Tisztelt Tóth Péter és Infomix csapat!
Ha hiszik, ha nem, megálmodtam a választ, így legyen ötösöm a lottón!
A válaszomat is előre megfogalmaztam, kérem olvassák el figyelmesen.
(elszámoltam előtte 4-szer 10-ig, próbálok nyugodt maradni, nehezen megy)
1. Nincs szó praxis adószámának megváltozásáról. Szó sincs számlázásról!!!! Önöknek nem keletkezik egy KSH statisztika miatt semmiféle kötelezettségük.
2. Most a KSH statisztikáját kell beküldeni.
3. A KSH rendszere úgy se fogja befogadni a beküldést, ha a náluk nyilvántartott adószámunk helyett valami mást küldenék.
4. Az Ixdokiban simán lehetne függetleníteni a KSH statisztika beküldést a praxis adatokat tartalmazó adatbázistól.
Egyszerűen bekérné a KSH-hoz és csak a KSH adatküldéshez használná (!!!!!) a program, nem a praxis adatbázisból olvasná ki, ahol ugye nem módosítható. Tehát számlázáshoz egyéb NAV-os cuccosokhoz, ha van ilyen, nem használná, az maradna változtathatatlan. Így Önöknek nem kellene távelérést csinálni sok praxisban.
5. A probléma nyilvánvalóan azokban a praxisokban jelentkezik, ahol nem használják számlázásra a programot, mert mást használnak. /mivel ezt már be is kellett jelenteni a NAV-hoz, ebből sincs Önöknek semmiféle kötelezettségük/
6. Egyszerűen a NAV-os dolog nem tartozik a KSH statisztika elkészítéséhez és beküldéséhez. Független tőle. Az adószám a program ezen részébe függetlenül bekérhető lenne!
Azt csak félve kérdezem: távelérés díját felszámítanák-e. [duhos]
Szerkesztem. Mivel nem ismerem az Ixdoki konkrét programozási trükkjeit, de rendszergazdaként láttam már sok mindent, ezért csak ötletet adok.
A felugró adószámot hiányoló hibaüzenet helyett rögtön azon ponton bekérhetné at adószámot a program. Ezt nem kell eltárolnia sem sehol. Főleg nem beleírnia a praxis adatokba. Csak a KSH küldéshez használná. Sikeres küldés után ez az adat így el is vész, legkésőbb a gép kikapcsolásakor, ha valahol átmenetileg letárolták, küldés után azonnal törölhető.
Remélem, nem az agyonhallgatás lesz a válasz. Vagy síelni ment a csapat? [bizonyt]
Arra reagálva, ami a számozott felsorolásban leírásra került.
A visual Ixdoki alkalmas számla, nyugta kiállítására, ez a modul ingyenes, mindenki számára elérhető, aki a programot használja.
A kiállított számlára, nyugtára rákerül a kiállító adószáma. Mivel ez ellátó szervezetenként, működtetőként (vállalkozás, önkormányzat, stb.) eltérő, de ahhoz tartozó adat, ott tartjuk nyilván.
Nekünk a jogszabály azt írja elő hogy nyilvántartsuk ki rendelkezik licence joggal, ennek elengedhetetlen része az adószám. Ez az oka annak, hogy szabadon nem megváltoztatható, hiszen csak így tudunk megfelelni a törvénynek, ha tudunk a változásról, és azt nyilvántartjuk. És ugye azt nem kell megindokolnom, hogy az is változás, ha egy üres adatmezőt töltök ki.
Azt, hogy egy KSH jelentésben miért szükséges az ágazati azonosító mellett az adószámot is használni nem tudom, és nem is az én feladatom ezt véleményezni. Akkor sem, ha egy adószámmal több praxis, egészségügyi ellátó is működtethető, míg egy ANTSZ kód konkrétan egy ellátóhoz tartozik.
Sajnos nem síelünk, sőt szabadságra sem megy mostanában senki az év eleji sok feladat miatt. A fórumra felírt válaszainkat szeretjük a publikálás előtt végig gondolni, ellenőrizni, mert nagyon sokan olvassák.