Széll János
Monday, October 26, 2009 8:19:59 PM
Ma megkaptam az indikátor -besorolásomat.

Pneomococus elleni preventio:-100%

Szűrési tevékenység: -100 %

Közben meg minden gyermek megkapta - mert anyja kérte!!! - a Prevenart.Z298-as kóddal

Minden időszakos - status vizsgálatot jelentünk - már régóta - mint szűrést.Z139-es kóddal

Vagyis azt hiszem, hogy a B300-asban jelenti a program...

Vagy a B300-as ezeket nem jelenti?

Ha esetleg ezeket az elmúlt 2 hétben taglalta valamelyik hozzászólás, akkor elnézést és útmutatást kérek.Igyekeztem átnézni a távollétemben született témákat, de ilyent nem leltem.

Somogyi László
Monday, October 26, 2009 9:37:58 PM
Széll János wrote:

Ma megkaptam az indikátor -besorolásomat.

Közben meg minden gyermek megkapta - mert anyja kérte!!! - a Prevenart.Z298-as kóddal

Minden időszakos - status vizsgálatot jelentünk - már régóta - mint szűrést.Z139-es kóddal

Ha esetleg ezeket az elmúlt 2 hétben taglalta valamelyik hozzászólás, akkor elnézést és útmutatást kérek.Igyekeztem átnézni a távollétemben született témákat, de ilyent nem leltem.

1. Nem taglalta semmilyen hozzászólás, mert az oltások rögzítése elvitte a témát a lényegről. Mert az általad felvetett dolog a lényeg. Ez finanszírozás kérdés. Augusztus (?) óta várjuk azt a módszertant az Infomixtől, vagy a Mile-Kovács nyerő párostól, hogyan kerül minden indikáció a helyére a programban és a jelentésben.

Ők most is klasszul elpingpongozgatnak itt egymással, meg az infomixszel bárminemű lényeg vagy jó dolog nélkül. Nagyon várjuk a módszertant! Ha nem telik infomixre mert annyi lesz a visszavonás, majd veszünk ócóbbat. Ezt az infomix még nem érzi, de majd.

2. Ha már szólok, mert nehezen teszem, csak a közérdek miatt töröm meg a hallgatási fogadalmat, legyen néhány megjegyzés.

3. Influenza jelentéshez ebben a régióban nem kértek, nem is kérnek 5.x táblát, hanem kérnek 7.sz táblát indikációval együtt, mint ahogy el is küldtem az infomixnek a példát. Mai levél, csak mert jó vagyok és megírom nektek, 5.sz tábla jelentése visszavonva. Nem tudom miért kaptuk ebben a régióban, mert ismétlem nem is kérték eredetileg. Ez majd nyalván a végelszámoláshoz kell, láccik rajta.

4. Viszont egyértelműen közölték, nem most, már régen, hogy a 2. sz. táblában a krónikus és az egészségügyi ellátott cellák a praxisban összesen előfordulókat jelentik, tehát nem azt az összesített számot, amit most az 1.30.4-es verzió oda piszkít. Inkább ne tegyen oda semmit a szoftver! Amúgy egyszerű szövegértéssel olvasva tényleg nem kellett volna oda exportálni semmit.

Ugyanezt támasztja alá, hogy nálunk ez a 2. sz. tábla jelentés egyben igénylésként is szolgál, na ezért van lásd fent. Észak-magyarországi régió, Bodnár Judit tisztifőorvos.

5. Megkaptam az ÁNTSZ-től a szupertitkos jelszót a 2. sz. táblához, nekünk így kell jelenteni, mint azt már írtam. Szóval, aki ilyet kapott jelentsen nyugodtan az Ixdokival, majd jelszavazza le a fájlt a kapott jelszóval oszt jó napot, kűdje el ímélben. A jelszóról csak annyit, hogy olyan mintha a rendszergazda a saját nevét adta volna jelszónak, szupertitkos-kitalálhatatlan. [hatnincs]

6. Mile-kovács párosnak: az "együttgondolkodás szép példáját" szeretném látni az indikációkkal kapcsolatban!!! Nosza!

dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, October 26, 2009 11:11:08 PM
dr.Kovács József wrote:

dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Szerintem az oltási lap Napi tevékenységhez kötött ( kötött kell legyen ): a napi ellátásba rögzítem a státust, a tevékenységet stb és ezt követően , ha nincs ellenjavallat ( pl. lázas állapot, akkor meg ezt rögzítem miért halasztottam az oltást ) rögzítem az Oltási lapon az oltás elvégzését. A jelenlegi "oltósarok" létezése óta meg szinte magától adódik a Napi tev. és Oltási lap összekapcsolása hiszen az oltósarokban bármilyen oltás elvégzését tudom rögzíteni.Az utólagosan beírt oltások esetében is szerintem kell Napi tevékenység megnyitása, csak itt tudom rögzíteni az utólagos beírás okát stb. Az már persze más kérdés , hogy mindez mennyire viszi előre a Kaprinai doktor által felvetett problémát.

Az oltási lap napi tevékenységhez kötésétől függetlenül jó lenne az oltóorvos rögzíthetősége is.

Ha az oltási lapot napi tevékenységhez kötjük, megnézésekor is naplószámot, taj ellenőrzést generálunk. Ttudom, hogy lekérdezésben is megnézhető, de szerintem sokan ki fogják nyitni a megnézéshez is. Jó lesz ez?

Az oltó orvos rögzíthetőségére az ígéret elhangzott.

A Napi tevékenység és oltás összekapcsolás az csak a hátérbe, a fájlokba azonosítók révén történik.( A 123-as napi tevékenységhez elővették a 321-es oltási lapot és adatot töltöttek be. ) Valami olyan mint a gyógyszer javaslatnál is meg tudod nézni melyik hozott leletben szerepel. Az oltási lap elővételéért mert meg akarod nézni nem kell napi tevékenységet is indítani, annál is inkább mert a napi tevékenységben rögzítheted az oltásokat ha azt akarod. Az oltási lapot legfeljebb a karbantartásához veszed elő.

dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, October 26, 2009 11:39:50 PM

Védőoltás(sok) : Ellátás kódja Z28680 Z2690 Z2980 Z2990 Z2460 ( hepatitis )Ellátás oka "E" ( természetesen Oltási lap használata ) TTT kód rögzítve az ismert módon.

Szűrések : Napi tevékenység -> SZŰRÉS JELENTÉS ellátás oka "5" BNO értelem szerinti. A Státus és Időszakos státus vizsgálatnak a szűrés jelentéshez semmi köze jelenleg.

A szűrésekre és azok jelentésbe való bekerülésére már előzőekben is olvashattunk :

Hozzászólás időpontja: 2009. szeptember 21. 12:49:05

Bakos J írta:

SzZoli írta:

A szűréseket a napi tevékenység, szűrés fülén kell beírni. Innen kerül a jelentésbe.

A mennyiben a szűrést elvégeztük és negatív volt, elég csak bepipálni és a program a U9990 sine morbo kódot automatikusan a jelentésbe teszi.

Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy bepipáláskor a BNO kód mezőben nem jelenik meg semmi. Ezt automatikusan U9990-nek jelenti le? Mert ennek semmi jele a felhasználói oldalról. Ezért mi be szoktuk írni. A T.oka mezőt viszont nekünk kell kitölteni nem?

Igen, automatikusan bekerül a jelentésbe. (Lényeg, ha nincs bepipálva, hogy kóros, akkor U9990 kerül a jelentésbe.)

A tovább küldés oka mezőt, kóros szűrés esetén kell kitölteni. Negatív szűrés esetén a jelentésbe a 0 „nem történt tovább küldés” adat kerül automatikusan.

További segítségként : Szűrés téma , Keresés menü "szűrés" szó

dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, October 27, 2009 8:15:38 AM
Somogyi László wrote:

6. Mile-kovács párosnak: az "együttgondolkodás szép példáját" szeretném látni az indikációkkal kapcsolatban!!! Nosza!

"... az influenza oltóanyaggal történő elszámolás rendjét az Országos Tisztifőorvos Úr 2009. október 22-én megváltoztatta.

Fentiek értelmében a 2009. szeptember 28-án kiadott körlevelemben elrendelt 5.a, 5.b, és 5.c. mellékletű összesítő jelentőlapok használatát határozatlan időre visszavonom (a korábbi 2. sz. táblázat kitöltése változatlanul megmaradt).

A további jelentések időbeli rendjében változás nem történt:

• a második előzetes jelentést 2009. november 9-ig, (2. számú melléklet)

• a harmadik előzetes jelentést 2009. november 23-ig kell megküldeni. (2 számú melléklet)

Kérem fentiekben leírtak maradéktalan betartását. ..."

7. számú táblázatról nem rendelkezik. Miért gondolod , hogy a Ti területi ÁNTSZ-etek által küldött körlevél 7. sz táblázatára vonatkozóak validak, miközben már kiderült, hogy a központi ÁNTSZ "oltási jelentéseket" a területi ÁNTSZ-ek sajátos módon értelmezték és látták el saját ízlésük szerint végrehajtási utasítással. Az is elgondolkoztató lehet, hogy a mi területi ÁNTSZ-ünk által küldött 7.sz táblázatot tartalmazó fájl neve 7.sz. mell.módosított.xls . Ti területeteken ennek a fájlnak a neve ezzel egyező?? Ugyanarról beszélünk ?? Melyik a jó ? Szerintem a módosított. mert ha nem akkor mért kellet volna ez megszülessen ??

a 2.sz. excel nálam a kifogásolt adatokat nem exportálja az általad jelzett szerint.

Dr. Bata Monika
Tuesday, October 27, 2009 8:42:01 AM
Segítséget kérek!

A programom egyes gyógyszerek kiírásakor az ellátási okra kattintva egy Windows ablak nyílik meg, melyen az Open szó szerepel és az ablakban megjelenik egy csomó Visual X file. Innen menekülni csak a contr+alt+ del-lel lehet, majd minden ismétlődik, tehát egy betegnek 3-4x kell bevinni minden paraméterét, mire egy sikeres ellátás létrejön gyógyszerírással együtt. Ilyen a Fromilid, ,az Azibiot, de más gyógyszereknél is előfordul.

Emellett a 11 hibakód is gyakori vendégem, itt nem áll le a program, csak egy csomó felesleges kört kell futni.

A fenti problémák az 1.30.2 letöltése után jelentkeztek. A hibakódokról a file-t átküldtem múlt héten e-mailben.

A védőoltás jelentés elkészítésekor nem került be olyan beteg a jelentésbe, akit nem az új úton, hanem még a régi módon, az oltási lapon regisztráltam, mert az ellátás bezárása után kért oltást. Ez lehetett Fluval P és Fluval AB is.Az oltási lapon ez szerepelt, de az ANTSZ jelentésben nem.

Utólag most újra bevittem a teljes oltást a mostani programversio adta lehetőséggel,így megjelent a táblázatban.Kérdés: a B300-ban ez hányszor lesz lejelentve?

Tisztelettel kérem a gyors segítséget! Dr.Bata Monika

rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Tuesday, October 27, 2009 9:01:16 AM
misidoki wrote:

Kedden,szerdán, csütörtökön,pénteken d.e.9-12-ig, de leginkább kedden/azaz holnap / 17 ó 30 körül.

A távoli elérés szolgáltatásunk hétköznapokon 08:00 és 16:30 között vehető igénybe.

A mai napon 12-től megfelene-e a távoli elérés?

rpetra
  • rpetra
Tuesday, October 27, 2009 9:14:25 AM
Dr. Bata Monika wrote:

Segítséget kérek!

A programom egyes gyógyszerek kiírásakor az ellátási okra kattintva egy Windows ablak nyílik meg, melyen az Open szó szerepel és az ablakban megjelenik egy csomó Visual X file. Innen menekülni csak a contr+alt+ del-lel lehet, majd minden ismétlődik, tehát egy betegnek 3-4x kell bevinni minden paraméterét, mire egy sikeres ellátás létrejön gyógyszerírással együtt. Ilyen a Fromilid, ,az Azibiot, de más gyógyszereknél is előfordul.

Emellett a 11 hibakód is gyakori vendégem, itt nem áll le a program, csak egy csomó felesleges kört kell futni.

A fenti problémák az 1.30.2 letöltése után jelentkeztek. A hibakódokról a file-t átküldtem múlt héten e-mailben.

A védőoltás jelentés elkészítésekor nem került be olyan beteg a jelentésbe, akit nem az új úton, hanem még a régi módon, az oltási lapon regisztráltam, mert az ellátás bezárása után kért oltást. Ez lehetett Fluval P és Fluval AB is.Az oltási lapon ez szerepelt, de az ANTSZ jelentésben nem.

Utólag most újra bevittem a teljes oltást a mostani programversio adta lehetőséggel,így megjelent a táblázatban.Kérdés: a B300-ban ez hányszor lesz lejelentve?

Próbáltam Önt telefonon elérni, de azt a tájékoztatást kaptam hogy a mai napon délután rendel. Az Ön által leírt problémát távoli eléréssel kellene megvizsgálnunk. A kérésem az lenne, hogy amennyiben megfelel Önnek egy távoli elérés, akkor e-mailben, telelfonon vagy PÜ-ben jelezze felénk.

misidoki
Tuesday, October 27, 2009 11:29:51 AM
rpetra wrote:

misidoki wrote:

Kedden,szerdán, csütörtökön,pénteken d.e.9-12-ig, de leginkább kedden/azaz holnap / 17 ó 30 körül.

A távoli elérés szolgáltatásunk hétköznapokon 08:00 és 16:30 között vehető igénybe.

Igen,megfelel.

rpetra
  • rpetra
Tuesday, October 27, 2009 11:45:21 AM
rpetra wrote:

Dr. Bata Monika wrote:

Segítséget kérek!

Próbáltam Önt telefonon elérni, de azt a tájékoztatást kaptam hogy a mai napon délután rendel. Az Ön által leírt problémát távoli eléréssel kellene megvizsgálnunk. A kérésem az lenne, hogy amennyiben megfelel Önnek egy távoli elérés, akkor e-mailben, telelfonon vagy PÜ-ben jelezze felénk.

Távoli eléréssel megvizsgáltam a Dr. Bata Mónika programját; az OGYI előirat adatbázis volt megsérülve. Az OGYI előirat frissítését a jövőhét második felében tervezünk.

Varga Sándor
Tuesday, October 27, 2009 12:05:21 PM
A Háziorvosi indikátorokkal kapcsolatban új témát nyitottunk a fórumon. Várhatóan ez nem csak a jelenlegi verziót érinti, így célszerű volt külön kezelni.

Elérhető itt. 

Varga Sándor
rpetra
  • rpetra
Tuesday, October 27, 2009 1:31:28 PM
misidoki wrote:

rpetra wrote:

misidoki wrote:

Igen,megfelel.

Távoli eléréssel megvizsgáltam a Dr. Keresztes Mihály programját; az OGYI előirat adatbázis volt megsérülve.

Somogyi László
Wednesday, October 28, 2009 3:05:46 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Somogyi László wrote:

7. számú táblázatról nem rendelkezik. Miért gondolod , hogy a Ti területi ÁNTSZ-etek által küldött körlevél 7. sz táblázatára vonatkozóak validak, miközben már kiderült, hogy a központi ÁNTSZ "oltási jelentéseket" a területi ÁNTSZ-ek sajátos módon értelmezték és látták el saját ízlésük szerint végrehajtási utasítással. Az is elgondolkoztató lehet, hogy a mi területi ÁNTSZ-ünk által küldött 7.sz táblázatot tartalmazó fájl neve 7.sz. mell.módosított.xls . Ti területeteken ennek a fájlnak a neve ezzel egyező?? Ugyanarról beszélünk ?? Melyik a jó ? Szerintem a módosított. mert ha nem akkor mért kellet volna ez megszülessen ??

a 2.sz. excel nálam a kifogásolt adatokat nem exportálja az általad jelzett szerint.

Jó neked. Ott talán tudják értelmezni is az országost. Viszont nekünk ide kell jelenteni. Itt ismételten megkaptam csatolva és szuperjelszavazva a 7. számú táblát. Igaz, nem írták az emailben, hogy töltsük is ki. [gonosz] Az is igaz, most néztem, hogy az indikáció oszlopot végre kivették belőle, fájlnév ugyanaz. Erről tehát ennyit.

Nekem exportálja a 2. sz. táblába azokat, amiket írtam!

Erről kérdezzük az Infomixet tehát.

Addig is idemásolom az ÁNTSZ-ünk ide vonatkozó utasítását.

"A táblázatok kitöltésével kapcsolatban felhívom szíves figyelmüket, hogy :" A praxisban/intézetben/osztályon ellátott krónikus betegek száma, valamint az egészségügyi dolgozók száma" nem az oltásban részesültek számát, hanem az oltásra jogosultak összes számát jelenti adott praxisban, Intézetben, osztályon!"

Ez van. De értelemszerű is, én magam is így olvastam elsőre a táblát. Nekem az Ixdoki, de szerintem másnak is, simán összegzi a táblázat krónikus vagy eü dolgozó indikációit ezekbe a mezőkbe.

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, October 28, 2009 3:14:08 PM
Somogyi László wrote:

"A táblázatok kitöltésével kapcsolatban felhívom szíves figyelmüket, hogy :" A praxisban/intézetben/osztályon ellátott krónikus betegek száma, valamint az egészségügyi dolgozók száma" nem az oltásban részesültek számát, hanem az oltásra jogosultak összes számát jelenti adott praxisban, Intézetben, osztályon!"

Ez van. De értelemszerű is, én magam is így olvastam elsőre a táblát. Nekem az Ixdoki, de szerintem másnak is, simán összegzi a táblázat krónikus vagy eü dolgozó indikációit ezekbe a mezőkbe.

Köszönjük a tájékoztatást. Sajnos ilyen jellegű magyarázat nem áll(t) rendelkezésünkre, módosítjuk a program ezen részét. A jelzett adatokat üresen hagyja a program, azokat ki kell majd tölteni a táblázatban.

Hostyánszki László
Somogyi László
Wednesday, October 28, 2009 6:40:45 PM
hosi wrote:

Somogyi László wrote:

Köszönjük a tájékoztatást. Sajnos ilyen jellegű magyarázat nem áll(t) rendelkezésünkre, módosítjuk a program ezen részét. A jelzett adatokat üresen hagyja a program, azokat ki kell majd tölteni a táblázatban.

Elfelejtettem hozzátenni, hogy nálunk a 2. sz. tábla egyben további oltás igénylésként is szolgál, ezt írták így szó szerint. Tehát értelemszerűen ha október 26-án jelentjük az összes krónikust az említett cellában, és a beadott oltások mennyiségét a táblázatban, akkor az ÁNTSZ becsülni tudja, mennyi kellhet még.

Kharon
Thursday, October 29, 2009 4:23:27 PM
Mai napon másik szoftvert próbáltam. Néhány élményem kapcsán szólnék, kérdeznék.

-Listák készítése: A gondozottak listázásánál pipázással lehetett bejelölni mely adatokat szeretnénk listázni (név, lakcím, taj, stb...)

Ez mikor lesz megvalósítható a visualixben. Már kérdeztem korábban ezt a lakcímes listázhatóságot, de nem kaptam még közelítőleg pontosított határidőt sem. Gondolom ez nem egy nagy fejlesztés, hiszen az adatbázisban ott az adat, csak a listára is rá kellene tenni.

- Törzskarton: minden fontos adat egy fülesített lapon van, nem kell 3 helyen felvinni az adatokat. Ezt tervezik változtatni a korábbi javaslatoknak megfelelően?

- Gyógyszerallergia: lehetett hatóanyag és gyógyszernév alapján is választani. Ha gyógyszernevet választottam (ld. fentebb ominózus Mydeton inj.), akkor feljött egy ablak, hogy az abban lévő hatóanyagok közül (ott volt a lidocain is és az összes segédanyag) melyeket szeretném az allergialistára helyezni. Na valahogy így lenne tökéletes a visualixben is. Ott is megoldották, sztem. itt is menne.

Most ennyi jutott eszembe. Remélem a kérdésekre is kapok majd választ az illetékesektől.

Előre is köszönöm.

Ilona
  • Ilona
Thursday, October 29, 2009 4:45:55 PM
Örömmel olvastam Dr. Kaprinai Norbert sorait !
hosi
  • hosi
Thursday, October 29, 2009 6:09:37 PM
Kaprinai dr. hozzászólására:

Mai napon másik szoftvert próbáltam. Néhány élményem kapcsán szólnék, kérdeznék.

Nagyon örülünk, hogy megosztja velünk a tapasztalatait! Melyiket próbálta? Mik a tapasztalatai?

-Listák készítése: A gondozottak listázásánál pipázással lehetett bejelölni mely adatokat szeretnénk listázni (név, lakcím, taj, stb...)

Ez mikor lesz megvalósítható a visualixben. Már kérdeztem korábban ezt a lakcímes listázhatóságot, de nem kaptam még közelítőleg pontosított határidőt sem. Gondolom ez nem egy nagy fejlesztés, hiszen az adatbázisban ott az adat, csak a listára is rá kellene tenni.

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy korábban már válaszoltam éppen erre a kérdésére. De a lényeg: a most kikerülő verzió éppen az Ön kérésére már tartalmazza !

- Törzskarton: minden fontos adat egy fülesített lapon van, nem kell 3 helyen felvinni az adatokat. Ezt tervezik változtatni a korábbi javaslatoknak megfelelően?

Folyamatosan vesszük a javaslatokat, amelyeket bizonyos szempontok alapján (jogszabály-rendelet-OEP-ÁNTSZ-finanszírozás) sorrendezünk. Azt kell mondjam, hogy a mostani tudásunk alapján a közeljövőben a törzskarton adatainak „fülesítése” nem kerülhet napirendre tekintettel az egyéb sürgős feladatokra.

- Gyógyszerallergia: lehetett hatóanyag és gyógyszernév alapján is választani. Ha gyógyszernevet választottam (ld. fentebb ominózus Mydeton inj.), akkor feljött egy ablak, hogy az abban lévő hatóanyagok közül (ott volt a lidocain is és az összes segédanyag) melyeket szeretném az allergialistára helyezni. Na valahogy így lenne tökéletes a visualixben is. Ott is megoldották, sztem. itt is menne.

Már többször nekifutottunk ennek a témának is.

Egyik oldalról vannak a piacon gyógyszer-interakciós programok, különböző szolgáltatásokkal. Ezek ma is a piacon megvásárolhatóak, s önálló termékként funkcionálnak, használhatóak a háziorvosi praxisokba is. Többféle hasonló rendszer illeszthetőségét megvizsgáltuk azért, hogy külön modulként érdeklődő orvosoknak tudjuk biztosítani. Itt a problémát a két adatbázis összehangolása okozza. Ennél a megoldásnál látni kell, hogy ezek az adatbázisok nem hivatalosak, és egymástól is különböznek. Ha Önnek (Önöknek) van konkrét igényük egy magadott termék illesztésére- örömmel állunk rendelkezésre, hogy megvizsgáljuk az illeszthetőséget!

Másik oldalról megjelent a jogszabály a vényíró programokra vonatkozóan, amely előírja az OEP publikus törzsének kötelező használatát. Ez a törzs jelenleg nem alkalmas az Ön által említett funkció megvalósítására(mint korábban írtuk). Ugyanakkor ígéret van arra, hogy az OEP és az OGYI gyógyszer-törzseit folyamatosan egységesítik (mint ahogy rengeteg elem éppen így került be a publikus törzsbe), ami reményeink szerint előbb utóbb lehetővé teszi az olyan funkciók beépítését mint a hiteles gyógyszer interakció. Jelenleg a folyamatosan változó OEP gyógyszertörzs követése is rengeteg munkát ró ránk. Kétségtelenül vannak olyan háziorvosi programok, akik nem maguk állítják elő ezt a törzset – ők viszont éppen ezért külön licence díjat, s havi frissítési díjat kérnek a felhasználóktól.

Most ennyi jutott eszembe. Remélem a kérdésekre is kapok majd választ az illetékesektől.

Előre is köszönöm.

Remélem sikerült válaszolnom kérdéseire!

Hostyánszki László
Kharon
Thursday, October 29, 2009 8:18:10 PM
hosi wrote:

Nagyon örülünk, hogy megosztja velünk a tapasztalatait! Melyiket próbálta? Mik a tapasztalatai?

Nem vagyok benne biztos, hogy felhőtlen az öröm. Éppen ezért nem akartam konkrét programnevet írni, mert nem az ellenreklám keltése a célom, hanem szeretném, hogy a mi/Önök program(unk/ja) is legyen olyan jó ebből a szempontból is. Ha tényleg érdekli, privát üzenetben megírom, sőt teljes funkcionalitású demo verziója szabadon letölthető, telepíthető, 30 napig használható, szóval, ha tényleg örülnek és érdekli Önöket, megnézhetik.

hosi wrote:

kaprinai wrote:

hosi wrote:

Ha a Lakcím fontos akkor sehogy. A Háziorvosi ellátás-Listák-Gondozási info tud hasonló kimutatást, de azon nem szerepel a paciens lakcíme csak neve, taj száma, szül ideje.

És megoldható lenne, hogy tudja? Szűrések szempontjából nem lenne rossz ha a 120 névhez nem egyenként kellene a címet megkeresni, beírni, egy táblázatba, ha behívó levelet küldenénk.

Igen, sőt terveink szerint az emil küldő modult is beépítenénk erre a helyre is. Így akár automatikus levél is küldhető lenne a pacienseknek

- Nem kerülte el a figyelmem, de azt hiszem nem vitathatjuk, hogy fenti válaszából elég nehéz megtudni, hogy akár csak körülbelül is, de mikorra várható a megvalósulás. Tulajdonképpen még mindig nem tudom, mikor lesz az a most, de feltételezem, hogy viszonylag hamar, úgyhogy örülök neki, köszönöm.

-Törzskarton: Fentebbi válasz már világosabb. Eddig sajnos csak az elvvel kapcsolatos ellenkezés jött vissza, ez a válasz már egyértelmű. Legalább a remény nem kell még meghaljon.

-Gyógyszerallergia: tudom "nekifutottunk sokszor a témának (már legalább 3-4 hozzászólás volt ez ügyben). Megint hangsúlyoznám, nem kötekedés céljából írtam, amit írtam. Esetleg meg lehet nézni, ott hogyan valósult meg. Fentebbi leírásával ellentétben nem tudok róla, hogy plusz költséget jelentene, mindenesetre az biztos, hogy a demo verzióban is működött. Feltételezem (ha rosszul gondolom, akkor elnézést kérek), hogy a kötelező oep törzs mellett nem tilos használni plusz adatokat, az oep törzstől elkülönülten, de mégis összekapcsolva azt az alap adatbázissal. Nem vagyok informatikus, de mint láttam, valószínűleg nem megoldhatatlan.

Hozzátenném gyorsan, hogy ez nem egy óriási probléma, csak egy jobbítási javaslat, ami nem is sürgős, nem is kötelező, csak javaslat. Őszintén örülök, hogy ez a modul ilyen gyorsan és a korábbiakhoz képest sokkal használhatóbban alap funkció lett.

hosi wrote:

Remélem sikerült válaszolnom kérdéseire!

Köszönöm a válaszokat. Kérem ne vegyék személyes sértésnek a kérdéseket, javaslatokat. Én személy szerint az elutasítást is el tudom fogadni (nem lehet mindenben az én elképzeléseimet megvalósítani), de az nagyon tud zavarni, ha egyszerűen nem válaszolnak a felvetésre, kérdésre. Persze előfordulhat, hogy egy-egy hozzászólás elkallódik, de esetemben, mióta a problémákat is felvetettem elég gyakran előfordult.

Megértésüket köszönöm.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, October 30, 2009 8:30:53 AM
"- Gyógyszerallergia: lehetett hatóanyag és gyógyszernév alapján is választani. Ha gyógyszernevet választottam (ld. fentebb ominózus Mydeton inj.), akkor feljött egy ablak, hogy az abban lévő hatóanyagok közül (ott volt a lidocain is és az összes segédanyag) melyeket szeretném az allergialistára helyezni. Na valahogy így lenne tökéletes a visualixben is."

Pedig ezzel egyet kell érteni ! Az már egy más kérdés, hogy hogyan és mikor valósítható ez meg. Az tiszta sor, hogy az OEP gyógyszertörzsével jelenleg nem lehet. Erre vonatkozó távoli jövő meg meghatározhatatlan. Az ötlet amit Kaprinai doktor felvetett nem elvetendő : ezt a funkciót ( allergia figyelést-interakciót ) egy más adatbázisból figyelné a program.Az a része is tiszta , hogy vannak és lesznek prioritások de az is igaz , hogy számunkra felhasználok számára nagyobb biztonságot jelentene egy precíz interakciós figyelő , és az is igaz , hogy ez a program értékét is növelné.

Az a "baj", hogy Mindkettőnek igaza van : csakhogy Egyik a jogos elvárásokról Másik a valós lehetőségekről szól.

"Önnek (Önöknek) van konkrét igényük egy magadott termék illesztésére- örömmel állunk rendelkezésre, hogy megvizsgáljuk az illeszthetőséget!"

Én nem ismerek konkrétan ilyen terméket, azért teszem kiemelten ide e felkérést, hogy a többi Felhasználó is segítsenek ebben.

Az erre vonatkozó ötleteket, javaslatokat a Gyógyszerallergia témába kérem beírni.

hosi
  • hosi
Friday, October 30, 2009 10:42:52 AM
kaprinai wrote:

Nem vagyok benne biztos, hogy felhőtlen az öröm. Éppen ezért nem akartam konkrét programnevet írni, mert nem az ellenreklám keltése a célom, hanem szeretném, hogy a mi/Önök program(unk/ja) is legyen olyan jó ebből a szempontból is. Ha tényleg érdekli, privát üzenetben megírom, sőt teljes funkcionalitású demo verziója szabadon letölthető, telepíthető, 30 napig használható, szóval, ha tényleg örülnek és érdekli Önöket, megnézhetik.

Természetesen érdekel, s megköszönöm ha elküldi! Szerintem az természetes ha Ön mint vásárló a konkurens termékeit is nézi - biztos vagyok benne, hogy a konkurens használói is figyelik a mi fejlesztéseinket (nem beszélve a helyettesítésekről). Az igazság az, hogy mivel minden 2. rendelőben Magyarországon a mi rendszerünk fut, nem is lenne értelme „titkolódzni” . Szerintünk a piaci előnyünk abban kell hogy legyen, hogy gyors, korrekt és hatékony megoldást szolgáltassunk. A konkurenciát pedig tiszteljük, mert teljesen tisztán látjuk, hogy mivel kell megbirkózniuk nap mint nap - hiszen mi is ezt csináljuk.

kaprinai wrote:

- Nem kerülte el a figyelmem, de azt hiszem nem vitathatjuk, hogy fenti válaszából elég nehéz megtudni, hogy akár csak körülbelül is, de mikorra várható a megvalósulás. Tulajdonképpen még mindig nem tudom, mikor lesz az a most, de feltételezem, hogy viszonylag hamar, úgyhogy örülök neki, köszönöm.

Minden hónap utolsó napján biztos hogy gyógyszer-verzió kell hogy kikerüljön (jogszabály miatt). Minden olyan fejlesztés, ami az utolsó kikerült verzió óta lezárult és átment a sikeres tesztelésen (ez már nem a fejlesztés dolga), bekerül a kiadott verzióba. Vagyis ma biztos van gyógyszerváltozás, és felhasználóink által kért módosítások is – s tudtommal köztük van az említett fejlesztés is!

kaprinai wrote:

-Törzskarton: Fentebbi válasz már világosabb. Eddig sajnos csak az elvvel kapcsolatos ellenkezés jött vissza, ez a válasz már egyértelmű. Legalább a remény nem kell még meghaljon.

Mindenféle reménykeltés nélkül: azért van egy folyamatban lévő fejlesztés, ami hosszabb távon erre (is) megoldást nyújthat. De erről egyenlőre semmit sem mondanék, mert még csak most kezdtünk hozzá.

kaprinai wrote:

-Gyógyszerallergia: tudom "nekifutottunk sokszor a témának (már legalább 3-4 hozzászólás volt ez ügyben). Megint hangsúlyoznám, nem kötekedés céljából írtam, amit írtam. Esetleg meg lehet nézni, ott hogyan valósult meg. Fentebbi leírásával ellentétben nem tudok róla, hogy plusz költséget jelentene, mindenesetre az biztos, hogy a demo verzióban is működött. Feltételezem (ha rosszul gondolom, akkor elnézést kérek), hogy a kötelező oep törzs mellett nem tilos használni plusz adatokat, az oep törzstől elkülönülten, de mégis összekapcsolva azt az alap adatbázissal. Nem vagyok informatikus, de mint láttam, valószínűleg nem megoldhatatlan.

Hozzátenném gyorsan, hogy ez nem egy óriási probléma, csak egy jobbítási javaslat, ami nem is sürgős, nem is kötelező, csak javaslat. Őszintén örülök, hogy ez a modul ilyen gyorsan és a korábbiakhoz képest sokkal használhatóbban alap funkció lett.

Nem, tökéletesen gondolja! Az alapvető szakmai probléma számunkra a hitelesség és ebből adódó felelősségvállalás. Ha több különböző formátumú, adattartamú adatbázisban szereplő gyógyszerek bármelyik adata nem egyezik meg (akár egy betűben is eltér, vagy az egyik tartalmazza pld. a hatóanyagot a másik nem, vagy az egyik többet tartalmaz mint a másik) – melyiket tekintsük valósnak? Ilyen jellegű problémák nem csak abból adódhatnak hogy az adatok hibásan kerülte be, informatikailag sérültek, az összefésülés során elcsúsztak hanem egyszerűen abból a tényből is, hogy nem egyszerre „frissítődnek” ( az egyik hónap közepén, a másik félévente). Aki már átélt egy olyan szoftvercserét, ahol adatkonverzió is volt, az biztos szembesült ezzel a problémával!

Egy biztos: az OEP köteles havonta frissíteni ( részünkre minden hónap 16.-án küld munkaverziót), s ha ebbe bármilyen hiba van, az orvos ezért nem kérhető számon, mert ennek a felelőssége az OEP-é. Mi a magunk részéről illesztjük ezen adatokat a visual Ixdoki-hoz, s az illesztés algoritmusa le van adva az EBF-hez, ami alapján egyébként minősítette a szoftverünket. Ettől eltérni nem lehet, mert az garancia arra, hogy Önökhöz a hivatalos adatok kerülnek, s nem mellesleg az ebből adódó esetleges adathibákért az infomIx a felelős.

kaprinai wrote:

Köszönöm a válaszokat. Kérem ne vegyék személyes sértésnek a kérdéseket, javaslatokat. Én személy szerint az elutasítást is el tudom fogadni (nem lehet mindenben az én elképzeléseimet megvalósítani), de az nagyon tud zavarni, ha egyszerűen nem válaszolnak a felvetésre, kérdésre. Persze előfordulhat, hogy egy-egy hozzászólás elkallódik, de esetemben, mióta a problémákat is felvetettem elég gyakran előfordult.

Megértésüket köszönöm.

Egyáltalán nem zaklatás, s néha jól is jön ha erről is beszélgethetünk, s a saját problémainkat is megoszthatjuk Önökkel. Az igazság, hogy mi is mindig az idő szorításában élünk, s gyakran nincs időnk hosszabban kifejteni véleményünket!

Hostyánszki László
rpetra
  • rpetra
Friday, October 30, 2009 12:40:33 PM
Tisztelt Felhasználóink!

Felkerült portálunkra  a visual Ixdoki 1.30.5 frissítés.

2009.11.01-től érvényes gyógyszer és segédeszköz törzs

Influenza heti jelentés

Lehetőség van a jelentést adott BNO kódokra szűkíteni. Ha az Egyedi BNO választást megjelölik, akkor csak azon esetek lesznek beleszámolva a jelentésbe, akiknek a napi ellátásában ezen BNO kódok lettek megadva. Nem csak konkrét BNO-kat, hanem tartományokat is megadhatunk. A beállított BNO-kat a program elmenti.

Így a megadott tünetcsoporttal orvoshoz forduló influenza szerű betegek számát tudjuk kimutatni, ami azon felhasználóinknak segítség, akik az influenza figyelő szolgálatban részt vesznek.

Oltási lap

Az egyéb oltásoknál bizonyos oltások esetén felvihető indikáció belekerült a Lekérdezésbe, Oltási lap nyomtatásba is.

Gondozási info (Napi tevékenység-Forgalmi adatok)

A listákon szerepel a paciens lakcíme is.

Kharon
Friday, October 30, 2009 1:06:33 PM
Jól hangzik. THX
rpetra
  • rpetra
Thursday, November 5, 2009 1:04:40 PM
Tisztelt Felhasználóink!

Elkészült a legújabb frissítésünk a visual Ixdoki rendszert használók számára, amely kizárólag az OEP indikátorokhoz tartozó becsléseket tartalmazza. A listázás megmutatja, hogy a rendszerben rögzített adatok alapján az egyes indikátoroknál milyen %-os eredmény mutatható ki. Az 1.30.6-os frissítés letölthető a portálunkról . Kizárólag az 1.30.5-ös frissítésre futtatható.

A frissítéssel egy időben felkerült a letöltések – oktató videók részbe az az oktató videó  is, amely tartalmazza a becslések részletes magyarázatát.

Észrevételeiket, javaslataikat továbbra is várjuk az ebben a témában indított fórumunkon .

Varga Sándor
Wednesday, November 11, 2009 11:48:35 AM
Felkerült a portálunkra az 1.30.7 frissítés. 

2009 október 1.-től két, egymásnak ellentmondó jogszabály volt életben. Az egyik kötelezőn előírta, hogy minden vénynek tartalmaznia kell a beteg TAJ számát és BNO kódját, míg a másik jogszabály tiltotta, hogy a nem támogatott vényeken ezen adatok szerepeljenek. A két hivatkozott jogszabály:1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről,valamint: 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról.

Ezt az összeférhetetlenséget rendezte a 38/2009.(XI.6.) EüM rendelet, ami alapján soron kívül elkészítettük a fejlesztések azon részét, melyek (elvileg) a november 7.-től esedékessé vált változásokat tartalmazzák. Valamennyi felhasználónk részére pontos leírást a verzió kísérő levélben részletesen összefoglaltuk.

Kedves Felhasználóink! Mivel ez az első letöltés a szélessávú internetre való átállásunk óta, örömmel vennénk a letöltéssel, annak idejével kapcsolatos észrevételeiket,illetve az esetleges problémákat is. Amennyiben ezek – reményeink szerint- megerősítik elvárásainkat, akkor letölthetővé tennénk az OGYI előiratokat tartalmazó frissítést (melyet eddig a méretéből adódó lassúsága miatt) nem mertünk publikáni.

Türelmüket és segítségüket köszönjük!

Varga Sándor
dr.Kovács József
Wednesday, November 11, 2009 3:49:30 PM
vargas wrote:

Kedves Felhasználóink! Mivel ez az első letöltés a szélessávú internetre való átállásunk óta, örömmel vennénk a letöltéssel, annak idejével kapcsolatos észrevételeiket,illetve az esetleges problémákat is. Amennyiben ezek – reményeink szerint- megerősítik elvárásainkat, akkor letölthetővé tennénk az OGYI előiratokat tartalmazó frissítést (melyet eddig a méretéből adódó lassúsága miatt) nem mertünk publikáni.

Türelmüket és segítségüket köszönjük!

Letöltöttem az új verziót. Igaz ez elég kicsi volt, de nem lejött, hanem leugrott......😎

dr.Kovács József
Hajnalné
Wednesday, November 11, 2009 5:54:14 PM

Letöltöttem az új verziót. Igaz ez elég kicsi volt, de nem lejött, hanem leugrott......😎

Nálunk is ez a helyzet 🙂 gratulálok

Gál Andi
Wednesday, November 11, 2009 5:59:58 PM
Hajnalné wrote:

Nálunk is ez a helyzet 🙂 gratulálok

Csatlakozom az előttem szólókhoz![felnez]

gbiro
Friday, November 13, 2009 10:52:06 AM
a letöltés gyors volt. köszönjük.

Gondom az, hogy a letöltés óta időnként 1-1 receptről lemarad a TAJ és a dg kód. Másnak van-e ilyen jellegű gondja. Bár meg kell figyelnem melyik receptekről hagyja le. Elképzelhető hogy a nem támogatott készitményeknél BOCS! [bizonyt]

rpetra
  • rpetra
Friday, November 13, 2009 11:11:31 AM
gbiro wrote:

a letöltés gyors volt. köszönjük.

Gondom az, hogy a letöltés óta időnként 1-1 receptről lemarad a TAJ és a dg kód. Másnak van-e ilyen jellegű gondja.

vargas wrote:

2009 október 1.-től két, egymásnak ellentmondó jogszabály volt életben. Az egyik kötelezőn előírta, hogy minden vénynek tartalmaznia kell a beteg TAJ számát és BNO kódját, míg a másik jogszabály tiltotta, hogy a nem támogatott vényeken ezen adatok szerepeljenek. A két hivatkozott jogszabály:1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről,valamint: 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról.

Ezt az összeférhetetlenséget rendezte a 38/2009.(XI.6.) EüM rendelet, ami alapján soron kívül elkészítettük a fejlesztések azon részét, melyek (elvileg) a november 7.-től esedékessé vált változásokat tartalmazzák. Valamennyi felhasználónk részére pontos leírást a verzió kísérő levélben részletesen összefoglaltuk.

visual Ixdoki 1.30.7-es verzióváltó levél:

Quote:

A 38/2009 (XI.6) EüM rendelet alapján változik a vény nyomtatás:

• Az összes kinyomtatott vényre csak a születési év kell a születési dátumból

• Támogatott vényfelírás esetén rá kell írni a vényre a TAJ azonosítót és BNO kódot is. Ha közgyógy ellátott a paciens (érvényes a közgyógy igazolványa és a közgyógy jogcímen történik a felírás /Kgy; Eü.emelt+Kgy; Eü.kiemelt+Kgy/), akkor támogatott vényfelírás esetén rá kell írni a vényre a közgyógy igazolvány számát is. A közgyógyellátási igazolvány érvényességét nem kell feltüntetni.

• Ha a gyógyszer nem támogatott, akkor bármilyen jogcímen is írja fel a vényt, az nem támogatott felírásnak minősül.

• Ha a gyógyszer támogatott, akkor ha a felírás jogcíme teljes ár, akkor nem támogatott felírásnak minősül , minden más esetben támogatott a felírás. Segédeszköz, magistralis készítmény felírását is e szerint kell kezelni.

• Nem támogatott készítmény vényére nem írható a TAJ és a BNO.

A vonalkódban és a jelentésekben ezen adatok továbbra is szerepelnek !