A Synlab / Centrumlab mától titkosított zip fájlban küldi laborleleteket.
Javasoltam nekik, hogy ellenőrizzék le az email címeket, majd küldjék az emailt titkosítva. Azt modnták megbeszélik az informatikussal, de gondolom nem lesz belőle semmi.
Lehet ezzel tenni valami, hogy ne egyenként kelljen kicsomagolgatni / jelszavazni / beírogatni?
Ez ilyen beteg és laborforgalom mellett kivihetetlen. :(
Nem tudom, hogyan kezeled a gépeden ezeket a Lelet.zip fájlokat, amit csatolva küld a labor emailben, de megpróbálnék segíteni, addig is, amíg nem lesz jobb megoldás.
Azt kell megérteni, hogy a jelszó nem az egyes leletek megnyitásához kell, hanem a csomagolt zip megnyitásához. Tehát azt tudod tenni, hogy az emailből elmented valahová a Lelet.zip fájlt a gépre. Majd belépsz oda, és kicsomagolod a zip-et. Ekkor csak egyszer kéri a jelszót. Utána a kicsomagolt pdf fájlok egyesével megnyithatóak lesznek, nem fog többször jelszót kérni. Ellenkező esetben, ha rögtön a pdf fájlokat nyitogatod meg, előzetes kicsomagolás nélkül, akkor valóban minden egyes lelethez jelszót fog kérni a gép.
Ez ugye azért nagyon rossz, mert már semmi nem utal a fájl nevében arra, hogy melyik betegről van szó, 10-et megnyithatunk egyesével jelszavazva, mire megtaláljuk, ami kell, és ugyanezt minden betegnél újra-újra. Nagyon átgondolt (és orvosokat letojó) intézkedés volt ez a labor részéről, de nem vártam tőlük mást. Az előzetes kicsomagolással viszont mégis beljebb vagyunk valamennyire.
A zip kicsomagolása Windows Intézővel: rákattintasz az előzőleg lementett Lelet.zip-re, kinyitod, de nem nyitod meg a pdf-eket. Felnézel, az ablak belső menüsorában lesz egy olyasmi írás, hogy "összes kibontása". Erre kattints ott fönt, egyszer add meg a jelszót, kész vagy. Sajnos így is jöhet napi 4-5 ilyen Lelet.zip, ez akkor is sok jelszó gépelés.
Ha nem Windows Intézőt használsz, hanem más fájlkezelőt, például Total Commandert, akkor már vagy annyira profi, hogy ki tudod csomagolni azzal. [mosoly]
Ennél is van tovább. Készítettem a lányoknak a gépükre egy egysoros parancsfájlt, amire kettőt kattintva kicsomagolja nekik az előzőleg 'kézzel' lementett Lelet.zip-et, mindig a napi dátum nevű mappába, és jelszót sem kér tőlük. Így valamivel könnyebb, gyorsabb kicsomagolni és válogatni a jelzetlen pdf fájlok között.
A fő baj továbbra is az, hogy az egyes leletek fájlneve nem utal a páciensre sehogy se. Eddig az email tárgyában és a fájl nevében legalább a név szerepelt, ami falu esetében még így is gond volt a sok névegyezés miatt, de legalább valami volt. Most ez sincs. [duhos]
Ez így nem maradhat, ebben kérjük a segítséget. [felnez]