Tanácsot kérek a következő probléma megoldására:
Szinte minden betegnek sikerült rendbe tennem a "therápiás lapját", tehát a szokásos gyógyszerek szerepelnek csak rajta. Az asszisztensnőim erről írhatnak gyógyszert a páciensnek nélkülem. Több esetben az idős beteg csak a szomszédját küldi el a kinyomtatott therápiás lapjával és íratja a gyógyszereit. Mindenkinek 3 hónapra írjuk a gyógyszereket, így elképzelhető és elő is fordult, hogy a beteget mivel csak a szomszéd íratja a gyógyszereit 7-8 hónapja nem láttam. A "jelző adat"-rovatban ugyan rögzítik az asszisztensek, hogy nem jelent meg azonban én szeretném ha a program automatikusan figyelmeztetne ha már két alkalomnál ( 6 hónap) régebben nem volt orvosi vizit.
Nem akarok akadékoskodni és tudom, hogy ez nem elsősorban orvosszakmai fórum, de ebből így baj lesz. A hatályos rendeletek szerint csak orvos rendelhet gyógyszert és ehhez orvos-beteg találkozásnak kell kapcsolódnia, amit igazolni kell (aláírás). Indokolt esetben (pl. jól beállított, krónikus betegség) ez max. három hónap lehet és nem több.
Én ilyen célra (is) a Postitot használom. Karbantartásban beállítható a "Látni akarom" (stb amit akarsz ) szöveg, j egérrel beemelhető , automatikusan beírja a bejegyzés ( utolsó ) dátumát és automatikusan felugrik (ha beállítom így ) a beteg elővételekor.Ha meg a beírás teljesült , törölöm, vagy kiürítem.
A három hónapos program általi felírás-kiszámolásos ötlet jónak tűnik, de biztos, hogy megint program lassulást hoz, hisz a háttérbe el kell végezze a program a plusz számításokat, eleve feltétele az egységes dózis megadási mód ( jelenleg már adott csak alkalmazni kell), s ha ezt eddig nem használtad az egész Th. lapot át kell javítani az egységes dozírozásra.
Jelen szabályozás szerint a rendelet feltételeinek megléte szerint ( és ezeket a vény felírásakor a dokumentációban rögzíteni kell !) akár 3 ,de akár 1 évre is felírható gyógyszer, de ehhez valóban minimum egy orvos beteg találkozásra ( rögzítésére) van szükség .Ezzel együtt is valós felvetés hogy vannak olyan betegek akik valóban akár 6 hónapon túl jelennek csak meg ( bár krónikus betegek és folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állanak ) és családtagjaikkal , szomszéddal íratják fel gyógyszereiket.Én ilyenkor csak egy havival látom el , megkérem , hogy tegye tiszteletét a rendelésen (nem szólók a fekvő esetről ) és ezt rögzítem a fentiek szerint a Postitba is. Az persze megint más kérdés, hogy nem mindig jön össze ez a találkozás !
"....orvos-beteg találkozásnak kell kapcsolódnia, amit igazolni kell (aláírás)." - minden orvos beteg találkozás "aláírásos" rögzítés előírásáról én nem tudok, de tény hogy 3 havi felíráskor én is aláíratok ennek tényéről a beteggel egy Nyilatkozatot ( ez tartalmazza a tájékoztatási , olcsóbb készítmény , ragaszkodik eddigi készítményéhez szöveget is ).Az meg megint más kérdés, hogy lassan azt is alá kell íratni, hogy átvette az 5 receptet, a kGY igazolást, és még sorolhatnám mi mást.
Edited by user
Sunday, February 21, 2010 10:52:34 AM
|
Reason: Not specified