Na jó, akkor mentési stratégia. Adatbiztonság.
Nálunk is olyan asszisztensek vannak, akiknek papírra kell írni az OK gombot is, nem járatosak még a windowsos ablakok kezelésében sem, ahogy Adrienn írta.
Mégis taníthatóak.
Én örömmel üdvözlöm a napi dátum beépítését a fájlnévbe, mert eddig kerülő úton kellett ezt megoldanom, lásd alább.
Eddig évek óta előre létrehozott mappákat csináltam nekik, pontosan a napi dátummal, pl. 20070625 néven, és ezt kiválasztva mentettek a napi megfelelőbe, így minden napot rekonstruálni lehet elvileg évekre visszamenőleg. (Egyik OEP sőt ÁNTSZ ellenőrzéskor kitértek a mentési stratégiára is, rekonstruálhatónak kellett lennie a napi munkának!!! Ez még bőven a szoftver akkreditáció előtt volt.)
Az így létrehozott napi mentést hordozható adattárolón egyik asszisztens minden nap haza viszi. (lopás, elemi kár bármely éjszaka lehet)
Ezeket a mappákat természetesen egy kis parancssoros programocska legyártja egy-két kattintással az azévit. 🙂
Hetente optikai tárolóra kiírjuk, meghibásodásból eredő kár így csekélyebb valószínűségű.
Sőt igazság szerint először egy 2. számú merevlemezre készül a mentés az IxIntézővel, mert így gyorsabb a mentés/tömörítés, és azután másolják és kerül haza, tehát egy nap már 2 mentett példány van, egyik rendelőben másik otthon.
Verzióváltáskor, vagy a windózban történő nagyobb változtatáskor durvább szoktam lenni. A verzióváltáskor esetleg bekövetkező hibák esélyének csökkentésére image-et (lemezképet) készítek megfelelő másik hordozható merevlemezre, amiről probléma esetén az előző verzió windózostól, szőröstől-bőröstől helyreállítható. (és ez nem az Infomix ellen szól, mielőtt gyula félreérti) Később ezek a lemezképek is optikai tárolóra kerülnek.
A hordozható adattárolót pedig nem véletlenül írtam így.
Aki a szkennelések miatt nagy adathalmazt kénytelen menteni, pendrive helyett használhat sokszáz gigás hordozható merevlemezt is, adatbiztonsága, ha nem vered útközben földhöz és nem teszed ki mágneses mezőnek, pl. női táska csatja, mobiltelefon, nem rosszabb mint a pendrive biztonsága.
Adatmentésekre pedig lehet használni a windózos eszközöket is, akinek hozzáértő van a közelben, és lehet bonyolítani RAID-es alaplapokkal, hibatűrő megoldásokkal.
Amit mindenképpen javasolok: szünetmentes tápegység a gép-monitor alá, legalább egy akkora, ami áramszünet/ingadozás esetén legalább annyi időt ad, hogy szabályosan kilépj a programból, ne szakadjon meg adatbázis művelet. (a gép élettartam növeléséhez persze komolyabb egység, nálunk 30-40 perces áramszünet esetén a rendelés nem áll meg, sőt ha a telefonközpontban nincs áramszünet, akkor a TAJ ellenőrzés is megy közben.)
..... és hálózat esetén a hálózati "elosztót-adaptert" is !! ...............