Vihar előtti csend? 🙂 Feltűnően nagy némaságba burkolóztak az Infomix Dolgozók, csak nem a verzióváltás javítása készül ekkora lendülettel? :)
Huncut vagy ! ( Ön huncut !)
Lehet, hogy csak dolgoznak !
Nem Ön, de huncutnak huncut. 😉 Most viszont tényleg én is csak arra akartam célozni, hogy feltehetően ennyire lefoglalja őket a munka. :)
Vihar előtti csend? 🙂 Feltűnően nagy némaságba burkolóztak az Infomix Dolgozók, csak nem a verzióváltás javítása készül ekkora lendülettel? :)
Az is készül természetesen, de közben a hétvégi hozzászólások alapján újra ellenőrizzük a működést.
A tegnap feltett kérdéseket próbálom megérteni, illetve megkeresni a már most működő részekre a válaszokat.
Nem is sürgetésnek írtam, csak mint tényt közöltem, aztán következtettem. 🙂 Az észrevételeim pedig nem sürgősek, épp ezért nem az adott verzióba írtam mint észrevételt, hanem ide.
A betegek nagyon ritkán tartják észben, hogy mikor jár le szakorvosi javaslatuk vagy közgyógyuk. Mi mostanában igyekszünk erre odafigyelni, s tájékoztatni őket előtte 1-2 hónappal. A gond akkor van, ha mi sem vesszük észre, mert nagy a hajtás, vagy ha a beteg az adott készítményt esetleg 3 hónapig sem íratta, vagy előzőleg el volt látva 3 hónapra, s akkor még nem mutatja sárga sávval a program, hogy hamarosan lejár a javaslat. Nincs rá mód, hogy legyen a programban egy olyan funkció, amelynek tetszőleges ki/bekapcsolásával és adott időtartam beállításával elérjük azt, hogy a program külön is figyelmeztessen ha a páciensnél járunk mondjuk egy felugró ablakban? Vagy valami, amivel listázni lehetne a hamarosan lejáratos javaslatokat, közgyógyokat? Ha van már ilyen, bocsi, én még nem találkoztam vele, csak olyannal (ha jól emlékszem), amikor külön kigyűjti a közgyógyosakat, s onnan ki lehet mazsolázni. Mert a betegek hajlamosak orrolni ránk, hogy mi nem figyelmeztettük őket.
Jelenleg a therápiás lappal rendelkezők listában lehet a lejáró szakorvosi javaslatokat listáztatni, itt megadható, hogy hány hónapon belül lejárókat listázza a program.
Gyógyszer választásnál a megjelenő sok oszlopnál (th lap szerinti válogatás) van egy szakorvosi javaslat vége dátum is. Azt kell valahogy elérni, hogy az összes oszlop közül ez is elférjen a képernyőn, látható legyen. Nem tudom, hogy a jelenleg használt piros-sárga (lejárt-3 hónapon belül lejár) színezés mellett valamilyen plusz információ tényleg ad-e segítséget? pl. az ellátva dátum a felírt mennyiséggel több, mint a szakorvosi javaslat érvényessége, akkor üzenet?
Most nem visual x doki-s gépnél vagyok, nem tudom megnézni. Mi az előzmények szerint nyomtatunk, ott is kiírja a lejárati dátum végét. A bajom inkább azzal van, hogy amíg nem esik 1 hónapon belülire a javaslat lejárta, addig nem emeli ki semmilyen színnel, az 1 hónappal előtti figyelmeztetést meg azért tartom kevésnek, mert a betegek nagy részére igaz az, hogy nem íratja havi rendszerességgel a gyógyszereit, tehát mivel csak 1 hónappal előtte kezd figyelmeztetni a sárga kiemeléssel, van hogy mire a beteg jön, már eleve túlléptük, mert amikor íratta, még nem jelzett, mire legközelebb jött, addigra meg már túl voltunk rajta. Amikor meg az ember siet, ha nincs színnel kiemelve, sokszor elkerüli a figyelmét, hogy nézegesse egyesével a javaslatok lejárati idejét. Ezért gondoltam arra, hogy beállíthatóvá lehetne tenni egy korábbi figyelmeztetést is, mondjuk egy felugró ablak formájában. Tehát hogy beállítható legyen az is, hogy akarja-e valaki ezt a funkciót, s ha igen, akkor esetleg a lejárati idő előtti figyelmeztetés ideje is módosítható legyen, hab a tortán, ha még a rendszeressége is variálható lenne. Mondjuk lejárati idő előtt 3 hónappal már figyelmeztessen egy felugró ablak, s ismételje meg ezt havi rendszerességgel. De csak ha valaki szeretné ezt használni. Jó lenne, ha akkor is megtenné ezt, ha nem épp azt a gyógyszert készülünk írni, hanem csak valamiért belépünk a páciensbe. Ettől még maradhatna a sárga sávos kijelölés is.
A másik, hogy jó lenne, ha lehetne a programban adott páciens esetén adott gyógyszerre vagy egyszerre több gyógyszerre rákeresni. Mondjuk megadni egy időintervallumot, ami példának okért legyen most 200 nap. Tehát én arra vagyok kíváncsi, hogy az elmúlt 200 napban mennyi xy gyógyszert írtunk neki, ez pedig valójában adott dózissal hány napra elég. Ez azért érdekes, mert gyakran jönnek hozzánk a betegek, hogy magas a vérnyomás, nem jó a gyógyszer. Majd papírra kilistázzuk manuálisan úgymond a gyógyszerírást, s kiderül, hogy csak 3 havonta íratja a havi adagot, s a legutóbbinak is már 1 hónapja el kellett volna fogynia, de a kérdésre, miszerint szedi-e rendszeresen, első körben állítja, hogy igen, amíg nem szembesítjük a tényekkel. Vagy pl. lehetne ebben olyan is, hogy adott idő alatt a felírt gyógyszermennyiség napi hány tabletta fogyasztását engedi feltételezni. A fájdalomcsillapítókra ugyanis sok páciens rá van állva, s van aki ha tehetné, Algopyint vagy Fortedolt és társaikat hetente íratná ha lehetne. Ha gyanús a dolog, akkor utánanézünk, de volt már olyan, hogy akkor szembesültünk vele, hogy többször írtuk, mint ahogy szerettük volna. Mert oké, látom az utolsó felírást, de azt gondolom, na jó, most az egyszer. Csak közben elfelejtem, hogy már előtte sok "most az egyszer" eset volt az illetővel. Vagy íratott 2 hete Algopyrint, most meg Algozone-t kér. Ki emlékszik már arra, hogy 2 hete írtunk neki Algopyrint? De a programban sem látjuk, mert most ha kezdem neki írni az Algozone-t, ott nem mutatja, hogy 2 hete írtunk neki Algopyrint, pedig a hatóanyag megegyezik, szóval elvileg nem lehetne írnom neki.
Az ötlet jó, de pont most változott az adagolás és annak számolása. Ha jól értem, akkor itt olyan "módszer" kellene, amivel készítményenként az összesíthető, hogy a kiválaszott időszakban felírt készítmény a megadott adagolással mennyi időre elég.
Igen. Lehetne ezt többféleképpen is. Akár az, hogy mondjuk a megadott 200 napból a felírt mennyiség hány napra elég. De pont a fájdalomcsillapítók miatt pl. lehetne egy olyan funkciója is ennek a résznek, amely úgy számol, hogy mondjuk átlagol az adott időszakban, hogy egy napra hány tabletta jut pl a felírt rendszeresség alapján, vagy ami még jobb, hogy az adott készítményt szintén átlagolva az adott időszakban kiírja, hogy durván hány naponta írtuk neki. Havi rendszerességgel vagy 20 naponta, ilyesmi. Már csak azért, mert a fájdalomcsillapítóknál nem egyértelmű az adagolás, mert ráírunk mondjuk 3x1-et, de azt csak pár napra gondoltuk, a program ezt viszont nem tudhatja. Nem tudom, érthető voltam-e. Lehetne ebbe beleépíteni olyat is, hogy lehessen adott időszakot tetszőlegesen választani, vagy 1 kattintással mondjuk csak az utóbbi 3 havit vagy 6 havit kérni, így gyorsabb lenne.
Még egy dolog az eszembe jutott. Leletek. Igen gyakran kell utánanéznünk a felhozott leleteknek. Van olyan beteg (nem is egy), aki éves szinten 30-40 leletet is "összegyűjt". A Lekérdezés résznél nekem karcsúak a listázási módok. Nem tetszik ez a pipás rendszer, lassú ugyanis. Sokszor az utolsó 5-ben ugyanis nincs benne az összes lelet, amire szükségem lenne, és akkor vagy egyesével kezdhetek pipálgatni és úgy lekérni, vagy egy gombnyomással kipipáltam az összeset és úgy kérem le, ami teljesen fölösleges. Na meg van még a külön szakellátás szerinti is, nekem az sem az igazi. Nem lehetne, hogy mondjuk idővonal-szerű rendszerben legyen? Ne kelljen pipálgatni, hanem felsorolja azokat az éveket (ott, ahol most pipálgatni kell), amelyekben van lelet, s csak szimplán az évre kattintva már ki is listázza a leleteket. De ez a külön pipálgatás, ez nyűgös. Persze rá lehetne építeni az összes többit is, gyógyszerírást, napi ellátást, akármit erre a rendszerre, csak én a leletek keresésére használom a leggyakrabban, ezért jutott eszembe.
Megjegyzem, semmi sem követel eget rengető gyorsaságot, ezek most viszonylag jelentéktelen dolgok a márciusi változásokkal szemben. Csak most eszembe jutottak, gondoltam, el lehetne tenni őket mint megvalósítandó dolgokat (amennyiben van rá lehetőség, s hasznosnak tűnnek), aztán ha már itt a mostani helyzetben minden stabilan működik, akkor le lehetne porolni és megvalósítani.
Edited by user
Monday, March 5, 2012 4:41:11 PM
|
Reason: Not specified