dr.oremus
Thursday, July 2, 2009 11:04:56 AM
Két napja próbálom letölteni az uj verziot sikertelenül.Ma kiírta, hogy Webszolgáltatás hiba. Mit tegyek?
Papp Attila
Thursday, July 2, 2009 11:34:29 AM
Elnézést kérünk minden felhasználónktól, de az utóbbi napokban iszonyatos mértékben leterhelődtek a szervereink a letöltések miatt.

Sikertelen letöltés esetén újra kell próbálni kb. 15-20 perc múlva.

Papp Attila

Szoftverfejlesztő

dr.mile.gyula@gmail.com
Thursday, July 2, 2009 12:31:40 PM
dr.Kovács József wrote:

Bakos J wrote:

T. infomix!

Mai napon kaptam az OEP-től egy e-mail-t, amiben felvázolták a jövőben bevezetésre kerülő "háziorvosi indikátorok" listáját. Röviden ez azt jelenti, hogy a tételes betegforgalmi jelentés alapján különböző szorzószámokat generálnak, ami alapján az egyes körzeteket (a benne dolgozó orvos munkáját) egymáshoz hasonlítják. Később - lebegtetik meg - ez majd a finanszírozásra is hatással van. Tisztelettel: BJ

Az idézett levélben hivatkoznak a B-300-as jelentés módosított rekordképére, amelyen a beadott védőoltásokat jelenthetjük. Tud erről valaki valamit ?

http://www.webdoki.hu/kepek/2009_06/HO_indikatorlisata0617.pdf 

jsozer
Thursday, July 2, 2009 4:21:32 PM
Hogy lehetséges az , hogy a szomszéd kolléga mátrix-al nyomtat. gyorsan. iGAZ NEM vISUALIX-T HASZNÁL. Eddig mindig csak azt olvastuk, hogy a matrix nyomtatók nem alklmasak vonalkód nyomtatásra , ök pedig a vonalkódot is zzal nyomtatják,.
Adrienn
Thursday, July 2, 2009 5:12:06 PM
Jsozer!

A nagybátyámék is azzal nyomtatnak azon egyszerű oknál fogva, hogy nekik még nincs új típusú vényük, s a lézert nem akarják tönkretenni a régivel. Magam próbáltam ki. 9 tűs régi Epson LX 300-as. Képes nyomtatni a vonalkódot és nem volt lassú sem. De hogy a patikákban nem fogják tudni leolvasni, az biztos, ezt még szabad szemmel is látni. De egyrészt semmi sem írja elő, hogy olvasható vonalkódot kell nyomtatni, másrészt az elején nem hiszem, hogy bármilyen szankcióra lehetne számítani még.

Kharon
Thursday, July 2, 2009 5:21:59 PM
Adrienn wrote:

Jsozer!

A nagybátyámék is azzal nyomtatnak azon egyszerű oknál fogva, hogy nekik még nincs új típusú vényük, s a lézert nem akarják tönkretenni a régivel. Magam próbáltam ki. 9 tűs régi Epson LX 300-as. Képes nyomtatni a vonalkódot és nem volt lassú sem. De hogy a patikákban nem fogják tudni leolvasni, az biztos, ezt még szabad szemmel is látni. De egyrészt semmi sem írja elő, hogy olvasható vonalkódot kell nyomtatni, másrészt az elején nem hiszem, hogy bármilyen szankcióra lehetne számítani még.

Leporellos receptre? Vagy egyenként adagolják? És visualix?

Varga Irén
Thursday, July 2, 2009 6:06:32 PM
Mobil praxist használok a tanácsadáshoz hetente 2x .Tanácsadás előtt kitöltöm az adatokat majd a tanácsadás után vissza.

A rendelőben OKI receptnyomtatás ,HP laser nyomtató. a többi dologra. A tanácsadóban pedig egy Canon pixma van, ezzel nyomtatok mindent.

Az 1.27.6 verzióváltás óta a mobil praxisban átállítódik a nyomtató beállítás a HP nyomtatóra,minden alkalommal nyomtató beállítással kell bajlódni.

Kérdésem miért van ez, és mi a terápia.

Köszönettel dr. Varga Irén#-o

Adrienn
Thursday, July 2, 2009 6:07:46 PM
Kaprinainak:

Visualix. Jelenleg egyesével adagolják (nagybátyámék nyaralni vannak és a helyettes orvosnak nem leporellós, régi típusú vénye van). Jövő héten Édesanyám helyettesíti, neki már van új receptje, szóval akkor meg a lézer fog menni. Míg nagybátyám nincs itthon, nem tudunk új vényt rendelni, szóval még egy darabig marad nekik a betankolt leporellós. Mivel azt ugye túlhúzza, így tök mindegy lesz pepecselés és idő szempontjából, hogy a leporellósat állítgatják majd vissza, vagy letépkedik és egyesével adagolják. Nyilán nyűgös a dolog.

Kharon
Thursday, July 2, 2009 7:57:37 PM
Adrienn wrote:

Kaprinainak:

tök mindegy lesz pepecselés és idő szempontjából, hogy a leporellósat állítgatják majd vissza, vagy letépkedik és egyesével adagolják. Nyilán nyűgös a dolog.

Ez elég borzalmasan hangzik. Nem irigylem őket. Nekem a vényvonalkódddal nem csak túlhúzza, hanem balra is nyomtat. nyilván az orvosolható a formátum szerkesztésével, de akkor sem irigylem őket.

Vényformátum beállítással kapcsolatban. A Canon pixma ip4600 középre kéri a papírt. A vényformátum szerkesztőben lehet valahogy az amúgy már jól kialakított elhelyezést középre helyezni, vagy csak a tökörészős módszerrel lehet?

Snebb
  • Snebb
  • Haladó (Szint 8)
Thursday, July 2, 2009 10:26:08 PM
Vényformátum beállítással kapcsolatban. A Canon pixma ip4600 középre kéri a papírt. A vényformátum szerkesztőben lehet valahogy az amúgy már jól kialakított elhelyezést középre helyezni, vagy csak a tökörészős módszerrel lehet?

Mi pont a mai napig ezt a típusú nyomtató használtuk, kb. 3 hete. A nagy fekete patron kb. hetente kifogyott, lassú volt. Ma állítottam be egy lézer nyomtatót, Kyocera-t, amely ugyanazokat tudja mint a másik, csak gyorsabb, és egy tonerral kb. 7000 lap nyomtatható. 🤫 - bár ki tudja, hogy 3 hét múlva nem-e ezt a nyomtatót fogom szidni!!!!!

Adrienn
Thursday, July 2, 2009 10:28:40 PM
kaprinai wrote:

Adrienn wrote:

Kaprinainak:

tök mindegy lesz pepecselés és idő szempontjából, hogy a leporellósat állítgatják majd vissza, vagy letépkedik és egyesével adagolják. Nyilán nyűgös a dolog.

Ez elég borzalmasan hangzik. Nem irigylem őket. Nekem a vényvonalkódddal nem csak túlhúzza, hanem balra is nyomtat. nyilván az orvosolható a formátum szerkesztésével, de akkor sem irigylem őket.

Én sem irigylem őket, elég nagy praxis ahhoz, hogy időben is gondot okozzon, bár mivel nagybátyámat szeretik a betegek, így általános jellemző, hogy tényleg csak az megy fel ilyenkor a rendelésre, akinek nagyon fogytán van a gyógyszere illetve nagyon beteg. Így most jelentősen átlag forgalom alatti a napi létszám. Attól még ez komoly pepecselés. Csak nagybátyámék 3 hétre mentek nyaralni, s valószínűleg eszébe sem jutott, hogy a régi vénnyel ennyire korlátozott lesz a rendelés (feltételezem, az a sugallat csengett a fülükben, hogy minél több leporellósat szerezzenek be, így van is több ezer), azt meg én nem gondoltam, hogy egyáltalán nem rendeltek még új formátumú receptet. Az új nyomtató vásárlásával és egyéb teendőivel szerény személyem lett megbízva, így most eléggé patthelyzetbe kerültem, s kissé nyomaszt a probléma. Ha nagybátyám hazajött, meg tudják rendelni az új receptet, s hogy addig kockáztatja-e a lézert a régi tipusú vénnyel, az már az ő dolga. Én nem fogom a távolléte alatt, az biztos. Tehát ha rajtam múlik, addig igenis pepecselés lesz a rendelőben. De mint írtam, már csak ezt a hetet kell így kihúzni, vagyis a holnapi napot, mert jövő héten már Édesanyám helyettesíti új vénnyel (ami a lézerrel nyomtatható), aztán már jönnek haza nagybátyámék, s rá vár a döntés és a megrendelés. Még annyit hozzátennék, hogy a mi táppénzt ellenőrző főorvosunk valami olyasmit mondott, hogy náluk mostanság volt egy "összeülés" ezzel kapcsolatban és azt mondták, hogy nem kötelező még nyomtatni rá a vonalkódot. Mondjuk ez érdekes számomra, mert ezt továbbította nekünk mint hivatalos dolgot szóban, de ez ugye minden eddigi információval és rendelettel ellenkezik. Azt inkább valószínűnek tartom, hogy kötelező lenne, csak még semmi szankcióra nem kell számítani ezzel kapcsolatban egy bizonyos ideig. A helyi gyógyszertáros meg kinyilatkoztatta, ő annak örül a legjobban, ha nincs rajta, így mondta is, amíg nem kötelező, addig ne legyen rajta, ha lehet.

Nekünk sem csupán túlhúzta, hanem vagy egy cm-rel lentebb is nyomtatott. Azt átszerkesztettem a programban, így az már nem okoz gondot.

Az új vonalkódos receptek beállítása máshova került a visualixben eddigi: Karbantartás-Tervező formátumok-Vényformátumok karb., az új vonalkódosak: Karbantartás-Tervező formátumok-Vény tervező), s úgy vettem észre, nem is lehet alkalmazni a régi pepecselős, egyesével elhúzogatós módszert, hanem elég jól el vannak találva a helyek, s a recept egészét kell az optimális helyre húzni, azt viszont szintén pepecselősen kicsit, addig kell az egész receptet bármilyen irányba huzigálni, míg jó nem lesz, de szerintem ezt eléggé gyorsan be lehet lőni. Ha jól rémlik, alapértelmezettként a bal felső sarokban van, ha középre kéri, gondolom középre (jelen esetben jobbra) kell húzni. Ha a régi formátum vonalkódos változatáról van szó, nem pedig az új vényről, akkor meg szerintem ugyanazzal a régi módszerrel lehet csak az ilyesmit megoldani, ahogy eddig. A pepecselőssel.

Remélem, jól értettem a dolgokat, s helyesen is írtam le. Nem okoskodni akartam, hanem tapasztalatot megosztani, segíteni.

Kharon
Thursday, July 2, 2009 10:37:58 PM
Adrienn wrote:

Az új vonalkódos receptek beállítása máshova került a visualixben eddigi: Karbantartás-Tervező formátumok-Vényformátumok karb., az új vonalkódosak: Karbantartás-Tervező formátumok-Vény tervező), s úgy vettem észre, nem is lehet alkalmazni a régi pepecselős, egyesével elhúzogatós módszert, hanem elég jól el vannak találva a helyek, s a recept egészét kell az optimális helyre húzni, azt viszont szintén pepecselősen kicsit, addig kell az egész receptet bármilyen irányba huzigálni, míg jó nem lesz, de szerintem ezt eléggé gyorsan be lehet lőni. Ha jól rémlik, alapértelmezettként a bal felső sarokban van, ha középre kéri, gondolom középre (jelen esetben jobbra) kell húzni. Ha a régi formátum vonalkódos változatáról van szó, nem pedig az új vényről, akkor meg szerintem ugyanazzal a régi módszerrel lehet csak az ilyesmit megoldani, ahogy eddig. A pepecselőssel.

Remélem, jól értettem a dolgokat, s helyesen is írtam le. Nem okoskodni akartam, hanem tapasztalatot megosztani, segíteni.

Jól értetted, helyesen írtad. [felnez]

Az új vényen nincs gond, ott egyben kell mozgatni, bár oda sem lenne rossz egy "középre" opcó. A régi típusú vonalkódosra írtam a pepecselést. Be lehet lőni, de sokkal egyszerűbb lenne, ha lenne egy jelenlegi elrendezést középre opció, mert akkor nem kellene x-szer próbálgatni.

Mondjuk egyszer ki lehet bírni.

Egy másik fórumon olvastam, hogy leporellós receptre nyomtattak kiválóan mátrixxal. Az hogyan lehetséges? (méghozzá epson LX 300-t emlegettek.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, July 3, 2009 12:45:25 AM
kaprinai wrote:

Adrienn wrote:

Jól értetted, helyesen írtad. [felnez]

Az új vényen nincs gond, ott egyben kell mozgatni, bár oda sem lenne rossz egy "középre" opcó. A régi típusú vonalkódosra írtam a pepecselést. Be lehet lőni, de sokkal egyszerűbb lenne, ha lenne egy jelenlegi elrendezést középre opció, mert akkor nem kellene x-szer próbálgatni.

Mondjuk egyszer ki lehet bírni.

Egy másik fórumon olvastam, hogy leporellós receptre nyomtattak kiválóan mátrixxal. Az hogyan lehetséges? (méghozzá epson LX 300-t emlegettek.

Nem kell eltúlozni ezt az extra vonalkódot : mindenki használja el nyugodtan a leporellós receptjeit vonalkód nélkül,nem fogja senki megróni. A rendelet valóban nem kötelezi az orvost a vonalkód nyomtatásra csak a programnak kell ezt kötelezően tudnia stb stb stb. Felesleges tépkedni meg egyenként adagolni, akinek megvan rá a lehetősége ( megfelelő nyomtató és vény ) az éljen ezzel a lehetőséggel, pont.

Adrienn
Friday, July 3, 2009 1:22:43 AM
kaprinai wrote:

Fogalmam sincs. Ahogy arról sem, hogy kinek mi a kiváló. Van szerencsém ehhez a típushoz, ugyanis van nekem belőle itthon 2, ezen kívül Édesanyám rendelőiben egy-egy (azaz 2, bár azok már az LX 300+-osak), s van nagybátyámnál egy sima 300-as. Egyik sem nyomtat tökéletes vonalkódot. Láthatóan vonalkód, csak kicsit girbe-görbe vonalakkal. Nem túlzottan azok, de kizártnak tartom, hogy azt beolvassa egy vonalkódolvasó.

dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

Nem kell eltúlozni ezt az extra vonalkódot : mindenki használja el nyugodtan a leporellós receptjeit vonalkód nélkül,nem fogja senki megróni. A rendelet valóban nem kötelezi az orvost a vonalkód nyomtatásra csak a programnak kell ezt kötelezően tudnia stb stb stb. Felesleges tépkedni meg egyenként adagolni, akinek megvan rá a lehetősége ( megfelelő nyomtató és vény ) az éljen ezzel a lehetőséggel, pont.

Értettem. [felnez] Köszönöm! :)

Kérdés az Infomix Dolgozók felé:

Van egy mobil praxis programunk az Infomixtől. Na most ugye ahhoz, hogy az "anyagéppel" szinkronban használni tudjuk, egy verzión kell lenniük. Mondjuk már ez is megérne egy misét, mert mi van akkor, ha az ápolónő közben véletlenül frissítette az anyagépen a verziót, kitöltve meg a mobil programból még a régi verzión lett. Mert ugye akkor a program arra hivatkozik, hogy nem egy verzión futnak, s megsemmisült az egész. Bár nem próbáltam még soha, hogy ilyenkor vissza lehet-e tölteni a mobil programba az előzőleg onnan letöltött, de az anyagépre vissza nem töltött adatokat, s frissítve a verziót újra kitöltve visszatölteni az anyagépre... De ez most nekem majdnem lényegtelen, bár jó lenne vele tisztában lenni, s nem azzal szembesülni egy ilyen helyzetben, hogy odalett minden, amit közben a mobil programon dolgoztunk.

Azonban a valóban esedékes kérdésem:

Azt már megszoktam, hogy folyamatosan nem tudok letölteni csak x. kísérlet után verzióváltást közvetlenül az Intézőből. Ma már direkt este 10-kor mentem a rendelőbe, s akkor töltöttem le, s lám sikerült egyből. Akkor ezek szerint mégsem nálunk van a hiba (mint az a mai napon egy Infomix dolgozó hozzászólásából ki is derült), mint ahogy ki lehetett venni a problémámra érkező reakcióból tegnap. De most ez is lényegtelen, mert ez végülis sikerült.

Szóval a kérdésem a következő, s ez már tényleg aktuális és valós és jelen esetben igencsak fontos is, mert az anyagépünk hol működik, hol nem, s ilyenkor "mentsvárként" jól jönne az a mobil program. Szóval annál sem tudom automatikusan az Intézőből elvégezni a verzióváltást, csak itt legalább már hivatkozik is valamire, miszerint a regisztrációs szám nem stimmel az adatbázisban lévővel. Nem értem az okát, hiszen ugyanezen tanúsítvánnyal töltöm le az anyagépre is a szoftvert, hacsak nem kell a mobil praxisnak egy külön tanúsítvány. Ha így áll a helyzet, akkor kéretik egy tanúsítvány a mobil program számára a Matura és Társa Bt-nek a matura-bt@mail.tvnet.hu címre. Ha nem így áll a helyzet, akkor meg kérnék szépen javaslatokat problémamegoldásra.

Köszönöm előre is!

S még egy észrevétel. Nem értem, mi szükség volt a mentések esetén megtoldani a fájlnevet egy dátummal is. Nem rossz az, informatikára kiképzett ápolók részére. De hogy ez akkora kálváriákat fog így okozni, mint még eddig soha, ebben biztos vagyok. Minthogy már ide is volt, aki írt, hogy nem érti az okát, hogy miért kér 100 lemezt a program egy pendrive-ra történő mentésnél, amikor eddig ilyen nem volt. Az ápolók zöme szépen megtanulja a szükséges ALAPfunkciókat, s tudja is használni, de nem ilyen mélységben. Eddig minden rendben volt, az új mentés felülírta a régit. Van szerencsém járogatni besegíteni ilyen kis nem túl bonyolult esetekben néhány praxisba, s elmondhatom, hogy az ilyen jellegű dolgokat nem értik az ápolók, csak úgy tudják elsajátítani, ha papírra vetik a lépéseket (az OK lenyomásától kezdve mindent). Igen nehezen fogják megérteni szerintem ezt az új mentést, s biztos vagyok benne, hogy nagyon sok eset lesz, amikor a mentésekkel gond adódik ezen oknál fogva. Csak javaslat volt. Még én sem tudom, hogyan fogom az ápolónőnek betanítani, hogy eztán hogy is lesz ez. Ha már a dátumot hozzá kellett csapni, jó lett volna, ha megoldjátok úgy, hogy az új automatikusan felülírja a régit. Még a fiatalabb generáció ért is hozzá, de az idősebbeket sohasem képezték erre.

Kharon
Friday, July 3, 2009 11:17:38 AM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

dr.Kovács József wrote:

Bakos J wrote:

T. infomix!

Mai napon kaptam az OEP-től egy e-mail-t, amiben felvázolták a jövőben bevezetésre kerülő "háziorvosi indikátorok" listáját. Röviden ez azt jelenti, hogy a tételes betegforgalmi jelentés alapján különböző szorzószámokat generálnak, ami alapján az egyes körzeteket (a benne dolgozó orvos munkáját) egymáshoz hasonlítják. Később - lebegtetik meg - ez majd a finanszírozásra is hatással van. Tisztelettel: BJ

Az idézett levélben hivatkoznak a B-300-as jelentés módosított rekordképére, amelyen a beadott védőoltásokat jelenthetjük. Tud erről valaki valamit ?

http://www.webdoki.hu/kepek/2009_06/HO_indikatorlisata0617.pdf 

Az OEP honlapján található B300-as rekordkép még nem tartalmazza a védőoltásokat. De természetesen amint változik a rekordkép, a programot annak megfelelően módosítjuk. A leírásban megtalálható az indikátor számítás képleteit, igény esetén azokat, amelyek a programban is nyilvántartott adatok alapján dolgoznak, beépítjük a programba is.

Varga Sándor
Friday, July 3, 2009 11:30:27 AM
Az előző hozzászólásokban feltett kérdésekre, idézetek nélkül.

A "pepecselős módszerhez" segítség. Jobb egérkattintás után elérhető menüből a mindegyik kijelölése opciót kell választani. Ezután az összes objektum egyben mozgatható a nyíl billentyűk segítségével. Javasolt a billentyűt nyomogatni és nem lenyomva tartani.

A jelzett mobil praxishoz beállítottam a letöltést. A probléma az volt, hogy a tanusítványhoz csak a főprogram volt hozzárandelve, a mobil praxis nem.

A mobil praxis adattöltésének a működése a következő:

A főprogramból kitöltünk egy választott adat mennyiséget, a mobil oldalon betöltjük. Ezután a mobil oldalon csak a kitöltött adatok lesznek elérhetőek, gyakorlatilag mintha egy üres adatbázist írnánk felül a kitöltött mennyiséggel. Ez tárolva van, így csak a mobil oldalon keletkezett adatokat töltjük vissza. Amikor visszatöltenek, a mobil oldalon elvégzett kitöltés után a mobilon megmarad minden adat.

Tehát, ha a mobilból kitöltöttek, de valamiért nem sikerült ezt betölteni a főgépre (pl. verzió nem egyezés miatt, vagy egyéb hiba okán), újra ki lehet tölteni a mobil oldalon. Persze csak akkor, ha a problémát elhárítottuk és valóban nem töltődött vissza az adat a főgépre. Ha a visszatöltés sikerült, akkor mindenképpen újabb kitöltéssel kell folytatni a munkát.

Varga Sándor
Adrienn
Friday, July 3, 2009 11:46:02 AM
Nagyon szépen köszönöm! Gyors volt, részletes, érthető. 😉
hosi
  • hosi
  • Veterán (Szint 20 - Max) Topic Starter
Friday, July 3, 2009 11:51:10 AM
Az, hogy a mobil és az anyagép verziójának meg kell egyeznie egyszerű oka van. Csak így biztosítható biztonsággal, hogy a megfelelő adatok oda kerüljenek be, ahová valók. Egy-egy verzióváltással nem csak "látható" újdonságok kerülnek be a rendszerbe, de az adatok struktúrájában is történnek változások. Ha egy újfajta struktúrába egy régifajtát próbálunk beemelni az csak további hibaforrás lehetne.

A mentés: igen sokat ugyanazt a könyvtárat, pen-drive-ot használják mentésre. Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a friss mentés felülírta az előzőt. Amikor a mentésből valamilyen hiba folytán vissza kellett állítani valamit, szembesültünk azzal, hogy sajnos már a mentésben is a hibás állomány szerepelt. Ezt próbáltuk, úgy megoldani, hogy a mentések nem írják felül egymást, így ha sérül az adatbázis és mondjuk a legutolsó állományban is már a sérült van, még mindig visszább lehet nyúlni, nagy valószínűséggel találunk egy olyan állapotot, ahol még jó volt. (Persze az egész gondolatmenet feltételez egy gyakori mentést).

Hostyánszki László
Adrienn
Friday, July 3, 2009 12:09:30 PM
Hosi!

Köszönöm szépen. Értettem az egy verzión lévő dolgok lényegét, jobban mondva sejtettem. Bár szerintem egy-egy verzióváltás-elmaradás még elengedhető lehetne a programban, nem szoktak akkora horribilis változások történni szerintem még 2 verzó között, bár nyilván ezt sosem lehet tudni. Ezt a részét megértem, bár most is azt mondom, hogy bonyolult dolog állandóan egy verzión "tartani" a kettőt. Remélhetőleg csak eddig, mert az okozott problémát, hogy a mobil programot jelenleg csak akkor használnánk, ha gond van az anyagéppel, magyarul ritkán. Így a frissítések szempontjából sincs megfelelően karbantartva, s ha hirtelen probléma adódott, akkor igen sok időbe tellett a régi fajta CD-s módszerrel az utolsó alkalom óta már több verzió rátelepítése. Aztán jött az automatikus verzióváltás az Intézőből, itt meg állandóan gond adódott, mint kiderült, mind a két programunk esetén. Szerencsés esetben le tudtam tölteni az Infomix oldaláról, de az meg megint "pepecselős" volt, hogy maradjunk ennél a szónál.

Sejtettem az okot a mentés menetének megváltoztatásánál is, de továbbra is azt gondolom, hogy óriási bonyodalmat fog okozni, ahogy telik az idő, s a mentéseknél egyre nagyobb adatmennyiség gyűlik fel. Tegnap szembesültem vele a saját ápolónőnknél is. Panaszkodott rá, hogy megnyúlt a mentés ideje, s akkor jöttem rá az okára. Nekünk van egy Mentés mappánk, azon belül a hét 5 napja. Minden nap az adott napba ment, s mindig az adott nap mappáját írja ki CD-re. Na mostanra már egy-egy nap alatt ha jól néztem 7-8 mentés sorakozott, magyarul (ha egyáltalán ráfér a CD-re, DVD-re), az addigi mentések 7-8x-osát akarja kiírni. Nálunk mindig ez a "hét napjai" módszer működött, nem fogja könnyen megtanulni a mappákból való ki- és belépegetést, illetve hogy keressen két fájlt az adott mappában (verzió és mentés), s azokat írja ki, esetleg a régieket néha még törölje is.

Ha mindenhol megfelelően csinálnák a mentést, akkor szerintem nem lennének ilyen bonyodalmak. Nekünk minden napra más CD van a mentésre, a péntekit leszámítva mind újraírható. Így aztán mindig rendelkezésünkre állt a felülírásos módszerrel is az elmúlt 1 heti mentés, mert minden rendelés után mentünk.

Nagybátyáméknál pendrive van, 2 db. Egyik nap az egyikre mentenek, másik nap a másikra. A szkennelt anyagokat a megnőtt mentési idő miatt javaslatomra minden hónap első napján kiírják DVD-re, s két mentés (1 hónap) közti időszakban lévő mentéseket nyomják rá csak a pendrive-ra, így nem lesz hosszú a mentés, minden nap elvégezhető.

Nekem mindegy, mi meg fogjuk tanulni ezt is, de ahogy írtam, biztos vagyok a komplikációkban, s kedvem sem nagyon van törölgetni folyamatosan hol a gépről, hol a pendrive-ról, hol a CD-ről. Többletmunka. De elvégezzük.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, July 3, 2009 12:51:10 PM
Adrienn wrote:

Hosi!

Sejtettem az okot a mentés menetének megváltoztatásánál is, de továbbra is azt gondolom, hogy óriási bonyodalmat fog okozni, ahogy telik az idő, s a mentéseknél egyre nagyobb adatmennyiség gyűlik fel. Tegnap szembesültem vele a saját ápolónőnknél is. Panaszkodott rá, hogy megnyúlt a mentés ideje, s akkor jöttem rá az okára. Nekünk van egy Mentés mappánk, azon belül a hét 5 napja. Minden nap az adott napba ment, s mindig az adott nap mappáját írja ki CD-re. Na mostanra már egy-egy nap alatt ha jól néztem 7-8 mentés sorakozott, magyarul (ha egyáltalán ráfér a CD-re, DVD-re), az addigi mentések 7-8x-osát akarja kiírni. Nálunk mindig ez a "hét napjai" módszer működött, nem fogja könnyen megtanulni a mappákból való ki- és belépegetést, illetve hogy keressen két fájlt az adott mappában (verzió és mentés), s azokat írja ki, esetleg a régieket néha még törölje is.

Ha mindenhol megfelelően csinálnák a mentést, akkor szerintem nem lennének ilyen bonyodalmak. Nekünk minden napra más CD van a mentésre, a péntekit leszámítva mind újraírható. Így aztán mindig rendelkezésünkre állt a felülírásos módszerrel is az elmúlt 1 heti mentés, mert minden rendelés után mentünk.

Nagybátyáméknál pendrive van, 2 db. Egyik nap az egyikre mentenek, másik nap a másikra. A szkennelt anyagokat a megnőtt mentési idő miatt javaslatomra minden hónap első napján kiírják DVD-re, s két mentés (1 hónap) közti időszakban lévő mentéseket nyomják rá csak a pendrive-ra, így nem lesz hosszú a mentés, minden nap elvégezhető.

Nekem mindegy, mi meg fogjuk tanulni ezt is, de ahogy írtam, biztos vagyok a komplikációkban, s kedvem sem nagyon van törölgetni folyamatosan hol a gépről, hol a pendrive-ról, hol a CD-ről. Többletmunka. De elvégezzük.

A mentést "közkívánatra" alakították ki jelen formába abból a meggondolásból, hogy maradjanak meg az előző mentések és NE ÍRJA felül őket. A cél : nem biztos , hogy rögtön ( egy nap ) észreveszek valamilyen adatveszítést, ha csak előző napi mentésem van szerencse kérdése, hogy ez tartalmazza még a jó adatokat( van honnan vissza "varázsolni " - lehet csak fájl részletet kell appendelnem a hiány pótlására ). Ha a pendriver-re való mentéskor több "lemezt" kér akkor ott valami hiba a pennel van, érdemes újat próbálni vagy ha van rá lehetőség törölni a tartalmát de még jobb formázni is azt ( persze megfelelő méretű pen sem baj ha van ).

Az előzőekben részletezett mentés érzésem szerint túlbonyolított. A 2 penes módszernél nem kell páros páratlan napot kialakítani, külön figyelem megint, egyre mentek naponta amíg megtelik majd előveszem a következőt letörölöm és folytatom ezen, addig ott van tartaléknak a frissen megtelt.

Adrienn
Friday, July 3, 2009 1:32:26 PM
Kedves Gyula!

Konkrét esetre gondoltam, nem hiába hoztam fel a pendrive-os esetet, most volt, 2 napja, ráadásul itt a fórumon. És megjegyzem, hogy nem a "pen"-nel volt a probléma, hanem az újfajta mentés, s annak észre nem vétele generálta a problémát, ez kiderül az általam most beidézett szövegből:

hosi wrote:

Snebb wrote:

Nekem a mentéssel gyült meg a bajom. Én az intézőn belül csinálom a mentést, pendreivra. Kijelölöm a pendreiv-ot, elindítom a mentést, betömöríti a rendszer, majd kiírja, hogy a mentéshez 5 lemez szükséges. Elindítom, hogy a pendreivra menjen a mentés, és sorba kéri a lemezeket, melyekre mindig okét nyomtam. Ez volt idáig, hol 5, hol 3 lemezt kért, ma viszont 100 lemezt kért a rendszer, hát erre nem volt türelmem, hogy 100 okét nyomjak. Ez a lemezes dolog pár napja van, idáig minden probléma nélkül ment minden.

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond?

Igen. A mentés nevébe most már belegenerálódik a mentés dátuma is. Azaz a mentés nem törli az előzőt, hanem mellé rakja. A program mentés előtt megnézi mennyi a szabad hely ahova menteni szeretnénk, majd akkora szeletekre darabolja a mentést amennyi a szabad hely. Ez Önnél gyakorlatilag azt jelenti hogy megtelt a pendrive. A pendrive tartalmát ki lehetne írni egy DVD-re (vagy dátum szerint az utolsó mentések közül párat egy CD-re), majd törölni a pendrive-ot és akkor újra minden gond nélkül mentene.

A "túlbonyolított" mentést anno az a területi képviselő javasolta, aki közel 10 évig volt a környék területi képviselője mindenki megelégedésére... szerintem. A módszer bevált, 2 rendelő-1 winchester rendeléssel számtalanszor sérült a winyó s kellett újratelepíteni, s soha semmilyen problémánk nem volt a mentéssel vagy adatvesztéssel kapcsolatban, a mentéseink mindig megvoltak úgy, ahogy kellett, s időtöbbletbe sem került az ilyesfajta alkalmazás, ez szerintem minket és a túlbonyolított mentésünket igazolja. Nekem amúgy éppen a jelenlegi tűnik túlbonyolítottnak.

A 2 pendrive esetén az egyik nap- másik nap váltós módszert részemre az a tény igazolja, ha a pendrive-on bármilyen okból adatvesztés történik, megsérül etc., akkor ha előző nap a másik pendrive-ra mentettünk (s nem az előző héten használtam utoljára, míg be nem telt), akkor maximum 1 napi adatvesztést okoz (ha a számítógép is hibásodik, mert megeshet, nekünk volt már nem ilyen, de hasonló hihetetlen, képtelennek tűnő peches napunk), nem pedig esetleg 1 hetet is, mint az "addig használom ugyanazt míg be nem telik használatú" pendrive-ok esetén.

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, July 3, 2009 1:55:47 PM
Adrienn wrote:

Kedves Gyula!

Konkrét esetre gondoltam, nem hiába hoztam fel a pendrive-os esetet, most volt, 2 napja, ráadásul itt a fórumon. És

A "túlbonyolított" mentést anno az a területi képviselő javasolta, aki közel 10 évig volt a környék területi képviselője mindenki megelégedésére... szerintem. A módszer bevált, 2 rendelő-1 winchester rendeléssel számtalanszor sérült a winyó s kellett újratelepíteni, s soha semmilyen problémánk nem volt a mentéssel vagy adatvesztéssel kapcsolatban, a mentéseink mindig megvoltak úgy, ahogy kellett, s időtöbbletbe sem került az ilyesfajta alkalmazás, ez szerintem minket és a túlbonyolított mentésünket igazolja. Nekem amúgy éppen a jelenlegi tűnik túlbonyolítottnak.

A 2 pendrive esetén az egyik nap- másik nap váltós módszert részemre az a tény igazolja, ha a pendrive-on bármilyen okból adatvesztés történik, megsérül etc., akkor ha előző nap a másik pendrive-ra mentettünk (s nem az előző héten használtam utoljára, míg be nem telt), akkor maximum 1 napi adatvesztést okoz (ha a számítógép is hibásodik, mert megeshet, nekünk volt már nem ilyen, de hasonló hihetetlen, képtelennek tűnő peches napunk), nem pedig esetleg 1 hetet is, mint az "addig használom ugyanazt míg be nem telik használatú" pendrive-ok esetén.

A "konkrét esetre" nem emlékeztem, de én sem írtam mást mint a pendrive "hibát" ( megtelt stb.- és nem progi mentés hiba ) amit Hosi ezek szerint meg is válaszolt. Ki miként ment mindenkinek szíve - tudása - infós jártassága ügye. Én csak ötletet akartam adni a szerintem egyszerűbb és ugyan úgy célravezető módszerrel.A két pen folyamatos logikája szerintem nem lett megértve : adott penen ( 8 Gigás ) rajta van egymás tán sok-sok nap mentése és rajta is marad ameddig a másik pen is meg nem telik amin természetesen megint sok sok egymás utáni nap mentés lesz addig amíg az elsőként használt és most már letörölt pen újra meg nem telik és így tovább.Tehát visszamenőlegesen sok sok napi tartalék mentésem van a peneken. Igaz én még használok egy harmadik pent is : fő verzió váltáskor erre lementem a teljes visualixet.

Adrienn
Friday, July 3, 2009 2:25:03 PM
Kedves Gyula!

Elbeszélünk egymás mellett. :)

Számomra nem pendrive "hiba" még idézőjelben sem, ha megtelik. Az nem az ő hibája, s senki még csak nem is emlegetett "progi mentési hibát". Csupán arról folytattunk eszmecserét, jó-e, hasznos-e, vagy többet árt mint használ a jelenlegi mentési forma. Nem hibás, csak kérdés, hogy beválik-e. A programhiba fel sem merült, nem tudom, hogyan keveredett egyáltalán a szó is ide. Én csak azt fejtettem ki, hogy milyen olyan problémákat generálhat ez a fajta mentés (anélkül, hogy program hiba vagy pendrive hiba állna fenn), amik eddig nem léteztek. És erre hoztam fel egy konkrét esetet is, mely épp a fórumon jelentkezett, de problémát okozott olyan általam ismert néhány praxisban is, ahova beugrom ilyen esetekben, hátha valami bagatel dolog, s tudok segíteni. Ez jelen esetben nálam most 3 pőraxist jelent, s mind az Infomixet hívta volna a problémájával, s ki tudja hány ilyen van és lesz még.

A pendrive-ra való mentésen nem fogunk összeveszni. De egy példával zárom. Adatvesztés történik a gépen, mentésből kell helyreállítani. Közben azonban kiderül, hogy a pendrive is (a rajta együtt lévő mentésekkel) megsérült, eltűnt, akármi. Tehát a Te esetedben ahhoz a pendivehoz kell nyúlni mentsvárként, amin lehet, hogy több hetes mentések vannak, mert nem felváltva mentettél a 2 pendrive-ra. Vegyük a mi esetünket ugyanebben a helyzetben. Előveszem a másik pendrive-ot, és ott van rajta a sérül pendrive-hoz képest 1 nappal korábbi mentés. Tehát nem több hetes adatot vesztettem, hanem 1 napot. Volt már ilyesmi eset pont a nagybátyámék praxisában, csak akkor még a mentések felülírták egymást, s nem sérült a pendrive, hanem valamiért le volt előtte formázva, s az ápolónő véletlenül nem a pendrive-ra mentett, hanem a számítógépre, s közben megsérült a számítógép. Tehát a pendrive üres volt, de szerencsére ott volt a másik pendrive, s annak köszönhetően hogy felváltva használják, csak 1 napot vesztettek adatállomány szempontjából. Ha most mindez a Te módszereddel történik, akkor esetlegesen heteket (pendrive és adatállomány méretétől függően) veszthettek volna. Na ezért használjuk mi így. Ráadásul semmi plusz időt vagy munkát nem jelent ez a módszer. De mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. Én csak próbáltam megértetni a logikámat. 🙂 De persze női logika, lehet férfi számára nem érthető... [felnez]

Varga Sándor
Friday, July 3, 2009 3:25:51 PM
Ha minden rendelőben ez okozna problémát, akkor igazán nyugodtak lehetnénk mentés ügyben. Mindkét érv elfogadható, mindkettőnek van előnye, és lehet hátrány is (előzőekben leírva). De a legtöbb helyen még heti mentést sem készítenek.[duhos]

A dátumos mentést valóban kérésre készítettük el.

Én személy szerint egyet szoktam javasolni, legalább hetente legyen egy olyan mentés, amit nem a rendelőben tartanak.

Aki használ szkennert, vagy egyéb fájlt tároló orvosi műszert, az azok adatait is mentse. Ezeket nem minden esetben a visual tárolja.

Varga Sándor
Kharon
Friday, July 3, 2009 10:31:07 PM
Adrienn wrote:

Ma már direkt este 10-kor mentem a rendelőbe, s akkor töltöttem le, s lám sikerült egyből

Hát eljutottál idáig is? Mégiscsak éjjel telepíted a verzióváltót?[beeee]

Adrienn
Friday, July 3, 2009 11:13:15 PM
kaprinai wrote:

Adrienn wrote:

Ma már direkt este 10-kor mentem a rendelőbe, s akkor töltöttem le, s lám sikerült egyből

Igen, eljutottam ideáig is. 🙂 De csak azért vetemedtem erre, mert az informatikus ígérete ellenére nem nézte meg a számítógépünket, így ha kivettük a winchestert (s kivesszük, mert2 rendelő van 2 géppel és egy winyó), akkor nem óhajt elindulni. Estig vártuk az informatikust, miután világossá vált, hogy hiába, így átkocsikáztam a számítógéppel a rendelőbe, s kb. 1 órámba telt beindítani (így viszont reggel minden gond nélkül indult), s ha már ott voltam, elvégeztem néhány kisebb karbantartást is, majd csináltam egy mentést, aztán verziót frissítettem (ami megjegyzem, így este 10 táján zökkenőmentesen működött), s kitöltöttem az adatokat egy pendrive-ra a mobil programhoz, ha véletlenül nem indulna reggel az anyagép, akkor legalább a notebookon a mobil programmal lehessen dolgozni. Így este 11 körülre haza is értem, de minthogy a mobil praxissal nem volt egy verzión az anyagép, így még ott is verziót kellett váltanom, minthogy rendre hibaüzenetet küldött, így nem tudtam, csak a honlapról letöltve elvégezni, így aztán éjfél után sikerült is végeznem. 🙂 Annyira nem vagyok fanatikus, hogy ezért este 10-kor direkt átmenjek, de amúgy akartam is írni, hogy igen, pont most jött a tanács, hogy éjjel próbálkozzak, s lám, el is jutottam ideáig. 🙂 És kinevetsz. [hatnincs]

dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, July 4, 2009 10:18:43 AM
Adrienn wrote:

kaprinai wrote:

Adrienn wrote:

Igen, eljutottam ideáig is. 🙂 De csak azért vetemedtem erre, mert az informatikus ígérete ellenére nem nézte meg a számítógépünket, így ha kivettük a winchestert (s kivesszük, mert2 rendelő van 2 géppel és egy winyó), akkor nem óhajt elindulni. Estig vártuk az informatikust, miután világossá vált, hogy hiába, így átkocsikáztam a számítógéppel a rendelőbe, s kb. 1 órámba telt beindítani (így viszont reggel minden gond nélkül indult), s ha már ott voltam, elvégeztem néhány kisebb karbantartást is, majd csináltam egy mentést, aztán verziót frissítettem (ami megjegyzem, így este 10 táján zökkenőmentesen működött), s kitöltöttem az adatokat egy pendrive-ra a mobil programhoz, ha véletlenül nem indulna reggel az anyagép, akkor legalább a notebookon a mobil programmal lehessen dolgozni. Így este 11 körülre haza is értem, de minthogy a mobil praxissal nem volt egy verzión az anyagép, így még ott is verziót kellett váltanom, minthogy rendre hibaüzenetet küldött, így nem tudtam, csak a honlapról letöltve elvégezni, így aztán éjfél után sikerült is végeznem. 🙂 Annyira nem vagyok fanatikus, hogy ezért este 10-kor direkt átmenjek, de amúgy akartam is írni, hogy igen, pont most jött a tanács, hogy éjjel próbálkozzak, s lám, el is jutottam ideáig. 🙂 És kinevetsz. [hatnincs]

Nem nevetett ki , csak GONOSZKODOTT.

Dr Novográdecz
Tuesday, July 7, 2009 8:24:22 PM
Több problémámat is jelezném, melyek közül az első mihamarabbi megoldását is kérném.

1. fekvő formátumú nyomtatást használok, mióta megkaptam az új recepteket. Beutalókat eddig állva, a recept szélességével megegyező, A4 papírt elharmadolva vágott papírra nyomtattam hiba nélkül. 3 különböző nyomtatót használok egy laptopról, 3 rendelőben. Eddig a nyomtatók közti váltást az indításkor alapértelmezett nyomtatóra állította a VisualIx. Most, hogy a receptet is fekve nyomtatom, átállítottam az általam elkészített beutaló formátumot fekvő formátumra. Az alapértelmezett nyomtatóra azonban nem akar átállni a nyomtatás, mindig az előzőleg beállított nyomtatóra küldi. Ha újra beállítom a beutaló szerkesztésben a fekvő formátumot, akkor átáll az új nyomtatóra. Na ez azért így nagyon bonyolult, naponta esetleg 3x is beutaló formátumot szerkeszteni...

2. már sokszor kért, de eddig nem megoldott problémám: A laborokat nyomtatással kérem. Panelekkel dolgozok, különböző laborvizsgálatokat csoportokba szedve. Sorba rápipál az asszisztens: a végén ez azt eredményezi, hogy a kért vizsgálatok teljesen esetleges sorba lesznek "rendezve". A laborosok pedig rendre kifelejtenek a kért vizsgálatokból, hiszen a logikátlanul összehányt vizsgálatok közül könnyen kihagynak ezt-azt. Kérném, hogy a kért vizsgálatokat egy gomb megnyomására a rendszer tegye olyan sorrendbe, ahogyan azok a laborvizsgálatok törzsben rögzítve vannak.

3. Tp papírt nyomtatok. Rá akarok "x-elni" a nyomtatandó sorra (táppénzes hétre), és fogja magát, elugrik a kívánt sor, és a legutolsó sorra ikszel. Utána meg kiabál a program, hogy az utalvány nyomtatás nem folyamatos. Persze, előlről kezdve a dolgot, akkor már nem produkálja ezt, de mégis idegesítő.

Köszönöm segítségeteket!

Somogyi László
Tuesday, July 7, 2009 9:22:17 PM
Na jó, akkor mentési stratégia. Adatbiztonság.

Nálunk is olyan asszisztensek vannak, akiknek papírra kell írni az OK gombot is, nem járatosak még a windowsos ablakok kezelésében sem, ahogy Adrienn írta.

Mégis taníthatóak.

Én örömmel üdvözlöm a napi dátum beépítését a fájlnévbe, mert eddig kerülő úton kellett ezt megoldanom, lásd alább.

Eddig évek óta előre létrehozott mappákat csináltam nekik, pontosan a napi dátummal, pl. 20070625 néven, és ezt kiválasztva mentettek a napi megfelelőbe, így minden napot rekonstruálni lehet elvileg évekre visszamenőleg. (Egyik OEP sőt ÁNTSZ ellenőrzéskor kitértek a mentési stratégiára is, rekonstruálhatónak kellett lennie a napi munkának!!! Ez még bőven a szoftver akkreditáció előtt volt.)

Az így létrehozott napi mentést hordozható adattárolón egyik asszisztens minden nap haza viszi. (lopás, elemi kár bármely éjszaka lehet)

Ezeket a mappákat természetesen egy kis parancssoros programocska legyártja egy-két kattintással az azévit. 🙂

Hetente optikai tárolóra kiírjuk, meghibásodásból eredő kár így csekélyebb valószínűségű.

Sőt igazság szerint először egy 2. számú merevlemezre készül a mentés az IxIntézővel, mert így gyorsabb a mentés/tömörítés, és azután másolják és kerül haza, tehát egy nap már 2 mentett példány van, egyik rendelőben másik otthon.

Verzióváltáskor, vagy a windózban történő nagyobb változtatáskor durvább szoktam lenni. A verzióváltáskor esetleg bekövetkező hibák esélyének csökkentésére image-et (lemezképet) készítek megfelelő másik hordozható merevlemezre, amiről probléma esetén az előző verzió windózostól, szőröstől-bőröstől helyreállítható. (és ez nem az Infomix ellen szól, mielőtt gyula félreérti) Később ezek a lemezképek is optikai tárolóra kerülnek.

A hordozható adattárolót pedig nem véletlenül írtam így.

Aki a szkennelések miatt nagy adathalmazt kénytelen menteni, pendrive helyett használhat sokszáz gigás hordozható merevlemezt is, adatbiztonsága, ha nem vered útközben földhöz és nem teszed ki mágneses mezőnek, pl. női táska csatja, mobiltelefon, nem rosszabb mint a pendrive biztonsága.

Adatmentésekre pedig lehet használni a windózos eszközöket is, akinek hozzáértő van a közelben, és lehet bonyolítani RAID-es alaplapokkal, hibatűrő megoldásokkal.

Amit mindenképpen javasolok: szünetmentes tápegység a gép-monitor alá, legalább egy akkora, ami áramszünet/ingadozás esetén legalább annyi időt ad, hogy szabályosan kilépj a programból, ne szakadjon meg adatbázis művelet. (a gép élettartam növeléséhez persze komolyabb egység, nálunk 30-40 perces áramszünet esetén a rendelés nem áll meg, sőt ha a telefonközpontban nincs áramszünet, akkor a TAJ ellenőrzés is megy közben.)

Somogyi László
Tuesday, July 7, 2009 10:02:00 PM
Adrienn wrote:

Hosi!

Bár szerintem egy-egy verzióváltás-elmaradás még elengedhető lehetne a programban, nem szoktak akkora horribilis változások történni szerintem még 2 verzó között, bár nyilván ezt sosem lehet tudni. Ezt a részét megértem, bár most is azt mondom, hogy bonyolult dolog állandóan egy verzión "tartani" a kettőt.

Ezt alapvetően nem lehet másképp, ez értünk (is) van így, ez a logikája, oda kell rá figyelnünk.

Similar Topics
Users browsing this topic