Kedves Sándor!
Én azt gondoltam, ez eddig is így működött. Tehát a parxisban lévők száma alapján minden indikátorban elérünk egy százalékos arányt, ami összehasonlításra kerül területileg/országosan. Akkor ezek szerint eddig nem így számolták? Eddig hogyan történt? Nem a bejelentkezettek száma alapján, hanem területi ellátásba körzetbe tartozók száma alapján? Vagy mi alapján?
Köszönöm, hogy válaszolt és időt szakít, hogy megértsem.
Sziliné Ildikó
Kedves Ildikó!
Ez így valóban volt, az egyes praxisok által elért százalékos eredményt hasonlították össze az azonos csoportba tartozó praxisok eredményével, és ez alapján értek el pontot az egyes indikátorokban. E mellé került az általam írt változás, ahol az egyes praxisokon belül elért eredmény 10%-os szintenként is kiértékelésre kerül. Ez teljesen független a többi praxistól. A kétféle értékelésből a több pontot érőt veszik figyelembe.
Talán egyszerűbb, ha egy konkrét példával próbálom megmutatni.
Az oltás indikátor esetén egy praxis 82%-os "eredményt" ért el a hónapban. A többi praxissal összehasonlítva a legjobb 50% praxis eredménye 75%, a legjobb 25% -é pedig 87%.
A praxisok összehasonlító értékelése szerint a 82%-os teljesítmény eléri az 50%-ot, de nem éri el a legjobb 25%-ot, ezért 1 pontot kap. (Gyermek praxisoknál 1,5 pont júliustól)
A saját teljesítmény esetén a 82% eredmény a felnőtt/vegyes praxisok esetén 1,75 pontot, a gyermek praxisok esetén 2,625 pontot ér. A NEAK oldalon elérhető indikátor útmutatónak megfelelően, az elért 80%-nak megfelelő pont érték..
Ebben az esetben a két értékelés szerinti magasabb pontot kapja, vagyis felnőtt/vegyes praxisok esetén 1,75 pontot, a gyermek praxisok esetén 2,625 pontot.
Ha az indikátor esetén a praxisok összehasonlító értékelése szerint a 82%-os teljesítmény eléri a legjobb 25%-ot, akkor ebben az értékelésben felnőtt/vegyes praxisok esetén 2 pontot, a gyermek praxisok esetén pedig 3 pontot jelent. Mivel ez magasabb, mint az saját praxis esetén kapható 1,75 illetve 2,625, ezért erre az indikátora a 2 illetve 3 pont lesz figyelembe véve.
Ha jól tudom, akkor ez a NEAK által küldött indikátor visszaigazolóban is így szerepel.
Varga Sándor