dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, June 29, 2009 11:13:18 AM
dr.Kovács József wrote:

kaprinai wrote:

Szerintem az "SZ"-t nem, csak a "J" jelzésűeket. Azok között is van, ami nem kiemelt támogatással megy, de 1x kell legyen rá javaslat. Pl. Syncumar

Ez szerintem is így van. Az "SZ" jelzésűt normatív jogcímen csak az adott szakterület szakorvosa írhatja. Emelt vagy kiemelt támogatás esetén a jogkör átadható egy időre (javaslat), de normatív jogcímen nem adható javaslat.

Akkor viszont jó lenne, ha a program figyelmeztetne a normatív jogcímű "SZ" jelzésű gyógyszerek felírásakor, mert egy OEP ellenőrzésnél erre is kitérnek. Korábban már volt ilyen gondom az Ultracortenol szemcseppel. Tehát azt javaslom, hogy szakvizsga kódtól függetlenül ilyenkor jelenlejen meg egy figyelmeztetés, hogy valóban akarom-e a felírást.

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet

az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról

(2) Az „SZ” jelzéssel ellátott gyógyszert az az orvos, a „J” jelzéssel ellátott gyógyszert pedig első ízben az az orvos rendelheti, akinek a készítmény alkalmazási előírásában szereplő indikációja szerinti klinikai szakágban szakorvosi képesítése van.

Ámen !!!

jsozer
Monday, June 29, 2009 12:59:41 PM
Akkor most pl Konakion MM -T nem irhatok fel.. de akkor ki fogja felirni, mert a kórházból recept nélkül jön haza az újszülött
dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, June 29, 2009 1:29:44 PM
jsozer wrote:

Akkor most pl Konakion MM -T nem irhatok fel.. de akkor ki fogja felirni, mert a kórházból recept nélkül jön haza az újszülött

A rendeletet figyelembe véve amennyiben az indikációs utasításnak megfelelő szakvizsgával rendelkezel felírhatod. Ha gyermekgyógyász szakvizsga kell hozzá és, bár vegyes körzetben gyerekeket is el kell lássál, nincs csak általános vagy háziorvosi szakvizsgád nem írhatod fel ( L. Kovács doktor Ultracortenol esetét !! ).

Somogyi László
Monday, June 29, 2009 10:11:59 PM
dr.mile.gyula@gmail.com wrote:

jsozer wrote:

A rendeletet figyelembe véve amennyiben az indikációs utasításnak megfelelő szakvizsgával rendelkezel felírhatod. Ha gyermekgyógyász szakvizsga kell hozzá és, bár vegyes körzetben gyerekeket is el kell lássál, nincs csak általános vagy háziorvosi szakvizsgád nem írhatod fel ( L. Kovács doktor Ultracortenol esetét !! ).

Mindezért kellene az a bizonyos korrekt lista: ki, mit, milyen beosztásban (jogviszonyban)

Ebből tudna korrekt szoftvert készíteni az Infomix is.

Ezzel kellene az oepnek foglalkoznia.

Helyette lásd mással foglalkozik, nem érdeke a korrektség, csak a behajtás.

Nem baj: az egészségügyi kiadásokat, ami a gyógyszercégek, patikák felé, esetleg kórházak felé száll el, majd megspórolják a háziorvosokon, akiknek amúgy nincs profitjuk belőle, nem profit érdekeltek, csak büntethetőek.

Somogyi László
Monday, June 29, 2009 10:13:13 PM
jsozer wrote:

Visszaküldöd, ahhoz, akinek ott fizettek zsebbe nem keveset.

Kharon
Wednesday, July 1, 2009 8:48:30 PM
Most tűnt fel, de így volt már a régi recepten is. EU kártyaszámot nem nyom a receptre a program. Azért ez elég fontos lenne, mert viszonylag gyakran előfordulhat, hogy EU-snak kell felírni valamit. Ha már a recept EU formátumú, legyen a program is az.

Szerk.: Ha az e-adatlapon máshová írom a számot, akkor már ráírja. Az én fejemben nagy a kuszaság, hogy az EU kártyáról melyik számot hová kell írni és ebben nem segít a kialakított helyek hossza sem.

Kharon
Friday, July 3, 2009 6:35:00 PM
Éppen most láttam élesben egy másik háziorvosi szoftvert (Meditor 5), amint leporellos receptre minden gond nélkül mátrixxal vonalkódott nyomott.

Kérdezném, hogyan lehetséges ez? Többszöri kérdésre is mindig azt mondták ez nem lehetséges.

Akkor a másik szoftvernél miért működik minden gond nélkül?

Nagyon felháborítónak tartom, hogy mindenféle nyomtatóakciókat emlegetnek, és többször is leírják, hogy leporellosra mátrixxal nem lehet megfelelően vonalkódot nyomtatni, miközben látom, hogy lehetséges. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy Önök nem tudják, hogyan kell, de akkor kérjenek segítséget. Nagyon úgy néz ki feleslegesen vettem egyenlőre másik nyomtatót, mert használhattam volna nyugodtan a régit is, ha az infomix megoldja a problémát. Azt már nem is merem feltételezni, hogy nem is akarták megoldani. Most gondolom majd az jön, hogy nem lesz olvasható a vonalkód, de ez már nem az én gondom (nem a mi gondunk), addig míg ez az egész hülyeség bedől, ellettünk volna a leporellos receptekkel akár olvashatatlan vonalkóddal is.

(Ahogy hallom másoktól, még olvasható is a mátrixxal nyomott vonalkód)

Adrienn
Friday, July 3, 2009 7:30:16 PM
Norbert!

Kíváncsiságból kérdezem, milyen típusú volt az a mátrix? 9 tűs vagy 24? És valóban olvashatónak tűnt? Úgy értem nyilván vonalkódolvasó nélkül nem lehet ezt kijelenteni, de nem voltak benne kisebb hullámok sem, amiket említettem a mi mátrixunkkal kapcsolatban visualix esetén?

Kharon
Friday, July 3, 2009 8:05:03 PM
Nem tudom hány tűs volt és nem tudom, hogy olvasható-e, de annak tűnt. Ránézésre voltak benne kb 0,5 mm-es kilengések, de többet nem tudok róla. A lényegen viszont nem változtat, miszerint az infomix azt mondta leporellos receptre matrixxal nem lehetséges a vonalkód nyomtatása. Pedig ezek szerint az. Az már egy más kérdés, hogy olvasható-e, de itt ezen a fórumon az hangzott el, hogy még azt sem tudják megoldani, hogy az akár olvashatatlan vonalkód jó helyre kerüljön a régi leporellos receptre és ne húzza tovább a receptet, tehát használható legyen a leporellos recept.
Adrienn
Friday, July 3, 2009 9:46:55 PM
Norbert!

Azért szerintem nem egyértelműen ezt írták. Beidézek 2 írást. Fél mm-es kilengés szerintem pedig biztosan leolvashatatlanságot eredményez, ha még a tintasugarast is nemhogy piszkozat minőségben, de még elvileg normálban sem lehet használni (csak a legjobban), ha olvasható vonalkódot akarunk. Pedig szerintem a tintasugarasnál még piszkozat minőségben sincs fél mm-es kilengés. Az én olvasatomban azt jelenti amit írtak, hogy képes rá, csak nem tudja leolvasni a vonalkódolvasó, s ha a nyomtatót nem lehet egyedi lapméretre beállítani, akkor túlhúzza a leporellót. Távol álljon tőlem, hogy bárkit is védjek, nem értek az egészhez, csak nekem nem egyértelműen az jött le, hogy kerek-perec kijelentették, hogy nem képes rá és kész.

vargas wrote:

Mátrix típusú nyomtatók nem képesek leolvasható vonalkódot nyomtatni.

hosi wrote:

Ez egy elég összetett probléma, megpróbálom elmagyarázni. Ha mátrix nyomtatóra nyomtatjuk a vényeket de nem leporellósat, akkor a windows ugyanazzal a módszerrel nyomtat mintha lézer vagy tintasugaras nyomtatóra nyomtatnánk, azaz képként "rajzolja" az egész receptet, ezért minden gond nélkül képes a vonalkódot is nyomtatni (akár fényképet is képes lenne).

Ha azonban leporellós a vény, a program ugynevezett escape szekvenciák segítségével nyomtatja ki a receptet. Erre több okból is szükség van, de a legfontosabb hogy a receptméret egyedi, és ezt a méretet "közölni" kell a nyomtatóval. Ezért van, hogy ilyenkor nem húzza túl, hanem megáll a vény végénél. Sajnos azonban ennél a módszernél nem lehet vonalkódot nyomtatni, egyszerűen ez a módszer erre nem alkalmas. Egyetlen lehetséges megoldás, ha a nyomtató beállításainál a windows-ban lehet egyedi lapméretet is beállítani, majd recept karbantartáskor ezt kell megadni. Ha ezt tudja a nyomtató (sajnos elég kevés tudja ezt), onnantól gyakorlatilag a "rajzolt módszer"-t lehet használni speciális lapméretre.

A két módszer között jelentős sebességbeli eltérés van, a rajzolt mátrix nyomtatás sokkal lassabb és hangosabb.

Összefoglalva mátrix nyomtatóra biztosan csak vágott vényekre lehet vonalkódos receptet nyomtatni, leporellós vényre csak abban az esetben lehetne megoldani, ha a nyomtató beállításainál egyedi lapméretet is lehet definiálni. Egyébként az Ön által is említett túlhúzásos probléma fog jelentkezni.

Kharon
Friday, July 3, 2009 9:55:56 PM
Ez szép és jó, de mégiscsak kerek perec kijelentették, hogy nem lehet olvasható kódot nyomtatni. Az engem nem érdekel hogy olvasható is legyen, és a túlhúzásos probléma meg egészen biztos, hogy megoldható, ugyanis a saját szememmel láttam, hogy nem húzta túl a leporellos receptet a nyomtató, és mindezért még fórumozni, könyörögni, követelőzni sem kellett, meglepetésként a verzióváltásuk tudta. Egyébként én draft minőségben nyomtatom tintasugarassal a vonalkódot és ránézésre biztosra veszem, hogy olvasható. De ha nem hát nem, az már nem az én bajom.
dr.mile.gyula@gmail.com
Saturday, July 4, 2009 10:28:45 AM
kaprinai wrote:

Ez szép és jó, de mégiscsak kerek perec kijelentették, hogy nem lehet olvasható kódot nyomtatni. Az engem nem érdekel hogy olvasható is legyen, és a túlhúzásos probléma meg egészen biztos, hogy megoldható, ugyanis a saját szememmel láttam, hogy nem húzta túl a leporellos receptet a nyomtató, és mindezért még fórumozni, könyörögni, követelőzni sem kellett, meglepetésként a verzióváltásuk tudta. Egyébként én draft minőségben nyomtatom tintasugarassal a vonalkódot és ránézésre biztosra veszem, hogy olvasható. De ha nem hát nem, az már nem az én bajom.

Szerintem ez már egy rég lerágott csont: Mi értelme van ezen még meditálni - szó párbajozni, akkor amikor a hozzáértő MMK miniszteri államtitkár eldöntötte, hogy NINCS TÖBBÉ LEPORELLÓ ??? Azt a 10 - 20 ezer ami még vanegy-egy rendelőben, minden további nélkül elhasználható extra vonalkód nélkül is. Adreinnek igaza van.PONT !![beeee]

Adrienn
Saturday, July 4, 2009 8:03:03 PM
Norbert, ezt megkaptad.[beeee] Mellesleg hízelgő, hogy Gyula szemszögéből nézve legalább akkor lehet igazam, amikor épp nem az Ő hozzászólása ellen érvelek. [beeee]

(Megjegyzem, a lerágott csont is csont, tehát úgy átltalában attól még lehet idegesítő, hogy lerágott.)[felnez]

Kharon
Saturday, July 4, 2009 10:13:33 PM

Szerintem ez már egy rég lerágott csont: Mi értelme van ezen még meditálni - szó párbajozni, akkor amikor a hozzáértő MMK miniszteri államtitkár eldöntötte, hogy NINCS TÖBBÉ LEPORELLÓ ??? Azt a 10 - 20 ezer ami még vanegy-egy rendelőben, minden további nélkül elhasználható extra vonalkód nélkül is. Adreinnek igaza van.PONT !![beeee]

Éves szinten 160 eFt körüli összegért hadd legyen már jogom rágódni egy kicsit, mikor szándékosan, vagy hozzá nem értésből félrevezetnek és pillanatnyilag felesleges kiadásba visznek.

Megoldottam így is, nem ez a baj. Az elv. ha neked semmi problémád nincs ezzel OK, nekem van.

dr.mile.gyula@gmail.com
Sunday, July 5, 2009 12:08:09 AM
kaprinai wrote:

Éves szinten 160 eFt körüli összegért hadd legyen már jogom rágódni egy kicsit, mikor szándékosan, vagy hozzá nem értésből félrevezetnek és pillanatnyilag felesleges kiadásba visznek.

Megoldottam így is, nem ez a baj. Az elv. ha neked semmi problémád nincs ezzel OK, nekem van.

Norbert ! Rágódni rágódhatsz de minek. A 160 e ft-os költség nem a nyomtathatóságon hanem a leporelló megszüntetésén múlott, Neked is Nekem is és még sokan Másoknak is. A pillanatnyi felesleges kiadás elodázható de nem elkerülhető, nyugodtan használhatod a leporellót extra nélkül , én is ezt teszem ameddig van És utána - bekövetkezik a "pillanatnyi felesleges" kiadás . Megoldottad - én is , három Lexmark , jelenleg még pihen, de megvan és persze vele a költség is megvolt. meg még jön a fenntartása is !! Minden ágálás ellenére megszüntették az olcsó, praktikus , gyors matrixos nyomtatást. Elvek : legyünk hűek az elveinkhez de anélkül, hogy beskatulyáznánk magunkat.Nem arról szólt a történet, hogy NEM LEHET hanem arról hogy BONYOLULT ÉS ÉRTELMETLEN . Bonyolult mert grafikus nyomtatás szükséges ( az elfogadható kódhoz ) és ezzel éppen az előnyét veszíti el a matrix. Másrészt értelmetlen mert megszűnt a leporelló gyártása. Félrevezettek : erre már Adrienn is válaszolt, talán félre értelmeződtek az elhangzottak, MINŐSÉGI VONALKÓD nyomtatására NEM KÉPES a matrix csak grafikus formában. Az pedig butaság - szerintem - hogy az olvashatóság senkit sem érdekel mert arról nem szól e rendelet !!!

Kharon
Sunday, July 5, 2009 9:51:42 AM
A 160 eFt a szoftver éves díja volt. Egyébként meg valóban mindegy, csak mikor megláttam a vonalkódot a leporellos recepten, kicsit felháborodtam, ugyanis nem arról volt szó, hogy nem lehet minőségi vonalkódot, hanem, hogy "Sajnos azonban ennél a módszernél nem lehet vonalkódot nyomtatni, egyszerűen ez a módszer erre nem alkalmas."

Ezt az idézetet meg lehet tekinteni teljes terjedelmében a következő helyen: ITT 

Na ezek után bosszantó nagyon. Én a magam részéről befejeztem, úgyis értelmetlen (mint mondtad) a lerágott csonton rágódni, az infomix úgysem tud, de szerintem nem is akar erre megoldást találni.

jsozer
Monday, July 6, 2009 11:23:42 AM
mÉG VAN NÉHÁNY LEPORELLÓS RECEPTEM, KB 500 DRB.sZÉLEIT LETÉPTEM ÉS EGY hp1010-s nyomtatom, vonalkóddal.Vajon menyit lehet igy nyomtatni, gogy a nyomtató ne károsodjon.

Egyébként szépen nyomtatja a vonalkódot, csak hát tetű lassú.

dr.mile.gyula@gmail.com
Monday, July 6, 2009 11:27:23 AM
jsozer wrote:

mÉG VAN NÉHÁNY LEPORELLÓS RECEPTEM, KB 500 DRB.sZÉLEIT LETÉPTEM ÉS EGY hp1010-s nyomtatom, vonalkóddal.Vajon menyit lehet igy nyomtatni, gogy a nyomtató ne károsodjon.

Nem kell tépkedni lézert kínozni,simán elhasználni extra nélkül.

Adrienn
Monday, July 6, 2009 12:35:09 PM

jsozer wrote:

Nem kell tépkedni lézert kínozni,simán elhasználni extra nélkül.

Ahogy látom, ezen már túl van, mert letépkedte a leporellót, szóval vagy egyesével teszi mostantól a mátrixba vagy mégis lézert kínoz, vagy kidobja a régi vényeket és újat használ lézerben. Volt itt aki azt írta, hogy 1-3 hónap alatt szétvágta a lézerjét az ilyen nyomtatás. Gondolom, 500 még talán nem okoz akkora galibát, de ezt nyilván senki nem fogja tudni pontosan behatárolni, s nem is akarja felvállalni, hogy esetlegesen a javaslata alapján a lézerre buzdítson ebben az esetben, mert ha meg baja lesz... Én nem kockáztatnék, erre ugyanis nem jár állítólag a garancia. Amúgy mi is vonalkód nélkül szépen elhasználjuk a régi leporellósat, aztán jöhet az új vény, a vonalkód és a lézer... fektetve, felső lapadagolóból.

jsozer
Monday, July 6, 2009 12:35:15 PM
Jókor modndjátok, csak egy hétig tépkedtem a széleit.. Na csak viccből. de tényleg ennyi kinyomtatásda nem tesz -e kárt a nyomtatóban ?
Adrienn
Monday, July 6, 2009 12:42:58 PM
Jsozer! Mivel 6 másodpercnyi a különbség a hozzászólásaink között, feltételezem, hogy mikor írtad, az enyémet még nem olvastad, kivéve persze ha supermen képességekkel is rendelkezel. 🙂 Egyébként a mostani hozzászólásomra is ott van a válaszom eggyel fentebb.
Adrienn
Monday, July 6, 2009 12:45:45 PM
De ha a "jókor mondtátok" részt mégis magamra venném, akkor azt mondanám, hogy az elmúlt közel másfél hétben szinte csak erről szólt itt a fórum, szóval mondtuk, csak nem olvastad. Magam is feszegettem a témát több ízben is.
jsozer
Monday, July 6, 2009 1:06:59 PM
Elnézést- a jókor mondjátok szóvirág csak humorizálás akart lenni. Nálam a vonalkódos recept beállítsá zökkenőmentes m volt-a régi for,átumra a régi Hp lassan de gond nélkül irt, az ujat pedig az Infomixes OKI- val nyonmtatjuk.

Én eleve május elején rendeltem új receptet, nálam ugyanis kb 3 hónapig elég egy doboz- kb 5000 rp. Emiatt nem spájzoltam be- Még véletlenül se begye senki magára. a lényeg az, hogy vajon ez a kb 500 darab már rég letépett szélü recepte vajon kárt tesz e a régi Hp 1010-s nyomtatóban.

Varga Sándor
Monday, July 6, 2009 1:11:44 PM
jsozer wrote:

a lényeg az, hogy vajon ez a kb 500 darab már rég letépett szélü recepte vajon kárt tesz e a régi Hp 1010-s nyomtatóban.

A nyomtató gyártók hivatalos állásfoglalása az, hogy az egyedi lapméretek, csak abban az eseben tesznek kárt a nyomtatóban, ha folyamatosan ilyen nyomtatásra használják. Ha ez csak egyedi, alkalomszerű nyomtatás, akkor még nem okoz problémát. Ami miatt nem lehet egyértelmű választ adni, az az, hogy típus függő, az 500 db mindenk számít, illetve, hogy közben történik-e egyéb, szabvány méretű nyomtatás.

Varga Sándor
Adrienn
Monday, July 6, 2009 1:29:10 PM
jsozer wrote:

Elnézést- a jókor mondjátok szóvirág csak humorizálás akart lenni.

Nem is vettem másnak. [felnez]

De ahogy írtam, ezt senki sem fogja tudni pontosan megmondani.

jsozer
Friday, July 10, 2009 2:05:02 PM
receptirás közben ha az OKI nyomtatóból kifogy a recept akkor automatikusan az alsó tácára vált át, illetve ha az üres akkor a piros lámpa villog és nem nyomtt.Közben hiába töltöm fel recepttel nem a feső tálcáról. hanem továbra is aza alsó tálcáról akar nyomtatni. Röviden mi a teendő, ha nyomtatás közben fogy kia recept a nyomtatóból, de még nem nyomtatótdott ki minden recept.Én ilyenkor a nyomtatót ki- be kapcsolom, ujraindiítás után ujra a receptet huza be deegy vagy két rcept ilyenkor koinyomtatlan marad.
Kharon
Friday, July 10, 2009 2:20:03 PM
Az OKI tulajdonságainál (Start - Nyomtatók és faxok - jobb gomb az OKI-n, Tulajdonságok) a Nyomtatási beállításokra kattintva a Papíradagolási opcióknmál ki kell venni az automatikus tálcaváltástól a pipát. Majd ugyanezt el kell végezni a Speciális - Alapértelmezések ablakon is.

Ezután újra kell indítani a programot, és nem fogja automatikusan az alsó tálcáról venni a papírt ha kifogy a recept

jsozer
Friday, July 10, 2009 7:53:21 PM
Köszönöm. A tegnap este 1 órán át olvastam a használati utasítást.. de ezt sehol se láttam.Igaz a nyomtató beállítát csak a meghajtó telepítésekor néztem .
jsozer
Friday, July 10, 2009 8:04:16 PM
Az ötszáz darab letépett szélü leporellos recept nem ártott meg a nyomtatónak, az OKI pedig szépen és gyorsan nyomtat. Csak a két receptirási sorozat között van egy kis bemelegedési idő. Volt egy olyan gondolatom, hogy a visualixben csak ki kellene jelölni e felirnivalót és majd csak az után nyomtatni,Tudom, hogy ez egy adott betegnél már megvan, de ugy képzeltem el, hogy több beteg összegyüjtött receptjeit lehetne igy sorozatban felirni, igy kiküszöbölve a nyomtatási soropzatok közti bemelegedési időt is .Lehet hogy hajánál fogva előráncigált ötlet, de hát az OKI olyan gyorsan nyomtat sorozatban receptet, hogy ha nem figyelek oda egy- kettőre kifogy belőle a papir.

Különben kapható- e hozzá nagyobb felső papirtálca, illetve, hogy érdemes -e - ha - van beszerezni.Egyébként azt hogy kell beállítan, hogy fenntről receptet alulról pedig beutalót, stb nyomtat.. A régi HP nál ha a felső tálcában papir volt akkor mindig oda nyomtatott.Ha az alsóból akartam nyomtatni akkor afelsőből mindig ki kellett venni a papírt. Az OKI -nál megoldható- e hogy ha mindét tálcán van papír akkor az egyikre ezt a a másikra pedig mást nyomtasson..

komoroczy
Saturday, July 11, 2009 12:45:41 AM
Az OKI nyomtató beállításával nekem is problémám van.Próbáltam az alsó tálcába tenni a receptet, de egy db kinyomtatása után a sárga kijelző villogni kezdett. A felső adagolóból eddig nem sikerült inditani a nyomtatást.

Users browsing this topic