A következő problémát észleltem. Megnéztem a saját beutalóimat az EESZT-ben és akkor észleltem, hogy mikor a fonyódi laborba írtam beutalót, akkor az EESZT-ben egy fogászati rendeléshez kerültem??? A fonyódi labor OEP kódja 143925011, az OTH kódját nem tudom, de az EESZT szerintem a legelső OTH kódon szereplő intézményhez sorolt (001002461).
Hol tudom az OTH kódokat megnézni és helyesen összrendelni az OEP kódokkal?
Időnként előfordul, mikor új beutalót írok kéri az összerendelést, de az OTH listában soha nem találom meg az adott szakrendelést.
Kedves doktorúr,
igyekszem nem túl hosszan, de elég részletesen válaszolni.
Az egész EESZT beutalás problémája a papír alapú és az elektronikus beutaló "címzése" közötti különbség. Papír alapú beutaló esetén ahová utal, annak a rendelésnek az OEP9 (beutaló) kódja kell a jogszabály szerint, és ez kerül a B300-as jelentésbe is. Ezzel szemben az eBeutaló esetén ugyan ennek a rendelésnek, ahová paciensét küldi az EESZT az OTH9 kódját kéri.
A hivatalos AEEK által készített OEP9 - OTH9 összerendelés sajnos elég kevés adatot tartalmaz, ezért az Ixnetben lehetővé tettük, hogy ezt a párosítást az adott rendelésre először beutalva önök is megtehessék.
Sajnos, pont a fentiek miatt az OTH9 kódokat tartalmazó adatokban nehézkes a keresés, mivel nincs benne az a beutaló kód amit évek óta ismernek, illetve az intézet nevénél az NNK által rögzített név szerepel, ami eltérhet a NEAK által minden hónapban kiadott törzstől.
Ilyen hosszú bevezető után az érdemi válasz.
A már elvégzett összerendeléseket beutalás, laborkérés közben tudja ellenőrizni az EESZT ikon fölé mozgatva az egeret. Ilyenkor megjelenik a választott rendeléshez tartozó OEP és OTH kódhoz tartozó megnevezés.
Amennyiben ez hibás, úgy a kódtól jobbra a piros X-el lehet a hibás párosítást törölni.
Szerencsés esetben a rendelés OPE és OTH kódjai megegyeznek, így egyszerűen elvégezhető az összerendelés.
Mivel az NNK által használt név eltérhet a NEAK által használttól, ha sem a kód, sem a név szerinti keresés nem vezet eredményre az antsz.hu/euszolg oldalt szoktuk javasolni a kereséshez.
Itt lehet településre keresni és megtalálható az NNK által használt név, és OTH kód is, amivel ezután már az Ixnetben is egyszerűsödik a keresés.
Tudjuk, hogy ez egy beutaló írásakor többlett feladatot jelent, de amíg az AEEK által biztosított hivatalos törzs nem tartalmaz több adatot, nem készül el a teljes összerendelés a részükről, addig nincs olyan adat, amiben kereshetünk.
Ami miatt mégis úgy gondolom, hogy érdemes így keresni.
- egy rendelés esetén csak egyszer kell megtenni, ezt követően bárkit utal be ugyan oda, már nem lesz erre szükség
- a jelenlegi helyzetben a paciens számára előnyös, ha a beutalás elektronikusan is megtörténik
- az eBeutalókat, hasonlóan az eReceptekhez, emailben is el tudja küldeni paciensének.
Reméljük az AEEK hamarosan teljes törzset biztosít az EESZT használatához, és ez az egész okafogyottá válik.