrl-z, stb. Csak azokat mutatná, ami ki van pipálva, a kis négyzetekre kellene kattintani, hogy eltűnjön a pipa és ne mutassa az adott gyógyszert (vagyis alapesetben ki lenne pipálva minden négyzet és mutatna minden felírt gyógyszert).

Köszönjük, hogy észrevételével megkeres minket, továbbítottuk a fejlesztési javaslatát a fejlesztésre.

További kérdéseivel, észrevételeivel forduljon hozzánk bizalommal!

Dr.Darcy
Thursday, June 14, 2012 11:15:42 AM
Több betegem is panaszkodott, hogy ha a recepten pl. az szerepel, hogy "Kiváltható: 2012.06.15-től", akkor a patikában nem hajlandóak előbb kiadni a gyógyszert. Nem úgy van, hogy egy héttel korábban már ki lehet/kell adni?
Varga Sándor
Thursday, June 14, 2012 11:44:09 AM
Originally Posted by: Dr.Darcy 

Több betegem is panaszkodott, hogy ha a recepten pl. az szerepel, hogy "Kiváltható: 2012.06.15-től", akkor a patikában nem hajlandóak előbb kiadni a gyógyszert. Nem úgy van, hogy egy héttel korábban már ki lehet/kell adni?

Ez így igaz. A vonatkozó jogszabályi háttér:

A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról

A gyógyszer rendelése

11. § (3a) Az orvos a (3) bekezdés szerint felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja.

A gyógyszer kiadása

14. § (1a) A 11. § (3a) bekezdése szerinti vényekre szükség esetén az orvos által a vényen megjelölt idpontot megelőző 7. naptól is kiadható az egyhavi gyógyszermennyiség.

Varga Sándor
Dr.Darcy
Thursday, June 14, 2012 11:53:04 AM

Originally Posted by: Dr.Darcy 

Ez így igaz. A vonatkozó jogszabályi háttér:

A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról

A gyógyszer rendelése

11. § (3a) Az orvos a (3) bekezdés szerint felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja.

A gyógyszer kiadása

14. § (1a) A 11. § (3a) bekezdése szerinti vényekre szükség esetén az orvos által a vényen megjelölt idpontot megelőző 7. naptól is kiadható az egyhavi gyógyszermennyiség.

A beteg tájékoztatva van, de ezek szerint több gyógyszerész nem...

Legközelebb rányomtatom a vényre a rendeletet, hátha akkor nem marad napokra gyógyszer nélkül a betegem.

Köszönöm a választ!

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Wednesday, June 20, 2012 12:07:52 PM
Nem találom a recept törlés-t a menüben! A menüpontok karbantartásában sem. Eszközoszlopra korábban kitettem, onnan működik.

Én vakultam meg, nálunk van hiba, vagy valamikor "kiszökött" a menüből és másnál sincs meg?

Kharon
Wednesday, June 20, 2012 12:24:13 PM

Nem találom a recept törlés-t a menüben! A menüpontok karbantartásában sem. Eszközoszlopra korábban kitettem, onnan működik.

Én vakultam meg, nálunk van hiba, vagy valamikor "kiszökött" a menüből és másnál sincs meg?

Karbantartás/Kezelés, költség, anyag/Recept törlés

Ha nincs ott, akkor a Rendszer/Menüpontok karbantartásánál kellene megnézni, hogy látható-e, és ha nincs előtte pipa, akkor kipipálni. Ha ott sincs, akkor előfordulhat, hogy a Rendszer/Menüpontok tiltása menüben véletlenül tiltásra került.

misidoki
Monday, June 25, 2012 11:23:05 AM
Pár gyógyszer nem jelenik meg a síma receptíráskor,pl.Flosin,vagy az Alvesco 40-es /a 160-as előjön/az asszisztensnő úgy találta meg, hogy a th.lapon beüti az "Új egyéb"-et, akkor előjön.Mi lehet az oka?
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Monday, June 25, 2012 11:31:29 AM

Pár gyógyszer nem jelenik meg a síma receptíráskor,pl.Flosin,vagy az Alvesco 40-es /a 160-as előjön/az asszisztensnő úgy találta meg, hogy a th.lapon beüti az "Új egyéb"-et, akkor előjön.Mi lehet az oka?

A receptírásnál, a gyogyószerválasztás ablak jobb alsó sarkában lévő fogaskeréknél meg kellene nézni, hogy az "Általános/Fono listában -nem támogatott nem látszik", illetve az "Általános/Fono listában csak a forgalomban lévő készítmények látszanak" opciók be vannak-e pipálva. Ha igen akkor ki kellene kapcsolni ezeket a szűrési feltételeket.

Ha a probléma továbbra is fenn áll kérem jelezze felénk.

misidoki
Monday, June 25, 2012 12:16:33 PM
Köszönöm, ez megoldotta.
rpetra
  • rpetra
Monday, June 25, 2012 12:18:23 PM

Köszönöm, ez megoldotta.

Szívesen, örülök, hogy sikerült!

Ilona
  • Ilona
Tuesday, June 26, 2012 8:30:12 AM
Hozott leletnél létezik balra egy "M" és mellette a "léptető jel", amivel a korábban beírt leletek között tudok böngészni. Jó volna, ha jobbra is lenne egy "léptető jel", ami a böngészgetésből visszavinne a "Más hozott leletig", így nem kellene a "mégsem" gombot használni és újra belépni a "hozott leltek"-hez, ha új leletet akarok felvinni. Köszönöm !
ixszeged
Tuesday, June 26, 2012 8:40:55 AM
Originally Posted by: Ilona 

Hozott leletnél létezik balra egy "M" és mellette a "léptető jel", amivel a korábban beírt leletek között tudok böngészni. Jó volna, ha jobbra is lenne egy "léptető jel", ami a böngészgetésből visszavinne a "Más hozott leletig", így nem kellene a "mégsem" gombot használni és újra belépni a "hozott leltek"-hez, ha új leletet akarok felvinni. Köszönöm !

Amire Ön gondol, ahhoz újra meg kell nyomni az "M" gombot.

infomix Kft. Szeged

szeged@infomix.hu

Ilona
  • Ilona
Tuesday, June 26, 2012 8:57:47 AM
Originally Posted by: ixszeged 

Originally Posted by: Ilona 

Amire Ön gondol, ahhoz újra meg kell nyomni az "M" gombot.

Jaj, de jó ! Köszönöm szépen ! Apró örömöktől szebb a nap ! 🙂

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Tuesday, July 3, 2012 4:57:52 PM
Ötlet:

Therápiás lap karbantartás/Aktuális adatok: betenni egy olyan megjegyzés ablakot, aminek a tartalma sem a KGY igazoláson, sem a kinyomtatott recepten nem jelenik meg. Ide be lehetne írni, hogy egy "nem szedi"-re állított gyógyszer miért került erre a sorsra. Akár feltölthető/karbantartható indoklás-készlettel, amit csak pipálással kiválasztanánk, pl.: "dagad tőle a lába", "olcsóbb gyógyszert választottunk helyette", "beteg önkényesen abbahagyta", stb. Egy idő után elfelejtjük, hogy miért marad abba egy gyógyszer szedése, vagy miért cseréltük le, így egyszerűen visszanézhető lenne.

hosi
  • hosi
Wednesday, July 4, 2012 9:11:07 AM

Ötlet:

Therápiás lap karbantartás/Aktuális adatok: betenni egy olyan megjegyzés ablakot, aminek a tartalma sem a KGY igazoláson, sem a kinyomtatott recepten nem jelenik meg. Ide be lehetne írni, hogy egy "nem szedi"-re állított gyógyszer miért került erre a sorsra. Akár feltölthető/karbantartható indoklás-készlettel, amit csak pipálással kiválasztanánk, pl.: "dagad tőle a lába", "olcsóbb gyógyszert választottunk helyette", "beteg önkényesen abbahagyta", stb. Egy idő után elfelejtjük, hogy miért marad abba egy gyógyszer szedése, vagy miért cseréltük le, így egyszerűen visszanézhető lenne.

A szakmai indok mező erre alkamas lehet. Ebbe a mezőbe ilyen esetben felvehető a kívánt ok. A mezőhöz szövegpanel is rendelkezésre áll.

Hostyánszki László
Kharon
Wednesday, July 4, 2012 9:13:18 AM

Ötlet:

Az aktuális adatokon belül a Szakmai indoklás mező használható erre a célra, sem a recepten, sem a közgyógy igénylőn nem jelenik meg. Jobb egérgombbal karbantarthatóak a szövegpanelei. Ha több sablon is van, akkor a jobb egérgombbal előbukkanó menüben a Választ opciót használva több sablont is bepipálhat egyszerre. Ez a módszer egyébként az összes ilyen szövegmezőben használható (pl.: panasz, státusz, stb)

Users browsing this topic