dr.Kovács József
Tuesday, February 24, 2009 9:29:00 PM
kaprinai wrote:

dengabor wrote:

... a scanner mentés ami 45Gb.

Úristen, ez hány év anyaga? Kellően még éppen elégséges legkisebb felbontásra van állítva a scanner? Én sokat scannelek, de még nincs 2 Gb, vagy ez a 45 4,5 akart lenni?

Ez nagyon jó észrevétel, mert szerintem sokan nem figyelnek a scanner beállításaira és mondjuk egy A4-es leletet max. felbontással scannelnek be, ami szerintem több, mint egy megabájt. Nálam 150 dpi-vel megy és prímán olvasható.

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Tuesday, February 24, 2009 9:32:25 PM
dengabor wrote:

Érdeklődnék, hogy a VisualIxDoki-t használók mennyire vannak megelégedve a program sebességével?

Nálunk 7 gépes hálózatban fut a Doki, a kliens gépeken (celeron 2.8, 512ram, xp pro) átlag 20-25 mp alatt vesz elő egy beteget, és olyan 10 mp alatt lehet bezárni egyet.

Ez számunkra nagyon lassú, keressük a megoldást a gyorsításra, de még nem jöttünk rá hogyan lehetne, ezért lennék kíváncsi a többi felhasználó véleményére.

És ha már a mentésnél tartott a beszélgetés: mi külső hordozható winchesterre mentünk, a program mentése tömörítve 400Mb kb. 30 perc alatt készül el plusz a scanner mentés ami 45Gb.

Nem összehasonlítható, de nálam két gépes minihálózatban működik a program és a kliens gépen kb. 5-7 másodperc egy karton elővétele. Mindkét gépben P4 proci van.

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Tuesday, February 24, 2009 9:38:11 PM
Ötleteket kérnék a laborleletek bevitelének automatizálására. Jelenleg ADATA rendszerrel kapom a laborleleteket és azzal sajnos egyenként kell beírni az eredményeket. A lelet beemelődik a laborokhoz, de mint szövegkép és ezért a szűkített laborlekérdezés nem használható csak, ha egyenként beírjuk az eredményeket.
dr.Kovács József
Kharon
Tuesday, February 24, 2009 9:39:03 PM
dr.Kovács József wrote:

Nálam 150 dpi-vel megy és prímán olvasható.

Szintén 150dpi BW és tökéletesen elég az olvasáshoz. De épp ma nyomtattam másolatot, az is olvasható maradt.

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Tuesday, February 24, 2009 9:40:25 PM
dengabor wrote:

Érdeklődnék, hogy a VisualIxDoki-t használók mennyire vannak megelégedve a program sebességével?

Nálunk 7 gépes hálózatban fut a Doki, a kliens gépeken (celeron 2.8, 512ram, xp pro) átlag 20-25 mp alatt vesz elő egy beteget, és olyan 10 mp alatt lehet bezárni egyet.

Ez számunkra nagyon lassú, keressük a megoldást a gyorsításra, de még nem jöttünk rá hogyan lehetne, ezért lennék kíváncsi a többi felhasználó véleményére.

És ha már a mentésnél tartott a beszélgetés: mi külső hordozható winchesterre mentünk, a program mentése tömörítve 400Mb kb. 30 perc alatt készül el plusz a scanner mentés ami 45Gb.

Én a 400 Mb-is sokallom. Már találkoztunk olyannal, hogy egy korábbi tömörített mentés belekerült az éles DATA könyvtárba. Ilyenkor nagyon meghízhat a mentés. Érdemes lenne megnézni, ha lehet távoli eléréssel. Ha megoldható, kérem jelezze felénk...

A server milyen paraméterekkel rendelkezik. A Celeron valóban nem az ideális...

Hostyánszki László
Kharon
Tuesday, February 24, 2009 9:42:52 PM
Ha jól emlékszem nálam 600 MB körül van, de a kollégái már jól ismerik a rendszert, tudnak nyilatkozni, hogy tényleg annyi-e és ha igen, miért.
Dr. Horváth Edit
Tuesday, February 24, 2009 10:08:49 PM
Ez mind nagyon szépen hangzik, amiről itt beszéltek, de legalább a felét nem értem. A scannelésnél én is kisebb felbontást használok, de csak mert olyanok hivták fel rá a figyelmemet (itt is köszönet érte), akik nálam jobban értenek ehhez, igy kevesebb helyet vesz igénybe.

Ne szúrjatok már ki velem, hogy én külön file rendezgetésbe fogjak! Számomra az jelenti a felhasználóbarát megoldást, ha beállitok egy-két paramétert, utána megnyomom az OK-t és minden megy a maga útján. A gyorsitáshoz meg nemigen tartom jó megoldásnak a processzorcserét-gépcserét, mert ugy tudom, az új gépre telepités nincs bent az átalánydijban (vagy rosszul tudom?), igy ez igen húzós.

dengabor
Wednesday, February 25, 2009 9:00:20 AM
kaprinai wrote:

Nálam is volt sebességprobléma. A leghasznosabb változtatás a proci cseréje volt...

Tegnap nem említettem, de pont most hétfőn raktunk az egyik kliens gépbe egy P4-3GHz-s processzort (nem celeron). Gyorsult az az egy gép, és valószínű még 1-2 mp-t nyernénk, ha a szervergépben is cserélnénk (és valószínű meg is lépjünk), de még így is lassúnak találom és örülnék, ha valahogy gyorsítható lenne.

dengabor
Wednesday, February 25, 2009 9:23:41 AM
kaprinai wrote:

Úristen, ez hány év anyaga? Kellően még éppen elégséges legkisebb felbontásra van állítva a scanner? Én sokat scannelek, de még nincs 2 Gb, vagy ez a 45 4,5 akart lenni?

1992 óta használjuk a Doki éppen aktuális formáját /Doki1 Doki2 Visual/, azaz 17 éve, és körülbelül 14-15 éve a scanner-t, 3 praxis, mára már lassan 9.000-s beteglétszám.

Scanner 150-200 dpi-n van grayscale beállítással. És tényleg 45Gb-t.

Kharon
Wednesday, February 25, 2009 9:35:01 AM
Régi probléma, csak most jelzem: a testsúly és testmagasság értékeket "elfelejti" a program. A beállításokban kipipálva a törzskartonba és -ból átemel. Mi lehet az oka, hogy a napi ell-ban nem láthatól az adatok?
dengabor
Wednesday, February 25, 2009 9:37:52 AM
Snebb wrote:

30 perc mentés? - Borzasztó! Valami nincs jól beállítva. Én az IxDokin keresztül pendreivra mentek, csak a napi dolgokat. A scennereket a fönököm, amikor ügyel, adott ügyelettől- ügyeletig ment egy 4G-ás pendreivra. Ha a pendreiv megtelik kiírja DVD-re. Ha vége a munkának, csak a mentés miatt még fél óra?:-k

Jó lehet, hogy nem 30 perc, hanem csak 25 perc a mentés, de ez minket egyáltalán nem zavar. A mentés végén magától kikapcsol a gép, nem kell megvárnunk.

Mi nem az intézőn keresztül mentünk, hanem a teljes doki könyvtárat összecsomagoljuk, aminek az eredeti mérete 1.6Gb.

Kharon
Wednesday, February 25, 2009 9:41:19 AM
Nos, akkor megpróbálok minden felmerült kérdésre válaszolni, ha valami kimaradna, kérem szóljanak, pótolom.

1. Scannelés: A visual Ixdokiból történő scannelés meghívja vagy a scanner saját kezelőprogramját, vagy a Windowsos WIA-t (Windows Image Acquirer), mivel ez utóbbi minden gépen ugyanolyan, ennél maradnék. A minőségnél tényleg elég 150 dpi-t beállítani, esetleg a szürkeárnyalatos képet (a méretre így figyeljünk oda, kiírja a scannelés ablaka), és ezután lehet scannelni.

2. Scannelt leletek mentése: Érdemes ezt nem pendrive-ra menteni, hanem egy újraírható DVD-re, ahogy ezt Dr. Kovács József is csinálja, a beépített íróprogramunk használata egyszerű, de ha bármilyen kérdés lenne, állunk rendelkezésükre. A mentésnek (ha pendrivera csináljuk) adjuk egy napi nevet, pl.: G:\20090225 (évhónapnap), így mindig egyértelműen tudjuk, hogy mikor készítettünk utoljára mentést. Ha megtelne a pendrive, csak írjuk ki egy lemezre és megvan az archívum a scannelésekről.

3. Lassúság: A Celeron processzorok cache-e tényleg kevésnek bizonyul nagyobb rendszerek kiszolgálására, illetve az említett 512 Mb RAM sem feltétlenül elegendő már a mai világban (ez független a visual Ixdokitól, személy szerint legalább 1 Gb RAM-ot szoktam ajánlani még a kliensekre is, így marad erőforrása a gépnek). Processzorban a P4-es sorozatot szoktuk minimumként ajánlani, szerverfejlesztéskor érdemes lenne megfontolni a kétmagos processzorokat és a 2 Gb RAM-ot, látványos javulás érhető el) Manapság már olcsón be lehet szerezni a régebbi típusú egymagos P4-es processzorokat, és a memóriabővítést is olcsón meg lehet úszni, de mindkét "akcióhoz" kérjék szakember segítségét, az eltérő szabványokból adódható inkompatibilitási problémák miatt.

4. Mentés mérete: Azt a 400 Mb-ot (Hosi után szabadon) én is soknak tartom, amennyiben tömörítve készül el a mentés a program beépített mentési funkciójával. Amennyiben nem tömörítve vagy kívülről mentünk, elérheti ezt a méretet. (Kaprinai doktor úr mentése nem 600 Mb-os, tömörítve ~180 Mb, az adatbázisa tömörítetlenül 600 Mb-os)

Kharon
Wednesday, February 25, 2009 10:14:43 AM
Kharon wrote:

Dr. Kovács János

Szerintem József akart lenni. :-)

Kharon
Wednesday, February 25, 2009 10:17:56 AM
dengabor: Annyi idő alatt és annyi gépről tényleg lehet 45 GB

Én is örülnék ha a kliensgépen gyorsabb lehetne valahogy.

Kharon: Valóban én a tömörítetlen méretet írtam.

Kharon
Wednesday, February 25, 2009 10:18:45 AM
Javítva... Mea Culpa
hosi
  • hosi
Wednesday, February 25, 2009 11:28:31 AM
dr.Kovács József wrote:

Ötleteket kérnék a laborleletek bevitelének automatizálására. Jelenleg ADATA rendszerrel kapom a laborleleteket és azzal sajnos egyenként kell beírni az eredményeket. A lelet beemelődik a laborokhoz, de mint szövegkép és ezért a szűkített laborlekérdezés nem használható csak, ha egyenként beírjuk az eredményeket.

Sajnos az ADAT-án keresztüli labor érkeztetés, nem automatizálható oly módon, hogy a labor eredmények a helyükre találjanak. Az a probléma, hogy az ADATA rendszer tulajdonképpen egy postafiók funkciót tölt be, ennél fogva különböző laborok, más-más formátumú eredményeit változtatás nélkül továbbítja (az elejére rak egy vagy két sort, de az ebből a szempontból mindegy).

Akiknek közvetlenül küldi a labor az eredményt egy definiált formátumban, ott lehetséges az automatizmus. Persze még ilyenkor is van eltérés a labor szoftverek által küldött formátumban, éppen ezért kell pl. a visual-ban tudnunk, hogy milyen laborral kommunikál a felhasználó. A labor illesztések a mai napig folyamatosan készülnek...

Hostyánszki László
dengabor
Wednesday, February 25, 2009 12:20:02 PM
dr.Kovács József wrote:

Nálunk a labor leleteket egy diagon gpc programmal kérdezzük le az interneten át, amit a visual dokival be tudunk emelni automatikusan a betegekhez, úgy mintha egyenként kézzel írtuk volna be az adatokat.

dengabor
Wednesday, February 25, 2009 12:36:55 PM
hosi wrote:

Én a 400 Mb-is sokallom. Már találkoztunk olyannal, hogy egy korábbi tömörített mentés belekerült az éles DATA könyvtárba. Ilyenkor nagyon meghízhat a mentés. Érdemes lenne megnézni, ha lehet távoli eléréssel. Ha megoldható, kérem jelezze felénk...

A server milyen paraméterekkel rendelkezik. A Celeron valóban nem az ideális...

Átnéztem a visualix könyvtárat, nincs benne semmilyen régebbi tömörítés.

A DATA könyvtár mérete: 1.4Gb, a legnagyobb file: recept.dbf 160Mb, recept.bak 147Mb, napiellátás.dbf 85Mb … … …

A scanner mappa mérete pontosan: 43 662 213 959 byte és 37 378 fájlt tartalmaz tehát egy file átlagos mérete 1 168 126 byte, vagyis 1Mb körül van.

De továbbra se a mértekkel van a gondunk, hanem a sebességgel.

Azt vettem észre, hogy egy fullindex után felgyorsul a rendszer kb egy negyed esetleg fél napra.

Sajnos nálunk mindenhol még a régebbi típusú gépek vannak, 478-s foglalattal a processzornak, ebbe csak 1 magos P4-3GHz processzort kaptam, 20-25eFt volt az ára.

Kharon
Wednesday, February 25, 2009 1:13:33 PM
dengabor wrote:

Nálunk a labor leleteket egy diagon gpc programmal kérdezzük le az interneten át, amit a visual dokival be tudunk emelni automatikusan a betegekhez, úgy mintha egyenként kézzel írtuk volna be az adatokat.

Az, hogy milyen laborkommunikációt használhat az orvos, a szolgáltatótól (labor/kórház) függ, a Diagon valóban képes erre, a WinADATA jelen pillanatban nem.

dengabor
Wednesday, February 25, 2009 3:04:29 PM
Ha már lehet km elszámolást nyomtatni a Dokival, akkor arról nem lehetne szó, hogy ezt tovább fejlesztik, úgy hogy kiküldetési rendelvényt is tudjanak a nővérek nyomtatni a km elszámoláshoz?
hosi
  • hosi
Wednesday, February 25, 2009 3:29:45 PM
dengabor wrote:

Ha már lehet km elszámolást nyomtatni a Dokival, akkor arról nem lehetne szó, hogy ezt tovább fejlesztik, úgy hogy kiküldetési rendelvényt is tudjanak a nővérek nyomtatni a km elszámoláshoz?

Igen lehetséges, de ehhez több ponton is módosítani kell a progamot, mert abban más adatoknak is szerepelni kell (üzemyagyag ár, elszámolható fogyasztás motortérfogat alapján, stb.)

Hostyánszki László
dengabor
Wednesday, February 25, 2009 4:02:48 PM
hosi wrote:

dengabor wrote:

Igen lehetséges, de ehhez több ponton is módosítani kell a progamot, mert abban más adatoknak is szerepelni kell (üzemyagyag ár, elszámolható fogyasztás motortérfogat alapján, stb.)

Ennek örülök, de időben mit jelent?

Tervbe van véve, egyszer valamikor, 1-2 hónap esetleg 1-2 hét?

hosi
  • hosi
Wednesday, February 25, 2009 4:48:34 PM
dengabor wrote:

hosi wrote:

dengabor wrote:

Ennek örülök, de időben mit jelent?

Tervbe van véve, egyszer valamikor, 1-2 hónap esetleg 1-2 hét?

Fel van véve a fejlesztések közé, de pontos időpontot nem tudunk mondani.

Hostyánszki László
dr.Kovács József
Wednesday, February 25, 2009 9:46:21 PM
Hozzászólás a scannelt leletek mentéséhez. Korábban írtam, hogy a scannelt leletek mentéséhez nem az ixintézőt használom, mert nagyon sokáig tart a felülírás miatt (mindíg a teljes állományt kellene menteni vagy mindíg másik könyvtárba). Ma készítettem egy 1 napos mentést a leletekről egy adott könyvtárba. Tehát ixintéző indítása, scannel leletek gomb megnyomása után a tól-ig dátum megadása. A dátum alatt lévő köz.kép mező egyébként mi ? Megadtam a célkönyvtárat és nem választottam a tömörítést. A célkönyvtárban keletkezett 6 file (nem tudom mik ezek?) és egy scanment alkönyvtár, amibe kerültek a kiválasztott időtartamban bemásolt leletek. Ezután ismét végeztem egy ilyen mentést egy másik napra kiválasztva. A 6 file maradt (szerintem felülíródott) és sajnos a scanment könyvtár is felülíródott az új dátummal kiválasztott leletekkel, tehát az előzőek törlődtek. Javaslatom a következő: a scanment könytár ne íródjon felül, hanem az újabb leletek íródjanak hozzá a régiekhez. A mentés után meg kellene jegyezni, hogy mettől-meddig történt a scannelt leletek mentése és mindíg csak az újakat hozzáadni. Ehhez természetesen az szükséges, hogy ne legyen kiválasztott időtartam átfedés vagy hiány, vagyis fel kell jegyezni az intervallumokat. Így akár naponta mentve ez csak pár perc, de a heti mentés sem tartana sokáig. Esetleg a mentés előtt a program kiírhatná az utolsó ilyen típusú mentés tól,ig időpontjait. Természetesen feltétel, hogy mindíg ugyanabba a könyvtárba mentsünk és ne legyen időpont átfedés vagy időintervallum kiesés. Nem tudom érthető volt-e?
dr.Kovács József
komoroczy
Thursday, February 26, 2009 11:13:18 PM
Hozzászólás a scennelt leletek mentéséhez.

A Windows intézőbe lépek, C meghajtó, visualix mappa, scenner.Ezután időrend szerint rendezem a képeket a módosítva gombra kattintva.

Megnézem előtte mikor mentettem és csak az ezek utáni dátumokat jelölöm ki.A kijelölteket másolom és a külső winchesteren levő scenner mappába illesztem.Ennek a scenner mappának a neve után dátumot írok és ezt minden alkalommal kijavitom az aktuális dátumra.Pl.Scenner20090224 -Scenner20090225.Így könnyen tudom ellenőrizni , hogy mely napokat másoljam át.Az egész kb.fél percet vesz igénybe.

Első alkalommal az egész scenner mappát átmásoltam.

A data állomány mentését is hasonlóan csinálom,az egész data állományt átmásolom a külső winchesterre.Ott csináltam egy hét napjait viselő mappákat és minden nap az adott mappába másolom a data-t.Ha felülírom,

előtte törlöm , majd aztán másolom.Ez kb.2 percet vesz igánybe.

Kharon
Friday, February 27, 2009 8:45:46 AM
Azért (de javítson ki valaki ha tévedek) ez a másik winchesteres megoldás nem a legjobb szerintem. A másik winchester mitől kevésbé sérülékeny, mint az amin eleve vannak az adatok? Pláne ha mobil rackben van és még hordozzák is. Lehet, hogy lassabb a dvd-re írás, de nekem az a biztos. Én már pendrive-val is jártam úgy, hogy bedugtam egy gépbe (amiről aztán kiderült, hogy zárlatos volt az usb csatlakozója), aztán nem kellett tovább nézegetni az adatokat rajta 8tönkrement ugyanis). DVD-ről azért (ha mondjuk nem a nyári napsütésen, vagy a tűzhelyen tartjuk) igen soká szállnak el az adatok, egy jó tárolóban nem is igazán karcolódik. Én inkább arra szavazok. Legalább néha ki kell írni. Apróbb mentések mehetnek winyóra, pendrivera, de néha ki kell írni. (szerintem)
dr.Kovács József
Friday, February 27, 2009 1:10:57 PM
kaprinai wrote:

Azért (de javítson ki valaki ha tévedek) ez a másik winchesteres megoldás nem a legjobb szerintem. A másik winchester mitől kevésbé sérülékeny, mint az amin eleve vannak az adatok? Pláne ha mobil rackben van és még hordozzák is. Lehet, hogy lassabb a dvd-re írás, de nekem az a biztos. Én már pendrive-val is jártam úgy, hogy bedugtam egy gépbe (amiről aztán kiderült, hogy zárlatos volt az usb csatlakozója), aztán nem kellett tovább nézegetni az adatokat rajta 8tönkrement ugyanis). DVD-ről azért (ha mondjuk nem a nyári napsütésen, vagy a tűzhelyen tartjuk) igen soká szállnak el az adatok, egy jó tárolóban nem is igazán karcolódik. Én inkább arra szavazok. Legalább néha ki kell írni. Apróbb mentések mehetnek winyóra, pendrivera, de néha ki kell írni. (szerintem)

Ebben teljesen igazad van, bár elég kicsi annak a valószinűsége, hogy mindkét merev lemez egyszerre sérül meg. Egyébként a külső merev lemez nem mobil rack, hanem egy fix helyre telepített, tehát nem mozgatott külső meghajtó USB csatlakozással.

dr.Kovács József
Kharon
Friday, February 27, 2009 1:28:00 PM
Kicsi, de sajnos van. Ettől függetlenül sokszor én is csak a kliensgépre mentek és csak néha mentem az egészet (de olyankor tényleg az egészet) DVD-re.
Kharon
Friday, February 27, 2009 7:11:16 PM
Más: Megoldható lenne, hogy ha kapok egy leletet (uh, stb.) akkor legyen egy dátumválasztó fül, ablak, stb, amiben megadhatom, hogy mikor kellene újra elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Én sajnos hülye vagyok ahhoz, hogy mindenkinél számon tartsam, mikor kinek mit kell kontrollálni. Jó lenne ha az ott megadott idő után (környékén) figyelmeztetne a program. Akár valahogy a tapaszon vagy felugró ablakkal, vagy az infolapon piros szöveg, hogy esedékes vizsgálat !.

Van rá lehetőség?

komoroczy
Saturday, February 28, 2009 10:44:28 AM
Általában hetente egy-két alkalommal a laptopra is lementem a data-t és az utolsó még nem lementett scenner felvételeket. Az szinte kizárt , hogy egyszere mindegyik mentéssel baj történne.
Similar Topics
Users browsing this topic