Nézze én 2000 óta gyártom a heti jelentéseket. Nem dicsekvésképpen mondom, de alaposan tisztában vagyok a működésével. Az utóbbi 10 évben gyakorlatilag nem volt hibás rekordunk. Most is azt dobta ki a tb számítógépe, hogy a BNO nem megy az adott nemhez. A BNO: K2100: Gastrooesophagealis reflux volt. Felhívtam a tb-t, az ügyintéző hölgy is értetlenül állt a hiba előtt, de azt mondta mostanában néha vannak hasonló érthetetlen hibakódok. Mindegy...
Kedves Bakos Doktor Úr,
Önnek igaza van , valóban nem szeretnénk támogatni a jelentések utólagos kézi módosításának a lehetőségét, s ez elsősorban éppen a felhasználóink érdekében tesszük. S nem azért, mintha nem bíznánk bennük. Csupán arról van szó, hogy az összes jelentés, kimutatás, listázás, statisztika stb. a rendszerben tárolt adatokból készül. Ha az eredeti adatokat változtatjuk (azon túl, hogy az Ixnet tárolja hogy ezt az adatot ki, mikor, miről mire változtatta v.ö. GDPR elvárások) akkor az összes kimutatás a későbbiek során (pld. egy tételes hatósági ellenőrzéskor) is ugyanazt fogja mutatni, mint ami az eredeti kimutatásban is szerepelt. Ellentétben azzal, amikor egy már elkészített listában változtatjuk meg "csupán" az adatot- egy későbbi időpontban készített ugyanazon lista (kimutatás, jelentés) természetesen nem fog egyezni vele.
Ez persze nem zárja ki, hogy ezek a jelentések nem módosíthatóak kézzel, utólag a felhasználó által, aki esetleg ezzel párhuzamosan a rendszerben is átvezeti a változásokat- csak tisztában kell lenni a következményekkel.
Csupán azért szerettem volna kiegészíteni hozzászólását, mert bízom abban, hogy sokan olvassák- s azt gondolom ez egy fontos szabály, amivel mindenkinek tisztába kell lenni. Az elvet szerettem volna megosztani , ami mentén fejlesztettük az Ixnet rendszerünket.
Üdvözlettel,
Géczi Gabriella
Kedves Gabriella!
Úgy látom leragadtak ennél a dátum átjavításnál. Rendben, értem a szabályok nem engedik, hogy a javítás dátumát módosítsuk. De a problémám továbbra is fennáll, miért nem működik az Ixnetben a táppénzes heti jelentés javítása menüpont? Esetemben azért kellett volna a javítás dátumát átjavítani, mert nem akartam, hogy egy sor bekerüljön a jelentésbe, ugyanis annak a sornak az adatait a tb ügyintéző hölgy már átjavította a tb-nél kézzel. Nem akartam, hogy az ismételten elküldött korrekciós sor újabb hibát generáljon. Ezt kellett volna megoldani egyszerűen flottul.
Másrészről én nem meghamisítani akarom a heti jelentést, csak kontroll alatt akarom tartani, hogy mi kerüljön bele a jelentésbe és mi ne! Ez a kontroll az önök programja viszonylatából semmilyen elmarasztalást nem okozhat, mivel a heti jelentés adattartamáért teljes egészében én felelek és nem önök! Egyébként is nem a betegellátás rögzítéséről volt szó, amire esetleg vonatkozhat a GDPR és egyéb adatrögzítési védelem, hanem a táppénzes adminisztrációról, amiért minden vonatkozásban az orvos felelős. Ebbe az is beletartozik, hogy ha véletlenül hibásan lett valami felvéve, akkor nekem jogomban áll azt átjavítani, történjen ez bármikor is, az az én büntetőjogi felelősségem. Nem beszélve arról, hogy mindennek a táppénzes naplóban is nyoma van, mivel azt kötelező írott formában is vezetni, azt a táppénzes felülvizsgálat ellenőrzi. Ebből kifolyólag az önök túlbiztosítása és adatvédelmi jogokra hivatkozása enyhén szólva túlzás.
Dr Bakos János