Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Saturday, February 28, 2009 6:23:29 PM
kaprinai wrote:

Más: Megoldható lenne, hogy ha kapok egy leletet (uh, stb.) akkor legyen egy dátumválasztó fül, ablak, stb, amiben megadhatom, hogy mikor kellene újra elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Én sajnos hülye vagyok ahhoz, hogy mindenkinél számon tartsam, mikor kinek mit kell kontrollálni. Jó lenne ha az ott megadott idő után (környékén) figyelmeztetne a program. Akár valahogy a tapaszon vagy felugró ablakkal, vagy az infolapon piros szöveg, hogy esedékes vizsgálat !.

Van rá lehetőség?

Nagyon jó javaslat! Én még kiegészíteném az oltási lappal, hogy a program figyelmeztessen, ha ismételni kell az oltást, pl. FSME-nél.

Kharon
Saturday, February 28, 2009 6:37:20 PM
Szerintem meg ez is jó javaslat. 🙂
dr.Kovács József
Sunday, March 1, 2009 8:49:40 AM
Snebb wrote:

kaprinai wrote:

Más: Megoldható lenne, hogy ha kapok egy leletet (uh, stb.) akkor legyen egy dátumválasztó fül, ablak, stb, amiben megadhatom, hogy mikor kellene újra elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Én sajnos hülye vagyok ahhoz, hogy mindenkinél számon tartsam, mikor kinek mit kell kontrollálni. Jó lenne ha az ott megadott idő után (környékén) figyelmeztetne a program. Akár valahogy a tapaszon vagy felugró ablakkal, vagy az infolapon piros szöveg, hogy esedékes vizsgálat !.

Van rá lehetőség?

Nagyon jó javaslat! Én még kiegészíteném az oltási lappal, hogy a program figyelmeztessen, ha ismételni kell az oltást, pl. FSME-nél.

Értem, hogy mindenki komfortosabbá szeretné tenni a programot, de azért ne feledjünk, minél bonyolultabb a program, annál több a hibalehetőség és annál lassabb a működés. A lassúság már felmerült korábban is. Az új igények esetén nézzük meg, hogy a program jelenlegi eszközeivel megoldható-e.

A kontroll vizsgálatok szükségességét én kiírom a post it-re, prímán működik. A gondozott betegek esedékes vizsgálatai megjelennek az info lapon, szerintem ez is elég. Az esedékes oltásokat szintén a post it-re lehetne feljegyezni és akkor nem felejtődik el. Értem a jó szándékot, de ha lehet, "feleslegesen" ne terheljük a program és a gép erőforrásait.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, March 2, 2009 12:07:29 PM
Kérés a programozók felé: a személyi adatoknál tegyék lehetővé az adóigazolási szám beírását. Egészségpénztári , fogyatékos adóigazolás kiállításakor jelentendő az APEH felé, azaz szükséges az adat.
Rittling Ferenc
Monday, March 2, 2009 12:10:32 PM
Nem tölthető le az aktuális gyógyszertörzs frissítése.

A következő hibaüzenetet kaptam:

A www.infomix.hu érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ.

A tanúsítvány nem megbízható, mert a kibocsátó tanúsítványa ismeretlen.

(Hibakód: sec_error_unknown_issuer)

Varga Sándor
Monday, March 2, 2009 2:02:02 PM
Rittling Ferenc wrote:

Nem tölthető le az aktuális gyógyszertörzs frissítése.

A következő hibaüzenetet kaptam:

A www.infomix.hu érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ.

A tanúsítvány nem megbízható, mert a kibocsátó tanúsítványa ismeretlen.

(Hibakód: sec_error_unknown_issuer)

A jelzett hiba akkor jelentkezik, ha internet explorer 7-es verziót használ. Ilyenkor a képernyő alján van három választási lehetőség, ebből a tovább erre a webhelyre (nem ajánlott) részre kell kattintani, így folytatható a letöltés.

Varga Sándor
Rittling Ferenc
Monday, March 2, 2009 2:23:14 PM
A Firefoxnál jelentkezett! De a folyttásra kattintva sikerült letölteni.
Dr. Horváth Edit
Monday, March 2, 2009 3:32:08 PM
Én sem tudtam ma dél körül letölteni, de nekem még hibaüzenet sem jött, csak megint homokórázott. Ezt rendszeresen eljátszuk igy a hónap elején, aztán a hónap első hetének vége felé az esti rendelés után simán megy a letöltés. Most is ebben bizom.

Szalagot cseréltem viszont a matrixban, tökéletes vonalkódot nyomott a receptre, a szomszéd kolléganő ugyanezt a tintasugarassal. A patikai vonalkódleolvasó viszont egyiket sem tudta leolvasni.

Kharon
Tuesday, March 3, 2009 8:00:06 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Kérés a programozók felé: a személyi adatoknál tegyék lehetővé az adóigazolási szám beírását. Egészségpénztári , fogyatékos adóigazolás kiállításakor jelentendő az APEH felé, azaz szükséges az adat.

Kiegészíteném a kérést: a számla nyomtatáskor szerkeszthetővé kellene tenni a nevet, címet, mivel az egészségpénztári számla készítésekor az behívható lenne. Ez normál esetben nem gyakori, de pl kézipatikát üzemeltetve ez gyakori kérés.

Dr Nagy Edit
Thursday, March 5, 2009 10:08:47 AM
A Családorvosi Forum supplementumát megkapva ,összehasonlítva az infomix program jelzéseivel teljesn összezavarodtam a célérték,a piros-zöldjelzés tekintetében.Eddig az volt a piros jelzést ne írjuk,mert az büntetést von maga után.Most a célértéket kell nézni,hogy az "alatta" legye.Az én példám a következő.:

Quamatel 20 mg 28,60x stb mind piros listán van,viszont a célérték alatta van,tehát lefelé irányuló nyíl(hátul a sor végén!de akkor mit jelent a piros nyíl a gyógyszer neve előtt??), az Omeprazol 1A Pharma zöld sávban van ,tehát ajánlott a felírása,viszont célérték felett van,tehát hátul a sor végén felfelé irányul a nyíl.A sor elején viszont nincs az a felfelé irányuló nyíl.Tehát melyik gyógyszert válasszam,hogy ne kerüljek büntető kategóriába.Egyszerűen nem értem ,valaki magyarázza meg nekem.

Köszönettel:Nagy Edit

hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Thursday, March 5, 2009 10:51:40 AM
Dr Nagy Edit wrote:

A Családorvosi Forum supplementumát megkapva ,összehasonlítva az infomix program jelzéseivel teljesn összezavarodtam a célérték,a piros-zöldjelzés tekintetében.Eddig az volt a piros jelzést ne írjuk,mert az büntetést von maga után.Most a célértéket kell nézni,hogy az "alatta" legye.Az én példám a következő.:

Quamatel 20 mg 28,60x stb mind piros listán van,viszont a célérték alatta van,tehát lefelé irányuló nyíl(hátul a sor végén!de akkor mit jelent a piros nyíl a gyógyszer neve előtt??), az Omeprazol 1A Pharma zöld sávban van ,tehát ajánlott a felírása,viszont célérték felett van,tehát hátul a sor végén felfelé irányul a nyíl.A sor elején viszont nincs az a felfelé irányuló nyíl.Tehát melyik gyógyszert válasszam,hogy ne kerüljek büntető kategóriába.Egyszerűen nem értem ,valaki magyarázza meg nekem.

Mást jelent a két nyíl.

1., Az OEP által publikált gyógyszertörzs tartalmazza meghatározott ATC csoportokban a célértékeket. A Státus oszlopot szintén tartalmazza a publikus törzs, jelentése: "az adott gyógyszer egy napi terápiára számolt támogatása a külön jogszabály szeritni célérték alá, vagy fölé esik"

2., Régebben a hatékony gyógyszer rendeléshez negyedévenként utólag megadták az országos átlagokat bizonyos ATC csoportokban. Ehhez mi készítettünk egy "menüpontot" aminek segítségével ehhez az országos átlaghoz a program kigyűjtötte az orvos saját gyógyszerfelírásait, összehasonlította (BSÚLY). A gyógyszer választás elején látható nyíl még ezt mutatja. Mostanra ez így már értelmét vesztette, a jobb alsó sarokban található beállításban (fogaskerék) kikapcsolható. Természetesen átírjuk ennek a nyílnak a kezelését, hogy megfeleljen az újabb elvárásoknak, azaz az elvárt célértékhez képest fogja mutatni a saját felírások "állását"

Hostyánszki László
hosi
  • hosi
Thursday, March 5, 2009 11:00:15 AM
Snebb wrote:

kaprinai wrote:

Van rá lehetőség?

Elgondolkodunk rajta

Hostyánszki László
dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, March 5, 2009 12:07:04 PM
hosi wrote:

Dr Nagy Edit wrote:

Mást jelent a két nyíl.

1., Az OEP által publikált gyógyszertörzs tartalmazza meghatározott ATC csoportokban a célértékeket. A Státus oszlopot szintén tartalmazza a publikus törzs, jelentése: "az adott gyógyszer egy napi terápiára számolt támogatása a külön jogszabály szeritni célérték alá, vagy fölé esik"

2., Régebben a hatékony gyógyszer rendeléshez negyedévenként utólag megadták az országos átlagokat bizonyos ATC csoportokban. Ehhez mi készítettünk egy "menüpontot" aminek segítségével ehhez az országos átlaghoz a program kigyűjtötte az orvos saját gyógyszerfelírásait, összehasonlította (BSÚLY). A gyógyszer választás elején látható nyíl még ezt mutatja. Mostanra ez így már értelmét vesztette, a jobb alsó sarokban található beállításban (fogaskerék) kikapcsolható. Természetesen átírjuk ennek a nyílnak a kezelését, hogy megfeleljen az újabb elvárásoknak, azaz az elvárt célértékhez képest fogja mutatni a saját felírások "állását"

Megoldható lenne, hogy a gyógyszer választáskor a "csereként" felugró listába is látszódjon a Status nyíl, hiszen így tudnék, ha jól értem az előzőeket, "jól" választani a már átlagon felüli gyógyszer helyett.

Dr. Horváth Edit
Thursday, March 5, 2009 12:22:59 PM
Ha én jól értem az új renszert, akkor nemigen tud a program a gyógyszerválasztásnál javaslatot tenni, ugyanis az OEP most hatóanyagot figyel. Ha megnézed, akkor pl. az összes perindopril átlag feletti, a ramiprilek bizonyos hatáserősségei pedig preferáltakká váltak. Ugyanez a PPI-nél vagy a statinnál, bizonyos hatáserősségek preferáltak, mások meg átlag felettinek jelzettek.Azt sem értem, hogy a páros hatáserősségű glimepiridek miért zöldek, a páratlanok pedig pirosak.
rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Thursday, March 5, 2009 1:00:05 PM
Jano írta:

Quote:

Régi probléma, csak most jelzem: a testsúly és testmagasság értékeket "elfelejti" a program. A beállításokban kipipálva a törzskartonba és -ból átemel. Mi lehet az oka, hogy a napi ell-ban nem láthatól az adatok?

2009. februári mentését megvizsgáltuk, két paciensnél is kipróbáltuk a testsúly és testmagasság beemelését, de nálunk beemelődnek az értékek. Tudna esetleg email-be írni egy példát, akinél ez a probléma fenn áll?

misidoki
Friday, March 6, 2009 11:30:55 AM
😳 Nem értem, miért nem reagálnak ezekre a fenti hozzászólásokra?Mindenkit érdekel a téma!
Varga Sándor
Friday, March 6, 2009 11:53:26 AM
misidoki wrote:

[-x Nem értem, miért nem reagálnak ezekre a fenti hozzászólásokra?Mindenkit érdekel a téma!

Elnézést, de kérnék egy kis segítséget. Melyik hozzászólásokra gondol?

Előre is köszönöm.

Varga Sándor
Kharon
Friday, March 6, 2009 2:02:56 PM
Egészségügyi alkalmatlanság miatt el szeretném vetetni a jogosítványát. Létezik ehhez űrlap? V. csak egy levelet írjak az Okmányirodának? Ki hogyan csinálja. Köszönöm

BJ

dr.Kovács József
Friday, March 6, 2009 5:03:23 PM
Jano wrote:

Egészségügyi alkalmatlanság miatt el szeretném vetetni a jogosítványát. Létezik ehhez űrlap? V. csak egy levelet írjak az Okmányirodának? Ki hogyan csinálja. Köszönöm

BJ

Nálunk a következő a menete. Be kell rendelni a beteget egy soron kívüli első fokú alkalmassági vizsgálatra. Biztosan megülő indokkal alkalmatlannak nyilvánítani, esetleg szakorvosi véleményre támaszkodva (a betegnek joga van a másodfokú vizsgálathoz, ha ezzel nem ért egyet). Az alkalmassági vélemény egy példányát meg kell küldeni az okmányiroda szerint illetékes jegyzőnek, és kérni kell a jogosítvány bevonását. Ha a beteg a berendelésen nem jelenik meg, írni kell a rendőrségnek. Mindent le kell írni és dokumentálni. (Tapasztalatom szerint nagyon nehéz ügy). Példa: van egy betegem, aki magánvállalkozóként személyszállítást végez nagy autóbusszal (50 fő). Agyi infarctusa volt, az ideggyógyász szerint sem alkalmas autóbusz vezetésére (bár a B kategóriát meghagyta). Soron kívüli vizsgálatra rendeltem be, meg is jelent. Az okmányiroda annyit tett, hogy az összes eddigi kategóriát meghagyta a jogosítványában (B,C,D) csak az alkalmassági dátum után nem 101, hanem 102 szerepel, ami azt jelenti, hogy a 2. alkalmassági csoportban vezethet. Lefordítva, csoportos személyszállítást nem végezhet, ha egyedül vezeti a buszt, azt megteheti.](*,)

A gond csak az, hogy többször láttam utasokkal teli autóbuszt vezetni. A rendőrök nem tudják mit jelentenek a kódok a jogosítványokban (megkérdeztem tőlük).](*,) 😣 😣 😣

Aztán ott vannak az etikátlan kollegák, akik minden vizsgálat nélkül meghosszabbítják az általad alkalmatlannak vélt beteg jogosítványát.:-k

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Friday, March 6, 2009 5:17:38 PM
Dr Nagy Edit wrote:

Ismételten javaslom elolvasni a következő tanulmányt, akkor érthetőbb lesz.

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=35,34923&_dad=portal&_schema=PORTAL#osztonzo 

Aki már olvasta, ne vegye sértésnek.

Javaslom a receptírás ablakban a fogaskerék megnyitását és a legalsó pipát kivenni (talán az országos átlaghoz való viszonyítás a neve). Ekkor eltünnek a gyógyszer nevek előtt lévő nyilak. Ezek most zavaróak, mert a régi jogszabályi előírásoknak felelnek meg. A módosítás szerint a miniszter által közölt célértéket kell figyelni. Ezt az általános receptíró ablakban lehet megtalálni az alsó gögdítősáv jobbra húzásával. Célérték, status nevű mezőket kell keresni a fejlécben (nincs minden gyógyszernél kitöltve!), ajánlatos ezt a két mezőt előre hozni, hogy a választásnál látható legyen. Amikor egy új hatóanyagot rendelek egy betegnek meg kell nézni, hogy van-e célértéke és az hogyan viszonyul a kiadotthoz (alatta - lefelé mutató nyíl, felett - felfelé mutató nyíl). Nem célszerű mindíg a felette lévőt választani.

dr.Kovács József
dr.Kovács József
Friday, March 6, 2009 5:27:49 PM
Dr. Horváth Edit wrote:

Ha én jól értem az új renszert, akkor nemigen tud a program a gyógyszerválasztásnál javaslatot tenni, ugyanis az OEP most hatóanyagot figyel. Ha megnézed, akkor pl. az összes perindopril átlag feletti, a ramiprilek bizonyos hatáserősségei pedig preferáltakká váltak. Ugyanez a PPI-nél vagy a statinnál, bizonyos hatáserősségek preferáltak, mások meg átlag felettinek jelzettek.Azt sem értem, hogy a páros hatáserősségű glimepiridek miért zöldek, a páratlanok pedig pirosak.

Ennek oka szerintem a WHO által közölt DDD ill. DOT érték, melyet időnként módosítanak. A magyarországi értékelő rendszer erre épül. Amennyiben változnak ezek az értékek, más hatáserősségű gyógyszerek lesznek a célérték alatt. Például a statinoknál szerintem a napi 40mg lett a WHO DDD érték, így ez a számítás alapja, vagyis olcsóbb és így célérték alatti lesz a 30 db-os 40mg-os tabletta és drágább az ugyanennyi hatóanyagot tartalmazó 4 doboz 30 db-os 10 mg-os tabletta. De, mi van, ha a betegnek csak 10 mg-ra van szüksége ? (Törni kell a tablettát!). Bár súlyozni fogják a felírt hatóanyagot, vagyis beszámítják, hogy miből mennyi került felírásra, így egy kicsit korrigálható a kiszerelés miatti indokolatlan eltérés.

dr.Kovács József
Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Saturday, March 7, 2009 9:15:17 PM
Jano wrote:

BJ

Nálunk volt jó példa is, mikor a szakorvosi vélemény megvolt (általában neurológustól), hogy be kell vonnunk, és a beteg ezt elfogadta, a rendelőben átadta nekünk a jogosítványt. Ezt a beteg dokumentációjában rögzítettük, majd kísérő levél mellett én vittem be az önkormányzatra, mely a rendőrséget értesítette.

Viszont volt olyanunk, hogy epilepsziás, kettős állampolgárságú volt mentőorvos, kérésünkre megtagadta a jogosítvány átadását. Az okmányiroda felé jeleztük, hogy be kívánjuk vonni, akik értesítették a beteget és a rendőrséget. A beteg közölte, hogy kettős állampolgársága miatt az osztrák jogosítványt fogja használni, és kijelentkezett a praxisból.

dr.Kovács József
Sunday, March 8, 2009 9:33:59 AM
Snebb wrote:

Nálunk volt jó példa is, mikor a szakorvosi vélemény megvolt (általában neurológustól), hogy be kell vonnunk, és a beteg ezt elfogadta, a rendelőben átadta nekünk a jogosítványt. Ezt a beteg dokumentációjában rögzítettük, majd kísérő levél mellett én vittem be az önkormányzatra, mely a rendőrséget értesítette.

Viszont volt olyanunk, hogy epilepsziás, kettős állampolgárságú volt mentőorvos, kérésünkre megtagadta a jogosítvány átadását. Az okmányiroda felé jeleztük, hogy be kívánjuk vonni, akik értesítették a beteget és a rendőrséget. A beteg közölte, hogy kettős állampolgársága miatt az osztrák jogosítványt fogja használni, és kijelentkezett a praxisból.

Véleményem szerint az orvos nem vehet el semmilyen személyes okmányt, még akkor sem, ha a beteg ebbe beleegyezik, ugyanis nincs rá törvényi felhatalmazása.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, March 8, 2009 11:06:33 AM
dr.Kovács József wrote:

Snebb wrote:

Véleményem szerint az orvos nem vehet el semmilyen személyes okmányt, még akkor sem, ha a beteg ebbe beleegyezik, ugyanis nincs rá törvényi felhatalmazása.

Így igaz. Csak az okmányirodát, illetve ha van ilyen a soron kívüli alkalmasságot kérő ( többnyire Megyei ÁNTSZ - itt 8 napos időkorlát is meg van szabva ) kell értesíteni, az alkalm. viszg elvégzését és megállapítást tartalmazó szakvélemény megküldésével.

Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Sunday, March 8, 2009 3:01:35 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

dr.Kovács József wrote:

Snebb wrote:

Így igaz. Csak az okmányirodát, illetve ha van ilyen a soron kívüli alkalmasságot kérő ( többnyire Megyei ÁNTSZ - itt 8 napos időkorlát is meg van szabva ) kell értesíteni, az alkalm. viszg elvégzését és megállapítást tartalmazó szakvélemény megküldésével.

Köszönöm a válaszokat, jó ezekről beszélni, tudni!

misidoki
Monday, March 9, 2009 6:54:16 PM
👏 Időközben reagáltak dr. Nagy Edit és dr. Horváth Edit kérdéseire,igaz, kicsit késve, de azért rendben van.
dr.Kovács József
Tuesday, March 10, 2009 6:03:26 PM
Három kérésem, kérdésem lenne:

1.) Ígéretet kaptam az illesztett EKG felvételek meglétének infolapon történő jelölésére, megjelenítésére. Szerintem még nem történt meg. Ezzel kapcsolatban az is jó lenne, ha az illesztett EKG mentésekor a hozott leletekhez, az EKG-hoz beírna egy megjegyzést, miszerint van egy görbéje a betegnek illesztett berendezéssel.

2.) A gyógyszerek státusának (a miniszter által közölt célértékhez való viszonyának) változása miatt jó lenne, ha a terápiás lapon lévő gyógyszereknél is látható lenne legalább a status nyíl és ez a gyógyszer adatbázis cseréjekor frissülne. Ugyanis ez elég gyakran változni fog és ha a terápiás lapra került gyógyszer átcsúszik a célérték fölé, az így nehezen követhető.

3.) Jó lenne egy olyan fogaskerékkel beállítható lehetőség, miszerint a beteg kartonjának elővételekor megjelennének csak az adott beteg függőben lévő beutalásai, esetleg törlési lehetőséggel (a túl régiek miatt), így könnyebb lenne a kiadott beutalókat "fejben" tartani.

dr.Kovács József
Kharon
Wednesday, March 11, 2009 9:58:14 AM
Időközben más módosította hibaüzenet még mindig.

Ismét: 1 gépen használjuk az xDokit. 1 beteg van "elővéve". Az asszisztensem veszi fel az új beteget. Személyi adatok kitöltése uán OK-ra klikkelve jött elő ismét. OK-ra klikkelve, elvesztek az adatok, újra be kellett írni mindent.

Az ORSZI beutalónál is hasonló a helyzet.

Másnál is előfordul hasonló?

Bíró János

Kharon
Wednesday, March 11, 2009 10:13:08 AM
A személyi adatok kitöltése közben nem volt megnyitva egy napi ellátás is? (vagy bármilyen olyan ablak nyitva, ami jelentésbe megy és naplósorszám kell hozzá)

hosi
  • hosi
Wednesday, March 11, 2009 10:29:01 AM
Jano wrote:

Időközben más módosította hibaüzenet még mindig.

Ismét: 1 gépen használjuk az xDokit. 1 beteg van "elővéve". Az asszisztensem veszi fel az új beteget. Személyi adatok kitöltése uán OK-ra klikkelve jött elő ismét. OK-ra klikkelve, elvesztek az adatok, újra be kellett írni mindent.

Az ORSZI beutalónál is hasonló a helyzet.

Másnál is előfordul hasonló?

Bíró János

Mindkét helyen megtaláltuk az okát, a következő verzióban javítva lesz.

Hostyánszki László
Similar Topics
Users browsing this topic