Egészségügyi alkalmatlanság miatt el szeretném vetetni a jogosítványát. Létezik ehhez űrlap? V. csak egy levelet írjak az Okmányirodának? Ki hogyan csinálja. Köszönöm
BJ
Nálunk a következő a menete. Be kell rendelni a beteget egy soron kívüli első fokú alkalmassági vizsgálatra. Biztosan megülő indokkal alkalmatlannak nyilvánítani, esetleg szakorvosi véleményre támaszkodva (a betegnek joga van a másodfokú vizsgálathoz, ha ezzel nem ért egyet). Az alkalmassági vélemény egy példányát meg kell küldeni az okmányiroda szerint illetékes jegyzőnek, és kérni kell a jogosítvány bevonását. Ha a beteg a berendelésen nem jelenik meg, írni kell a rendőrségnek. Mindent le kell írni és dokumentálni. (Tapasztalatom szerint nagyon nehéz ügy). Példa: van egy betegem, aki magánvállalkozóként személyszállítást végez nagy autóbusszal (50 fő). Agyi infarctusa volt, az ideggyógyász szerint sem alkalmas autóbusz vezetésére (bár a B kategóriát meghagyta). Soron kívüli vizsgálatra rendeltem be, meg is jelent. Az okmányiroda annyit tett, hogy az összes eddigi kategóriát meghagyta a jogosítványában (B,C,D) csak az alkalmassági dátum után nem 101, hanem 102 szerepel, ami azt jelenti, hogy a 2. alkalmassági csoportban vezethet. Lefordítva, csoportos személyszállítást nem végezhet, ha egyedül vezeti a buszt, azt megteheti.](*,)
A gond csak az, hogy többször láttam utasokkal teli autóbuszt vezetni. A rendőrök nem tudják mit jelentenek a kódok a jogosítványokban (megkérdeztem tőlük).](*,) 😣 😣 😣
Aztán ott vannak az etikátlan kollegák, akik minden vizsgálat nélkül meghosszabbítják az általad alkalmatlannak vélt beteg jogosítványát.:-k