Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Saturday, March 28, 2009 10:25:14 PM
Érdeklődnék a kollégáktól, hogy az új típusú receptekről ki tud valamit. Az oep honlapon nem találtam semmi konkrét infot.
dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 29, 2009 5:59:17 PM
Nem kell elkapkodni, az Alkotmánybírósági határozat gondolom ennek is bekavar. Időben meg fogjuk mindnyájan tudni a legújabb verzió megjelenését.Másrészt gondolom programozóknak egyik kiemelt követési feladatuk az új vényeknek megfelelő program kialakítása és remélem Őket az OEP időben tájékoztatja a módosításokról - azaz innen megtudjuk majd mi is.
Kharon
Sunday, March 29, 2009 6:53:28 PM
Sajnos már most is ott van a formátumok közt a vonalkodvény. Én csak remélni tudom, hogy nem kell majd használni.
dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 29, 2009 11:04:35 PM
A vonalkódon kívül még - előző elképzelések szerint - külön hely ennek, annak, meg amannak .....
Varga Sándor
Monday, March 30, 2009 10:37:09 AM
Az új vényformátumról: az OEP illetékesétől szóban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az új vényformátumot érintő közbeszerzés április 15-én zárul. A végleges formátumot ez után hozzák nyilvánosságra, és ezt követően lehet majd használni.

A vonalkód nyomtatásának lehetősége még 2008 júniusában, a szoftver minősítéskor került a rendszerbe. Jelenleg az akkor érvényes jogszabálynak megfelelő vonalkódot nyomtatják a programjaink. A várható módosítás 2009 július 1-től lép életbe, és az új vényformátummal együtt kerül kiküldésre minden felhasználónknak minden érintett rendszerben.

Varga Sándor
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Tuesday, March 31, 2009 1:59:20 PM
Minden kedves felhasználónknak:

Felkerült portálunkra  a 2009.április 1-től érvényes gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz módosítás.

Dr. Horváth Edit
Tuesday, April 7, 2009 4:38:48 PM
Infomixnek: A mai tudásunk alapján lesz-e változás a vonalkód nyomtatásban? Azért kérdezem, mert egy-két hete kinyomtattunk matrixszal és tintasugarassal is minta receptet vonalkód vényt használva, és a patikai leolvasó egyiket sem tudta leolvasni. Ez most a patika hibája vagy a vonalkódnyomtatásban még várható változás és a program még nem a végleges formátumot nyomja? Fontos lenne, mert a kötelező vonalkódozás pont a szabadságok idejére esik és nem szeretném, ha a helyettesitő orvos nyakába szakadna ez az egész probléma.
Kharon
Tuesday, April 7, 2009 4:48:01 PM
A vonalkódokkal kapcsolatban a receptformátum változásával egyidőben lesz változás, ezen kollegáink még dolgoznak.

A jelenlegi vonalkód a szoftverminősítéshez szükséges adatokat tartalmazza, ezek nem azonosak a nyáron életbe lépő vonalkóddal, mindazonáltal a vonalkódot egy egyszerű vonalkódolvasóval le kellene tudni olvasni, mi az irodában teszteltük ezt és le tudtuk olvasni a vonalkódokat gond nélkül. Emiatt valószínűsítem, hogy a patika a programjuk segítségével próbálta bevinni az adatokat, és ez a vonalkód még nem az a vonalkód, amit a patikai program vár.

Amint elkészülünk a vonalkód fejlesztésével, természetesen jelezni fogjuk Önök felé, illetve amennyiben szeretnék, majd ki tudunk küldeni Önökhöz (és bárkihez, aki jelentkezik) egy ilyen módosítást, hogy Önök is, a patika is tesztelhesse, és mi is szívesen meghallgatnánk majd róla az észrevételeiket.

Dr. Horváth Edit
Wednesday, April 8, 2009 12:19:08 AM
Igen, én szeretném mielőbb kipróbálni. Köszönöm
Schukkert
Thursday, April 9, 2009 12:00:08 PM
A 1.27 újításában:

Gyógyszer választás

(Felhasználóink kérésére, visszajelzéseik alapján)

• Az általános listához hasonlóan a Th.lap illetve az Előző szerinti válogatásnál is látszódik a Csoportazonosító, Célérték és Státus mező

Az segítené a munkánkat a gyógyszerválasztásnál, ha az = ATC , = Ható gyógyszereknél is látszódnának a fenti mezők!

hosi
  • hosi
Thursday, April 9, 2009 12:07:41 PM
Schukkert wrote:

A 1.27 újításában:

Gyógyszer választás

• Az általános listához hasonlóan a Th.lap illetve az Előző szerinti válogatásnál is látszódik a Csoportazonosító, Célérték és Státus mező

Az segítené a munkánkat a gyógyszerválasztásnál, ha az = ATC , = Ható gyógyszereknél is látszódnának a fenti mezők!

Felvettük a fejlesztések közé

Hostyánszki László
Varga Sándor
Thursday, April 9, 2009 6:44:40 PM
Kedves Felhasználóink!

Elkezdtük rendszereinkben kialakítani az új vényre való recept-, és vonalkód-nyomtatást. Levélben kerestük meg magyarországi legnagyobb nyomtató gyártó és forgalmazó cégek képviseletét azzal, hogy amennyiben van receptnyomtatásra ajánlott nyomtatójuk, úgy készséggel vállaljuk azok tesztelését ( az új vonalkódos vényekre). A vonalkód nyomtatása 2009 július 1.-től kötelező, így a tesztelésre a május hónap folyamán kerítünk sort. Addig is minden érdeklődőnek aki szeretné kipróbálni az új vény nyomtatását rendelői környezetben, kérésére a programot próbaként rendelkezésükre bocsájtjuk. Arra kérnénk felhasználóinkat, hogy osszák meg majd velünk tapasztalataikat, valamint ha van olyan konkrét nyomtató melyet ajánlanak kipróbálásra, úgy annak típusát jelezzék, hogy forgalmazójával felvehessük a kapcsolatot a teszt érdekében. Reményeink szerint a különböző nyomtatók paramétereit és üzemeltetési költségeit is egységes szerkezetbe tudjuk Önöknek publikálni.

Varga Sándor
dr.Kovács József
Thursday, April 9, 2009 10:40:16 PM
vargas wrote:

Kedves Felhasználóink!

Elkezdtük rendszereinkben kialakítani az új vényre való recept-, és vonalkód-nyomtatást. Levélben kerestük meg magyarországi legnagyobb nyomtató gyártó és forgalmazó cégek képviseletét azzal, hogy amennyiben van receptnyomtatásra ajánlott nyomtatójuk, úgy készséggel vállaljuk azok tesztelését ( az új vonalkódos vényekre). A vonalkód nyomtatása 2009 július 1.-től kötelező, így a tesztelésre a május hónap folyamán kerítünk sort. Addig is minden érdeklődőnek aki szeretné kipróbálni az új vény nyomtatását rendelői környezetben, kérésére a programot próbaként rendelkezésükre bocsájtjuk. Arra kérnénk felhasználóinkat, hogy osszák meg majd velünk tapasztalataikat, valamint ha van olyan konkrét nyomtató melyet ajánlanak kipróbálásra, úgy annak típusát jelezzék, hogy forgalmazójával felvehessük a kapcsolatot a teszt érdekében. Reményeink szerint a különböző nyomtatók paramétereit és üzemeltetési költségeit is egységes szerkezetbe tudjuk Önöknek publikálni.

Szeretném kipróbálni a vonalkód nyomtatását.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, April 10, 2009 10:12:35 AM
Hát a "Nyilak" rendesen bekavarnak! Új oszlopban színesen nyilak rendben van, de akkor minek még a Status oszlop ?? Biztosan rendben vannak a Nyilak ? Azonos hatóanyag - ATC csoport - kisebb dózisnál zöld mező nagyobb dózisnál piros mező ( 2,5 mg-os zöld ,5 mg-os ugyanaz a gyógyszer piros ) - ezt nem értem ! Ha valaki érti magyarázza meg.
hosi
  • hosi
Friday, April 10, 2009 10:52:44 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Hát a "Nyilak" rendesen bekavarnak! Új oszlopban színesen nyilak rendben van, de akkor minek még a Status oszlop ?? Biztosan rendben vannak a Nyilak ? Azonos hatóanyag - ATC csoport - kisebb dózisnál zöld mező nagyobb dózisnál piros mező ( 2,5 mg-os zöld ,5 mg-os ugyanaz a gyógyszer piros ) - ezt nem értem ! Ha valaki érti magyarázza meg.

A Státusz felíratú oszlop megjelenítését rendelet írja elő. Abban újabb adat már nem jeleníthető meg, tehát például nem színezhető. A gyógyszernév után megjelenő oszlop működéséről készítettünk egy oktatófilmet amit a ide kattintva  megtekinthetnek.

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, April 10, 2009 11:13:00 AM
hosi wrote:

A Státusz felíratú oszlop megjelenítését rendelet írja elő. Abban újabb adat már nem jeleníthető meg, tehát például nem színezhető. A gyógyszernév után megjelenő oszlop működéséről készítettünk egy oktatófilmet amit a ide kattintva  megtekinthetnek.

Köszönöm , így már értem az oszlopok "szükségességét" , az oktatófilm meg volt nézve, rendbe is van , csak abban sem volt szó a Status oszlop rendeletileg előírt voltáról, azaz nem értettem minek kettő. Túltárgyaltuk !! De 2,5 mg és 5 mg zöld és piros továbbra sem értem !!

Hajnalné
Friday, April 10, 2009 12:23:04 PM
A vonalkód tesztelést mi is szeretnénk kipróbálni és a rendelő közelében működő 2 patika is jelezte felénk, hogy tesztelnék, hogy tudják-e a kódot olvasni.

Hajnalné Anna (asszisztens)

dr. Péchy Özséb (háziorvos)

Kharon
Friday, April 10, 2009 12:50:18 PM

...De 2,5 mg és 5 mg zöld és piros továbbra sem értem !!

Ehhez tudnunk kellene, hogy melyik készítményről van szó, és azt hogy pontosan melyik oszlopban - a készítmény neve előtt vagy az az utáni - megjelenő zöld illetve a piros színezésre vonatkozik a kérdés.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, April 10, 2009 2:58:42 PM
Zöld - piros eltérést nem találom, de Acepril, Amprilan készítményeken belül a hatóanyag tartalomtól függően piros alapon hol fel nyíl hol le nyíl látható. Szerintem egyazon ATC csoportbeli és az lenne az elvárható - szerintem- ha egységesen állnának a nyilak. A zöld -piros kombinációt keresem ( a reggel - Lepsénynél - még megvolt ! ) .
dr.Kovács József
Friday, April 10, 2009 3:20:30 PM

Zöld - piros eltérést nem találom, de Acepril, Amprilan készítményeken belül a hatóanyag tartalomtól függően piros alapon hol fel nyíl hol le nyíl látható. Szerintem egyazon ATC csoportbeli és az lenne az elvárható - szerintem- ha egységesen állnának a nyilak. A zöld -piros kombinációt keresem ( a reggel - Lepsénynél - még megvolt ! ) .

A hatóanyagon belül a dózis okozta piros-zöld eltérés vagy nyíl eltérés a WHO ajánlásban szereplő napi terápiás adag miatt van, ugyanis az OEP ehhez viszonyít. Egy példa: a simvastatin ajánlott napi dózisa úgy tudom 30mg, ezért a 20mg-os kiszerelés piros, a 40mg-os zöld.

dr.Kovács József
hosi
  • hosi
Friday, April 10, 2009 3:24:16 PM
Egy ATC csoporton belül is lehetséges, hogy az egyik készítmény felfelé a másik lefelé viszi az orvos átlagot. A szintén látható NTT mezőt összehasonlítva a Célérték mezővel ez számszerűen is látható
Hostyánszki László
dr.Kovács József
Friday, April 10, 2009 3:25:16 PM
hosi wrote:

Schukkert wrote:

A 1.27 újításában:

Gyógyszer választás

Felvettük a fejlesztések közé

Csatlakoznék a kéréshez egy kiegészítéssel. Gyógyszerválasztás esetén már olyan sok mezőt kell figyelni, hogy a gyógyszer neve nagyon le van szűkítve (hogy ne kelljen az alsó gördítősávot használni), ezért nem látható például a dózis vagy a kiszerelés. Ilyenkor állítgatni kell a mezők szélességét, vagy találolmra választani. Van-e arra lehetőség, hogy a gyógyszer nevére állva úszó ablakban, vagy valahol máshol a teljes gyógyszer nevet kiírja még a választás előtt?

dr.Kovács József
Kharon
Friday, April 10, 2009 3:42:49 PM
hosi wrote:

Egy ATC csoporton belül is lehetséges, hogy az egyik készítmény felfelé a másik lefelé viszi az orvos átlagot. A szintén látható NTT mezőt összehasonlítva a Célérték mezővel ez számszerűen is látható.

Az orvos átlag pedig az adott készítményhez tartozó Napi Terápiás Támogatás (NTT) alapján kerül kiszámításra. A konkrét készítményhez tartozó támogatás mértékét mindig megtalálja az NTT oszlopban, itt lehet leellenőrizni az adatokat (egyébként ezen adatok az OEP törzsből jönnek). Feltételezhető, hogy a készítmények különböző támogatásban részesülnek, az egyik a célértéknél több- míg a másik a célértéknél kevesebb támogatást kap.

T_Zoli
Friday, April 10, 2009 4:06:40 PM
Minden kedves Felhasználónknak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

infomIx csapata

UserPostedImage

Kharon
Thursday, April 23, 2009 10:54:46 AM
Azt szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e, hogy therápiás lap karbantartásnál ha új gyógyszert veszek fel, akkor a bno jobb egérgombbal hozza az aznapi bno-kat, mert elég sokszor előfordul, hogy a napi diagnózis miatt kell új gyógyszer.

=p~

Továbbá hozott leletnél is hasonló a problémám. Ha megnyitom a hozott leletek ablakot, kitöltöm, a mezőket, bno-kat is, akkor átmenve a szakorvosi javaslatok fülre, ott sem tudom sem az aznapi bnokat, sem az előző ablakban bevitt bnokat elővenni jobb gombbal, pedig ez nagyon könnyítő lenne.

Köszönöm

hosi
  • hosi
Thursday, April 23, 2009 11:21:30 AM
dr.Kovács József wrote:

Gyógyszerválasztás esetén már olyan sok mezőt kell figyelni, hogy a gyógyszer neve nagyon le van szűkítve (hogy ne kelljen az alsó gördítősávot használni), ezért nem látható például a dózis vagy a kiszerelés. Ilyenkor állítgatni kell a mezők szélességét, vagy találolmra választani. Van-e arra lehetőség, hogy a gyógyszer nevére állva úszó ablakban, vagy valahol máshol a teljes gyógyszer nevet kiírja még a választás előtt?

Arra lesz lehetőség, hogy gyógyszer választáskor egy gyógyszeren állva (de még nem választom ki), megjelenjen a teljes neve+kiszerelése. Sajnos az nem megoldható, hogy egy gyógyszeren állva, de egérrel egy másik fölé menve, annak jelenjen meg a teljes neve. Ahhoz rá kell állni 🤔

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Thursday, April 23, 2009 11:33:41 AM
kaprinai wrote:

Azt szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e, hogy therápiás lap karbantartásnál ha új gyógyszert veszek fel, akkor a bno jobb egérgombbal hozza az aznapi bno-kat, mert elég sokszor előfordul, hogy a napi diagnózis miatt kell új gyógyszer.

=p~

Továbbá hozott leletnél is hasonló a problémám. Ha megnyitom a hozott leletek ablakot, kitöltöm, a mezőket, bno-kat is, akkor átmenve a szakorvosi javaslatok fülre, ott sem tudom sem az aznapi bnokat, sem az előző ablakban bevitt bnokat elővenni jobb gombbal, pedig ez nagyon könnyítő lenne.

Köszönöm

Abban az esetben ha a napi ellátás már el lett tárolva, akkor a BNO ablakban az Előző dátum szempont szerint ezek elöl látszanak, és választhatóak mindenhol ahol BNO-t viszünk be.

Hozott leletnél és Kórházi zárónál megoldott hogy a főablakon bevitt BNO kódok a szakorvosi javaslat BNO mezőjén jobb egérgombbal kiválaszthatók (nem kell kinyitni a BNO ablakot!)

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, April 23, 2009 11:33:49 AM
kaprinai wrote:

=p~

Egyetértek !

Én jelenleg ennek kiküszöbölésére a Napi tev során beírt BNO mellett kiválasztom az adott készítményeket amiket fel szeretnék írni , ekkor j egérrel beemelhetőek a napi BNO-k ( sőt ha csak egy BNO van automatikusan is beadja ) felíráskor pedig azt ami TH lapra való a kis th.lap gombbal emelem be a lapra , így már BNO-van és beállított adagolással kerül oda.

Kharon
Thursday, April 23, 2009 1:57:13 PM
hosi wrote:

Abban az esetben ha a napi ellátás már el lett tárolva, akkor a BNO ablakban az Előző dátum szempont szerint ezek elöl látszanak, és választhatóak mindenhol ahol BNO-t viszünk be.

Hozott leletnél és Kórházi zárónál megoldott hogy a főablakon bevitt BNO kódok a szakorvosi javaslat BNO mezőjén jobb egérgombbal kiválaszthatók (nem kell kinyitni a BNO ablakot!)

Azért az elismerhető, ugye, hogy kicsit egyszerűbb lenne, ha menne alapból jobb gombbal, mint eltárolni valakinek a napi tevékenységét majd újra megnyitva kezdeni elölről a bevitelt?

A gyógyszerfelírásnál th-lapra vitel megoldható, de személy szerint nem szeretem, mert ha pl. 2 új gyógyszer van, akkor egyenként újra fel kell nyitni, majd megadni a napi adagolást. Ha az egy napi mennyiséget, vagy hogy hány hónapra/napra elég automatice meg tudná adni a program, akkor sokkal szívesebben használnám, mert akkor már tényleg csak egy nyomás lenne.

A szakjavnál tényleg úgy van, ezt eddig nem vettem észre. Nem igazán értem, hogy itt miért így és ott jön elő jobb gombbal, máshol meg másképp, talán szerencsésebb lenne/lett volna, ha a máshol használt jobbgombos módszerrel menne itt is. De így is jó.

Köszönöm a felvilágosítást.

hosi
  • hosi
Thursday, April 23, 2009 2:43:46 PM
Th.lap karbantartáskor a napi tevékenységnél megadott BNO átvétel hasonlóan fog működni mint recept írásnál. Ha az Aktuális adatok fülön a BNO mezőn jobb egérgombot nyomunk, választhatunk a napi BNO-k közül. Ha egy új gyógyszert veszünk fel a th.lapra gyógyszerválasztáskor a választott gyógyszerek mezőben szintén jobb gombbal választhatunk a napi BNO-k közül:

UserPostedImage

UserPostedImage

Hostyánszki László
Users browsing this topic