T. Infomix!
Az NRSZH beutaló alapértelmezetten fekvő A4-ben akar kinyomtatódni, kérem javítsák.
Körülbelül 3x kértem már, hogy oldják meg, hogy az EESZT-s felírási igazolásokat, ha a nyomtató elrontja, újra ki lehessen nyomtatni. Megkérdeztem az EESZT üzemeltetést, akik közölték, hogy ennek semmi jogi akadálya nincs. Más családorvosi programban (Medmax) ez probléma nélkül megy. Rendkívül lassítja a rendelést, amikor egy-egy elrontott recept után EESZT-ből kitöröl, újra felír manővert kell csinálni.
Üdvözlettel: Dr Bakos
Kedves doktorúr,
Az NRSZH beutalás az Ixnetben az alapértelmezett nyomtató beállításai szerint kerül nyomtatásra. Esetleg itt lehet fekvő beállítva, illetve érdemes még a windowsban is ellenőrizni ennek a nyomttónak a beállításait. Van olyan típus is, aminél a windowsban is lehet alpaértelmezett beállításokat megadni, az ilyeneknél a számítógép indítása után minden esteben ezeket az alapértelmezett beállításokat veszi fel a nyomtató.
A vény felírások újra nyomtatásával kapcsolatban szeretném javaslatát kérni. A rendelés/betegellátás során a jelenlegi működésbe hogyan illeszkedne legjobban Ön szerint egy ilyen lehetőség?
Mi szeretnénk a receptírástól valamennyire elkülöníteni, hiszen ilyenkor nem egy normál vény felírásról van szó, hanem egy már tárolt recept újbóli nyomtatásáról.
Kedves Sándor!
Azt hittem ismert a nyomtatási probléma, mivel a jogosítvány alkalmasságit is fekvőbe akarta nyomtatni eddig, ugye hibásan, és ezt javították a mostani programfrissítéskor. Az most már jó. Egyébként a nyomtatónk alapértelmezett beállítása A4 álló.
A recept újranyomtatás funkció szerintem a recept törlés modulba szépen beilleszthető lenne, mivel itt minden korábban felírt recept látható, ráadásul itt egyesével törölni is lehet, pl a törlés gomb mellé ide lehetne tenni egy újra nyomtat gombot.
Kedves doktorúr,
köszönöm, a nyomtatást megnézzük. Annyit talán a mentségemre lehet írni, hogy a saját teszt rendszeremben kipróbáltam, mielőtt választ írtam, és nekem álló formátumot nyomtatott. Ezért gondoltam nyomtató beállítás problémára.
A recept újranyomtatás lehetőségénél EESZT-s recept esetén csak azokat engedhetjük újra nyomtatni, ami a tér szerint is még érvényes, kiváltható. Vagyis nem törölt, nem kiváltott, vagy lejárt.
Ön szerint van-e ezen kívül olyan, amit érdemes figyelembe vennünk, vagy a kiválasztást követően mehet a nyomtatás ugyan úgy, mint ahogyan az a felírásnál történt?
Kedves Sándor!
Igaza van, ezekre a szempontokra én nem is gondoltam (érvényes, térben lévő).
Más megközelítésben viszont nekem igazából ez csak arra kellene, hogy a rontott receptet újra tudjam nyomtatni, ott rögtön, nagyobb procedúra nélkül.
Tehát pl le lehetne korlátozni, hogy csak az aznap kiírt felírási igazolásokat (tehát a recepteket nem) lehetne újrázni. Így nem kellene vizsgálni, hogy érvényes-e még.
Vagy szélsőséges esetben akár csak a beteg megjelenési lapjának bezárásáig élne ez a lehetőség. Ez is sokat segítene. Ebben az esetben pláne nem kell érvényességet, kiváltottságot vizsgálni, mert fizikai képtelenség addig kiváltani a receptet, amíg én bezárom a megjelenést.
Arra, hogy 2-3 naposakat, vagy régebbieket újranyomtassunk, nincs szükség.
Egyébként meg, EESZT-s recept esetén, elvileg mindegy, hogy a betegnek hány felírási igazolása van, úgyis csak egyszer kapja meg a gyógyszert a patikában, tehát evvel visszaélni nem tud. Az érvényességet szintén nem kell vizsgálni, mert most is ha lejárt EESZT kódos receptet visz be a beteg, akkor nem kap gyógyszert. Magyarul az eredeti felírási igazolás és a másolat nem megkülönböztethető, és visszaélni sem lehet vele.