Mi a teendő, ha a beteg előbb kéri a következő havi gyógyszereit (mert pl. elutazik külföldre)? A kiválthatóságot át tudom javítani, de a gép automatikusan ehhez igazítja az ellátva dátumot, holott ténylegesen tovább van ellátva. Így kutyulódik az egész rendszer, nem? [zavar]
Ha külföldre utazik a beteg, le kell ezt a tényt írni és azt, hogy mennyi időre. Ebben az esetben egy receptre fel lehet írni max. egy évre elegendő gyógyszert, amit az ellátva dátum mutat. Egyébként is egyszerre fogja kiváltani, mert nem utazik haza havonta a gyógyszer kiváltás miatt. Ha előzőleg már kapott gyógyszert én azt a levonnám a következő adagból, ezt külön kiszámolnám és rögzíteném mondjuk a postit-en (ez elég ritka eset).
Csak a pontosítás miatt : az új szabályozás szerint egy vényre csak 30 napi mennyiség írható fel ! Az egy évi így 12 recepten lesz , én azonos kiváltási dátummal látnám el. A többi stimmel.
Megnéztem újra a jogszabályt, mert nem így emlékeztem.
A 9/2007. (II. 15.) EüM rendelet szerint:
11.§
(1) Az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen.
(2) Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.
(3) Krónikus betegség vagy állapot kezelése során
a) amennyiben a gyógyszer tartós - előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos - alkalmazása szükséges, és
b) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint
c) a vény kiváltására nyitva álló időtartam alatt - előre láthatóan - nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja,
az orvos a (2) bekezdéstől eltérően 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszert - legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 1 havi mennyiségben - is rendelhet. A 30 napot meghaladó gyógyszerrendelés tényét és azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő a beteg számára, a beteg nyilvántartásában rögzíteni kell.
(4) Az orvos a (2)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően - kivételesen, betegellátási érdekből - a gyógyszer alkalmazásának szükségességéig terjedő időtartamra, de legfeljebb egy évre elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet egy vényen, amennyiben
a) az a beteg különleges élethelyzetére tekintettel indokolt,
b) a gyógyszer tartós alkalmazása szükséges, és
c) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható.
[b](5) Az orvos a (4) bekezdés szerinti gyógyszerrendelés indokát a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti és a vény hátoldalára rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.[/b]