rpetra
  • rpetra
  • Veterán (Szint 20 - Max)
Monday, May 7, 2012 11:38:05 AM
Originally Posted by: dr. Szathmáry Zoltán 

Originally Posted by: rpetra 

Originally Posted by: dr. Szathmáry Zoltán 

Therápiás lapon, adagolásszámításkor, ha a darabszámot változtatom, az ellátva dátum nem változik!

A kérdésem az lenne, hogy melyik készítményt próbálja és milyen adagolással?

Erre azért lenne szükség hogy pontosan előtudjuk idézni az Önnél megjelenő állapotot.

Általában akkor jelentkezik a probléma, ha az adagolás számítása után szeretném a dobozszámot változtatni

pl. Kardegic 100 mg esetében.

Kipróbáltam, az Ön által írt példát és nálam változik az ellátva dátum.

Meg kellene próbálni az Ixintézőben, a Tábla ellenőrzés javítást, a tábla s index kapcsolat helyreállítást és az Indexelést lefuttatni.

Ha a probléma továbbra is fenn áll kérem jelezze felénk.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, May 9, 2012 10:38:30 AM
Originally Posted by: dr.Kovács József 

Originally Posted by: Casus 

Mi a teendő, ha a beteg előbb kéri a következő havi gyógyszereit (mert pl. elutazik külföldre)? A kiválthatóságot át tudom javítani, de a gép automatikusan ehhez igazítja az ellátva dátumot, holott ténylegesen tovább van ellátva. Így kutyulódik az egész rendszer, nem? [zavar]

Ha külföldre utazik a beteg, le kell ezt a tényt írni és azt, hogy mennyi időre. Ebben az esetben egy receptre fel lehet írni max. egy évre elegendő gyógyszert, amit az ellátva dátum mutat. Egyébként is egyszerre fogja kiváltani, mert nem utazik haza havonta a gyógyszer kiváltás miatt. Ha előzőleg már kapott gyógyszert én azt a levonnám a következő adagból, ezt külön kiszámolnám és rögzíteném mondjuk a postit-en (ez elég ritka eset).

Csak a pontosítás miatt : az új szabályozás szerint egy vényre csak 30 napi mennyiség írható fel ! Az egy évi így 12 recepten lesz , én azonos kiváltási dátummal látnám el. A többi stimmel.

dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, May 9, 2012 11:11:49 AM
Ma ismét szembesültem az Egyedi elbírálás jogcím használatának szükségességével ( a vényen van ilyen négyzetecske ), de a programban erre lehetőséget nem találtam. Teendő ??
Varga Sándor
Wednesday, May 9, 2012 11:19:35 AM
Originally Posted by: dr.mile.gyula@gmail.com 

Mi a teendő, ha a beteg előbb kéri a következő havi gyógyszereit (mert pl. elutazik külföldre)? A kiválthatóságot át tudom javítani, de a gép automatikusan ehhez igazítja az ellátva dátumot, holott ténylegesen tovább van ellátva. Így kutyulódik az egész rendszer, nem? [zavar]

Ha külföldre utazik a beteg, le kell ezt a tényt írni és azt, hogy mennyi időre. Ebben az esetben egy receptre fel lehet írni max. egy évre elegendő gyógyszert, amit az ellátva dátum mutat. Egyébként is egyszerre fogja kiváltani, mert nem utazik haza havonta a gyógyszer kiváltás miatt. Ha előzőleg már kapott gyógyszert én azt a levonnám a következő adagból, ezt külön kiszámolnám és rögzíteném mondjuk a postit-en (ez elég ritka eset).

Csak a pontosítás miatt : az új szabályozás szerint egy vényre csak 30 napi mennyiség írható fel ! Az egy évi így 12 recepten lesz , én azonos kiváltási dátummal látnám el. A többi stimmel.

Megnéztem újra a jogszabályt, mert nem így emlékeztem.

A 9/2007. (II. 15.) EüM rendelet szerint:

11.§

(1) Az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen.

(2) Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.

(3) Krónikus betegség vagy állapot kezelése során

a) amennyiben a gyógyszer tartós - előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos - alkalmazása szükséges, és

b) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint

c) a vény kiváltására nyitva álló időtartam alatt - előre láthatóan - nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja,

az orvos a (2) bekezdéstől eltérően 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszert - legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 1 havi mennyiségben - is rendelhet. A 30 napot meghaladó gyógyszerrendelés tényét és azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő a beteg számára, a beteg nyilvántartásában rögzíteni kell.

(4) Az orvos a (2)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően - kivételesen, betegellátási érdekből - a gyógyszer alkalmazásának szükségességéig terjedő időtartamra, de legfeljebb egy évre elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet egy vényen, amennyiben

a) az a beteg különleges élethelyzetére tekintettel indokolt,

b) a gyógyszer tartós alkalmazása szükséges, és

c) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható.

[b](5) Az orvos a (4) bekezdés szerinti gyógyszerrendelés indokát a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti és a vény hátoldalára rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.[/b]

Varga Sándor
Varga Sándor
Wednesday, May 9, 2012 11:23:51 AM

Ma ismét szembesültem az Egyedi elbírálás jogcím használatának szükségességével ( a vényen van ilyen négyzetecske ), de a programban erre lehetőséget nem találtam. Teendő ??

Ilyen esetben a vény nyomtatás nem lehetséges.

Ennek konkrét oka, hogy a vényre nyomtatandó vonalkód nem tartalmazza ezt a jogcímet. Az OEP felé többször jeleztük, ők azt kérték, hogy ezeket a vényeket egyenlőre kézzel írják fel.

Varga Sándor
dr.mile.gyula@gmail.com
Wednesday, May 9, 2012 11:58:29 AM
Originally Posted by: vargas 

Megnéztem újra a jogszabályt, mert nem így emlékeztem.

A 9/2007. (II. 15.) EüM rendelet szerint:

11.§

(1) Az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen.

(2) Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.

(3) Krónikus betegség vagy állapot kezelése során

a) amennyiben a gyógyszer tartós - előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos - alkalmazása szükséges, és

b) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint

c) a vény kiváltására nyitva álló időtartam alatt - előre láthatóan - nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja,

az orvos a (2) bekezdéstől eltérően 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszert - legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 1 havi mennyiségben - is rendelhet. A 30 napot meghaladó gyógyszerrendelés tényét és azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő a beteg számára, a beteg nyilvántartásában rögzíteni kell.

(4) Az orvos a (2)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően - kivételesen, betegellátási érdekből - a gyógyszer alkalmazásának szükségességéig terjedő időtartamra, de legfeljebb egy évre elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet egy vényen, amennyiben

a) az a beteg különleges élethelyzetére tekintettel indokolt,

b) a gyógyszer tartós alkalmazása szükséges, és

c) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható.

[b](5) Az orvos a (4) bekezdés szerinti gyógyszerrendelés indokát a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti és a vény hátoldalára rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.[/b]

Akkor ez így a korekt , tisztánlátásért köszönet így is !

Ilona
  • Ilona
Wednesday, May 9, 2012 12:30:24 PM
A betegnek a th lapon érvényes gyógyszer 2013. febr. 28-ig. Gyógyszer írásnál pirosmezőben megjelenik: szkorv. lejár 2012.05.28.

Teendő?

Varga Sándor
Wednesday, May 9, 2012 12:44:41 PM
Originally Posted by: Ilona 

A betegnek a th lapon érvényes gyógyszer 2013. febr. 28-ig. Gyógyszer írásnál pirosmezőben megjelenik: szkorv. lejár 2012.05.28.

Teendő?

Megint egy olyan eset, ami mi nem tudunk előidézni. Táveléréssel látnunk kellene az adatokat, hogy a konkrét okot meg tudjuk mondani.

Varga Sándor
gombaycsongor
Tuesday, May 15, 2012 11:17:13 AM
Az IxCardiorisk programban a célértéket el nem érők kikereshetőek a hatóanyag választás feltételével is.

A VisualIx ezen tudását alkalmazni javaslom a Terápiás lappal rendelkezők menüpontban, vagy bármely olyan esetben is, ahol gyógyszer kigyűjtésére lehetőség van.

Ez egyrészt egy-egy hatóanyag alkalmazásáról, gyógyszerezési szokásunkról adna áttekintő képet, másrészt az egyre sokasodó fix kombinációs készítményekre történő áttérést is támogatná.

Pl. a terápiás lapon a bisoprolol és az amlodipin mindegyike feltétellel megadott keresés azok listáját hozná le, akik bisoprololt (pl. Bisoblock, Bisocard, Bisogamma, Bisoprolol Sandoz, Bisoprolol-ratiopharm, stb.) valamint az amlodipint (pl. Amlipin, Amlobesyl, Amlodipin, Tenox stb.) szereket egyidejűleg szedik. Ezek után a Concor Amlo megfelelő kombinációját írva javulhatna a beteg-compliance, és/vagy a beteget terhelő terápiás költség is csökkenhetne esetlegesen.

A másik, a páciens zsebét kímélő koncepció, ennek pontosan az ellenkezője.

Pl. a Torvatec Kombi egy-egy atorvastatin és amlodipin tartalmú tablettát egybe csomagoltan tartalmaz olyan árért, mely messze kisebb, mintha a szereket külön-külön, vagy fix kombinációban (Caduet, Amlator) rendelnénk a páciensünknek Hasonló egybecsomagoltan olcsóbb szerek a Levenor Kombi, a Duamild – és gondolom, egyre több lesz.

Támogatásra érdemesnek tartjátok az ötletet?

dr.Kovács József
Tuesday, May 15, 2012 11:27:56 AM
Originally Posted by: gombaycsongor 

Az IxCardiorisk programban a célértéket el nem érők kikereshetőek a hatóanyag választás feltételével is.

A VisualIx ezen tudását alkalmazni javaslom a Terápiás lappal rendelkezők menüpontban, vagy bármely olyan esetben is, ahol gyógyszer kigyűjtésére lehetőség van.

Ez egyrészt egy-egy hatóanyag alkalmazásáról, gyógyszerezési szokásunkról adna áttekintő képet, másrészt az egyre sokasodó fix kombinációs készítményekre történő áttérést is támogatná.

Pl. a terápiás lapon a bisoprolol és az amlodipin mindegyike feltétellel megadott keresés azok listáját hozná le, akik bisoprololt (pl. Bisoblock, Bisocard, Bisogamma, Bisoprolol Sandoz, Bisoprolol-ratiopharm, stb.) valamint az amlodipint (pl. Amlipin, Amlobesyl, Amlodipin, Tenox stb.) szereket egyidejűleg szedik. Ezek után a Concor Amlo megfelelő kombinációját írva javulhatna a beteg-compliance, és/vagy a beteget terhelő terápiás költség is csökkenhetne esetlegesen.

Pl. a Torvatec Kombi egy-egy atorvastatin és amlodipin tartalmú tablettát egybe csomagoltan tartalmaz olyan árért, mely messze kisebb, mintha a szereket külön-külön, vagy fix kombinációban (Caduet, Amlator) rendelnénk a páciensünknek Hasonló egybecsomagoltan olcsóbb szerek a Levenor Kombi, a Duamild – és gondolom, egyre több lesz.

Messzemenően támogatom az ötletet.

dr.Kovács József
hosi
  • hosi
Tuesday, May 15, 2012 11:31:24 AM
Mi azzal támogatjuk, hogy már el is kezdtük a megvalósítását [felnez]
Hostyánszki László
Tuesday, May 15, 2012 12:38:07 PM

Originally Posted by: gombaycsongor 

Messzemenően támogatom az ötletet.

Csak úgy mint az előttem szóló.

Dr Rétei Ágnes
Wednesday, May 16, 2012 4:58:00 PM
Kötelező-e ráírnunk a receptre a térítési díjat?:-k
Varga Sándor
Wednesday, May 16, 2012 5:23:29 PM

Nem kötelező, ez csak egy lehetőség a visualban.

Varga Sándor
Dr Rétei Ágnes
Thursday, May 17, 2012 1:46:02 PM
Originally Posted by: vargas 

Nem kötelező, ez csak egy lehetőség a visualban.

Köszönjük

Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Thursday, May 17, 2012 5:23:38 PM
Nekem nem tűnt fel, kolléganőm mérgelődött. Megnéztem, igaza van: receptírásnál ha módosítani szeretném a dobozszámot, a Drb. melletti nyilakra 2x kell kattintani. Első kattintásra kék színű lesz az eredetileg ott lévő szám, második kattintásra már eggyel emelkedik/csökken. Lehetne ezt javítani? Kattintgatunk így is eleget...

Köszönjük.

szviktor
Friday, May 18, 2012 7:02:02 AM
Originally Posted by: Bogi 

Nekem nem tűnt fel, kolléganőm mérgelődött. Megnéztem, igaza van: receptírásnál ha módosítani szeretném a dobozszámot, a Drb. melletti nyilakra 2x kell kattintani. Első kattintásra kék színű lesz az eredetileg ott lévő szám, második kattintásra már eggyel emelkedik/csökken. Lehetne ezt javítani? Kattintgatunk így is eleget...

Köszönjük.

Köszönjük észrevételét a kérését a fejlesztőknek továbbítom. Ha még valamilyen fejlesztési javaslat vagy kérdés merülne fel várjuk itt a fórumon illetve e-mailben az infomix@infomix.hu címre.

Üdv: Szabó Viktor
szviktor
Friday, May 18, 2012 10:32:22 AM
Originally Posted by: szviktor 

Köszönjük.

Köszönjük észrevételét a kérését a fejlesztőknek továbbítom. Ha még valamilyen fejlesztési javaslat vagy kérdés merülne fel várjuk itt a fórumon illetve e-mailben az infomix@infomix.hu címre.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy az ön által jelzett fejlesztés a következő verzióban már benne is lesz.

gombaycsongor
Friday, May 18, 2012 11:23:55 AM
A Terápiás lap 1 hónapnál régebben lejárt készítmények mezőt szükségesnek tartjátok még? Én úgy érzem, nincs információs tartalma. Annál is inkább, mert olyan archaikus adatok halmozódnak fel itt, mint a hajdani Eü.rend., Eü.tér.köt. írható szerek (pl. thrombocyta aggr. gátlók, antiallergikumok, PPI készítmények).
Bogi
  • Bogi
  • Veterán (Szint 18)
Friday, May 18, 2012 12:28:25 PM

Köszönjük.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy az ön által jelzett fejlesztés a következő verzióban már benne is lesz.

Köszönjük!

Kharon
Tuesday, June 5, 2012 4:55:57 PM
Nem értem a köv üzenetet: UserPostedImage
szviktor
Tuesday, June 5, 2012 5:09:42 PM
Originally Posted by: Jano 

Nem értem a köv üzenetet: UserPostedImage

Amennyiben a felírt készítmény kiszerelését, felírási darabszámát és adagolását figyelembe véve a felírás 28 napnál kevesebb illetve 31 napnál hosszabb (nem egy havi), és több havi adagot kíván felírni 2 vagy 3 vényen, akkor recept nyomtatáskor/tároláskor a következő üzenet jelenik meg: „A kiválasztott készítmény nem felel meg a jogszabály szerinti, legfeljebb 3 havi mennyiségű, vényenként 1 havi mennyiségű rendelési formának.” Ebben az esetben saját felelősségére kinyomtathatja a 2/3 vényt. pl. egy 20 szemes kiszerelésű készítményt szeretne felírni 3 hónapra a paciensnek napi 1x1-es adagolással. Akkor -a rendelet szerint- ezt csak egy vényen teheti meg úgy, hogy 4 (vagy 5) dobozzal írja fel.

Fehérvári
Friday, June 8, 2012 9:06:21 AM
Tud-e valaki erről valamilyen rendeletet?

06.08-án fel lehet-e írni a 60 szemes (napi 1 tbl)gyógyszert,a szakorvosi javaslata 06.12-én lejár?[bizonyt]

Kharon
Friday, June 8, 2012 9:19:56 AM
Originally Posted by: Fehérvári 

06.08-án fel lehet-e írni a 60 szemes (napi 1 tbl)gyógyszert,a szakorvosi javaslata 06.12-én lejár?[bizonyt]

Mivel a felírás napján rendelkezik érvényes javaslattal, ez minden következmény nélkül felírható.

Fehérvári
Friday, June 8, 2012 10:11:28 AM
Originally Posted by: bagincs 

Mivel a felírás napján rendelkezik érvényes javaslattal, ez minden következmény nélkül felírható.

Köszönöm![mosoly]

dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 8, 2012 10:50:19 AM

Köszönöm![mosoly]

Azért a felírási előírást meg kell nézni ! Bizonyos gyógyszereknél ( inzulinoknál biztosan ) a szakorvosi javaslat érvényességi idejét lerövidítették és a megfogalmazás szerint csak az adott javaslatra vonatkozó érvényességi ideig lehet felírni a készítményt.

Pl. Insulin lantus : 2011.11.02 kapott egy évre szakjavaslatot ami 2012.11.01-ig szól, mégsem tudom felírni jelenleg mert az új előírás szerint "SZAKORVOSI JAVASLAT ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE: 6 hónap "

Az inzulinoknál a program erre figyelmeztet is , de egyéb készítményeknél még nem találkoztunk a fentiekben leírtakkal.

gombaycsongor
Friday, June 8, 2012 12:22:28 PM

Én megtenném. Mert:

• a javaslat 06.12-ig érvényes, tehát 06.08-, 09-, 10-, és 11-én is hatályos

ha orvosszakmai ellenjavallata (pl. mellékhatás) nincs, nem tagadhatom meg a szakmailag korábban indokolt és jogszerű (javasolt) ellátást

a hazai rendszerben az eredeti kiszerelés nem bontható meg, tehát nem írható a tabl. No IV (quattuor) forma

Salus aegroti suprema lex esto - inkább adminisztrációs hibáért vonjanak felelősségre, mint hivatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés okán a bíróság! )A lelkiismeretemről nem ís szólva...)

dr.Kovács József
Friday, June 8, 2012 12:26:45 PM

Köszönöm![mosoly]

Azért a felírási előírást meg kell nézni ! Bizonyos gyógyszereknél ( inzulinoknál biztosan ) a szakorvosi javaslat érvényességi idejét lerövidítették és a megfogalmazás szerint csak az adott javaslatra vonatkozó érvényességi ideig lehet felírni a készítményt.

Pl. Insulin lantus : 2011.11.02 kapott egy évre szakjavaslatot ami 2012.11.01-ig szól, mégsem tudom felírni jelenleg mert az új előírás szerint "SZAKORVOSI JAVASLAT ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE: 6 hónap "

Az inzulinoknál a program erre figyelmeztet is , de egyéb készítményeknél még nem találkoztunk a fentiekben leírtakkal.

Nálunk a "megszerzett jogokat" visszamenőleg nem lehet elvenni. Vagyis a kiadott javaslatok az eredeti érvényességi idejükig használhatók. Azért igyekszünk úgy kiszámolni a gyógyszert, hogy csak az érvényességi ideig legyen elegendő.

dr.Kovács József
dr.mile.gyula@gmail.com
Friday, June 8, 2012 1:16:39 PM

Köszönöm![mosoly]

Nálunk a "megszerzett jogokat" visszamenőleg nem lehet elvenni. Vagyis a kiadott javaslatok az eredeti érvényességi idejükig használhatók. Azért igyekszünk úgy kiszámolni a gyógyszert, hogy csak az érvényességi ideig legyen elegendő.

Ez OK is lenne, csakhogy a vényre rá kell írnod a szakorvosi javaslat dátumát ! Így az már igencsak érdekes lesz ha az egy éves ( mármint a javaslat kelte ) miközben rendeletileg most már csak 6 hónapos érvényességű javaslatra írhatod fel !

Varga Sándor
Friday, June 8, 2012 1:24:09 PM

Köszönöm![mosoly]

Ez OK is lenne, csakhogy a vényre rá kell írnod a szakorvosi javaslat dátumát ! Így az már igencsak érdekes lesz ha az egy éves ( mármint a javaslat kelte ) miközben rendeletileg most már csak 6 hónapos érvényességű javaslatra írhatod fel !

A gyógyszertörzs alapján sajnos valóban így van, a program figyelmeztet, de engedi a felírást. Ezzel kapcsolatban kértünk segítséget az OEP-től, ahonnan az ártámogatási osztály egyenlőre ennyit tudott válaszolni erre a kérdésre:

"A diabeteses eü. pontokkal kapcsolatban állásfoglalást kérünk a Minisztériumtól az egy éves/fél éves javaslatokkal kapcsolatban."

De még az is lehet, hogy amire az állásfoglalás megérkezik, már nem lesznek érvényben egy évre kiadott javaslatok...

Varga Sándor
Users browsing this topic