Üdvözletem!
Az egyik Visual Ixdokis praxisban olyan problémával találkoztam, hogy mióta áttelepítették még nyáron a rendszert Windows 10 alá, a beutalók, igazolások, stb. nyomtatásánál folyamatosan beavatkozást igényel az OKI lézernyomtató (a receptek másik nyomtatóról mennek, azokkal nincs probléma). A nyomtatóba A5-ös (1-es tálca) és A4-es lapok (kézi lapadogató) is be van töltve, állítólag az Win10-re való átállás előtt ezzel nem volt gond. Most viszont gyakorlatilag mindegyik nyomtatásnál hibás papírméretre hivatkozva a nyomtató megerősítést kér, ami érthető okokból nem túl kellemes művelet. A nyomtató szoftverének kezelőfelületén beállítottam a megfelelő papírméreteket, de az Ixdoki-ban nem sikerült, a Nyomtatási profiloknál nem lehet menteni (rendszergazdai felhasználó kellene?), a nyomtatási kép pedig (legalábbis látszólag) nincs kihatással erre. Rossz helyen keresem a megoldást?
A másik észrevétel, hogy a receptírásnál EESZT csatlakozás mellett csak a Mégse gombbal lehet bezárni az ablakot, a szokásos OK helyett.
Előre is köszönettel,
Cifka Miklós
Üdvözlöm,
Win10 esetén két dolog okozhat nyomtatási problémát.
A fent jelzett esetben a windows frissítéssel együtt lecserélésre kerül a nyomtató driver program egy úgynevezett "Class driver"-re, amivel az általános nyomtatások jók ugyan, de a nyomtató több tulajdonsága nem állítható. Ilyen a papírméret ellenőrzés is, amit így nem lehet kikapcsolni. Érdemes az eredeti drivert feltelepíteni, és az automatikus driver frissítés -t letiltani. A megfelelő drivert feltelepítve a papírméret ellenőrzés funkció kikapcsolható, és megszűnik ez az üzenet.
A win10 emellett hajlamos saját maga eldönteni melyik legyen az alapéretlemezett nyomtató, ami a rendszereinkben az általános nyomtatásokra is kihatással van. A gépházban az eszközöket kell választani, majd a bal oldalon a nyomtatókat. Ide belépve lehet a windows kezelje az alapértelmezett nyomtatót opciót kikapcsolni.
Jelenleg a wisual Ixdokiban EESZT esetén valóban csak a mégsemmel lehet a receptírást bezárni, de tudok javasolni egy gyorsabb működést. A receptírás beállításai között van egy "Sikeres nyomtatás után az ablak bezárása" lehetőség. Ha ezt bekapcsolják, akkor az összes felírt vény kinyomtatását követően a receptírás ablak automatikusan bezárásra kerül, nem kell semmire sem kattintani.