Varga Sándor
Tuesday, October 27, 2009 11:56:39 AM
A nagy érdeklődésre tekintettel új témát indítottunk az indikátorokról.
Varga Sándor
Varga Sándor
Tuesday, October 27, 2009 12:00:29 PM
Egy összefoglaló arról, amit eddig tudunk: (kibővítve!)

Az OEP 2009 06.17.án a honlapján publikálta „HÁZIORVOSI SZOLGÁLATOK INDIKÁTORALAPÚ TELJESÍTMÉNY-ÉRTÉKELÉSI RENDSZERE” c. anyagot. Néhány fontos részlet:

„ A mutatórendszer úgy került kialakításra, hogy az indikátor értékék számításához nincs szükség további adatszolgáltatásra a háziorvosok vagy egyéb egészségügyi szolgáltatók részéről. Egyedüli új elem, hogy a háziorvosi szolgálatok a beadott védőoltásokat a B300-as tételes betegforgalmi jelentéseken keresztül jelenthetik az OEP felé a módosított rekordkép alapján.„

A rekordkép módosítása a mai napig tudomásunk szerint nem történt meg, ami egyébként jogszabályban rögzített módon és formában szabályozott- így a jelentésben semmi sem változott. Sok esetben nem egyértelmű, hogy a számításokhoz milyen jelentésből (pl. háziorvosi továbbküldés vagy szakrendelői megjelenés) veszi az OEP az adatokat.

„Az indikátorrendszer teszt időszaka 2009. július 1-vel indul, amely azt jelenti, hogy a júliusi teljesítményadatok alapján kerülnek első alkalommal kiszámításra és visszajelzésre az indikátorok.”

Ez alapján az első „elszámolás” 2009 augusztusában leadott jelentés (próbaidős jelentés!) alapján kell hogy megtörténjen. A jelenlegi adatok, amelyeket többen is eljuttattak hozzánk májusi jelentésből készültek. Míg az oltásokra vonatkozó általános körlevelet szeptember végén kaptuk meg mi is, illetve a felhasználóink is.

A háziorvosok által jelenleg leadott tételes jelentés indikátorokat érinthető adatai:

B300F - Fejsor : A jelentés adatai (időszak, praxis, jelentés tételei, jelentést készítő program, jelentés készítésének dátuma), egy jelentés egy ilyen sort tartalmaz

B300 - Betegforgalmi napló tételei : Az ellátás adatai (naplószám, dátum, paciens azonosító, ellátás helye, térítési kategória, állampolgárság, vizitdíj információ stb.). Minden ellátás külön sor a jelentésben.

B301 - Diagnózisok : Az ellátásokhoz tartozó diagnózisok

B302 - Továbbküldések : A továbbküldést tartalmazó adatok

B303 - Felírt vények : Minden felírt vény külön sor a jelentésben

B308 - Szűrések : Az ellátás során adminisztrált szűrés adatok. Minden szűrés külön sor a jelentésben.

B309 - Gondozások : Gondozás adatai. Minden gondozás külön sor a jelentésben.

B312 - Oltási ONO kódok.

A 12 indikátor és a kiszámításhoz használt adatok:

Az INDIKÁTOR JELENTÉSE után az OEP leírásában szereplő, az adott indikátorra vonatkozó szövegrészt szerepeltetjük.

Ezután a mi értelmezésünk olvasható, amit egyrészt a jelenleg érvényben lévő jelentések tartalmából, másrészt a felhasználóink visszajelzéseiből állítottunk össze. Előfordulhat, hogy ezek nem mindegyike felel meg az OEP által az indikátorokhoz használt számítás alapjainak.

Az alábbiakban szeretnénk megkönnyíteni munkájukat egy visual Ixdokira szabott felhasználói útmutatóval, minden indikáció mögött egy részletes leírás található

1. INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: Az indikátor azt mutatja meg, hogy az adott háziorvoshoz bejelentkezett 65 év feletti biztosítottak közül, milyen arányban kaptak influenza elleni védőoltást az elmúlt 12 hónapban.

2009. december 31.–ig az oltások nem kerültek jelentésre. Feltételezzük, hogy az OEP 2009 szeptemberi körlevele alapján a TTT kódot ellenőrzte, ezt a B303-as sora (felírt vények) tartalmazta oltóanyag felírás esetén.

2010. január 1. után már bevezették a tételes jelentés B312-es sorát, de mivel az indikátor vizsgálatánál az elmúlt 12 hónapot veszik figyelembe így a minősítésbe még mindig a tavalyi adatoknak van nagyobb súlya.

Felhasználói útmutató

Az oltás rögzítését megtehetjük a napellátás alsó sarkában, a szürke oltási segédlet területen, vagy az oltási lap menüpontban. Ha az utóbbit választjuk és még aznap nincs napiellátása a páciensnek, rendszer automatikusan nyit egyet, amit a jelentés helyessége végett ki kell tölteni, és rögzíteni kell. Ezt követően a program az oltás rögzítéséből már automatikusan elkészíti a jelentés megfelelő sorát.

2. PNEUMOCOCCUS ELLENI VÉDŐOLTÁS (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: A háziorvoshoz bejelentkezett 2 év alatti gyermekek közül azok aránya, akik tüdőgyulladás elleni védőoltást kaptak az elmúlt 12 hónapban. 2009. december 31.–ig az oltások nem kerültek jelentésre. Feltételezzük, hogy az OEP 2009. szeptemberi körlevele alapján itt is a TTT kódot ellenőrizte, ezt a B303-as sora (felírt vények) tartalmazta oltóanyag felírása esetén.

2010. január 1. után erre is vonatkozik a tételes jelentés B312-es sora, és az indikátor vizsgálatánál itt is az elmúlt 12 hónapot veszik figyelembe, tehát a minősítésbe még mindig a tavalyi adatoknak van nagyobb súlya.

Felhasználói útmutató

Ugyanúgy kell eljárni a beadott pneumococcus elleni védőoltásokkal is, mint az előzőekben ismertetett influenza elleni védőoltásokkal, de itt nincs oltási indikáció, azt itt nem kell rögzíteni.

3. HÁZIORVOS SZŰRÉSI TEVÉKENYSÉGE (vizsgált időszak 6 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: Az adott hónapban a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett biztosítottak közül a szűrt biztosítottak aránya. Egy adott biztosított (TAJ) a vizsgált időszakban csak egyszer vehető figyelembe.

A háziorvosi ellátás szűrés adatainak jelentése alapján számolnak (B308), ami szintén a tételes jelentés része. Jelenlegi információink alapján a BNO-kódok között szereplő Z139 nem jelentődik szűrésként. A szűréseket nem helyettesíti a rögzített státusz, mivel nem áll rendelkezésünkre olyan megfeleltetés, ami alapján egy-egy adott státusz (időszakos státusz) egy-egy az 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet szerinti szűrési körnek megfeleltethető. Itt elsősorban orvosszakmai szervezetek hivatalos állásfoglalását várjuk. Addig amíg ilyen adatok nem állnak rendelkezésünkre, a státuszok rögzítése mellett a háziorvosi ellátás szűrés adatait is rögzíteni kell. Amennyiben ilyen adat a rendelkezésünkre áll, természetesen megoldható, hogy a státuszok rögzítésével a szűrések is rögzítésre, és ezáltal jelentésre kerüljenek.

Felhasználói útmutató

Az elvégzett szűréseket egy praxisbeli betegnél a Háziorvosi ellátás ablakon a Szűrés jelentés fülön lehet rögzíteni, ezt nem váltja ki a BNO-k között szerepeltetett Z139-es kód!Baloldalon kell kiválasztani a szűrést, amit elvégeztünk, ezzel átkerül a jobb oldali táblázatba, ahol ki lehet tölteni azt, hogy kóros-e, ha igen, mit diagnosztizált az orvos, illetve hogy történt-e továbbküldés a szűrés miatt.

A program felajánlja az életkor és nem szerinti szükséges szűréseket automatikusan, de ha nem ezek közül szeretnénk választani, akkor az Összes fülre kattintva tudunk válogatni a programban levő összes szűrés közül.

Amennyiben nem találtunk semmit a szűréskor, akkor üresen lehet hagyni ezt a részt (a szűrést ki kell választani!), a program automatikusan kitölti a Sine morbo (U9990) diagnózissal és a Nem történt továbbküldéssel.

Van lehetőség un. típus szűrések létrehozására is (Karbantart – Kezelés, költség, anyag – Típus szűrések karb.), ahol létrehozhatunk olyan szűrési csoportokat, amelyek megfelelnek a szűrési előírásoknak, amelyek az 51/1997. (XII. 18) NM rendelet mellékletében vannak lefektetve.

Továbbá megoldható az is, hogy az egyes szűrési körökhöz hozzárendelünk bizonyos vizsgálatokat (Karbantart – Kezelés, költség, anyag – Szűrési körök karbantartása), és ilyenkor a program figyelmeztet olyankor, amikor el akarunk végezni valamilyen szűrést, amelyhez hiányoznak a korábban megadott vizsgálatok.

Nagyon fontos itt megjegyeznem, hogy az aktuálisan gondozott pacienseket már nem szűrhetjük arra a betegségre, amellyel gondozásban vannak, őket továbbra is gondozni kell!

A szűrések a tételes betegforgalmi jelentés B308-as sorában jelentődnek, ebbe bekerül a betegforgalmi naplószám, az ellátás oka, a szűrés kódja, a BNO és a továbbküldés kódja.

4. VÉRZSÍR VIZSGÁLAT (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosi szolgálatokhoz bejelentkezett 40-60 éves biztosítottak közül a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban vérszírszint (laborvizsgálat) meghatározáson részt vettek aránya.

Ilyen adatot egyetlen háziorvosi jelentés sem tartalmaz. Szakrendelői (labor) jelentésben a koleszterin és triglicerid vizsgálatokhoz tartozó WHO-kód alapján a szakrendelők jelentéséből ellenőrizhető.

Felhasználói útmutató

Ezt az indikátort a laborok által leadott jelentések alapján adják meg, azonban javasoljuk, hogy a jövőben önök ugyanúgy rögzítsék a laborba történő beutalásokat és a laboreredményeket is a programba, mint eddig tették.

5. MAMMOGRÁFIA (vizsgált időszak 24 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: Az adott hónapban a háziorvoshoz bejelentkezett 45-65 év közötti nők közül azok aránya, akik tárgyhónapot megelőző 2 évben mammográfiás szűrésen vettek részt.

Szakrendelői jelentésből a megjelentek. A háziorvosi rendszer csak a továbbküldést tartalmazza (B302 sor).

Felhasználói útmutató

Ez az indikátor a szakrendelők jelentése alapján kerül kiszámolásra, azonban itt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy továbbra is rögzítsék a beutalásokat és a leleteket is a programban a megszokott módon.

6. MAGAS VÉRNYOMÁS GONDOZÁSA (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50 év feletti biztosítottak közül, azok aránya, akik a magas vérnyomáscsökkentő szert váltottak ki legalább 4 alkalommal az elmúlt 12 hónapban. (A magas vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ATC kódjai a következők: C02; C03, C04, C05, C07, C08, C09)

A kiváltott vényeket a gyógyszertárak jelentéséből nyerhetik ki. A háziorvosi jelentés csak a felírást tartalmazza. A jelentés nem tér ki arra, hogy a kiváltott vényt ki írta fel. Nincs szó a háziorvosi programban rögzíthető gondozásokról (B309 sor)!

Felhasználói útmutató

A fenti ATC-csoportokba tartozó receptek kiváltása alapján számolhatják ki ezt az indikációt, itt semmilyen plusz teendő nincsen, ugyanúgy fel kell írni a recepteket, mint eddig, ezek kerülnek be a tételes betegforgalmi jelentésbe. Információink szerint a tételes jelentés Gondozási sora nincs közvetlen hatással erre az indikátorra.

7. INFARKTUS UTÁNI GONDOZÁS (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosokhoz bejelentkezett biztosítottak közül az infarktuson átesett személyek aránya, akik ß-blokkolót (ATC C07) váltottak ki, legalább 4 alkalommal a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban.

A kiváltott vényeket a gyógyszertárak jelentéséből nyerhetik ki. A háziorvosi jelentés csak a felírást tartalmazza. A jelentés nem tér ki arra, hogy a kiváltott vényt ki írta fel. Nincs konkrétan meghatározva (pl. BNO kód), hogy ki számít infarktuson átesett személynek. Nincs szó a háziorvosi programban rögzíthető gondozásokról (B309 sor)!

Felhasználói útmutató

Szintén a receptírás megtörténtére kell odafigyelni, ezek kerülnek bele a tételes betegforgalmi jelentésbe, a gondozások jelentése ugyanúgy igaz, mint az előzőre.

8. DIABETES GONDOZÁSA 1 (HGB1AC) (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosi szolgálatokhoz bejelentkezettek és az elmúlt 12 hónapban A10 ATC kódú gyógyszert (antidiabetikum) kiváltók közül azok aránya, akik haemoglobin A1C meghatározáson voltak az elmúlt 12 hónapban.

A kiváltott vényeket a gyógyszertárak jelentéséből nyerhetik ki. A háziorvosi jelentés csak a felírást tartalmazza. Szakrendelői (labor) jelentésben a hgba1c vizsgálathoz tartozó WHO-kód alapján a szakrendelők jelentéséből ellenőrizhető.

Felhasználói útmutató

Itt is fontos a receptírás rögzítése, valamint a laborbeutalások és -eredmények rögzítése is a programba a megszokott módon. Az eredményt a laborok jelentéseiből és a kiváltott receptek alapján kapják meg

9. DIABETES GONDOZÁS 2 (SZEMÉSZET) (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosi szolgálatokhoz bejelentkezettek és az elmúlt 12 hónapban A10 ATC kódú gyógyszert kiváltók közül azok, akik szemészeten megjelentek a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban.

A kiváltott vényeket a gyógyszertárak jelentéséből nyerhetik ki. A háziorvosi jelentés csak a felírást tartalmazza. Szakrendelői jelentésből a szemészeten megjelentek, a háziorvosi rendszer csak a továbbküldést tartalmazza (B302 sor). Nincs szó a háziorvosi programban rögzíthető gondozásokról (B309 sor)!

Felhasználói útmutató

Ugyanúgy, mint az előzőeknél, a receptírás, a beutalás és az eredmények rögzítése fontos a program használatakor, az indikátort szintén nem a háziorvosi programból, hanem a szakrendelő és a patika jelentéseiből állítják elő.

10. STROKE ELŐFORDULÁS (vizsgált időszak 60 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosi szolgálatokhoz bejelentkezett 50 év feletti biztosítottak közül a stroke-on átesettek aránya (adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50 év feletti stroke-on áteset biztosítottak száma - BNO: I64)

Valószínűleg csak az I64 BNO kóddal rögzített ellátásokat veszik figyelembe az ellátásoknál.

Felhasználói útmutató

A Háziorvosi ellátás ablakon az I64-es BNO kód szereplése dönti el, hogy belekerül-e a jelentésbe ez az indikátor vagy nem.

11. BEUTALÁSI GYAKORLAT (vizsgált időszak 6 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: az adott hónapban a háziorvosi szolgálathoz tartozó bejelentkezett biztosítottak közül járóbeteg-, vagy fekvőbeteg szakellátáson a megjelenési esetek száma. (a labor- és képalkotó diagnosztika felé történő továbbküldés nem számít továbbküldési eseteknek)

Ez alapján nem a továbbküldés, hanem a járó vagy fekvőbeteg megjelenés számít. A továbbküldés része a tételes jelentésnek. A megjelenéseket a járó illetve a fekvő intézetek jelentései tartalmazzák.

Felhasználói útmutató

Szintén nem a tételes betegforgalmi jelentés alapján nyerik ki ezt az adatot a leírás szerint, hanem a szakrendeléseken történt megjelenés alapján a szakrendelő jelentéseiből. Mindazonáltal itt is felhívnám a figyelmet a továbbküldések és a leletek helyes rögzítésére!

12. ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS (vizsgált időszak 12 hónap):

INDIKÁTOR JELENTÉSE: a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett biztosítottak által a tárgyhónapot megelőző 12 hónapban átlagosan egy hónapra vetítve a kiváltott antibiotikum vények száma, melyet a saját háziorvosa irt fel.

A kiváltott vényeket a gyógyszertárak jelentéséből nyerhetik ki. A háziorvosi jelentés csak a felírást tartalmazza. A számítás kifejezetten csak a saját háziorvosra vonatkozik.

Felhasználói útmutató

Szintén a kiváltott gyógyszerek alapján számolják ki ezt az indikátort, de ennek alapja kizárólag a paciens háziorvosa által felírt (és általa kiváltott) gyógyszer. Ahhoz, hogy az indikátor jó legyen, fontos a receptírás megfelelő rögzítése!

Reméljük tudtunk segíteni!

az infomIx Kft. csapata


Varga Sándor
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Tuesday, October 27, 2009 4:46:36 PM
Felhasználóink korábban jelezték, hogy a tételes betegforgalmi jelentés hibalistáján -amit az OEP-től kapnak vissza- a nem támogatott készítmények megjelennek nem létező TTT kód jelzéssel. Ezért a tételes betegforgalmi jelentés készítésekor beállítható, hogy a nem támogatott készítmények NE kerüljenek a jelentésbe.

Az OEP tájékoztatója szerint a Fluval P oltásra a 210382040 TTT kódú hatóanyagot kell felírni. Mivel ez egy nem támogatott készítmény a fenti esetben ez nem kerül a jelentésbe. Követve a fenti logikát, ha bekerül akkor viszont hibalistára fogják tenni.

dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, October 27, 2009 8:32:10 PM
rpetra wrote:

Felhasználóink korábban jelezték, hogy a tételes betegforgalmi jelentés hibalistáján -amit az OEP-től kapnak vissza- a nem támogatott készítmények megjelennek nem létező TTT kód jelzéssel. Ezért a tételes betegforgalmi jelentés készítésekor beállítható, hogy a nem támogatott készítmények NE kerüljenek a jelentésbe.

Az OEP tájékoztatója szerint a Fluval P oltásra a 210382040 TTT kódú hatóanyagot kell felírni. Mivel ez egy nem támogatott készítmény a fenti esetben ez nem kerül a jelentésbe. Követve a fenti logikát, ha bekerül akkor viszont hibalistára fogják tenni.

Ez szép és jó de mit kezdjünk mi felhasználók vele ? Az oltási OEP utasítás szerint a TTT kódnak szerepelnie KELL a jelentésbe, ha meg szerepel akkor HIBALISTA. Ezt csak az OEP - pel lehetne egyeztetve megoldani, tehát nekik kellene ezt jelezni, állásfoglalásukat kérni.

misidoki
Wednesday, October 28, 2009 11:49:58 AM
Van valami jelentősége a hibalistának? Én már régóta nem foglalkozom vele, és ugy látom, az OEP sem-. De küldik rendszeresen.
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, October 28, 2009 11:55:57 AM
misidoki wrote:

Van valami jelentősége a hibalistának? Én már régóta nem foglalkozom vele, és ugy látom, az OEP sem-. De küldik rendszeresen.

Ha hibalista nem tudják feldolgozni a beküldött jelentésedet , márpedig ha minden igaz ebből határozzák meg a Prevenar, Influenza stb. indikátorodat és emiatt megint ott tartasz majd hogy - 100 %.

hedvigbea
Wednesday, October 28, 2009 12:40:30 PM
A bosszantó [duhos] ebben, hogy a májusi visszajelzésen az elvégzett Prevenar oltás nulla, noha 30 db-ot adtunk be abban a hónapban...És ez igy lesz októberig, mert csak akkortól tudtuk hogy fel kell receptre irni és tárolni ahhoz, hogy a jelentésben megjelenjen.

De biztos én vagyok az értetlen, de a szürésjelentést sem értem, hogy akkor most mit vesz az OEP szürésnek?Milyen BNO-t értelmez annak?

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, October 28, 2009 12:55:49 PM
hedvigbea wrote:

A bosszantó [duhos] ebben, hogy a májusi visszajelzésen az elvégzett Prevenar oltás nulla, noha 30 db-ot adtunk be abban a hónapban...És ez igy lesz októberig, mert csak akkortól tudtuk hogy fel kell receptre irni és tárolni ahhoz, hogy a jelentésben megjelenjen.

De biztos én vagyok az értetlen, de a szürésjelentést sem értem, hogy akkor most mit vesz az OEP szürésnek?Milyen BNO-t értelmez annak?

Nem a BNO a lényeg hanem a B308-as táblába kerülés.A BNO az mindig értelem szerinti ( lehet sine morbo vagy éppen a kiszűrt kóros BNO-ja ) Ehhez a napi tevékenység Szűrés jelentés paneljét kell használni, így kerül be a B308-asba.

Hozzászólás időpontja: 2009. szeptember 21. 12:49:05

Bakos J írta:

SzZoli írta:

A szűréseket a napi tevékenység, szűrés fülén kell beírni. Innen kerül a jelentésbe.

A mennyiben a szűrést elvégeztük és negatív volt, elég csak bepipálni és a program a U9990 sine morbo kódot automatikusan a jelentésbe teszi.

Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy bepipáláskor a BNO kód mezőben nem jelenik meg semmi. Ezt automatikusan U9990-nek jelenti le? Mert ennek semmi jele a felhasználói oldalról. Ezért mi be szoktuk írni. A T.oka mezőt viszont nekünk kell kitölteni nem?

Igen, automatikusan bekerül a jelentésbe. (Lényeg, ha nincs bepipálva, hogy kóros, akkor U9990 kerül a jelentésbe.)

A tovább küldés oka mezőt, kóros szűrés esetén kell kitölteni. Negatív szűrés esetén a jelentésbe a 0 „nem történt tovább küldés” adat kerül automatikusan.

További segítségként : Szűrés téma , Keresés menü "szűrés" szó

Dr. Horváth Edit
Wednesday, October 28, 2009 3:05:30 PM
Lehet, hogy már ez is volt korábban, csak az én figyelmemet kerülte el: hogyan lehet egyszerre szűrést és gondozást végezni? pl. receptet irok valakinek, de egyidejűleg hozta a laboreredményeit is, hogyan kódoljam? A múlt héten kaptam meg én is az indikátorokat, a jelentés szerint egy szűrést sem végeztem, mert nem is jelentettem. Azóta abban a hitben voltam, ha 5-ös kóddal jelentem Z-s BNO val akkor a jelentésben is jól lesz. Most akkor mindjárt az ellátás megnyitásánál kell szűrést kódolni, vagy amikor diagnózist adok meg?
Somogyi László
Wednesday, October 28, 2009 3:16:08 PM
1. Hogy minél hatékonyabb legyen ez a fórum téma, szerintem a kimenet oldaláról kellene nézni a kérdést.

Pontosan mik azok a tételek (táblák, mezők, ezek értékei) amik ha bekerülnek a jelentésbe, javítják az indikációs mutatókat.

2. Az 1. ismeretében hogyan használjuk erre hatékonyan az Ixdokit.

Ha ezek mentén a kérdések mentén haladunk, talán jutunk valamire, egyébként zavarossá fog válni a téma, megoldás nélkül, ettől félek.

Bocsánat nem szorosan a témához tartozik, de pl. az egyik közeli település háziorvosa fél éve pattant meg Svédországba alapellátásba családostól, megkérdezem tőle, milyen szinten kell ismernie neki a szoftveres jelentések rekordképét ahhoz, hogy ne vonjanak tőle vissza pénzt! Szerintem semennyire nem kell belemélyednie, mint nekünk a B300-as táblákba! [azta] [beeee] :-" [gonosz]

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, October 28, 2009 3:31:18 PM
Somogyi László wrote:

1. Hogy minél hatékonyabb legyen ez a fórum téma, szerintem a kimenet oldaláról kellene nézni a kérdést.

Pontosan mik azok a tételek (táblák, mezők, ezek értékei) amik ha bekerülnek a jelentésbe, javítják az indikációs mutatókat.

2. Az 1. ismeretében hogyan használjuk erre hatékonyan az Ixdokit.

Ha ezek mentén a kérdések mentén haladunk, talán jutunk valamire, egyébként zavarossá fog válni a téma, megoldás nélkül, ettől félek.

Bocsánat nem szorosan a témához tartozik, de pl. az egyik közeli település háziorvosa fél éve pattant meg Svédországba alapellátásba családostól, megkérdezem tőle, milyen szinten kell ismernie neki a szoftveres jelentések rekordképét ahhoz, hogy ne vonjanak tőle vissza pénzt! Szerintem semennyire nem kell belemélyednie, mint nekünk a B300-as táblákba! [azta] [beeee] :-" [gonosz]

Az első részére a hozzászólásnak:

Örülünk a javaslatnak, mert mi is éppen ezen dolgozunk! Reméljük holnapra összeáll a kép.

Részben ide is tartozik: A 7-es melléklet (módosított) hivatalos formája még nem jelent meg (EKI honlapján kell közzétenni), de örömmel vesszük ha valaki már kapott és publikálja mindenki számára!

A második részhez: Megtenné, hogy megkérdezi, hogy milyen gyakorisággal, milyen hatállyal és mekkora publicitással változnak a jogszabályok, jelentések, előírások?


Hostyánszki László
Kharon
Wednesday, October 28, 2009 3:37:51 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Lehet, hogy már ez is volt korábban, csak az én figyelmemet kerülte el: hogyan lehet egyszerre szűrést és gondozást végezni? pl. receptet irok valakinek, de egyidejűleg hozta a laboreredményeit is, hogyan kódoljam? A múlt héten kaptam meg én is az indikátorokat, a jelentés szerint egy szűrést sem végeztem, mert nem is jelentettem. Azóta abban a hitben voltam, ha 5-ös kóddal jelentem Z-s BNO val akkor a jelentésben is jól lesz. Most akkor mindjárt az ellátás megnyitásánál kell szűrést kódolni, vagy amikor diagnózist adok meg?

Szűrés sor (B308) a B300-as jelentésbe akkor keletkezik, ha a napi tevékenység szűrések fülén bepipáljuk, hogy melyik szűrést végeztük el. Az más kérdés, hogy a napitevékenység BNO-i közöt 5-ös kóddal megjelenik a megadott BNO is, ha pozitív a szűrés. Amennyiben a szűrés negatív a program automatikusan a jelentésbe teszi az U9990 BNO-t 5-ös kóddal . (Ez azért kell, mert ha a napi tevékenység BNO-i között nincs megadva a szűréshez rendelt BNO, akkor a szűrés sor hibalistára kerül. Hasonlóan a receptíráséhoz, a recepthez rendelt BNO automatikusan megjelenik a napitevékenység BNO-i között is.) Tehát az nem szűrés, hogy beírunk egy BNO-t 5-ös kóddal! A gondozás a napitevékenység BNO-i közé bekerül 3 a-s kóddal. pl a beteg hypertóniával gondozott, akkor a megadott I10HO(3) kerül a BNO-k közé. Ez a funkció a napitevékenység ablakon a fogaskerékkel bekapcsolható, "BNO gondozásból átemel".

Somogyi László
Wednesday, October 28, 2009 3:46:03 PM
hosi wrote:

Részben ide is tartozik: A 7-es melléklet (módosított) hivatalos formája még nem jelent meg (EKI honlapján kell közzétenni), de örömmel vesszük ha valaki már kapott és publikálja mindenki számára!

A második részhez: Megtenné, hogy megkérdezi, hogy milyen gyakorisággal, milyen hatállyal és mekkora publicitással változnak a jogszabályok, jelentések, előírások?

A módosított 7. sz. mellékletet küldöm, az infomix@infomix.hu -ra, de tényleg jelszó kell a megnyitáshoz, már így kaptam. Ha kell a jelszó 🙂 megbeszéljük.

Persze, bármit megkérdezek. Amúgy most gondolkodom, már jóval hosszabb ideje van kint. A választ borítékolom: egytized annyi változás sincs ott évente, mint itt havonta. Ez van. Ezért kell valóban együtt dolgoznunk, az előző megjegyzésemmel pedig nem kívántam az Infomoxet semmilyen formában minősíteni, remélem, nem úgy ment át!

Dr. Horváth Edit
Wednesday, October 28, 2009 4:04:14 PM
Most már aztán tényleg nem értem. Eddig nálam úgy volt, hogy ha megjelent a hipertóniás, akkor kiválasztottuk, hogy gondozás, a diagnózisok között pedig a hypertonia 1-es kóddal, mint chronikus betegség jelent meg. Ugyanazon megjelenésnél akkor a hypertonia lehetséges 1-es, 3-as és 5-ös kóddal is egyszerre, mert hiszen ez egy chronikus betegség, amit gondozok és szűrök is. Nyilván a napi teendőink a beteggel ezután sem fognak változni, hiszen aki eddig is odafigyelt a betegre, az ezután sem tud majd jobban figyelni, aki pedig nem annyira intenziven figyelt a prevencióra, az eztán sem fog többet tenni. Ha viszont ennek anyagi vonzatai is lesznek, akkor tudnom kell, mi kell a papirnak, sőt, jobban kell csinálnom, mint az átlag, mert az átlaghoz viszonyitanak.
Somogyi László
Wednesday, October 28, 2009 4:24:04 PM
Somogyi László wrote:

Ezért kell valóban együtt dolgoznunk, az előző megjegyzésemmel pedig nem kívántam az Infomoxet semmilyen formában minősíteni, remélem, nem úgy ment át!

A csodába is! Nem akartam szétoffolni a témát, de kikívánkozik, hogy mi a különbség egy valódi biztosítás alapú eü ellátórendszer és a magyar között.

Itt nincsenek panelek, szakmai protokollok, kompetencia listák.

Itt nincs az lefektetve, mint egy magánbiztosítós rendszerben, hogy kinek mi jár, mennyiért, mit köteles elvégezni az alapellátó és mikor köteles továbbküldeni.

Itt a mindenkori országos és helyi politika eszköze az, hogy kinek milyen háziorvosi ellátás jár és mennyiért. Közgyógyok. (korrupció) Havonta változó gyógyszerártámogatások. (korrupció) Szakorvosi javaslatok. (korrupció) Szóval még csak nem is a hálapénz a gond, a rendszerbe van kódolva a korrupció.

Indikátor arra nézve, hogy mennyit küld tovább a háziorvos beutalóval? Oszt jön a bünti? Erre leírt szakmai protokollnak és háziorvosi kompetencia listának kellene lennie! Ahol vitának helye nincs, mégcsak jelenteni sem kellene. Az adott beteg biztosítója fizeti azt a vizsgálatot, avagy nem fizeti, fizeti azt a gyógyító eljárást, gyógyszert avagy nem? Ez tiszta helyzet lenne. Zavarosban halászik így az OEP is.

Inkább nem folytatom... amelyik háziorvos nyitott szemmel jár, vagy esetleg úgy is alszik már munkaereje végső kizsigerelése miatt, 🙂 az látja, aki meg nem...

De a (ál)biztosítós rendszer minden hátrányát kikapjuk az tuti így is.

Az indikátor rendszer csak megkoronázza az egészet. Erről szólt már az IBR óta minden. Ott abban a rendszerben, ha tartottad magad lényegében ugyanezekhez az indikátorokhoz, kaphattál plusz finanszírozást, amit persze szigorúan ugyanerre költöttél. (elszámolókönyv, ÁSZ vizsgálat) Azonkívül pályázhattál régiós megtakarításra, már ahol volt ilyen. Bocs, de a helyi általános iskolának ebből van sportudvara, kézilabda pályája, egészségmegőrző program keretében, mert több milliós teljes kassza megtakarítást ért el a feleségem, ebből pár száz ezret sikerült visszapályázni.

Az IBR-ben tehát jutalmat kaptál, most büntit kaphatsz csak! Ugyanazért.

Á, mindegy. Most azért vagyunk itt, hogy a legjobbat kihozzuk az Ixdokiból! :)))

Kharon
Wednesday, October 28, 2009 4:27:50 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Most már aztán tényleg nem értem. Eddig nálam úgy volt, hogy ha megjelent a hipertóniás, akkor kiválasztottuk, hogy gondozás, a diagnózisok között pedig a hypertonia 1-es kóddal, mint chronikus betegség jelent meg. Ugyanazon megjelenésnél akkor a hypertonia lehetséges 1-es, 3-as és 5-ös kóddal is egyszerre, mert hiszen ez egy chronikus betegség, amit gondozok és szűrök is. Nyilván a napi teendőink a beteggel ezután sem fognak változni, hiszen aki eddig is odafigyelt a betegre, az ezután sem tud majd jobban figyelni, aki pedig nem annyira intenziven figyelt a prevencióra, az eztán sem fog többet tenni. Ha viszont ennek anyagi vonzatai is lesznek, akkor tudnom kell, mi kell a papirnak, sőt, jobban kell csinálnom, mint az átlag, mert az átlaghoz viszonyitanak.

Az mit jelent, hogy "kiválasztottuk, hogy gondozás"? Ha a tevékenységre gondol, a napitevékenység ablakon, az nem kerül a jelentésbe (mármint a tevékenység). A tevékenység a BNO-k hoz rendelt ellátás okból derül ki, az OEP számára. Ha valaki már gondozott, ír neki receptet az bekerül a napi tevékenységek BNO-i közé a receptírásnál megadott kóddal és okkal. Sajnos ebben az esetben sem tudjuk mi a megfelelő eljárás. (Van ahol minden alkalommal 3-as kóddal jelölik a BNO-t, van ahol 1-essel. A program ennek megfelelően paraméterezhető.) Fontos! Ha valakit gondozunk valamivel, arra már nem szűrhetjük. Pl Hypertóniával gondozom két éve és most leszűröm hypertóniára, ezt biztos nem lehet.

Dr. Horváth Edit
Wednesday, October 28, 2009 4:32:02 PM
Ha nincs semmi következménye, akkor minek kell választanom rendelés/látogatás/gondozás stb. között?
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, October 28, 2009 4:52:17 PM
Somogyi László wrote:

Somogyi László wrote:

Ezért kell valóban együtt dolgoznunk, az előző megjegyzésemmel pedig nem kívántam az Infomoxet semmilyen formában minősíteni, remélem, nem úgy ment át!

A csodába is! Nem akartam szétoffolni a témát, de kikívánkozik, hogy mi a különbség egy valódi biztosítás alapú eü ellátórendszer és a magyar között.

Itt nincsenek panelek, szakmai protokollok, kompetencia listák.

Itt nincs az lefektetve, mint egy magánbiztosítós rendszerben, hogy kinek mi jár, mennyiért, mit köteles elvégezni az alapellátó és mikor köteles továbbküldeni.

Itt a mindenkori országos és helyi politika eszköze az, hogy kinek milyen háziorvosi ellátás jár és mennyiért. Közgyógyok. (korrupció) Havonta változó gyógyszerártámogatások. (korrupció) Szakorvosi javaslatok. (korrupció) Szóval még csak nem is a hálapénz a gond, a rendszerbe van kódolva a korrupció.

Indikátor arra nézve, hogy mennyit küld tovább a háziorvos beutalóval? Oszt jön a bünti? Erre leírt szakmai protokollnak és háziorvosi kompetencia listának kellene lennie! Ahol vitának helye nincs, mégcsak jelenteni sem kellene. Az adott beteg biztosítója fizeti azt a vizsgálatot, avagy nem fizeti, fizeti azt a gyógyító eljárást, gyógyszert avagy nem? Ez tiszta helyzet lenne. Zavarosban halászik így az OEP is.

Inkább nem folytatom... amelyik háziorvos nyitott szemmel jár, vagy esetleg úgy is alszik már munkaereje végső kizsigerelése miatt, 🙂 az látja, aki meg nem...

De a (ál)biztosítós rendszer minden hátrányát kikapjuk az tuti így is.

Az indikátor rendszer csak megkoronázza az egészet. Erről szólt már az IBR óta minden. Ott abban a rendszerben, ha tartottad magad lényegében ugyanezekhez az indikátorokhoz, kaphattál plusz finanszírozást, amit persze szigorúan ugyanerre költöttél. (elszámolókönyv, ÁSZ vizsgálat) Azonkívül pályázhattál régiós megtakarításra, már ahol volt ilyen. Bocs, de a helyi általános iskolának ebből van sportudvara, kézilabda pályája, egészségmegőrző program keretében, mert több milliós teljes kassza megtakarítást ért el a feleségem, ebből pár száz ezret sikerült visszapályázni.

Az IBR-ben tehát jutalmat kaptál, most büntit kaphatsz csak! Ugyanazért.

Á, mindegy. Most azért vagyunk itt, hogy a legjobbat kihozzuk az Ixdokiból! :)))

Azt hiszem abban (is) egyetérthetünk, hogy ez a Fórum kifejezetten az infomIx programjai használata során felmerülő kérdések, problémák, javaslatok, véleménycserék helyszíne, ahol mindenkit örömmel üdvözlünk, aki ebben a témakörben meghallgatja mások hozzászólását, megosztja a Fórumozókkal a saját véleményét, tapasztalatát. Tudjuk, hogy ezenkívül számtalan egyéb megvitatásra való gond és probléma feszíti a magyar egészségügyet, de ez a Fórum - létrehozói szándéka szerint - nem helye ezen problémák megvitatásának. Köszönjük fórumozó partnereinknek, hogy mindezt tiszteletben tartják!

Az infomIx Kft. csapata


Hostyánszki László
Kharon
Wednesday, October 28, 2009 4:52:22 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Ha nincs semmi következménye, akkor minek kell választanom rendelés/látogatás/gondozás stb. között?

Viszont vannak évente leadandó statisztikák, ahol ezek szerint kell a tevékenységet csoportosítani.

Somogyi László
Wednesday, October 28, 2009 5:17:45 PM
hosi wrote:

Somogyi László wrote:

Somogyi László wrote:

Ezért kell valóban együtt dolgoznunk, az előző megjegyzésemmel pedig nem kívántam az Infomoxet semmilyen formában minősíteni, remélem, nem úgy ment át!

A csodába is! Nem akartam szétoffolni a témát, de kikívánkozik, hogy mi a különbség egy valódi biztosítás alapú eü ellátórendszer és a magyar között.

Itt nincsenek panelek, szakmai protokollok, kompetencia listák.

Itt nincs az lefektetve, mint egy magánbiztosítós rendszerben, hogy kinek mi jár, mennyiért, mit köteles elvégezni az alapellátó és mikor köteles továbbküldeni.

Itt a mindenkori országos és helyi politika eszköze az, hogy kinek milyen háziorvosi ellátás jár és mennyiért. Közgyógyok. (korrupció) Havonta változó gyógyszerártámogatások. (korrupció) Szakorvosi javaslatok. (korrupció) Szóval még csak nem is a hálapénz a gond, a rendszerbe van kódolva a korrupció.

Indikátor arra nézve, hogy mennyit küld tovább a háziorvos beutalóval? Oszt jön a bünti? Erre leírt szakmai protokollnak és háziorvosi kompetencia listának kellene lennie! Ahol vitának helye nincs, mégcsak jelenteni sem kellene. Az adott beteg biztosítója fizeti azt a vizsgálatot, avagy nem fizeti, fizeti azt a gyógyító eljárást, gyógyszert avagy nem? Ez tiszta helyzet lenne. Zavarosban halászik így az OEP is.

Inkább nem folytatom... amelyik háziorvos nyitott szemmel jár, vagy esetleg úgy is alszik már munkaereje végső kizsigerelése miatt, 🙂 az látja, aki meg nem...

De a (ál)biztosítós rendszer minden hátrányát kikapjuk az tuti így is.

Az indikátor rendszer csak megkoronázza az egészet. Erről szólt már az IBR óta minden. Ott abban a rendszerben, ha tartottad magad lényegében ugyanezekhez az indikátorokhoz, kaphattál plusz finanszírozást, amit persze szigorúan ugyanerre költöttél. (elszámolókönyv, ÁSZ vizsgálat) Azonkívül pályázhattál régiós megtakarításra, már ahol volt ilyen. Bocs, de a helyi általános iskolának ebből van sportudvara, kézilabda pályája, egészségmegőrző program keretében, mert több milliós teljes kassza megtakarítást ért el a feleségem, ebből pár száz ezret sikerült visszapályázni.

Az IBR-ben tehát jutalmat kaptál, most büntit kaphatsz csak! Ugyanazért.

Á, mindegy. Most azért vagyunk itt, hogy a legjobbat kihozzuk az Ixdokiból! :)))

Azt hiszem abban (is) egyetérthetünk, hogy ez a Fórum kifejezetten az infomIx programjai használata során felmerülő kérdések, problémák, javaslatok, véleménycserék helyszíne, ahol mindenkit örömmel üdvözlünk, aki ebben a témakörben meghallgatja mások hozzászólását, megosztja a Fórumozókkal a saját véleményét, tapasztalatát. Tudjuk, hogy ezenkívül számtalan egyéb megvitatásra való gond és probléma feszíti a magyar egészségügyet, de ez a Fórum - létrehozói szándéka szerint - nem helye ezen problémák megvitatásának. Köszönjük fórumozó partnereinknek, hogy mindezt tiszteletben tartják!

Az infomIx Kft. csapata

Ugye nyilvánvaló az általam leírt problémák és a most megoldandó cél közötti összefüggések mindenkinek. Nem volt ez annyira off.

Az Infomix csapat témától való elzárkózását megértem. Kevesen merik ugyanezt nyilvánosan elmondani.

Remélem azonban hogy az általam leírt tények befolyásolják emberi, tisztán emberi szempontok alapján a munkátokat! Remélem, hogy ezek fényében is segítő irányba indul a program fejlesztése. Tehát ismétlem, nem az Infomoxet bántottam.

misidoki
Wednesday, October 28, 2009 5:27:49 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Ha nincs semmi következménye, akkor minek kell választanom rendelés/látogatás/gondozás stb. között?

Annyira van,hogy én -100 al gondoztam, mert mindenki az 1-es kóddal volt beírva. Azóta átváltottunk a 3-as kódra,eredmény majd 3 hónap mulva lesz./ a fogaskerékkel kellett módosítani,Ix doki javaslatára.-

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 29, 2009 8:08:23 AM
Dr. Horváth Edit wrote:

Most már aztán tényleg nem értem. Eddig nálam úgy volt, hogy ha megjelent a hipertóniás, akkor kiválasztottuk, hogy gondozás, a diagnózisok között pedig a hypertonia 1-es kóddal, mint chronikus betegség jelent meg. Ugyanazon megjelenésnél akkor a hypertonia lehetséges 1-es, 3-as és 5-ös kóddal is egyszerre, mert hiszen ez egy chronikus betegség, amit gondozok és szűrök is. Nyilván a napi teendőink a beteggel ezután sem fognak változni, hiszen aki eddig is odafigyelt a betegre, az ezután sem tud majd jobban figyelni, aki pedig nem annyira intenziven figyelt a prevencióra, az eztán sem fog többet tenni. Ha viszont ennek anyagi vonzatai is lesznek, akkor tudnom kell, mi kell a papirnak, sőt, jobban kell csinálnom, mint az átlag, mert az átlaghoz viszonyitanak.

Végül is IGEN - azon ritka esetekben amikor a betegről kiderül, hogy hipertóniás ( 0 vagy 1 ) elvégzem a szűrést ( 5 ) és gondozásba is veszem ( 3 ) . Ide kívánkozik : ha szűrés pozitív akkor ( fogaskerék - opcionális ) gondozásba is emelni programból vagy párbeszéd ablak Igenlő feleletére a Gondozás panel megnyílna. Másrészt rebesgettük már néhányan el kellene gondolkodni a Szűrés és Gondozás panel "ésszerűsítésén" - indult is Szűrés és Gondozás téma , de valahogy elhalt a dolog. Sz Zoli által írt is igaz : gondozottat nem szűrhetek.

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, October 29, 2009 8:13:40 AM
misidoki wrote:

Dr. Horváth Edit wrote:

Ha nincs semmi következménye, akkor minek kell választanom rendelés/látogatás/gondozás stb. között?

Annyira van,hogy én -100 al gondoztam, mert mindenki az 1-es kóddal volt beírva. Azóta átváltottunk a 3-as kódra,eredmény majd 3 hónap mulva lesz./ a fogaskerékkel kellett módosítani,Ix doki javaslatára.-

Ha használod a Gondozás panelt a BNO-t és "3" ellátási okot automatikusan beemeli a napi tevékenység BNO-jába.

Kharon
Thursday, October 29, 2009 5:00:12 PM
A korábban publikált „Háziorvosi indikátorok” tájékoztatót (második hozzászólás ebben a témában ) kibővítettük egy "rövid", visual Ixdoki felhasználói útmutatóval.

Jelenlegi tudásunk alapján indikátoronként összefoglaltuk, hogy milyen tevékenységeket, milyen menüpontban hogyan kell dokumentálnia ahhoz, hogy az indikátorok értékei a megfelelő módon kalkulálhatóak legyenek, illetve hogy a jelentések korrektül készüljenek el!

Egy-két apró trükköt is kiemeltünk annak érdekében, hogy az adminisztrációra fordított idejét csökkenteni tudja! Mivel az útmutató elég „tömören” tartalmazza a tennivalókat, folyamatosan készítünk hozzá bemutató-filmeket is, melyről tájékoztatni fogjuk!

Őszintén reméljük, segíthettünk valamit!

Véleményét ossza meg itt velünk!

Üdvözlettel:

az infomIx Kft. csapata

dr.Kovács József
Thursday, October 29, 2009 5:10:20 PM
A szervezett mammographias szűrővizsgálatokon részt vettek leleteinek rögzítése az 5. számú indikátor szempontjából nem fontos ? Erre van lehetőség a szűrés fülön.

A B300-as jelentésben a gondozási részben (B309 sor) csak a gondozásbavétel illetve lezárás kerül. A napi tevékenység során alkalmazott "3" ellátási ok megadása az adott BNO-hoz nem generál 309-es sort, így gyakorlatilag nincs jelentősége csak egy tételes ellenőrzés során. A szűrési indikátorok sem a gondozási BNO-ra épülnek.


dr.Kovács József
Kharon
Thursday, October 29, 2009 5:33:04 PM
dr.Kovács József wrote:

A szervezett mammographias szűrővizsgálatokon részt vettek leleteinek rögzítése az 5. számú indikátor szempontjából nem fontos ? Erre van lehetőség a szűrés fülön.

A B300-as jelentésben a gondozási részben (B309 sor) csak a gondozásbavétel illetve lezárás kerül. A napi tevékenység során alkalmazott "3" ellátási ok megadása az adott BNO-hoz nem generál 309-es sort, így gyakorlatilag nincs jelentősége csak egy tételes ellenőrzés során. A szűrési indikátorok sem a gondozási BNO-ra épülnek.

Az, hogy Ön kinek rögzít mammográfia leletet a rendszerbe, nem kerül a tételes betegforgalmi jelentésbe. Erre vonatkozó szűrés a napitevékenység szűrésfülén, összes szűrés 402-es szűrés. Ez bekerül a jelentésbe, de feltételezzük, hogy az a Pénztár a szakrendelők és kórházak leadott jelentéséből veszi a mammográfia szűrésen megjelentek számát és nem az Önök által leadott szűrés adatok alapján.

misidoki
Thursday, October 29, 2009 5:38:11 PM
SzZoli wrote:

Dr. Horváth Edit wrote:

Ha nincs semmi következménye, akkor minek kell választanom rendelés/látogatás/gondozás stb. között?

Viszont vannak évente leadandó statisztikák, ahol ezek szerint kell a tevékenységet csoportosítani.

Idézet a jó öreg legendás brit miniszterelnöktől: "Csak azt a statisztikát hiszem el, amelyiket én hamisítottam!" Ennyit erről.:-"

misidoki
Thursday, October 29, 2009 5:50:27 PM
vargas wrote:

Egy összefoglaló arról, amit eddig tudunk: (kibővítve!)...

Igen,de jó lenne, ha ki is lehetne nyomtatni innen vagy máshonnan!

Kharon
Thursday, October 29, 2009 8:22:22 PM
Szöveget egérrel kijelöli > Ctrl+C > Megnyit egy szövegszerkesztőt, beszúrás (Ctrl+V´), ezután a szövegszerkesztőből nyomtatható.
Kharon
Thursday, October 29, 2009 8:27:49 PM
Feltettem data tárhelyre PDF-ben.

Az alábbi linkről letölthető:

http://data.hu/get/1833358/indikatorjavaslat.pdf.html 

Megnyitáshoz szoftver, ha nincs Acrobat Reader:

Foxit reader:

Letöltés innen 

Users browsing this topic