Ha a Név szerinti rendezést ismerné, azt kompromisszumos megoldásként el tudnám fogadni, bár szerintem az összesből választhatóság is hasznos lenne cserekor. Lehet, hogy más nem, de pl. én is általában tudom, mire cserélném, és akkor könnyebb lenne a csere. Bevallom őszintén a színezés, vagy nyilazás miatt még sosem cseréltem gyógyszert senkinél, viszont, ahogy Jano is írta, dózismódosításkor igen, és ilyenkor sokszor előfordul, hogy még az adagolás is maradhat, csak éppen egy nagyobb hatóanyagtartalmú készítményre. Erre sokkal hasznosabb lenne, mint az idióta szín- és nyíl- szabály követésére.
Egyéb javaslat:
1. Lehet, hogy már javítva lett, de nemrégiben a munkahely nevéhez még csak viszonylag rövidebb neveket lehetett beírni, hosszabb helyet kellene hagyni. (Ha ez már nem így van, akkor tárgytalan)
2. Tabulátorsorrendet rendezni kellene MINDEN lehetséges helyen, mert sokszor a billentyűzetes kezeléssel gyorsabb lenne az adatkitöltés, de így nem, mert felesleges ide-oda kattintgatások születnek.
3. Új beteg felvétele: Egyszerűsíteni kellene. Jelenleg én személy szerint bonyolultnak találom, hogy gyakorlatilag 3 helyen kell kitöltenem ezt-azt.
Felveszem a beteget: ekkor csak nagyon alapdolgok kerülnek be (név, cím, taj, tel.), ez még szinte az ambulánshoz is kevés, legalább az anyja neve kellene.
Ezután, ha praxisba bejelentkezne, akkor regisztráció, bejelentkezés, ott kiválasztom, hogy új/át, ekkor jönnek a részletesebb adatok. Ha ezzel kész vagyok, még mindig azt mutatja a TK-ra, hogy nincs, vagy lejárt, tehát jöhet egy új TK, + alapstatus.
EZ így szerintem elég macerás.
Javaslatom: Új beteg felvételekor 1 nagy ablak legyen, amin "fülezve" ugyan, de minden adat legyen meg (név, cím, szül idő, anyja neve, taj, tel, email, leányk. név, nem, munkahely, stb...tehát minden, ami eddig 3 részről jött. Pipálási lehetőség, hogy felvétel-e praxisba, ha igen, akkor azokat az adatokat is meg lehessen adni, hogy miért, hogyan (új/át), + az alapstatus fülei is ebben az ablakban legyenek. Ezt az ablakot leokézva egy teljesen korrekt TK születne 1 lépésben!! Ezek után a TK megújítása, meg a személyes adatlap megnyitásakor mindig ugyanaz az ablak nyílna meg és a szükséges átírásokat el lehetne végezni. Pl. a kartonszám mondjuk nem megváltoztatható formában. Aki amb.betegnél továbbra is csak azokat a minimális adatokat akarja megadni, szíve joga, hamarabb okézik, de meg van a lehetőség 1 lépésben egy teljes TK létrehozására.
4. Th. lap karbantartásánál, az nagyon jó, hogy meg lehet adni, hogy mely napszakban mennyit szedjen a beteg, melyből lista is nyomtatható, de még jobb lenne, ha ez a 3. fül a 2.-ba olvadhatna, tehát az egyes gyógyszerek adagolásának megadásánál lenne egy kicsi 4x2 cellás hely, ahol szerepelnének a R, D, E, É betűk ami mellé csak a számokat kellene írni. Mellé egy teljes hét pipálható négyzet, továbbá egy más orvos pipálható négyzet. Ez az esetek 98 %-át szerintem lefedné, azt a ritka alkalmat mikor egy gyógyszert csak x napokon kell szedni, azt akár kézzel rá lehet egészíteni, a kinyomtatott listára, vagy akár lehetne erre az a harmadik fül, hogy a bonyolultabb adagolást be lehessen írni, de akkor már az esetek 98 %-ában nem kellene minden egyes gyógyszernél 3 füles kitöltést ide oda lépegetést alkalmazni, Aztán az, hogy ki mit tölt ki, mindenkinek szíve joga.
5. Tervező formátumok:
A beutaló, labor, stb. formátumok tervezése a jelenlegi formában meglehetősen nehézkes, csak többszöri próbanyomtatással lehetséges. A formátumok tervezésénél fontos lenne, hogy a megadott papírméretnek megfelelő arányú ablakban szerkeszthessünk. jelenleg akármilyen papírméretre állítom a tervezőt, mindig egy négyzet alakú tervező ablakot kapok, amiben csak csúszkával lehet közlekedni. Így elég nehéz a tervezés. Ha legalább az ablak átméretezhető lenne, akkor a szélességre lehetne adaptálni, de jelenleg ezt sem lehet. A vényformátum tervezésénél elindult valami, valahogy így kellene látni minden formátum tervezését, azzal a módosítással, hogy nem gyakorlatilag a papírt, hanem minden egyes objektum mozgatását úgy kellene látnunk mint abban a tervező ablakban, egy a papír méretének megfelelő arányú, arányos ablakban.
Most ennyi jutott eszembe, és kérném a fórumozókat is, hogy szóljanak hozzá, egyetértenek-e, vagy van esetleg valamilyen módosító indítványuk. Az infomixtől azt kérném, nézzék át ezeket, és válaszolják meg, lehetségesek-e ezek a változtatások, annak függvényében persze, hogy mások is így gondolják.