Varga Sándor
Friday, November 8, 2019 2:00:03 PM
Az online tárolt adatok, és azt ezeket használó szolgáltatások működése még nagy biztonságú rendszerek esetén sem mindig folyamatos. Bármilyen üzemzavar esetén akár a teljes szolgáltatás is elérhetetlenné válhat.

https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2019/11/08/takarekbank/ 

https://24.hu/belfold/2019/11/08/total-ki-vannak-bukva-a-postasok-meg-mindig-all-a-bal-a-takarekbanknal/ 


Varga Sándor
Patkó Balázs
Friday, November 8, 2019 3:41:53 PM
NISZ Kormányzati Adatközpont karbantartás

"Tisztelt Partnereink!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy 2019.november 16-án reggel 8 és délután 16 óra között a NISZ Zrt. karbantartást végez a Kormányzati Adatközpont infrastruktúráján, mely kihat az EESZT működésére is.

A fent jelzett időszakban az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek korlátozottan lesznek elérhetőek.

Az ez idő alatt keletkező adatok és dokumentumok utólag kerülnek feltöltésre az EESZT-be.

A betegellátás menetét a karbantartás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek.

A karbantartás ideje alatt az EESZT Lakossági Portál felülete (www.eeszt.gov.hu) sem lesz elérhető.

Megértését és türelmét köszönjük!"

EESZT Üzemeltetés

Varga Sándor
Tuesday, November 12, 2019 8:49:04 AM
Fontos az egészségügyi adatok kezelése és tárolása.

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában, az ország második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával együttműködve. A The Wall Street Journal értesülései szerint sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették adataik felhasználásáról. A lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta: "eddig legalább 150 Google-alkalmazott fért hozzá tíz- és tízmilliók adataihoz".

A teljes cikk itt olvasható .


Varga Sándor
Nagy Attila
Thursday, November 14, 2019 11:41:36 AM
NISZ Kormányzati Adatközpont karbantartás - ELMARAD

"Tisztelt Partnereink!

A NISZ tájékoztatása alapján a 2019. november 16-án reggel 8 és délután 16 között a Kormányzati Adatközpont infrastruktúráján tervezett karbantartás elmarad.

Üdvözlettel,

EESZT Üzemeltetés"

Varga Sándor
Thursday, November 21, 2019 8:56:13 AM
A legkényesebb adatok szerezhetők meg az androidos telefonokból

Komoly biztonsági rést találtak a szakemberek a Qualcomm lapkakészleteiben, ami egyúttal azt jelenti, hogy számos gyártó androidos telefonja válhat kiszolgáltatottá a hackereknek. Ilyen lapkakészleteket használ sok-sok (tíz)millió androidos okostelefon és tablet.

A sebezhetőség a Qualcomm úgynevezett biztonságos végrehajtási környezetében (QSEE) található. A QSEE a különféle személyes információk mellett jelszavakat, hitelkártya és bankkártya hitelesítő adatokat is tárol.

A teljes cikk a hvg.hu  oldalon olvasható


Varga Sándor
palenkascs
Friday, November 22, 2019 9:19:46 AM
Figyelem! Újabb zsarolóvírus terjed e-mail formájában!

"A Trustwave biztonsági cég fedezte fel azt a rosszindulatú kampányt, amely egy jól bevált módszert alkalmaz a felhasználók átverésére: egy e-mailben küldött álfrissítést. A melléklet formátuma egyébként jpg, de valójában egy végrehajtható fájlról van, amelyet ha futtatunk, további programokat tölt le, és végeredményben a Cyborg zsarolóprogrammal fertőzi meg a számítógépet.

Ez aztán titkosítja a fájlokat és egy szöveges üzenetet jelenít meg, amely utasításokat tartalmaz arra vonatkozólag, hogy az áldozat hogyan kaphatja vissza az adatait. A váltságdíj nem kevés, 500 dollár értékű bitcoin. A legjobb védekezés a támadás ellen, ha nem nyitjuk meg az e-mailt és így nem indítjuk el a végrehajtható fájlt."

https://computerworld.hu/biztonsag/windows-10-frissitok-veszelyben-270980.html?hirlev 

Varga Sándor
Tuesday, November 26, 2019 8:08:15 AM
Járási egészségközpontokba szerveznék az alapellátást?

Visszatérne a kormány az alapellátás államosításához vezető javaslatára, egy héttel ezelőtt az emberi erőforrások minisztere arra utasította a háttérintézmények vezetőit, hogy három nap alatt dolgozzák ki a járási alapú, integrált alapellátás koncepciójával kapcsolatos elképzeléseiket.

A koncepció szerint az alapellátás új országos központot kapna, valamint valamennyi járásban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. Ezekben az új egészségházakban alap- és a szakellátó orvosokat is elérhetne a lakosság. Az ide telepített eszközök segítségével a jelenleginél szélesebb körben lennének elérhetőek például az ultrahang- és CT- vizsgálatok.

Forrás: népszava.hu 


Varga Sándor
Nagy Attila
Wednesday, November 27, 2019 8:37:05 AM
Szigorítanák a tb-szabályokat

Aki nem fizeti rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékát, elveszíti a térítésmentes orvosi ellátását

A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint három havi tartozás (ez jelenleg 22500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát.

Két társadalmi csoport egészségügyi ellátásán is szigorítana az új társadalmi biztosítási törvény. A jövőben „büntetné” a rendszer azokat a külföldi munkát vállalókat, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak, valamint azokat is, akik nem fizetik rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ők a jövő nyártól elveszíthetik a térítésmentes orvosi ellátást.

A most parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint három havi tartozás (ez jelenleg 22500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát. Ez azzal jár, hogy az illető ezt követően nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez. A változás mintegy 100 ezer embert érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

Forrás: Népszava.hu 

Nagy Attila
Wednesday, November 27, 2019 2:55:32 PM
Lakossági portálon TAJ azonosítási hiba

Ezúton értesítjük, hogy a Lakossági portálon 2019.11.27 13:14 -óta a NEAK TAJ ellenőrző rendszerében fennakadások vannak, ezért a Lakossági portál átmenetileg korlátozottan érhető el.

A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben a Lakossági portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza a www.eeszt.gov.hu oldalra később.

Megértését és türelmét köszönjük!

EESZT Üzemeltetés

forrás: https://e-egeszsegugy.gov.hu/web/eeszt-informacios-portal/hirek 

Varga Sándor
Friday, December 6, 2019 11:54:27 AM
TÁJÉKOZTATÁS - Felírási igazolás

Az alábbi tájékoztatást kaptuk

"Kedves Partnereink!

Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, hogy az elektronikus vényen történő gyógyszerrendelés során kiállításra kerülő felírási igazolást érintő, 2019. december 31-ét követő változásokkal kapcsolatban ágazati egyeztetések folynak.

A felsővezetői döntés meghozataláig nem lehetséges változtatás, a felírási igazolást változatlanul a NEAK vényre kell nyomtatni.

Ezúton kérjük Önöket, hogy további értesítésig a jelen szabályokat kövessék.

A felsővezetői döntés eredményéről, valamint a szükséges módosítások elvégzéséről, annak véglegesítését követően értesítjük Önöket.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Üdvözlettel:

EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály"


Varga Sándor
Nagy Attila
Friday, December 6, 2019 2:01:58 PM
EESZT tervezett karbantartás

"Tisztelt Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. december 12-én, csütörtökön 19 órától 21 óráig tervezett karbantartást végzünk az EESZT rendszerében, ezért a szolgáltatások és a portálfelületek ebben az időszakban korlátozottan lesznek elérhetőek.

A betegellátás menetét a karbantartás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek.

Az ez idő alatt keletkező adatok és dokumentumok utólag kerülnek feltöltésre az EESZT-be.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

EESZT Üzemeltetés"

Nagy Attila
Tuesday, December 10, 2019 1:06:44 PM
EESZT karbantartás december 12-én 20 órától

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2019. december 12-én 20 órától 22 óráig tervezett karbantartást végzünk az EESZT rendszerében, ezért a szolgáltatások és a portálfelületek ebben az időszakban korlátozottan lesznek elérhetőek.

A betegellátás menetét a karbantartás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek.

Az ez idő alatt keletkező adatok és dokumentumok utólag kerülnek feltöltésre az EESZT-be.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

EESZT Üzemeltetés

Stein András
Thursday, December 12, 2019 8:15:23 AM
Tisztelt Intézményvezető!

Ezúton tájékoztatom az elektronikus recepttel kapcsolatos, 2020. január 1-jével életbe lépő változásokról.

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 24. § (2b) bekezdése 2020. január 1-jével hatályát veszíti.

2020. január 1-jétől az orvos nem köteles felírási igazolást készíteni és átadni a gyógyszerkészítmény felírását követően. A beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciense részére történő vényírás esetén továbbra is minden esetben kötelező annak kiállítása és átadása.

A 2020. január 1. után amennyiben kiállításra kerül felírási igazolás, annak továbbra is NEAK vényen kell megvalósulnia, és az eddig megszokott módon az orvos aláírásával és bélyegzője lenyomatával szükséges ellátni. A felírási igazolást pedig a gyógyszertár továbbra is köteles megőrzésre megtartani. A jogszabály-módosítás jelenleg folyamatban van, és várhatóan még 2019 decemberében kihirdetésre kerül.

Ezúton kérjük, tájékoztassa munkatársait, hogy további értesítésig a jelenleg érvényes szabályokat kövessék. A szükséges jogszabály-módosítások elfogadásáról, annak kihirdetését követően tájékoztatni fogjuk Önöket.

További kérdései esetén kérjük, keresse az EESZT Kontakt Center munkatársait a +36 1 920 1050-es telefonszámon vagy a helpdesk.eeszt@aeek.hu email címen.

Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

Gondos Miklós

Főigazgató

Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Tisztelt felhasználóink!

Rendszereinket ennek megfelelően készítettük fel és reményeink szerint a jövő héten kikerülő verzió már tartalmazni is fogja.

Üdvözlettel:

Infomix csapata

Nagy Tamás
Monday, December 16, 2019 1:53:12 PM
EESZT szolgáltatás lassulás

Tisztelt Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek 2019. december 16-án 13 óra 22 perc óta lassabban érhetőek el.

Kollégáink dolgoznak a szolgáltatás elérhetőségének visszaállításán.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

EESZT Üzemeltetés

Varga Sándor
Wednesday, December 18, 2019 9:15:34 AM
Felírási igazolás jogszabály változás

Magyar Közlöny 2019. évi 207. szám

Az emberi erőforrások minisztere 32/2019. (XII. 17.) EMMI rendelete egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

2. Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet módosítása

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 24. § (2c) és (2d) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2c) A papíralapú felírási igazolást 2020. június 30. napjáig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által gyógyszerrendelés céljára rendszeresített vényre kell kinyomtatni, és azt az orvos aláírásával és orvosi bélyegzőjének lenyomatával kell hitelesíteni.

(2d) A felírási igazolást a gyógyszertár 2020. június 30. napjáig köteles megőrzésre megtartani. A gyógyszer kiszolgáltatója a felírási igazolást 2020. július 1. napját követően az expediálás tényének rögzítése után visszaadja a gyógyszer kiváltójának.”


Varga Sándor
Varga Sándor
Friday, December 20, 2019 10:36:44 AM
267 millió Facebook-felhasználó adatai szivárogtak ki

Több mint 267 millió Facebook-felhasználó azonosítója, telefonszáma és neve szivárgott ki összegyűjtve egy online adatbázisban, amit a későbbiekben spam- és adathalász-kampányokhoz használhatnak fel a kiberbűnözők. Az adatcsomag december 4-19. közt volt elérhető bárki számára a neten. A kiszivárgott adatokhoz vélhetően a Facebook API-jának sebezhetőségén keresztül férhettek hozzá az elkövetők.

A teljes cikk a 24.hu  oldalon olvasható.


Varga Sándor
Varga Sándor
Friday, December 20, 2019 11:29:44 AM
UserPostedImage

Kedves partnereink!

December 21 – 29 között irodánk zárva tart, kollégáink szeretteik körében töltik a karácsonyi ünnepeket.

Akiknek ezekben a napokban rendszereinkkel kapcsolatban gyors segítségre, támogatásra van szüksége, azt kérjük ügyeletes kollégáinkat hívja a 06 30 225-0772; 06 30 258-0381 telefonszámokon (09- 21 óra között).


Varga Sándor
Varga Sándor
Monday, December 30, 2019 9:23:42 AM
A Magyar Orvos-képzőművész Kiállítás-sorozat felhívása

Mint ahogyan azt az előző években is tettük, idén is szívesen tesszük közzé az ASKLEPIOS-MED felhívását, melyet ide  kattintva olvashat el.

A nemzetközi részvétellel megrendezésre kerülő kiállítás tavasszal az osztrák fővárosban, Bécsben lesz.


Varga Sándor
Varga Sándor
Tuesday, December 31, 2019 11:34:22 AM
UserPostedImage
Varga Sándor
Varga Sándor
Thursday, January 2, 2020 9:52:17 AM
Recept - felírási igazolás nyomtatása

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 2020. január 1-től hatályos állapota szerint az orvos nem köteles felírási igazolást adni a gyógyszerkészítmény felírását követően. Kivétel ez alól, ha a paciens kéri a felírási igazolást, illetve, ha a felírás 14 éven aluli vagy TAJ számmal nem rendelkező paciens részére történik, ezekben az esetekben továbbra is minden esetben kötelező a felírási igazolás kiállítása, átadása.

A jogszabályváltozás után az Ixnet alapértelmezett felírási igazolás nyomtatási beállításai megváltoznak. A program figyeli, hogy a páciens részére a szabályozás szerint kötelező-e a felírási igazolás nyomtatása. A 14 év feletti, TAJ számmal rendelkező betegek részére felírt készítmények alapértelmezetten csak az EESZTbe kerülnek beküldésre, igazolás nyomtatása nem történik.

A működésről részletes leírást a verzióváltó levélben, illetve hírlevelünkben talál.

Az alábbi dokumentumokban rövid ismertetőt találnak a felírási igazolások használatáról és nyomtatásáról.

Ixnet - leírás 

visual Ixdoki - leírás 

Visual Ixamb - leírás 


Varga Sándor
Varga Sándor
Monday, January 6, 2020 9:03:10 AM
EESZT szolgáltatás lassulás - AEEK tájékoztató

"Ezúton tájékoztatjuk, hogy az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek jelenleg lassabban érhetőek el.

Kollégáink dolgoznak a szolgáltatás sebességének visszaállításán.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

EESZT Üzemeltetés"


Varga Sándor
palenkascs
Tuesday, January 7, 2020 2:59:16 PM
NEAK-tól érkezett:

"Tisztelt Fejlesztők!

A jelentés fájlok feldolgozása lelassult, ezért órák telhetnek el, míg a feltöltő visszakapja az eredményt.

Valamint a „Feldolgozás megkezdve” tárgyú levelek sem mennek ki.

A megoldás 4-5 óra múlva várható.

A beküldőknek nincs teendője. Akár fel is töltheti a jelentést (ha még nem tette vagy cserélni akar), és érvényesíthetik, odáig működik a folyamat.

Valamint, ha a hibalistában tömeges TAJ hibát jelez, akkor is újra fel kell tölteni a jelentést változtatás nélkül."

Nagy Tamás
Wednesday, January 8, 2020 12:40:26 PM
NEAK karbantartás a TAJ-viszontazonosítási funkcióban

"Ezúton értesítjük, hogy 2020. január 10-én 14 óra és január 12-én 24 óra között a NEAK adatközpontja karbantartás miatt leálltásra kerül, mely kihat az EESZT működésére is.

A fent jelzett időszakban a Lakossági Portálra történő belépés nem lesz elérhető.

A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan.

Amennyiben a Lakossági portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza az eeszt.gov.hu oldalra később.

Megértését és türelmét köszönjük!

EESZT Üzemeltetés"

Nagy Tamás
Wednesday, January 8, 2020 1:24:06 PM
NEAK adatközpont leállítás

"Tájékoztatjuk, hogy 2020. január 10. 14:00 és 2020.január 12. 24:00 közötti időszakban az NEAK adatközpontja leállításra kerül.

Az elektromos karbantartás időszaka alatt a NEAK által üzemeltetett informatikai rendszerek és online szolgáltatások, úgymint a TAJ jogviszony lekérdező rendszere, a közgyógyellátás tekintetében a Virtuális Elektronikus Pénztárca (VirEP), valamint az ügyfélkapus szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

A leállás miatt a NEAK jogviszony ellenőrzésre vonatkozó ellenőrzési kötelezettség nem teljesíthető, ezen időszak alatt nem kerül sor szankcionálásra, míg a gyógyszertárak esetén gyógyszerészeti eljárásrendnek megfelelően kell eljárni.

Üdvözlettel:

NEAK"

MCsaba
Monday, January 13, 2020 10:01:21 AM
Legnagyobb örömünkre pénteken újabb taggal bővült az Infomix csapata: megszületett Nagy Attila kollégánk kislánya Emília Szofi. A baba és anyukája is jól vannak.
kantorm
Tuesday, January 14, 2020 2:53:18 PM
Fontos változás !

Tisztelt Ixnet Felhasználóink!

Soron kívüli NEAK gyógyszertörzs publikálása miatt köztes IxNet verzió kerül kiadásra a holnapi napon. Ebben a gyógyszer változáson túl az alábbi módosítások várhatóak:

A felírási igazolás nyomtatása jelölőnégyzet felhasználói jelzések alapján felköltözik a Felírt receptek mező jobb oldalára !

Az Infolapra, illetve az ellátás ablakon található Egyéb gombok közé, egy új Receptek nyomógomb került, melyre kattintva kinyomtatható a mai napon felírt vények listája (tájékoztató a beteg részére).

További részleteket a frissítés letöltése után a verzióváltó levélben olvashat.

Varga Sándor
Thursday, January 16, 2020 8:12:27 AM
Nagy örömünkre újabb babával gyarapodott az "Infomix csapat", tegnap este megszületett Molnár Csaba kollégánk kislánya Olívia Júlia. A baba és anyukája is jól van.


Varga Sándor
Varga Sándor
Tuesday, January 28, 2020 8:12:37 AM
Egyre kevesebb a házi- és fogorvosi praxis

Tovább fogynak a betöltött házi- és fogorvosi praxisok az Mfor cikke  szerint. A lap a január 1-jei adatokra hivatkozva azt írja, hogy a tartósan – legalább hat hónapja – betöltetlen háziorvosi helyek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listáján 404-re nőtt, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) 469-re duzzadt.

Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legtöbb üres praxis, szám szerint 59. Közülük nyolc tavaly, négy pedig 2020. január 1-jével szűnt meg. A második legrosszabb helyen Pest megye áll a 40 üres státuszával, amelyeknek több mint a fele, 21 szűnt meg 2019-ben. A legjobb a helyzet Baranya megyében, ahol csupán kilenc településen várnak háziorvosra.

Országosan még mindig 18 település van, ahol 16 éve, azaz 2004 óta nem találnak háziorvost.

A fogorvosok száma is csökkent. A NEAK listája szerint Budapesten hiányzik a legtöbb, 43 üres hely van, s közülük kettő már 16, illetve 18 éve betöltetlen. A második legrosszabb helyzetben Bács-Kiskun megye áll 32 fogorvosra váró hellyel. Hajdú-Bihar megyében azonban mindössze egy fogorvosra várnak.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara novemberben megválasztott elnöke szerint a csoportpraxisok nyújthatnak megoldást  az egészségügyi alapellátás problémájának rendezésére. A letelepedési- és praxispályázatokat nem tartja jó megoldásnak, a praxisközösségek létrehozását viszont annál inkább. Úgy látja, ezek jó esetben úgy tudnak működni, mint egy mini rendelő.

A teljes cikk a hvg.hu -n olvasható.


Varga Sándor
Varga Sándor
Tuesday, January 28, 2020 8:16:21 AM
Hamarosan a törvényes képviselő is kiválthatja az e-receptet

Hamarosan megszületik az a rendeletszintű jogszabály-módosítás, amelynek segítségével az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthatja más személy részére a gyógyszertárakban – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ez azt jelenti, hogy már nem csak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy a törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és tajkártyájának együttes bemutatásával is átveheti a vényköteles gyógyszereket.

Január óta az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást kiállítaniuk, ha a beteg azt kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert.

A teljes cikk a 24.hu -n olvasható


Varga Sándor
Varga Sándor
Thursday, January 30, 2020 9:32:59 AM
eRecept kiváltás - nem az e-recept kiváltása egyszerűsödik, hanem a gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek

Hamarosan elkészül az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más számára a gyógyszertárakban. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK) elnöke szerint a változással elsősorban nem az e-recept kiváltása egyszerűsödik, hanem a gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek.

A szóban forgó jogszabály-módosítás lényege, hogy egy meghatalmazott vagy törvényes képviselő is kiválthassa, nemcsak felírási igazolással, hanem önmaga igazolásával – személyi igazolvány, taj-kártya – a felírt vényköteles gyógyszert más számára, vagyis praktikusan az eddigi lehetőségek tárháza fog kibővülni – fogalmazott Hankó Zoltán, hozzátéve a meghatalmazásos rendszer egy egy újabb lehetőséget nyit meg az EESZT-nek az e-receptekhez kapcsolódó használatában.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke emlékeztetett, az e-recept 2017. novemberi bevezetése óta jogszabály rögzítette, hogy az orvos (külön kérés nélkül is) köteles papír alapú, a hagyományos vényekhez nagyban hasonló felírási igazolást adni a betegnek, amivel bárki kiválthatta a készítményeket a gyógyszertárban. Egy későbbi korrekció miatt, amely során a jogszabályi hátteret módosították, aggályossá vált azonban, hogy amennyiben a patika nem éri el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, akkor vajon a felírási igazolásra kiadhatja-e egy gyógyszert.

Az azóta eltelt idő – fogalmazott Hankó Zoltán –, illetve az államtitkárság, az EESZT és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetőivel folytatott egyeztetések teljesen egyértelművé tették, hogy amennyiben minden egyéb körülményt szabályosan tud menedzselni a gyógyszerész, akkor ilyen esetben is kiadható a gyógyszer. Az ehhez szükséges jogszabályi korrekció pedig rövid időn belül meg fog jelenni. A szakember megjegyezte, ezáltal a 2017 novembere óta kialakult gyakorlatban(!) idén sincs változás, és szerinte nem is szükséges semmilyen módosítás.

A kamara elnöke végezetül hangsúlyozta, a jogosultság kiterjesztése a meghatalmazásos rendszer által kizárólag olyan módon történhet meg, hogy a jogosultságot illetően ne lehessen bizonytalanság.

forrás: infostart.hu 


Varga Sándor
Similar Topics
Users browsing this topic