MolnárP
  • MolnárP
  • Haladó (Szint 7) Topic Starter
Monday, December 22, 2008 12:00:58 PM
visual Ixamb 1.47.0 verziótól

14 év alattiak TAJ számának ellenőrzéséről

Általánosan érvényes, hogy ha 2008. május 31. után történt már TAJ ellenőrzés a kiválasztott 14 év alatti paciensre és a korábbi ellenőrzés során az OEP-től valamilyen értékelhető eredmény jött vissza – érvényes vagy érvénytelen a TAJ száma –, akkor az eredményt jelző „közlekedési lámpa” a korábbi ellenőrzés eredményét jelzi ki. Vagyis zöldet vagy pirosat mutat, attól függően, hogy a TAJ szám érvényes vagy érvénytelen volt. Ettől függetlenül a TAJ ellenőrzés újra lefuttatható.

Amennyiben 2008. május 31. óta még nem történt az adott páciensre vonatkozóan TAJ ellenőrzés – értelemszerűen kivéve azt az esetet, ha éppen folyamatban van a lekérdezés (sárga lámpa) – az ellenőrzést kötelező lefuttatni (a jogszabály úgy fogalmaz, hogy az első megjelenés alkalmával kötelező az ellenőrzés).

Kartonozó

A kartonozó beállításai között található „Online OEP TAJ szám ellenőrzés” bekapcsolása esetén a felvesz gomb lenyomásakor, automatikusan elindul a kartonozó által kiválasztott paciens TAJ számának ellenőrzése.

Ha a kiválasztott szervezet/orvos fogász, akkor a fogász saját – OEP által a fogász részére kiadott – login nevét és jelszavát megadva ellenőrzi le a TAJ számot, egyébként természetesen a szakrendelő idevágó adataival.

Amikor az ellenőrzés folyamatban van, a felvett és az éppen ellenőrzés alatt álló paciens adatai előtti első rubrika sárga színű lesz. Amint az ellenőrzés lezajlott, felveszi az eredményhez tartozó megfelelő színt, jó és érvényes TAJ szám esetén zöld, jó, de érvénytelen esetén a piros színt. Ha valamilyen kommunikációs, hálózati hiba lépett fel, vagy az OEP szervere nem tud válaszolni, azaz nem jön értékelhető válasz, fehér marad.

A jobb oldalon található „közlekedési lámpa” színei mindig megegyeznek ama sor rubrikájának a színével, amelyik a „felkartonozottak” listájából éppen ki van választva. Ha szükséges az alatta található TAJ ellenőrzés gombra kattintva, bármikor újra elindítható az ellenőrzés a „felkartonozottak” listájából kiválasztott bármelyik paciensre.

Napi ellátás – Rendelés

A rendelés ablakon található beállítások között található „OEP TAJ szám ellenőrző megjelenítése” bekapcsolása esetén, új rendelés nyitásakor megjelenik a TAJ szám ellenőrzésére szolgáló „közlekedési lámpa”.

A TAJ ellenőrzés gombra kattintva elindul az ellenőrzés és a lámpa sárga jelzést mutat. Amikor az ellenőrzés lezajlik, érvényes TAJ szám esetén zöld, érvénytelen esetén piros jelzést ad. Előfordulhat, hogy a TAJ szám eleve hibás, tehát ellenőrzésre el sem küldhető.

Erre a program már a paciens választásának pillanatában figyelmeztet (hibás TAJ szám).

Kúraszerű ellátások esetében:

Kúraszerű ellátás esetén, a kezelt paciens TAJ számát havonta egyszer, lehetőleg a legelső megjelenés esetén kell ellenőrizni.

Annak érdekében, hogy eldönthető legyen, hogy az ellenőrzés már lefutott-e legalább egyszer az adott paciens valamelyik kúraesetére az adott hónapban, a rendszer az alábbi segítséget nyújtja:

A Napi ellátás esetén a rendelés ablakban, kizárólag arra az esetre szólóan, ha az alapbeállításnál az „OEP TAJ szám ellenőrző megjelenítése” engedélyezve van és a gépi dátummal megegyező napon történő kúra ellátás rögzítéséről, illetve aznapi újra elővételről van szó, két módon történhet visszajelzés.

Az egyik az OEP jelentés fülön a kúra elszámolás bejelölése esetén, ha a TAJ ellenőrzés indítása lehetséges és az ellenőrzést elindítják, beazonosításra kerül, hogy az adott szakrendelésen a paciens aznapi ellátása melyik kúrasorozat része, és az aktuális hónapban történt-e már értékelhető ellenőrzés bármelyik esetére. Amennyiben talál olyan rendelés adatot, amelynél a jogviszony ellenőrzés kódja ’I’,’N’ (azaz, zöld vagy piros lámpa) vagy számérték, akkor az alábbi kérdést teszi fel:

’Ebben a hónapban már megtörtént az OEP online TAJ ellenőrzés a kúraszerű ellátásra.

Ennek ellenére kéri az ellenőrzés folytatását?’

Második az OK gomb megnyomásakor történik.

Ha az adott szakrendelésen a paciensen elvégzett kúrasorozat egyikénél sem talál értékelhető a jogviszony ellenőrzés kódot (’I’,’N’,’X’ azaz, zöld, piros, sárga lámpa vagy számérték), akkor az alábbi kérdést teszi fel:

’Ebben a hónapban még nem történt OEP online TAJ ellenőrzés a kúraszerű ellátásra.

Szeretne visszatérni, hogy elvégezhesse az ellenőrzést?’

(Lehet, hogy valamelyik kúra esetnél egy másik szakrendelésen nem kúraellátásnál már történt ellenőrzés. Ezt sajnos nem tudhatjuk.)

Fogászati rendelés

Az „Online OEP TAJ szám ellenőrzés” bekapcsolása esetén, új rendelés nyitásakor megjelenik a TAJ szám ellenőrzésére szolgáló „közlekedési lámpa”.

A TAJ ellenőrzés gombra kattintva elindul az ellenőrzés és a lámpa sárga jelzést mutat. Amikor az ellenőrzés lezajlik, érvényes TAJ szám esetén zöld, érvénytelen esetén piros jelzést ad. Előfordulhat, hogy a TAJ szám eleve hibás, tehát ellenőrzésre el sem küldhető.

Erre a program már a paciens választásának pillanatában figyelmeztet (hibás TAJ szám).

A fent említett opció és az „Automatikus Online OEP TAJ szám ellenőrzés” együttes bekapcsolása esetén mindez automatikusan, az új rendelés felvételekor lezajlik.

Egynapos sebészet

Az „OEP jelentéshez tartozó adatok vizsgálata” bekapcsolása esetén, új ellátás nyitásakor megjelenik a TAJ szám ellenőrzésére szolgáló „közlekedési lámpa”.

A TAJ ellenőrzés gombra kattintva elindul az ellenőrzés és a lámpa sárga jelzést mutat. Amikor az ellenőrzés lezajlik, érvényes TAJ szám esetén zöld, érvénytelen esetén piros jelzést ad. Előfordulhat, hogy a TAJ szám eleve hibás, tehát ellenőrzésre el sem küldhető.

Erre a program már a paciens választásának pillanatában figyelmeztet (hibás TAJ szám).

TAJ számok utólagos ellenőrzése

Hangsúlyozottan nem helyettesíti az ellátás előtti kötelező TAJ szám ellenőrzést. Abban az esetben használandó, ha esetleg a nap egy bizonyos időszakában az internet szolgáltatás szünetelt, hálózati kommunikáció akadozott vagy hasonló okok miatt nem volt lehetséges a TAJ számok ellenőrzése.

Először kilistázza azokat a pacienseket, akiknél a TAJ szám ellenőrzés nem futott le, az OEP felé semmilyen ellenőrzés nem futott be és - nagyon fontos! - az ellátás fél óránál régebben történt. Ezek közül kiválaszthatók azok, akikre le kell futtatni az utólagos ellenőrzést.

Egy bizonyos szervezetre és a teljes szakrendelőre is futtatható. A két ellenőrzés között eltelt idő azt az időt reprezentálja, aminek el kell telni két ellenőrzés között. Ennek minimum 3 másodperc, maximum 60 másodperc az értéke.

Az indítás gombra kattintva rendre ellenőrzésre küldi az OEP szervere felé – a szabályoknak megfelelően – a kiválasztott paciensek TAJ számát. A sorok első oszlopa színeződik aszerint, hogy éppen ellenőrzés alatt van (sárga), a TAJ szám érvényes (zöld), a TAJ szám érvénytelem (piros) vagy nem került ellenőrzésre, nem volt ellenőrizhető (fehér).

Egy következő, a fentiek szerint indított lekérdezés alkalmával, már csak azokat listázza ki a program, akikre az ellenőrzés nem adott értékelhető eredményt (a sor első oszlopa fehér maradt).

© infomIx Kft. Budapest 2008-12-11

Users browsing this topic