Még egy kis adalék a betegút adatok értékeléséhez.
Már tavaly május óta nézem a betegutakat (az OEP-es felületen), amikor még nyilatkoztatni kellett a betegeket, így szereztem néhány tapasztalatot. Saját esetetemet adom közre, így nem sértek betegjogokat. Még tavaly júniusban elsőként megnéztem a saját betegutamat és meglepődve tapasztaltam, hogy az OEP nyilvántartása szerint olyan gyógyszereket is kiváltottam, amiket még soha nem szedtem (vérnyomáscsökkentőket). Akkor ezt jeleztem az OEP felé, akik kivizsgálaták az esetet. A következő történt. Az általam is szedett gyógyszerekkel együtt egy barátom receptjeit is kiváltottam (aki azokat a gyógyszereket szedi, amik nálam jelentek meg tévesen). A kiváltás egyidőben történt, vagyis egy kupacban adtam oda a patikában (ez fontos). Az asszisztens a vények rögzítését az én receptjeimmel kezdte, azok voltak felül. A TAJ szám rögzítésével kezdik, és közben nem váltottak TAJ számot, pedig már más név volt a recepten. Így az összes gyógyszert az én TAJ számomra jelentették le. A patika azzal védekezett, hogy olvashatatlan volt a vonalkód és kézzel írták be az adatokat. Mondjuk a TAJ számot akkor is figyelhették volna. Úgy tudom a vonalkódban benne van a beteg TAJ száma is. Tehát, ha egy beteg kiváltott gyógyszerei között találunk olyat, ami gyanús, kérdezzünk rá, mert nem biztos, hogy a beteg a hibás. Persze ez egyéb problémákat is felvet. Mivel az én adataim között szerepel 1x vérnyomáscsökkentő, az OEP szerint én már hypertonias beteg vagyok és az indikátor értékelésnél én, mint rossz beteg fogok szerepelni, mert nem váltottam ki többször vérnyomáscsökkentőt. Problémát okozhat a közgyógyellátás megállapításánál, mert az OEP-nél azzal kezdik, hogy megnézik miket váltott ki a beteg. stb...
Azóta már többször találtam ilyen eltéréseket más betegek esetén is, többnyire valamilyen hozzátartozó gyógyszerei voltak, más orvos által felírva. Valószinűleg azokat is egyszerre váltották ki, de nem gondolnám, hogy az általam nyomtatott vonalkód mindíg olvashatatlan. 🤨
Edited by user
Thursday, May 17, 2012 9:07:35 AM
|
Reason: Not specified