Dr. Horváth Edit
Wednesday, October 21, 2009 9:18:39 PM
Ne má... Laci ne csináld ezt!

Engem is sok minden nagyon bosszant, pl. miért nem sikerült a teljesen felesleges oltás jelentést elsőre megcsinálni, most még este autókázhatok vissza rendelőbe, hogy el tudjam küldeni. Igen, az én véleményem is az, hogy sokszor nem orvosi agyjárással működik a program. Az meg pláne idegesitő, hogy két naponta kell verziókat váltani, mert, hol ez nem megy, hol az nem, és mindannyiszor újra kell tanulni ezt-azt. Nekem ehhez nincs elég türelmem. Pl. most sem kaptam még a receptes kérdésemre választ. Ettől függetlenül ez van, ebből kell kihoznunk a legjobbat és tartok attól, hogy más programok sem működnek jobban. Ahhoz, hogy tisztességes, valóban felhasználóbarát programok fussanak, legalább egymilliós piac kell, az meg itt nincs. Azért előbb-utóbb csak sikerül a kéréseket teljesiteni, pl nekem nagyságrendi ugrás volt, amikor lehetővé vált, hogy a nővér és az orvos egyszerre dolgozzon ugyanazon beteggel.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, October 21, 2009 10:32:31 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Ne má... Laci ne csináld ezt!

Engem is sok minden nagyon bosszant, pl. miért nem sikerült a teljesen felesleges oltás jelentést elsőre megcsinálni, most még este autókázhatok vissza rendelőbe, hogy el tudjam küldeni. Igen, az én véleményem is az, hogy sokszor nem orvosi agyjárással működik a program. Az meg pláne idegesitő, hogy két naponta kell verziókat váltani, mert, hol ez nem megy, hol az nem, és mindannyiszor újra kell tanulni ezt-azt. Nekem ehhez nincs elég türelmem. Pl. most sem kaptam még a receptes kérdésemre választ. Ettől függetlenül ez van, ebből kell kihoznunk a legjobbat és tartok attól, hogy más programok sem működnek jobban. Ahhoz, hogy tisztességes, valóban felhasználóbarát programok fussanak, legalább egymilliós piac kell, az meg itt nincs. Azért előbb-utóbb csak sikerül a kéréseket teljesiteni, pl nekem nagyságrendi ugrás volt, amikor lehetővé vált, hogy a nővér és az orvos egyszerre dolgozzon ugyanazon beteggel.

Van amiben igazad van és van amiben nem.

Oltás jelentés : már régen megvolt, jelenleg is használható Listázás formájában. Csak az excel típusú jelentés készült valamivel később de ez is időre elkészült ( legalábbis az ÁNTSZ felé történő jelentési kötelezettség előtt !!) mint plusz lehetőség azok számára akiktől a területi ÁNTSZ csak ebben a formátumban fogadja el, illetve munka könnyítésként, hogy ne kézzel keljen töltögetni hanem a program automatikusan elkészíti ( környezetemben nincs még egy program ami ezt tudja) , azaz szerintem volt idő kipróbálni a jelentésformák elkészíthetőségét.Minden Kolléga kapott az ÁNTSZ - től az adatszolgáltatásra vonatkozóan tájékoztatót és utasítást, amiben konkrétan leírták mikor melyik táblázat adatait kérik. Ha a 2.sz. táblázatot akkor azt kell kitölteni és leadni és nem az 5.sz ... stb., ha odafigyelek nem kell többletmunkát végezni.Az Infomix verzió váltó levél meg bőven tárgyalta a teendőket,a táblázatok használati módját.

Valóban bosszantó ha két naponta kell verziókat váltani, de vegyük azt is figyelembe, hogy az igények ( van amikor mi kérjük a változtatást )és szükség is kényszeríti olykor erre a programozókat, mert nem mindenki egyforma szinten tudja használni a programot és emiatt adatbeviteli hibák vannak amit program módosítások árán lehet csak javítani,a továbbiakra való tekintettel megelőzni, de ez akár két nap alatt is megtörténik.

A rp.-re vonatkozó kérdésre részletesen voltak válaszok az elmúlt hónapok alatt amikor a nyomtatók és receptek felhasználhatóságáról cseréltünk eszmét itt a fórumon ( mátrix nyomtatók grafikus nyomtatási lehetősége, programozás lehetőségei ). Ezzel együtt is biztos vagyok benne , hogy lesz válasz a mai kérdésre is, de legyünk tekintettel arra is , hogy közben dolgozniuk is kell a programon, a telefonon befutó kéréseket is teljesíteni kell stb .Lesz megoldás, mint ahogyan nem maradt el az egy időbeni betegelláthatóságra vonatkozó kérésed teljesítése sem.

Dr. Horváth Edit
Wednesday, October 21, 2009 11:25:09 PM
Részben igaz, én is hülye voltam. De ha egy adott táblázatot kér az ANTSZ és mindenki tudja, hogy mi az, akkor számomra az lenne a kézenfekvő, hogy az nyilik fel automatikusan. Pontosan ez a problémám, hogy mindig csak még egy kicsit jobban kell odafigyelni! Annyira, de annyira nem érdekel a program lelke, pedig nem érzem magam a géptől teljesen idegennek (itt a fórumon is elég gyakran megfordulok), de nincs se időm, se türelmem állandóan az újdonságokat bújni. Ez az egész kódolás, jelentés számomra az elkerülhetetlen rosszat jelenti, de természetesen én sem tudok kibújni alóla. Szerencse, hogy van egy profi közeli ismerősöm (ti is ismeritek[felnez] ), aki mindig kihúz a bajból. Igy volt ez a múltkor is: ott álltam az első influenza oltás beadása után, és néztük a nővérkével az Infomix papirját, amin nem volt egyértelmű, hogy mit is kell csinálni.
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 22, 2009 9:41:06 AM
Dr. Horváth Edit wrote:

Szerencse, hogy van egy profi közeli ismerősöm (ti is ismeritek[felnez] ), aki mindig kihúz a bajból. Igy volt ez a múltkor is: ott álltam az első influenza oltás beadása után, és néztük a nővérkével az Infomix papirját, amin nem volt egyértelmű, hogy mit is kell csinálni.

Ezért itt a fórum !!!. Lehet, hogy másnak se , de ha senki nem teszi itt szóvá , hogyan segítsen bárki is ???

Jelentések : a fentiekben írtad, más az orvosi és más a programozói gondolkodás. Ez utóbbi mellé talán azt is írhatjuk nem mindig oldható meg programozásilag az orvosi gondolkodás mód szerinti használat.Néhányan pedig ez irányba nyüstöljük a programozókat.Meg még annyit : a jelentéssel kapcsolatosan területi szemlélet - értelmezési eltérések vannak az ÁNTSZ -ek között. Elküldted nekem a Ti területi ÁNTSZ -etek tájékoztatóját. A központi elvek azonosak de az értelmező és útmutató részben már valóban ( ahogyan Te is megfogalmaztad ) különböznek,más a szöveg. Tőlünk kérik a 2. 5. 7. táblázatokat kitöltve tehát nekem "oda se kell figyelnem" mert mindhárom kell. Akinek meg csak egy adott kell ezt "aktiválja" a fentiekben Hosi által ismételten leírtak szerint.

Gál Andi
Thursday, October 22, 2009 11:06:06 AM
Kezdem azt hinni,hogy mostmár semmit nem értek!#-o Létezik,hogy nem mindenkitől kérik mindhárom táblázatot?Tőlünk okt.18.(VASÁRNAP)-ig kérték az 5.sz.mellékletet,így a múlt héten ezzel együtt elküldtük a 2.sz.-t is!A 7.sz.mellékletről szó sem volt,itt olvastam róla először!Küldjem el azt is nekik,hagyjam örülni őket,vagy mit tegyek?😕
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Thursday, October 22, 2009 11:09:44 AM
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy mi mint szolgáltatók legtöbbször utolsóként értesülünk a változásokról. Igen sok esetben -mint az influenza kapcsán is- Önöktől kapjuk az információt. Legtöbbször ez kimerül abban, hogy továbbítják azt a körlevelet, amit -jelen esetben- az ÁNTSZ küldött. Természetesen ez semmiféle információt nem tartalmaz az informatikai szolgáltatóknak. Ehhez még hozzájárul az, hogy pár napunk marad a megvalósításra. Ilyenkor két lehetőség van: alaposan körbejáruk a témát, elkezdünk levelezni az adott hatósággal, szervezettel, szakmai kollegiummal, stb. vagy a leírás alapján csinálunk valamit, és közben próbáljuk az előbb említett csatornákat is. Amennyiben az első verziót használjuk csak, még a mai napig nem lenne semmi változás a programban az influenza kapcsán. Ehhez képest 4 azaz négy (!) verziót adtunk ki, gyors egymásutánba, amik közül lényeges hibajavítás egy sem volt. Mindegyik csak további egyszerűsítését jelentette az oltási adminisztrációnak, amellett, hogy a program ezek a verziók nélkül is tudta azt amit kellett. Az, hogy az ÁNTSZ jelentést mondjuk nem tudja Excel formátumban nem előírás, vagy az oltóanyagot eddig is fel lehett írni receptre. Azt meg, hogy melyik ÁNTSZ-nek mit kell elküldeni végképp nem tudhatjuk.

A program éppen ezért felkínálja a segítséget az adminisztrációban, de a döntés az Öné, és vélemyényem szerint ez nem informatikai gondolkodást jelent, hanem mondjuk 80%-os automatizálást. Azt a maradék 20%-ot Önönknek muszáj hozzáadni. (persze a százalékok nem biztos, hogy stimmelnek).

Az téves feltevés, hogy a verzióváltás=hibajavítás. Folyamatosan érkeznek a fejlesztési javaslatok, újabb ötletek (a rendeleteken túl), amiket mi is folyamatosan valósítunk meg. Az automatikus letöltés kapcsán, pont azért, hogy minél előbb hozzájussanak az újdonságokhoz, időről időre publikáljuk azokat. (A CD-s verziók kb negyedévente mennek ki)

A mátrix nyomtatóra: az OEP körlevele alapján a mátrix nyomtatókkal külön nem foglalkoztunk, éppen ezért az új recept tervező/nyomtató megoldásban nem vizsgáltuk, hogy mátrix nyomtatókon is helyesen nyomtatja a vényt. Értem a problémát, ezt az új tervező nem tudja, tehát nem lehet csak a TAJ számot mozgatni. Esetleg meg lehet próbálni picit feljebb/lejjebb mozgatni a vényt, hátha úgy még jó.

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 22, 2009 11:51:26 AM
Törökbálint wrote:

Kezdem azt hinni,hogy mostmár semmit nem értek!#-o Létezik,hogy nem mindenkitől kérik mindhárom táblázatot?Tőlünk okt.18.(VASÁRNAP)-ig kérték az 5.sz.mellékletet,így a múlt héten ezzel együtt elküldtük a 2.sz.-t is!A 7.sz.mellékletről szó sem volt,itt olvastam róla először!Küldjem el azt is nekik,hagyjam örülni őket,vagy mit tegyek?😕

Javaslatom : a saját területi ÁNTSZ útmutatója alapján küldeni a táblázatokat. A fentiekből már kiderült, hogy sajnos területenként változik az adatszolgáltatásra vonatkozó utasítás. A 7 -es táblázat a térítéses pandémiás ( Fluval P oltóanyaggal végzett oltásokra vonatkozik, ami elvileg még nincs, hiszen, ha minden igaz a napokban kerül ki a patikákba)

Az alábbiakban részlet a mi területi ÁNTSZ - ünk által kiadott körlevélből :

Jelentések

Az oltóorvosnak az elvégzett oltásokról az első jelentést 2009. október 26-ig a 2. sz. mellékletben, valamint a 5/a/b/c sz. mellékleteken megadott formanyomtatványokon, vagy az azzal megegyező adattartalommal elektronikusan (excel file e-mailben) kell megküldenie a számára oltóanyagot kiadó ÁNTSZ intézetnek.

A második előzetes jelentést 2009. november 9-ig, (2., 5.a, 5.b, 5.c mell.)

A harmadik előzetes jelentést 2009. november 23-ig kell megküldeni. (2.,5.a,5.b.,5.c mell.)

Minden térítéses pandémiás influenza elleni oltás elvégzésének jelentése a 7. számú mellékleten történjen. ( itt nem ír időpontot ??!! )

Gál Andi
Thursday, October 22, 2009 12:10:44 PM
Köszönöm a korrekt és érthető információt!A mi körlevelünkben is ez áll.Ezért nem értettem,hogy egyáltalán mit is jelentsek a 7.sz.mellékleten 26.-áig!Azt ami még csak eztán lesz?Időpont a körlevélen valóban nincs,csak azért vetettem ezt fel,mert egy pillanatig úgy értelmeztem hogy azt is most kell küldeni.Köszönöm az infót!Kezdek beleőrülni.
Varga Sándor
Thursday, October 22, 2009 12:16:21 PM
az ANTSZ jelentéssel kapcsolatban nekünk az utolsó információnk az alábbi:

Az elküldött kérdésünk:

infomIx Kft. iktatószám: 4453/2009/3

Tisztelt ……..(ÁNTSZ) !

Telefonon történt beszélgetésünkre hivatkozva csatolom a „2.sz Mellékletet” illetve a két típusú „7.sz Mellékletet”- a térítésmentes ill. térítéses influenza oltásokról előírt kötelező jelentésekről. Ezeket részben háziorvos felhasználóink, részben az ANTSZ regionális szervezetei juttatták el hozzánk. A 2.sz Melléklet egyértelmű- míg a 7. sz mellékletek ellentmondóak- gyanúnk szerint régiónként eltérnek egymástól. Kérdésünk a következő: melyik melléklet melyik verziója kötelező a háziorvosok/ házi gyerekorvosok részére?

Gyors segítségében bízva maradok tisztelettel:

infomIx

Kapott válaszunk:

Sent: Tuesday, October 13, 2009 1:36 PM

To: Infomix

Subject: RE: influenza oltások

A térítéses oltóanyag ellátással kapcsolatosan rend hamarosan módosul, s várhatóan az EKI honlapján olvasható majd pontos információ erről. Addig is kérjük, legyenek türelemmel.

Üdvözlettel:

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Ez az utolsó információnk. Sajnos[duhos]

Az EKI honlapon még csak ígéret olvasható, hogy hamarosan publikálják a változásokat.

Varga Sándor
misidoki
Thursday, October 22, 2009 12:26:28 PM
Sajnos, az 1.30.4-nél is megszaporodtak a hibaüzenetek, néha ki is kell lépni az IxDokiból. Csak nálam van ez így?Teendő?
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Thursday, October 22, 2009 12:38:02 PM
misidoki wrote:

Sajnos, az 1.30.4-nél is megszaporodtak a hibaüzenetek, néha ki is kell lépni az IxDokiból. Csak nálam van ez így?Teendő?

A kérdésem az lenne, hogy a program mely részeinél és milyen hibaüzenet jelentkezik?

Ilona
  • Ilona
Thursday, October 22, 2009 12:51:04 PM
Nálam ma kb. 5x lépett ki a program beutaló írásnál és 1x a segédeszköz felírásnál. Az új versio feltöltése óta a szakrendelésre utalásnál nem íródik a beutalóra a szakrendelés megnevezése. A kórházi beutalóra nem íródik rá a cave.
misidoki
Thursday, October 22, 2009 1:01:10 PM
Már alig van beteg, de ha előjön,m,egírom,hogy milyen üzenet-többnyire rp íráskor jön elő.
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 22, 2009 1:07:02 PM
misidoki wrote:

Már alig van beteg, de ha előjön,m,egírom,hogy milyen üzenet-többnyire rp íráskor jön elő.

A hiba üzenet lementhető és a programból e-mailbe elküldhető. Rendszer - Hibafájl megjelenítés- Kiválasztom a küldendőt és Lemez ikon segítségével elküldöm.

misidoki
Thursday, October 22, 2009 1:16:03 PM
Megint előjött gyóygszerírás közben:"Function arguement value type or count is invalid" (11)

FRM gyógyszerleirat ,stb.

c:visualix/vixs...exe

Gál Andi
Thursday, October 22, 2009 1:19:20 PM
Ez a hibafájl megjelenítés nekem is hasznos,köszönöm.Ezek szerint,amikor elmentetem a hibakódot,azt elő tudom szedni!Akkor el tudom küldeni azt a hibát is,amit a múlt héten mentetem el!
rpetra
  • rpetra
Thursday, October 22, 2009 1:24:01 PM
misidoki wrote:

Megint előjött gyógyszerírás közben:"Function arguement value type or count is invalid" (11)

FRM gyógyszerleirat ,stb.

c:visualix/vixs...exe

A hibaüzenet pontos kiértékeléséhez kérem küldje le a hiba file-t Dr. Mile Gyula által leírt módon:

dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

A hiba üzenet lementhető és a programból e-mailbe elküldhető. Rendszer - Hibafájl megjelenítés- Kiválasztom a küldendőt és Lemez ikon segítségével elküldöm.

misidoki
Thursday, October 22, 2009 1:38:16 PM
Egyre többször van indexelés ellenére. A vége vixstart.exe
Kharon
Thursday, October 22, 2009 2:58:18 PM
Rossz hírem van, az oltás jelentés excelbe elkészítése gyakorlatilag használhatatlan és egyéb problémákat is felvet.

Ha valaki adott nem praxisbelinek is oltást, akkor gond van. Ugyanis a program vagy a praxisbelieket listázza ki, vagy nem csak a praxisbelieket, de abban az esetben beleveszi a váltótárs oltásait is. Ez, mint megtudtam, azért van így, mert az adatbázisban az oltási lap adatai nem rögzülnek személyhez, utólag nem eldönthető, ki adta az oltást. Természetesen sejteni lehet, de egy esetleges pernél ha én azt mondom nem én adtam be, sem én sem a másik orvos nem tudja bizonyítani (legalábbis az adatbázis alapján), ki adta az oltást. Természetesen az oltási könyvben szereplő aláírás bizonyít, de a jelentés készítésben nem segít, jelenleg manualisan kell belenyúlni az excel táblázatba. :-(

Szomorú vagyok.

hosi
  • hosi
Thursday, October 22, 2009 3:09:10 PM
kaprinai wrote:

Rossz hírem van, az oltás jelentés excelbe elkészítése gyakorlatilag használhatatlan és egyéb problémákat is felvet.

Ha valaki adott nem praxisbelinek is oltást, akkor gond van. Ugyanis a program vagy a praxisbelieket listázza ki, vagy nem csak a praxisbelieket, de abban az esetben beleveszi a váltótárs oltásait is. Ez, mint megtudtam, azért van így, mert az adatbázisban az oltási lap adatai nem rögzülnek személyhez, utólag nem eldönthető, ki adta az oltást. Természetesen sejteni lehet, de egy esetleges pernél ha én azt mondom nem én adtam be, sem én sem a másik orvos nem tudja bizonyítani (legalábbis az adatbázis alapján), ki adta az oltást. Természetesen az oltási könyvben szereplő aláírás bizonyít, de a jelentés készítésben nem segít, jelenleg manualisan kell belenyúlni az excel táblázatba. :-(

Szomorú vagyok.

Annyit pontosítanék, hogy a probléma ott van, ahol egy programmal több praxis is dolgozik és az adott praxis szempontjából ambuláns betegnek is beadják az oltást. Tehát ahol egy program egy praxis ott ez nem jelentkezik. A másik: a szövegben "mert az adatbázisban az oltási lap adatai nem rögzülnek személyhez'. Természetesen a személy alatt orvost kell érteni. Tehát a probléma az, hogy az nincs tárolva ki adta be az oltást (az oltási lapon), csak az, hogy kinek.

Hostyánszki László
Hajnalné
Thursday, October 22, 2009 3:46:35 PM
Legyen valami jó hír is a sok rossz között.

A mai napon küldtem el a II. kerületi ÁNTSz-nek e-mail-ben az oltás jelentéseket (2 és 5a,b melléklet). Telefonon érdeklődtem, hogy jó lesz-e így a jelentés és azt a választ kaptam, hogy kitűnő a táblázat.

Ambuláns betegnek, mi nem adunk ingyenes oltást. Az csak a praxisba bejelentkezetteknek jár. Szintén ÁNTSz utasítás volt.

Gál Andi
Thursday, October 22, 2009 3:53:16 PM
Petrának üzenem,hogy benn vagyok a rendelőbe és elküldtem az összes hibafájlt,ami mentésre került!Megérkezett?Mile dr.féle leírás szerint küldtem.
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 22, 2009 3:54:39 PM
hosi wrote:

Értem a problémát, ezt az új tervező nem tudja, tehát nem lehet csak a TAJ számot mozgatni. Esetleg meg lehet próbálni picit feljebb/lejjebb mozgatni a vényt, hátha úgy még jó.

Dr. Horváth Editnek :

A nyomtató típustól függ ugyan, de ha van szakavatott segítség meg kell nézni, hogy a nyomtató lemezén a Setup menüben nem-e lehetséges az első sort állítani ( általában -3 -2 -1 0 1 2 3 beállítások lehetségesek ).Mondjuk, hogy most "0" akkor "-1" -re átállítani.

rpetra
  • rpetra
Thursday, October 22, 2009 3:56:28 PM
Törökbálint wrote:

Petrának üzenem,hogy benn vagyok a rendelőbe és elküldtem az összes hibafájlt,ami mentésre került!Megérkezett?Mile dr.féle leírás szerint küldtem.

Még nem kaptam meg. [szomoru]

Esetleg ha elő tudja idézni a hibaüzenetet akkor PÜ-ben is jó lesz

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 22, 2009 3:58:22 PM
hosi wrote:

kaprinai wrote:

Szomorú vagyok.

Annyit pontosítanék, hogy a probléma ott van, ahol egy programmal több praxis is dolgozik és az adott praxis szempontjából ambuláns betegnek is beadják az oltást. Tehát ahol egy program egy praxis ott ez nem jelentkezik. A másik: a szövegben "mert az adatbázisban az oltási lap adatai nem rögzülnek személyhez'. Természetesen a személy alatt orvost kell érteni. Tehát a probléma az, hogy az nincs tárolva ki adta be az oltást (az oltási lapon), csak az, hogy kinek.

A jelentés eleve csak a praxisbeliek oltásáról szól.

rpetra
  • rpetra
Thursday, October 22, 2009 4:16:16 PM
rpetra wrote:

Törökbálint wrote:

Meg kaptam PÜ-ben.

Gál Andi
Thursday, October 22, 2009 4:22:49 PM
Köszönöm!
rpetra
  • rpetra
Thursday, October 22, 2009 5:00:39 PM
rpetra wrote:

rpetra wrote:

Törökbálint wrote:

Meg kaptam PÜ-ben.

PÜ-ben válaszoltam.

rpetra
  • rpetra
Thursday, October 22, 2009 6:05:32 PM
Privát üzenetváltásaink során megoldódott a probléma. [mosoly]

A táppénznél volt olyan probléma, hogy a TP ablak jobb alsó sarkában található táblázatban két egy forma dátum volt az -tól vagy az -ig mezőben.

Kharon
Thursday, October 22, 2009 6:39:24 PM
Ha csak a praxisbeliek vannak a jelentésben akkor hogy számolunk el az oltóanyaggal? Gondolom nem baj, ha nem mentem el beadatni az oltást a háziorvosomhoz, viszont így benne kellene lennem a jelentésben. Nekem ilyet nem írtak hogy csak praxisbelit olthatnék. Szerintem tök mindegy hol adják ha jár. Így is úgy is ugyanaz a költségviselő.
Users browsing this topic