Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Monday, June 8, 2009 11:11:30 AM
Kaprinai wrote:

Itt tennék fel még egy kérdést. tudom nem teljesen publikus, de mikor legutóbb beszéltünk, kértek egy újabb mentést, hogy a javítást tesztelni tudják és azt ígérték, jelentkeznek, mikor végeznék el a javítást. Én úgy érzem, türelmes ember vagyok (6. hónapja várjuk a javítást), de nem tudom meddig várjam a jelentkezést? Ismét nem lett teljesen jó a javítás?

A mentés - mint Dr. Kaprinai Norbert is említi - valóban megérkezett hozzánk (2009.05.22-én pénteken került fel az FTP-re, amit a következő hétfőn vettünk le), azonban azok a plusz információk, amelyeket orvostársától kértem e-mailben (sajnos telefonon többszöri kereséssel sem tudtam személyesen utolérni) még nem érkeztek meg hozzánk. Ez az információ azért hiányzik nekünk, mert ez alapján tudnánk valóban leellenőrizni, hogy az Önök által jelzett esetekben korrektül helyreállt-e a kapcsolat a személy és a hozzátartozó „szkennelt” kép között. Mint írtam privát üzenetben doktor úrnak, azokon a személyeken, akikre konkrétan emlékeztem, eredményesen futott le a javító, azonban szükségem lenne még 10-15-20 névre, akikről biztosan tudják, hogy hibás a visszanézés. Ezek alapján 20-30 teszteredmény után tudnám biztonsággal jónak mondani az eredményt, s felvenni Önökkel a kapcsolatot már a konkrét időpont-egyeztetésre. Természetesen amennyiben azt szeretnék, hogy további tesztelés nélkül futtassam le a Önöknél programot, azt is megtehetjük, kérem ezt jelezzék írásban (infomix@infomix.hu). Csupán a további problémák elkerülése miatt szerettem volna biztosra menni egy korrekt teszteléssel.

Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Monday, June 8, 2009 11:25:48 AM
Ezt én tökéletesen megértem és el is tudom fogadni, de ha nem tudja elérni váltótársam, akkor jelezze nekem, és megpróbálom megtudni tőle és megírom.
Varga Sándor
Monday, June 8, 2009 3:22:06 PM
drgallaranka wrote:

Olvasgatva a fórumot és a problémákat, egy nagyon fontos kérdésem van.

Mikor lesz biztonságosan működő vonalkódot nyomtatni képes, nagyobb hibáktól mentes verzió?

Ugyanis időt kell szánni arra, hogy fel legyen telepítve, sok körzetben új nyomtatóval, nyomtató formátum létre legyen hozva, ki legyen próbálva. Esetenként több nyomtatóval is.

Tesztverzió ugyebár nem biztonságos, benne van a változtatás, esetleg a nagy változtatás lehetősége is, megértem.

A tesztverzió az én olvasatomban ezt jelenti: az Infomix nem vállal érte felelősséget. Éles adatbázisra tesztverziót telepíteni nem célszerű, mindenki saját felelősségére teszi...

Dr. Gáll Aranka (őselőfizető)

Az utóbbi napok észrevételeihez:

A szoftvergyártók közül elsőként 2008 június végén az összes rendszerünkhöz elkészült az a verzió, amivel a vényekre az extra vonalkódot ki lehet nyomtatni (lásd Egészségbiztosítási Felügyelet: ebf.hu). Maga a vonalkód és a hozzá tartozó vény formátum azóta változott, természetesen ez is elkészült, az 1.27.2 frissítéssel került fel a portálunkra 2009. május 4-én, közel két hónappal az éles használat előtt. Ezzel beállítható a vonalkódos vény nyomtatása, majd a kéréseknek észrevételeknek megfelelően kikapcsolható, megvárva a július 1-i napot. Addig mindenki kipróbálhatja az általa használt nyomtatót. És ha jók az információink, egyenlőre csak az infomix programjai tudják a régi vényre is kinyomtatni az új vonalkódot (amelyek egyébként korlátlan ideig használhatóak!). Sajnos, a mátrix nyomtatók támogatása az új vényformátummal megszűnt, pedig mi is mátrix pártiak voltunk (vagyunk), hiszen fenntartási költségben és sebességben verhetetlenek. Azt hogy ki és miért döntött így nem tudjuk. Hiába vagyunk mi a legnagyobbak az ilyen jellegű döntésekbe semmilyen beleszólásunk nincs. Természetesen ahol van lehetőségünk és módunk szakmai véleményünk kifejtésére ott mindig meg is tesszük! (Így történt ez ebben az esetben is. Talán sokan emlékeznek az országjáró túránk alkalmából a személyes találkozásokra, ahol már akkor beszéltünk erről a problémakörről azoknak, akik személyes jelenlétükkel megtiszteltek).

A hétvégén problémát okozó, általunk teszt verziónak nevezett frissítés nem a vonalkód nyomtatásban, hanem a receptírás egy másik funkciójában jelent tesztet. A problémát az okozta, hogy ez a funkció, a vonalkód nyomtatással ellentétben NEM kikapcsolható! Valószínűleg ennek az információnak- illetve annak, hogy nem tudunk olyan verziót adni, amivel ez a funkció kipróbálható, majd kikapcsolható- a közlése történt meg úgy, hogy a vonal túlsó oldalán a doktornő férje kioktatónak érezte. Ha kollegánk szóbeli segítségnyújtásának minősége sértőnek tűnt, akkor ezúton is elnézést kérünk érte- kérem higgyék el nem szándékosan történt!

Amiért ez a funkció teszt, és amiért nem kikapcsolható:

Július 1-től a receptírásra használható programok, a szoftver minősítésről szóló rendelet értelmében, csak az összes szükséges adat megléte esetén engedhetik meg az adott készítmény felírását. Mivel ez, a rendszereinkben eddig általunk kötelezően használt elvünktől teljesen eltér - ugyanis mi eddig mindig mindenhol csak figyelmeztettünk, de soha semmilyen körülmények között nem tiltottunk : hivatkozva az orvos szabad döntési jogára - úgy gondoltuk az éles használat előtt azok számára, akik vállalják a próbát, lehetővé tesszük a használatot. Ezzel ők is, mi is tapasztalatokat gyűjtünk, megkönnyítve a közel 6000 orvos számára az egyszerre történő igencsak szigorú, és az OEP által a jövőben ellenőrzendő, az eddigi gyakorlattól teljesen eltérő változás bevezetését ( Itt jegyezzük meg, hogy mint minden esetben a jogszabály értelmezése itt sem egységes. Még a mai napon is egyeztetünk az OEP és Minisztériumi – mellesleg egymástól eltérő - jogszabályi értelmezései között). Természetesen, akik nem szeretnék a napi munkájuk közben az új funkciókat használni, azok számára nem kötelező a frissítés.

Ugyanakkor nem minden zökkenőmentes és egyszerű. A telefonközpontunk, mint ahogy azt egy másik topicban már jeleztük, hibásan működik (a telefontársaság „korszerűsítés” során néhány vonalat elvágott a házban, ami zavart okozott a mi telefonközpontunknál), ezért jelenleg csak 3 bejövő vonalat tudunk fogadni egy időben. A központ folyamatos szervizelése zajlik, de ezt viszont csak munkaidőn kívül tudjuk végeztetni, hogy legalább az a 3 vonalon munkaidőben elérhetőek legyünk! Arra biztatnánk Önöket, hogy hívják vidéki kirendeltségeinket és területi képviseleteinket, akik megpróbálják pótolni a kiesett 4 telefonvonalunkat!

A letöltést választó felhasználók számában elértük azt a szintet, amikor kinőttük az eddig használt szervert és letöltési módszert. Az emiatt várakozó felhasználóink szintén telefonon próbáltak minket elérni. Ezzel természetesen elértük azt az állapotot, amikor már „művészet” az irodát telefonon elérni. Mind a telefon központ javítás, mind a letöltések módosítása folyamatban. Reméljük pár napon belül normalizálódik az állapot- addig is megértő türelmüket kérjük,

És a végére még egy információ. Kérdésként, észrevételként merült fel, szeretnénk idejében jelezni a várható problémát. A vényre nyomtatott extra vonalkód csak a felírt mennyiséget tartalmazza, a kiszerelést nem. Ha az orvos az adott készítményt megbontva pl. egy tíz ampullát tartalmazó doboz helyett 4 ampullát ír fel, az a vonalkódot leolvasva 4 db felírását jelenti. A patika ezt a készítményhez rendelt kiszerelés miatt 4 dobozként fogja leolvasni.

Természetesen továbbra is várjuk az észrevételek, kritikákat, hiszen ez is javítja a minőséget.


Varga Sándor
dr.Kovács József
Monday, June 8, 2009 10:41:56 PM
vargas wrote:

És a végére még egy információ. Kérdésként, észrevételként merült fel, szeretnénk idejében jelezni a várható problémát. A vényre nyomtatott extra vonalkód csak a felírt mennyiséget tartalmazza, a kiszerelést nem. Ha az orvos az adott készítményt megbontva pl. egy tíz ampullát tartalmazó doboz helyett 4 ampullát ír fel, az a vonalkódot leolvasva 4 db felírását jelenti. A patika ezt a készítményhez rendelt kiszerelés miatt 4 dobozként fogja leolvasni.

Kérdés: a patika a vonalkód alapján adja ki a gyógyszert vagy a recepten lévő szöveg alapján ? Ugyanis nem mindegy, hogy a felírt 3 ampulla insulin helyett, a vonalkód alapján 3 dobozzal kap a beteg.


dr.Kovács József
dr.Kovács József
Monday, June 8, 2009 11:06:33 PM
hosi wrote:

Ezt a jelenséget nekünk is sikerült előidézni. A tintasugaras nyomtatók picivel vastagabb betűket nyomtatnak ezért egész egyszerűen kilóg az előre beállított méretből. Megnöveltük és a következő verzióváltással fel is kerül a portálra. Ebben benne lesz Kaprinai dr. észrevétele alapján a vonalkódfeljebb helyezése is.

A program egyéb fejlesztéseinek tesztje folyik, ha ez kész akkor tesszük fel az 1.27.4-et.

Feltettem az 1.27.5-t, az új vényen most minden karakter látható, bár a TAJ szám nagyon közel esik a BNO kódhoz. Szerintem jó lenne egy kicsit balra vinni a TAJ számot.


dr.Kovács József
Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Tuesday, June 9, 2009 10:45:36 AM
kaprinai wrote:

Más: Be lehet állítani a gondozásnál a BNO tartományokat, hogy automatice vegye gondozásba. Csak akkor veszi gondozásba automatikusan, ha 1-es krónikus kóddal van kódolva. Ha 3-as GONDOZÁS kóddal akkor nem, és ha mellette van 1-es azokat sem. Így a napi tevékenységben át kell írni 1-re, hogy felvegye őket. KÉrem, hogy a 3-as gondozás kóddal megjelölt BNO-kat is vegye automatice gondozásba (ill. kérdezzen rá), hiszen az a gondozás kódja.

Erre kaphatnék választ? Köszönöm.

Varga Sándor
Tuesday, June 9, 2009 10:57:41 AM
kaprinai wrote:

kaprinai wrote:

Más: Be lehet állítani a gondozásnál a BNO tartományokat, hogy automatice vegye gondozásba. Csak akkor veszi gondozásba automatikusan, ha 1-es krónikus kóddal van kódolva. Ha 3-as GONDOZÁS kóddal akkor nem, és ha mellette van 1-es azokat sem. Így a napi tevékenységben át kell írni 1-re, hogy felvegye őket. KÉrem, hogy a 3-as gondozás kóddal megjelölt BNO-kat is vegye automatice gondozásba (ill. kérdezzen rá), hiszen az a gondozás kódja.

Erre kaphatnék választ? Köszönöm.

A gondozásba vétel automatizmusa független attól, hogy a BNO-hoz az ellátáskor milyen ellátás oka van rögzítve. Kaphatunk valamilyen konkrét példát? pl. tartomány I10H0 - I2000, beírt kód I1500.


Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Tuesday, June 9, 2009 11:45:16 AM
vargas wrote:

kaprinai wrote:

kaprinai wrote:

Más: Be lehet állítani a gondozásnál a BNO tartományokat, hogy automatice vegye gondozásba. Csak akkor veszi gondozásba automatikusan, ha 1-es krónikus kóddal van kódolva. Ha 3-as GONDOZÁS kóddal akkor nem, és ha mellette van 1-es azokat sem. Így a napi tevékenységben át kell írni 1-re, hogy felvegye őket. KÉrem, hogy a 3-as gondozás kóddal megjelölt BNO-kat is vegye automatice gondozásba (ill. kérdezzen rá), hiszen az a gondozás kódja.

Erre kaphatnék választ? Köszönöm.

A gondozásba vétel automatizmusa független attól, hogy a BNO-hoz az ellátáskor milyen ellátás oka van rögzítve. Kaphatunk valamilyen konkrét példát? pl. tartomány I10H0 - I2000, beírt kód I1500.

Csak megerősíteni tudom. Nálam független az ellátás okától az automatikus gondozásba vétel.

Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Tuesday, June 9, 2009 12:11:31 PM
Nálam nem független, ha mondjuk be van állítva egy tartomány I1000-től I6000-ig és napi BNO I259 3-as ellátási kóddal és pl I10H0 1-es kóddal, akkor csak akkor veszi fel gondozásba, ha a napi BNO-nál a 3-as ellátási kódot átírom 1-sre. Ez minden betegemnél így megy és elég fárasztó, mindig átnézegetni az ellátási kódokat.
Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Tuesday, June 9, 2009 12:38:46 PM
kaprinai wrote:

Nálam nem független, ha mondjuk be van állítva egy tartomány I1000-től I6000-ig és napi BNO I259 3-as ellátási kóddal és pl I10H0 1-es kóddal, akkor csak akkor veszi fel gondozásba, ha a napi BNO-nál a 3-as ellátási kódot átírom 1-sre. Ez minden betegemnél így megy és elég fárasztó, mindig átnézegetni az ellátási kódokat.

Nálam a leírt példa is működik! Kérem, küldjön egy mentést. Elképzelhető, hogy valami más beállítás miatt nem működik megfelelően. Így le tudom ellenőrizni.

Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Tuesday, June 9, 2009 2:14:03 PM
Rendben, várom a választ. Papp Károly kollégájánál van egy max 2 hetes mentés, akkor is ugyanez volt a helyzet. Ha nem haragszik, nem küldenék újat, mert elég sok idő feltölteni a teljes mentést.
jsozer
Tuesday, June 9, 2009 4:16:44 PM
Kérdés: miért van a visualix gyökérkönyvtárban beszkennelt tiff fájl ?.. törölhető -e..?
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Tuesday, June 9, 2009 4:19:56 PM
jsozer wrote:

Kérdés: miért van a visualix gyökérkönyvtárban beszkennelt tiff fájl ?.. törölhető -e..?

Igen törölhető, nem ott a helye. Elképzelhető, hogy egy hibaüzenet után a rendszer nem takarította el maga után


Hostyánszki László
Bakos J
  • Bakos J
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Tuesday, June 9, 2009 7:24:00 PM
T. Infomix!

Látom, hogy izzanak az indulatok és a problémák az új recepttel kapcsolatban, meg is értem, hogy ez az elsődleges feladat most. Csak annyit kérnék, hogy a 2009.05.26.-i észrevételemet ebben a témában nyugtázzák, hogy olvasták-e, érthető volt-e a kérdés, és lesz-e ez ügyben előrelépés.

Újabb felvetésem, ami szintén nem égetően sürgős, a pácienslistában ahol a betegek neve taj száma lakcíme van felsorolva, ki lehessen tenni (ha elég széles a monitor) a telefonszámot, így ha csak egy telefonszámot keresek, nem kell belépnem az info lapra (pláne nem lépek be, ha nincs is felvéve telefonszám, és ezt már a pácienslistából látom!).

Más: a program hátterében, ha nincs megnyitva info lap, vagy pácienslista, (tehát aktuálisan nincs bennt beteg) a program kérje le pl ennek a blognak a legfrissebb hozzászólásait, vagy az infomix legfrissebb híreit a honlapról.

Nem titok ezeket az újításokat a konkurens programról lestem le, ügyelet alatt, de rendkívül praktikusnak találtam.

Köszönettel: Dr Bakos

Varga Sándor
Wednesday, June 10, 2009 10:46:43 AM
Bakos J wrote:

T. Infomix!

A következő problémában kérem a hibajavítást: Nagyon jó, hogy mentőpapírnál (illetve más űrlapnál is) lehet "másol" funkcióval áttőlteni a korábbi adatokból, de jó lenne, ha mindezt az aktuális napi dátummal tenné a program és nem venné át a régebbi papír dátumát is.

Ugyanezen menüpontban merül fel az is, hogy jó lenne, ha a korábbi mentőpapíroknak nem csak a dátumát sorolná fel a program, hanem azt is, hogy hová küldtem egykor a beteget, mert akkor tudnám, hogy melyik ürlapból kell "másol" funkcióval feltölteni a készülő papírt. Nem tudom világosan fogalmaztam-e, tehát ha a beteg már járt mentővel 5 különböző szakvizsgálaton és az egyik helyre vissza kell küldenem, akkor nem kellene mind az 5 régi mentőpapírt megnyitni, hogy lássam melyikből tudok másolni.

Köszönettel: Dr Bakos János

Az űrlapokon a dátumok informtikailag ugyan olyan adatok, mint bármi más. A másol gombbal létrehozott új űrlap pont a másolás funkciója miatt vesz át minden adatot, köztük a dátumokat is a másoltról.

A másik kérés sem egyszerű, hiszen minden űrlapon más-más adat található, amit az egyikről meg kellene jeleníteni, az valószínűleg a másikon nincs.

Mindezeket csak azért írtam le, mert az ötletek jók, csak komolyabb fejlesztést igényelnek. Megnézzük, hogyan lehet megoldani, amint tudjuk a választ jelentkezünk.


Varga Sándor
Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Wednesday, June 10, 2009 12:28:49 PM
vargas wrote:

A másol gombbal létrehozott új űrlap pont a másolás funkciója miatt vesz át minden adatot, köztük a dátumokat is a másoltról.

A beutalóknál is van egy olyan gomb ami a korábbi adatokkal tölti fel ,de aznapi dátummal, naplószámmal. Szerintem ilyenre gondol a mentőpapírnál is. Megjegyzem sajnos nálam nem működik tökéletesen, mert a beutalás helyéhez csak a szakrendelés típusát emeli át ( UH, rtg, reumatologia, stb...), a pontos helyet nem (ZESZ, stb..)

vargas wrote:

A másik kérés sem egyszerű, hiszen minden űrlapon más-más adat található, amit az egyikről meg kellene jeleníteni, az valószínűleg a másikon nincs.

Mindezeket csak azért írtam le, mert az ötletek jók, csak komolyabb fejlesztést igényelnek. Megnézzük, hogyan lehet megoldani, amint tudjuk a választ jelentkezünk.

Csak annyi lenne, hogy a dátum mellett a beutalás helye is látszana az előző mentőpapírok lenyíló listájában, ha jól értem a kérdező/kérőt.

Varga Sándor
Wednesday, June 10, 2009 12:39:15 PM
kaprinai wrote:

A beutalóknál is van egy olyan gomb ami a korábbi adatokkal tölti fel ,de aznapi dátummal, naplószámmal. Szerintem ilyenre gondol a mentőpapírnál is. Megjegyzem sajnos nálam nem működik tökéletesen, mert a beutalás helyéhez csak a szakrendelés típusát emeli át ( UH, rtg, reumatologia, stb...), a pontos helyet nem (ZESZ, stb..)

Csak annyi lenne, hogy a dátum mellett a beutalás helye is látszana az előző mentőpapírok lenyíló listájában, ha jól értem a kérdező/kérőt.

Sajnos van különbség a két eset között. A beutalóknál minden esetben ugyan azok az adatok szerepelnek minden beutaló ablakon, míg az adatlapok esetén ez minden űrlapnál más és más. Ezért említettem, hogy nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.


Varga Sándor
Kharon
  • Kharon
  • Vendég Topic Starter
Wednesday, June 10, 2009 1:07:06 PM
Értem (illetve nem teljesen, mert a beutalóknál teljesen különböző szövegek lehetnek az egyes felhazsnálüknál, sőt ugyanannál az embernél is más-más alkalommal, nem beszélve az egyénileg szerkesztett beutalóformátumokról).

MIndegy, végülis én csak azt hittem félreértés volt. Köszönöm a választ.

Bakos J
  • Bakos J
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Wednesday, June 10, 2009 9:19:36 PM
Köszönöm a választ.