Megvalósult, amit 2011.-ben egy hozzászólásomban felvetettem, de akkor megoldást nem kaptam.
Nevezetesen átírták, átíródott (?) az ügyeleten ellátott beteg napi ellátási lapja.
A 08.23.-án általam ellátott beteg napi gyakorisággal fordul meg az ügyeleten, vagy az ügyeletes orvos az ő lakásán.
Aznapi, lakáson történt ellátását kézírással Ambuláns naplóba rögzítettem, amit a nővér felvitt a programba a PC-n. Ezt (a szövegbevitel helyességének ellenőrzésekor – rondán írok) láttam is, s a forgalmi napló részére kinyomtatásra is került.
Ma, mivel újra hívás volt a beteghez, meg akartam nézni, hogy az elmúlt héten mikor, s milyen ellátást igényelt.
Megdöbbenve láttam, hogy a 08.23.-ai ellátás időpontjai (az előkeresett Ambuláns napló és kinyomtatott Ügyeleti ellátási lap szerint) változatlanok maradtak, de oda más orvos neve, (vélhetőleg) más beteg statusa és ellátása került.
A képernyő-mentéseket és a bescannelt 08.23.-i ellátási lapot sz.e. produkálni tudom, de a nevek kitörölhetetlen volta miatt ide nem kívántam felhelyezni.
Kérdéseim:
Hogy fordulhatott ez elő?
(Szerintem maximum valaki lekérdezés helyett megnyitotta a 23.-ai „Napi ellátást”, majd „aktívvá”tette /= a pipára kattintott/ aztán az ablakot nyitva hagyta, majd ezt elfeledte. A visszaérkező orvos által diktáltakat, vagy Amb. naplóba írtakat ide viszont csak úgy tudja beírni, ha az itt látott szöveget előtte kitörli.Nem vagyok nyomozó, kideríteni nem tudom, hisz’ az ügyeletben az eltelt időben 7 orvos és ugyanennyi nővér dolgozott, bárki elkövethette.)
Kérdéseim:
1.)”Elővarázsolható”, helyreállítható-e valahogy a korábban rögzített ellátási adat?
Az ügyelet befejezésekor napi mentés készül.
2.) Megakadályozgató-e ez valahogy?
A dolognak jogi vonzatai lehetnek, nem mindegy, hogy megváltoztatható egy korábban rögzített status.Korábban leírtam:
Az általam ismert és használt kórházi, szakrendelői programok az ellátási befejezésekor rákérdeznek: A lelet végleges?
A választási lehetőségek közt van olyan, hogy a.) feldolgozás alatt (ekkor még változtatható) b.) … c.)
d.) végleges (változatlanul rögzítésre kerül.)
A lényeg: EZEN MÁR CSAK INFORMATIKUSI BEAVATKOZÁSSAL, NAPLÓZOTTAN, VISSZAKÖVETHETŐEN LEHET VÁLTOZTATNI.
Javaslom valami hasonló megoldás kialakítását, mert bármelyikőnkkel előfordulhat, hogy kellemetlen következmények elé nézhet, ha esetleg az írásos dokumentáció ilyen adatvesztéssel párosulva „véletlenül” elveszik.